• 11 Nov. 2019
  • 3 min

Ce nu-ți zice nimeni când vrei să te faci programator

cursuri programare

Aproape 80% dintre români cred că IT-ul va fi cel mai căutat domeniu în viitor, arată un studiu eJobs. Dacă și tu ai în plan să-ți începi cariera în domeniu, planifică o vizită la cel mai mare târg de joburi în IT, Cluj Tech Society. Este o ocazie numai bună pentru a-ți testa sau dezvolta abilitățile, dar și de a afla cum ce cursuri programare te ajută să te califici mai ușor pentru un job.

Peste 15.000 de vizitatori au venit până acum la Târgul de Cariere, ediția de toamnă, la evenimentele de la Cluj, Iași, Chișinău și Brașov. Participanții au avut de ales dintre cele 3.000 de joburi disponibile în domenii diferite precum retail, vânzări, telecomunicații, inginerie, IT. Și pentru că interesul pentru tehnologie este tot mai mare, având în vedere oportunitățile de angajare în țară și în străinătate, la Cluj, Târgul de Cariere dedică un întreg eveniment IT-ului. Astfel, între 15 și 16 noiembrie, ai la dispoziție peste 500 de locuri de muncă în IT oferite de cele 50 companii, participante la Cluj Tech Society. Vei putea discuta cu angajatorii inclusiv despre cursuri programare utile pentru a te specializa. 

 

cursuri IT

 

De ce să participi la Cluj Tech Society

Evenimentul, dedicat inițial doar recrutării în IT, a evoluat spre dezvoltarea abilităților în domeniu și poate fi chiar locul în care să discuți cu viitorul tău angajator. Tema ediției de toamnă a Cluj Tech Society este EduTech (Educație și Tehnologie). Timp de două zile poți să aplici la joburi în IT, dar și să asiști la prezentări interactive, demonstrații și workshop-uri, completate de sesiuni de schimb de experiențe cu antreprenori. Iar dacă vrei doar să-ți testezi abilitățile, poți încerca zonele unde înveți să scrii cod sau zonele dedicate celor pasionați de jocuri (va fi un campionat de jocuri video).

Mai mult decât atât, poți discuta cu reprezentanți ai unor companii celebre precum Google (sucursala din Zurich), Steelcase, Amazon sau Bloomberg, care aduc joburi pentru diverse specializări, competențe și pregătire profesională.

 

IT Cluj

 

Ce e bine să știi dacă-ți dorești job în IT și cursuri programare

Deși domeniul IT pare frumos și tentant din afară, vine la pachet și cu ceva temeri, mai ales dacă până acum nu ai scris vreo linie de cod. Înainte să aplici e bine să socializezi la un târg de profil și să descoperi câțiva pași (mai puțin cunoscuți) care te ajută să te califici pentru un job. 

 

Poți deveni programator junior în doar 7 săptămâni dacă urmezi cursuri programare

Poate te gândești că ai nevoie de câțiva ani de practică pentru a te califica pentru un job în IT. Coders Lab, Academia de IT lansată de eJobs, a găsit formula pentru a te ajuta să te specializezi mai repede și mai ușor. Poți alege cursurile de PHP sau cele de Javascript care se desfășoară timp șapte saptămâni, ce-i drept extrem de intensive, cu practică de luni până vineri (de la 9 la 17.00) și teme pentru acasă. La finalul cursului vei avea un portofoliu, precum și proiectul final, iar acestea te vor ajuta să-ți găsești un job în IT.

Vei învăța mai repede dacă urmezi cursuri programare într-o echipă

Chiar dacă tentația de a închide ușa camerei și de a învăța singur programare este mare, ai mai multe șanse să înveți bine într-un cadru organizat. La Coders Lab, de exemplu, codul tău va fi analizat și criticat. Evident este o critică cu scop pozitiv, care te va ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile. Și vei dori să faci lucrurile mai bine pentru că sunt colegi care vor să învețe de la tine.

 

Este mai important să înveți continuu și să te adaptezi, nu neapărat să ai studii în domeniul IT

Ai putea asemăna programarea și cu munca unui bucătar. Începi cu un curs de specializare pentru a intra în industrie. Programarea în sine seamănă cu pregătirea unui fel de mâncare. Urmezi instrucțiuni și trebuie să ai creativitate atunci când lucrurile nu ies tocmai cum ți-ai propus. Și să înveți continuu, să ții pasul cu evoluția, chiar să vii cu o specializare nouă o dată la câțiva ani. În programare, la fel ca în gastronomie, ai clienți dornici să guste rezultatele muncii tale. Însă aceștia sunt și foarte exigenți. Contează să-ți placă ceea ce faci și să ai o motivație, iar salariul să nu fie singurul tău scop.

 

Creativitatea este de multe ori mai importantă decât gândirea analitică sau abilitatea de a rezolva probleme

Chiar dacă ai aceeași specificație precum colegul tău și produsele finale seamănă, codul tău poate fi unic. Ține de creativitatea ta să găsești varianta cea mai simplă și cea mai eficientă. În programare e la fel ca-n cazul planificării unei case. Schemele, pe cât de tehnice și precise sunt din punct de vedere matematic sunt rezultatul unui proces creativ. Fiecare arhitect are viziunea lui, unul poate ține cont de lumini, altul de mediu sau de materiale.

 

Programarea nu înseamnă memorare, ci aplicarea cunoștințelor

Oricâte cărți, articole sau tutoriale ai citi sau ai urmări, nu trebui să te forțezi să reții noțiunile. Contează să știi de fiecare dată la ce sursă să te duci pentru a găsi răspunsul. Memorarea vine automat și natural atunci când lucrezi la proiecte.

Dacă îți dorești un job în IT este la fel de important să mergi la târguri în domeniu, să urmezi cursuri de specialitate, dar și să socializezi pentru a învăța ce cursuri programare să urmezi și cum să faci lucrurile mai ușor.

 

Ți-a plăcut articolul despre cursuri programare? Citește și despre:

Vrei să înveți programare? Ar trebui să citești mai întâi asta

Cum să începi de la zero o carieră în IT

Vrei să fii programator? Iată ce beneficii te așteaptă

A fost util articolul? 2
cursuri programare

Leave a Reply