• 27 May. 2005
  • 5 min

Daca trebuie sa le spui oamenilor tai ca fac parte dintr-o echipa, probabil ca nu este asa

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

In cea mai mare parte din viata mea, cineva a incercat sa ma coopteze in echipa lor. Daca nu era Liga de Juniori erau Cercetasii. Daca […]

In cea mai mare parte din viata mea, cineva a incercat sa ma coopteze in echipa lor. Daca nu era Liga de Juniori erau Cercetasii. Daca renuntau cercetasii, aparea Liceul. Totusi, intr-un fel sau altul trebuia sa fac parte dintr-o echipa. Chiar daca nu stiam cum era formata echipa, incotro se indrepta si de ce trebuia sa fac parte din ea, eram destinat sa invat importanta de a apartine unei echipe. Fie ca-mi placea, fie ca nu!

Daca am crezut ca situatia se va schimba cand voi ajunge in domeniul afacerilor mondiale “mature”, m-am inselat! Sedintele de construire a echipelor, revizuirea consensului echipei, initiativele in echipa si echipele formate din echipe. Toata lumea dorea sa formeze o echipa, sa apartina unei echipe, sa conduca o echipa, sa faca parte dintr-o echipa, si in sensul mai strategic, echipele doreau sa intre in parteneriat cu alte echipe. Probabil pentru a formula planuri de echipa in interiorul si intre echipe. Zilele trecute am primit un catalog cu tot felul de “chestii” promotionale pe care le poti comanda. Probabil ca primesti unul sau mai multe cataloage de acest gen pe an. Pe langa noutati (Jucarii pentru cei cu experienta), lista cuprinde agrafe de birou Team Player, postere Team Player, obiecte de cristal Team Player si seturi de creioane si pixuri pentru echipe. Impresia imediata pe care si-o face cineva este ca “Membrilor Echipelor” (Team Players) le plac chestiile ieftine si inutile. Cealalta impresie este ca persoanele care decid cine apartine sau nu unei echipe, pun foarte putina valoare pe lucrul in echipa. Pana la urma, daca lucrul in echipa este atat de important de ce nu sunt premiile mai bune? In plus, nu te intrebi cateodata? Daca incerci sa construiesti o echipa, chiar are sens sa alegi o persoana trimestrial si sa o declari “Cel mai bun membru al echipei”? Daca sunteti o echipa cum poti dovedi acest lucru? Nu este munca lor intretesuta cu cea a celorlalte echipe?

Deci ce e cu toata agitatia asta? Te gandesti ca dupa atatia ani echipele s-au format deja. Regulile au fost scrise. Antrenorii sunt la locurile lor, iar “jocurile pot sa inceapa”. Totusi, nu s-a intamplat asa. De ce? Ei bine pentru ca exista un defect in sistem. O veriga lipsa in lantul logic. Exista anumite lucruri ce nu pot fi predate. Nu respiri pentru ca cineva ti-a spus sa respiri. Ci respiri pentru ca asta faci ca sa ramai in viata. Este o parte esentiala din viata ta. Chiar daca nu vei primi nicodata premiu pentru “Cel care respira cel mai bine” vei fi in continuare puternic motivat sa respiri. Si asa e si cu jocul in echipa. Nu le spui oamenilor ca sunt o echipa, ci lucrati impreuna pentru a forma o echipa. Sau mai bine spus fuzionati intr-o echipa. Totusi, jocul in echipa nu este un mecanism pe care il scoti din geanta ta cu trucuri de management. Trebuie sa il iei in serios, in fiecare zi. Si mai important, echipa trebuie sa il simta. Trebuie sa creada ca sunt o echipa si sa fie o echipa. Esti un lider al echipei sau un maestru in sloganuri? Raspunde la aceste intrebari de testare:

1. Cum stabilesti agenda intalnirilor cu echipa, fara sa ai contributia reala a membrilor echipei?
2. Cat de des recomanzi in timpul sedintelor ca problemele dificile sau care te deranjeaza sa fie discutate dupa sedinta?
3. Ai desemnat vreodata pe altcineva sa conduca sedinta de echipa?
4. Cine hotaraste care vor fi instrumentele folosite pentru a masura performantele echipei?
5. Pe parcursul sedintelor in echipa vorbesti mai mult de 10% din timp?
6. Daca tu ai fi in concediu, echipa s-ar mai intalni daca tu nu ai face aranjamentele in avans?
7. Ii intrerupi pe ceilalti pentru a-ti expune punctul de vedere?

Daca esti liderul unei echipe adevarate, raspunsurile tale ar trebui sa fie:

1. Nu.
2. Niciodata.
3. Prin rotatie periodica.
4. Echipa.
5. Nu.
6. Ar dori.
7. Nu, niciodata.

Deci, daca nu sunteti o echipa, cum puteti deveni o echipa? Poti avea o sedinta cu angajatii in care ii poti intreba ce anume i-ar putea face sa se simta parte dintr-o echipa. S-ar putea sa nu-ti rezolve toate problemele, dar cel putin iti vei dovedi tie insuti si angajatilor ca esti sincer. Totusi, exista o multime de lucruri pe care le poti face si pe care ar trebui sa le faci pentru a construi o echipa.

O echipa are nevoie de un obiectiv comun sau de un set de obiective comune. Aceste obiective trebuie sa fie tangibile, semnificative si comune tuturor membrilor. Poate doresti sa imbunatatesti performantele echipei pentru a fi promovat. Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care echipa se grabeste sa scape de tine, este acesta “un scop care poate duce la construirea unei echipe”? Daca conduci o echipa de angajati in resurse umane, si misiunea ta este sa sporesti numarul de posturi ocupate pe luna, gaseste aspectul acestui obiectiv care ar putea fi acceptabil pentru echipa ta. Spre exemplu, “Daca putem mari rata de incheiere a contractelor, putem spori timpul disponibil pentru training individual si planificare strategica. Depasiti modul reactiv pe care il folositi in mod curent.” Acum, daca acest fapt iti aduce si tie o promovare cu atat mai bine. Dar ai gasit un motiv pentru care echipa si-ar dori sa reuseasca. Prin urmare, un scop al echipei.

Toti membrii echipei trebuie sa joace un rol. Daca se considera ca exista o ordine a preferintelor bazata pe favoritisme, intrecerea cu scopul de a nu fi ultimul pe lista aproape ca distruge echipa. Performantele individuale trebuie sa fie masurate si recompensate, acesta este un fapt real in afaceri. Totusi, masurarea acelor performante poate fi realizata in afara rolului tau de lider al echipei. Revizuirea, managementul carierei, si training-ul angajatilor trebuie sa ramana o functie individuala. Totusi, la sedintele cu echipa, accentul ar trebui sa se puna pe ceea ce colectivul a realizat, nu a reusit sa realizeze, planuieste sa realizeze si pe revizuirea procedurilor si proceselor din cadrul echipei. Acesta nu este momentul de a pune in evidenta succesele individuale. Echipa se descurca bine, sau nu. Indiferent de cat de bine a jucat un “pitcher” (jucator de baseball care arunca mingea) jocul, daca cel din rolul de “outfield” (jucator de baseball care trebuie sa prinda mingea) a dormit, jocul a fost probabil pierdut. Laudarea celui din rolul de “pitcher” nu rezolva problema cauzata de cel din rolul de “outfield”.

Echipa are nevoie de un lider, si nu de un dictator. Daca doresti ca oamenii tai sa se simta puternici ca echipa, trebuie sa ii imputernicesti. Teoria din spatele construirii echipelor este ca intelepciunea colectiva a majoritatii, este, in medie, mai buna decat cea individuala. Oamenii tai trebuie sa simta ca contributiile lor nu sunt abia “permise”, ci sunt parte integranta din asteptarile companiei, pe care (tu) le incurajezi pentru a avea succes. Folosesc cuvantul “incurajezi” pentru ca daca apartii unei echipe este nevoie ca liderul echipei sa stabileasca regulile de comportament. Daca vrei sa ramai intra in joc.

Daca afirmi ceva, ar trebui sa actionezi in consecinta. Multe persoane care aspira sa devina lideri in echipa, prezinta discursuri minunate si apoi nu reusesc sa-si tina promisiunile. Ai inceput vreodata o sedinta incurajand sugestiile? Ai facut un comentariu pozitiv sau negativ dupa fiecare contributie? S-au oprit contributiile brusc? Pe de alta parte, ai lasat echipa sa joace singura fara nici un fel de directive de pe margine? Echipa ta trebuie sa experimenteze libertatea intelectuala de a incerca idei noi, procese sau planuri daca vrei ca forta multipla a echipei sa aiba efect. Dar daca fiecare comentariu primeste o nota de trecere sau de picare de la inceput, nu te astepta ca oamenii sa alerge la “practica in echipa” cu entuziasm.

Lasa-i pe antrenorii tai asistenti sa se dezvolte, permitandu-le sa organizeze cateva jocuri. Lipseste de la o intalnire ocazionala si desemneaza un conducator. Roag-o pe acea persoana sa-ti dea raportul dupa sedinta. Revizuieste intalnirea si modul de abordare a problemelor zilei. Participa la cateva sedinte ca “observator”. Nu trebuie sa-ti anunti rolul respectiv. Nu face nici un efort sa controlezi sau sa conduci activitatile. Vezi daca echipa se poate descurca si pe cont propriu. Daca reusesc, inseamna ca esti un bun antrenor. Faptul ca nu au nevoie de controlul tau este un compliment fata de importanta ta in training-ul si dezvoltarea lor.

Daca echipa ta este atat de buna de ce trebuie sa stabilesti tu agenda? Daca echipa ta este implicata in activitati zilnice pe cont propriu, inseamna ca inteleg foarte bine ce functioneaza si ce nu. Obiectivul ehipei este de a rezolva problemele la nivelul echipei. Ca manager sau ca lider, rolul tau este sa concentrezi eforturile echipei asupra obiectivului, si nu sa-l definesti pentru ei. Daca trebuie sa coordonezi sase reprezentanti ai personalului, probabil ca ei vorbesc fiecare, zilnic, cu 20 de angajati. Acestea reprezinta 120 de contributii zilnice din partea angajatilor, sau 600 saptamanale. Ca manager, cu cati angajati din afara departamentului ai vorbit astazi, sau saptamana asta? Cine stie cu adevarat ce e de facut?

A face parte dintr-o echipa, sau a conduce o echipa, este mult mai productiv decat sa stai intr-un birou si sa trimiti mesaje vocale si e-mailuri. Este cu siguranta mai eficient, iar sentimentul de a face parte dintr-o echipa, sentimentul legaturilor este mai placut. Corect, se poate sa deveniti mai eficienti, mai productivi si sa aveti mai mult succes, simtindu-va bine in acelasi timp. Iti amintesti cand erai copil si ai intrat intr-o echipa? Nu-i spuneai slujba pe atunci. De ce sa o numesti asa acum?

A fost util articolul? 0

Leave a Reply