• 6 Jun. 2016
  • 6 min

De vorbă cu unul dintre cei mai buni programatori din România

costin raiu
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Costin Raiu, omul pe care antreprenorul Radu Georgescu l-a numit, la un moment dat, cel mai bun programator din țară, lucrează, în fiecare zi, ca România să treacă teafără peste cele mai dure atacuri informatice din lume.

Costin Raiu are 39 de ani și conduce, de la București, echipa globală de cercetare și analiză (Global Research and Analysis Team) a companiei ruse Kaspersky Lab, specializată în furnizarea de soluții de securitate IT. Raiu are în subordine 43 de oameni, din 16 țări, printre care și doi din România, și îi raportează direct lui Nikita Shvetsov, Chief Technology Office (CTO) la Kaspersky Lab, o companie cu circa 3.300 de angajați la nivel global și cu venituri anuale de peste 600 de milioane de dolari.

Raiu este creatorul antivirusului Raiu Antivirus, devenit ulterior Romanian Antivirus (RAV), dezvoltat de Gecad, o companie fondată de Radu Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români, în 1992. Antivirusul românesc a fost achiziționat în 2003 de gigantul american Microsoft.

Raiu a avut contact pentru prima oară cu un calculator la 12 ani, iar când se afla în clasa a 11-a la Colegiul Național Ion Luca Caragiale, din București, a creat primul antivirus din viața lui. La Gecad a lucrat din 1994 pânâ în 2001, pentru ca apoi să se angajeze la Kaspersky.

Biroul din București al companiei ruse are șase angajați. Raiu și încă doi colegi analizează noile atacuri cibernetice, studiază vulnerabilitățile exploatate de către hackerii din întreaga lume și lucrează la soluții pentru protecție informatică. Ceilalți trei oameni din echipa Kaspersky Lab de la București se ocupă de vânzări, de management de parteneri și de suport tehnic. Dacă nu ar fi lucrat în IT&C, cu siguranță că Raiu și-ar fi construit o carieră în chimie, de care era fascinat în liceu.

Pasiunea pentru lucrurile tehnice a deprins-o de la tatăl tău, fost inginer electronist. „Întotdeauna mi s-a părut interesant să desfac aparatele electronice și să văd cum funcționează”, spune Costin Raiu.

eJobs: Cine este Costin Raiu?

 

Costin Raiu: Aș spune că sunt, în general, un om obișnuit, căruia îi plac foarte mult lucrurile tehnice. M-aș descrie ca un tânăr tată, cu o fetiță de cinci ani. În general, stau foarte mult timp în fața calculatorului și încerc să rezolv probleme pe care alții nu le pot rezolva. Asta este ceea ce mă motivează pe mine, și anume să rezolv chestii care, în mod normal, nu pot fi rezolvate.

Costin Raiu

Costin Raiu a avut primul contact cu un calculator la 12 ani.

 

eJobs: Poți să-mi dai exemplu de o astfel de „chestie” pe care ai rezolvat-o cu greutate?

 

Costin Raiu: S-a întâmplat undeva la sfârșitul lui 2011, începutul lui 2012. A fost vorba de niște atacuri informatice, împotriva unor clienți de-ai noștri. Eu eram în vacanță și, la un moment dat, primesc un telefon de la șeful meu, care nu știa că eram în vacanță. Mi-a spus că este treaba mea să aflu cine execută respectivele atacuri informatice. Nu i-am spus că sunt în concediu și m-am apucat să rezolv problema. Am sunat 2-3 oameni, am vorbit cu ei și am început să facem investigații. A fost un proces foarte dificil. Abia într-o lună am rezolvat acea problemă. Am lucrat în fiecare zi din vacanță și, dacă nu m-aș fi apucat imediat de rezolvarea respectivei probleme, poate că nu i-aș fi dat niciodată de cap.

eJobs: Un studiu publicat recent arată că șase din zece programe instalate pe calculatoarele din România nu au licențe corespunzătoare. Cum apreciezi astfel de informații?

Costin Raiu: Consider că pirateria software încă este mare în România, dar a scăzut semnificativ pe parcursul anilor. Aproape nimeni nu cumpăra software în România acum 20 de ani. Este bine să ai instalat software legal pe calculatorul tău și nu neapărat din motive juridice. Foarte multe programe luate de pe site-urile de torrente conțin malware sau au update-urile dezactivitate.

eJobs: Câte atacuri cibernetice au loc, în fiecare zi, în România?

Costin Raiu: Este greu de spus. Depinde ce anume consideri ca fiind un atac informatic. Este atac informatic dacă primești în căsuța poștală electronică un mesaj de tip spam? Ar putea fi, teoretic. Dar dacă primești în căsuța postală electronică un mesaj cu un atașament de tip .exe? Este un atac informatic? Ar putea fi, teoretic. Dacă luăm în considerare toate aceste situații, numărul de atacuri informatice care au loc în România ar putea fi foarte mare. Important este să înțelegem câte dintre atacurile informatice sunt, cu adevărat, importante. Din punctul meu de vedere, atacurile informatice importante sunt cele care duc la infectarea a mai mult de 100.000 de calculatoare sau care vizează instituțiile statului, urmărind să fure informații confidențiale.

 

eJobs: Te consideri cel mai bun programator român?

 

Costin Raiu: Eu nu mă consider astfel. Cred că Radu Georgescu a spus, la un moment dat, că aș fi cel mai bun programator român. Depinde ce înseamnă cel mai bun porgramator. Acum 22 de ani, când lucram cu Radu la Gecad, eram mult mai concentrat pe programare și scriam programe de 80.000, 120.000 de linii de cod. Dura cam 4-5 luni să scriu 80.000 de linii de cod. Poate că Radu s-a referit la faptul că le scriam foarte repede, că de „debugam”, cum zicem noi, programatorii, foarte repede.

eJobs: Cum arată o zi de muncă din viața ta?

 

Costin Raiu: Îmi place foarte mult înotul și, de obicei, înainte să ajung la serviciu, înot o oră. Locuiesc foarte aproape de birou așa că, într-o zi bună, fac aproximativ cinci minute la birou. De regulă, încep lucrul între 9 și 10 dimineața. Aproape imediat după ce ajung la serviciu încep să vorbesc cu colegii din echipa mea, pentru că sunt țări diferite, cu fusuri orare diferite și trebuie să-i prind pe toți în timpul programului de lucru. Primii cu care discut sunt colegii din Singapore, după care trec la cei din Rusia, apoi în Europa și, în final, în SUA. De asemenea, mai fac și programare, mult mai puțin decât acum 20 de ani.

eJobs: În ce limbaje programezi?

 

Costin Raiu: Acum, programez în PHP, Python și AWK. Uneori, mai programez și în C și, foarte rar, în C++.

eJobs: Este dificil să coordonezi peste 40 de oameni, din 16 țări?

 

Costin Raiu: Normal că îmi este foarte greu. Când ești în același loc cu echipa ta, poți să te întâlnești față în față, în fiecare zi, cu oamenii cu care lucrezi. În cazul meu, situația este mult mai dificilă. În primul rând, e vorba de fusurile orare și, în al doilea rând, de diferențele culturale pe care trebuie să le gestionez, pentru că fiecărei persoane, în funcție de țara din care provine, îi place să facă lucrurile într-un anumit fel. De asemenea, în echipa mea am atât oameni tineri, cât și oameni experimentați. Cel mai tânăr membru are vre 22-23 de ani, iar cel mai bătrân are circa 47 de ani.

eJobs: Ce fel de manager ești?

 

Costin Raiu: Unii manageri preferă să zică: „Vasile, ia scaunul ălă și mută-l acolo!”.  Eu sunt tipul de manager care spune: „Vasile, te rog să mă ajuți să mutăm scaunul ălă de acolo, dincolo!”. Îmi place să fiu parte din tot ceea ce face echipa mea.  Prefer ideea de leadership by example.

eJobs: Cum gestionezi relații cu colegii mai tineri? Dar cu cei mai experimentați?

 

Costin Raiu: Angajații tineri au mai multă energie și le place să facă lucruri de la zero. Prin urmare, încerc să le dau tot timpul să facă lucruri noi. Pe de altă parte, angajați experimentați știu cum trebuie să facă lucrurile, pentru că s-au confruntat și în trecut cu situații pe care le pot întâlni și în prezent. În această meserie contează și experiența, dar contează și creativitatea și inițiativa.

eJobs: Aș vrea să facem trecerea de la echipa pe care o coordonezi, la domeniul IT&C, în care lucrezi. Foarte multe voci afirmă că România stă extrem de bine la capitolul oameni talentați în sectorul IT&C. În realitate, chiar așa stau lucrurile?

 

Costin Raiu: Nu știu dacă încă îi mai avem pe acești oameni talentați, dar clar i-am avut. Pentru că mulți au plecat să lucreze în străinătate, la companii foarte mari, precum Microsoft sau Google. Întrebarea este când se vor întoarce în țară. Sau, mai bine, dacă se vor întoarce în țară.

eJobs: De ce ai hotărât să rămâi în România?

 

Costin Raiu: Am vrut să rămân și să fac ceva pentru țara mea. Și părerea mea este că tot ceea ce am făcut eu și echipa mea pentru România chiar a contat. De exemplu, în ultimii patru ani, echipa mea a descoperit trei cele mai mari atacuri informatice pe care le-a recepționat România până acum: Red October, MiniDuke și Epic Turla. În cazul atacului Epic Turla, România a fost una dintre principalele ținte.

eJobs: Pot face autoritățile din România ceva concret care să oprească exodul de creiere din sectorul IT&C și, mai mult, care să-i convingă pe cei din străinătate să revină în țară?

 

Costin Raiu: Cu siguranță că statul ar putea face anumite lucruri. Putem să ne uităm la modele pe care le-au folosit alte state. O soluție ar fi impunerea unor taxe mai mici pentru firmele care dezvoltă software și care angajează profesioniști în domeniul IT&C. De asemenea, statul ar trebui să îmbunătățească sistemul educațional, care încă este foarte slab și mult prea teoretic față de ceea ce se cere în ziua de astăzi. Totodată,  ar fi de preferat ca facultățile ar să se consulte cu firmele din IT când vine vorba de cursurile pe care să le includă în programă.

eJobs: Cum vezi viitorul sectorului IT&C din România: dominat de afaceri de tip start-up sau de multinaționale?

 

Costin Raiu: Cred că zona de start-upuri este foarte importantă pentru dezvoltarea unei țări. Un exemplu foarte bun este Israelul, unde există foarte multe start-upuri pe tehnologie. Cred că și noi am putea avea mai multe start-upuri de tehnologie în România. Însă totul ține de investiții și de riscuri. De asemenea, oamenii tehnici nu sunt, întotdeauna, cei mai buni oameni de afaceri. Noi avem oameni buni și pe tehnică, și pe business, dar problema este că acești oameni nu ajung tot timpul să lucreze împreună. De aceea, avem nevoie de niște incubatoare de afaceri, care să-i facă pe oamenii tehnici și pe cei pricepuți în business să lucreze împreună. Ca să faci un Apple, ai nevoie și de Steve Jobs și de Steve Wozniak.

eJobs: Ai oameni din IT sau din business, în general, pe care îi admiri?

 

Costin Raiu: Motivul principal pentru care am ajuns să lucrez la Kaspersky a fost Eugene Kaspersky, care acum e CEO. Pe vremea când m-am angajat eu, el era un simplu analist de viruși. Eram 40 de oameni în toată firma și analizam viruși. Eu și ceilalți colegi reușeam să analizăm în jur de 50 de viruși pe zi, el analiza 400. Îl admir pentru că este foarte bun pe tehnic, dar și pentru că este foarte rapid. În meseria noastră contează foarte mult rapiditatea. De asemenea, încă sunt foarte bun prieten cu Radu Georgescu.

eJobs:  Ce planuri ai pentru următorii ani?

 

Costin Raiu: Vreau să dezvolt câteva noi segmente de piață și de tehnologii pe care le facem în firma Kaspersky. Din punct de vedere istoric, Kaspersky a fost concentrată pe produse pe care ți le instalezi pe PC. Nu suntem încă foarte bine structurați pe zona de dispozitive mobile, de servere și de threat intelligence. Și vreau să lucrez la dezvoltarea de noi idei de produse de protecție pentru toate lucrurile menționate anterior.

eJobs: Ce pasiuni ai?

 

Costin Raiu: Îmi plac firmele și cărțile SF și mai jos șah din când în când. De asemenea, o altă mare pasiune de-ale mele este fotografia.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply