• 16 Nov. 2020
  • 4 min

Cum se gestionează esecul după un interviu de angajare

Cum se gestionează esecul după un interviu de angajare

Ne-am obișnuit ca de cele mai multe ori să pornim către un interviu de angajare pregătiți cu un adevărat bagaj logistic în spate. Înainte de orice interviu ne documentăm cu privire la posibilele întrebări ce vor fi adresate, detalii despre poziția pentru care am aplicat, referințe despre compania angajatoare, uneori chiar și despre compania de recrutare. Însă, poate că nu întotdeauna luăm în calcul un aspect foarte important: posibilitatea eșecului. Și asta pentru că de cele mai multe ori ne încurajăm cu gândul că vom trece de acest ultim hop și ne vom angaja.

Dar ce vom face dacă nu trecem de interviurile preliminare? Care este atitudinea ce trebuie adoptată când dai nas în nas cu esecul pentru a merge mai departe mult mai pregătiți și fără să ne pierdem speranța și motivația?

Cu ce mindset ar trebui să pleci la drum

Esecul face parte din viața unui om. Chiar dacă se spune că viața este compusă din suișuri și coborâșuri, eșecul nu întotdeauna ar trebui considerat ceva negativ. El poate deveni o posibilitate ca noi să ne gândim mult mai bine unde am greșit, și ce ar trebui făcut sau schimbat. Este normal să fim dezamăgiți când suntem contactați telefonic să ni se transmită că nu vom merge mai departe. De altfel, aceasta este și partea cea mai grea din profesia unui recrutor să dea asemenea vești. Motivele unui astfel de eșec pot fi multe printre ele numărându-se: faptul că studiile trecute în CV nu sunt compatibile cu cerințele postului, cunoștințele de limbă străină nu sunt la nivelul solicitat de angajator, lipsa anumitor abilități necesare poziției scoase la bătaie.

Pe ce te poți baza

Un eșec nu ar trebui să pună pe pauză căutările pentru un job sau să-ți scadă complet motivația, ci ar trebui să te ajute la găsirea motivelor obiective ce au condus la apariția sa. Ce urmează? Îndreptarea eventualelor lipsuri sau aplicarea strict pe poziții care oferă real posibilitatea de angajare. E bine sa ai în vedere aceste coordonate și să dai dovadă de proactivitate și să nu te descurajezi. În acest demers îți poate fi de ajutor și 021.9124, numărul scurt pus la dispoziție de eJobs. Dacă-l apelezi de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, un consultant al echipei noastre te va ajuta să-ți faci CV-ul și să aplici la joburi mai potrivite cu experiența ta. Astfel, îți vei scădea considerabil șansele de a te confrunta iarăși cu esecul.

Fii blând cu tine când te confrunți cu esecul

Nu vei fi mereu perfect pregătit pentru orice situație sau întrebare și chiar dacă vei avea o atitudine exemplară, tot există posibilitatea ca un alt candidat să fie preferat. Vinovăția, rușinea și stânjeneala sunt sentimente pe care nu ar trebui să le resimți după un eșec. Iar dacă tu nu poți găsi înțelegere în aceste momente pentru tine poți vorbi cu un prieten despre care știi că nu duce lipsă de compasiune. La fel de potrivit ar fi și să te implici într-o activitate care contribuie la ameliorarea stresului: sportul spre exemplu e foarte util când ai de a face cu emoții negative intense.

Ține cont de sfatul psihoterapeutului pentru a gestiona mai bine esecul

Pentru a te ajuta să treci mai lin peste acest moment i-am cerut și sprijinul psihoterapeutului Anca Maftei. Ea a venit cu câteva recomandări utile pe care le poți parcurge în rândurile de mai jos:

  • Nu lua refuzul personal – atunci când ni se spune NU, avem tendința de a lua asupra noastră povara acestui răspuns. Însă, de fapt, acest răspuns nu poartă nicio povară. El este doar o limită aleasă de către altcineva, iar acesta este dreptul lui, așa cum și noi avem dreptul de a spune NU. Dacă nu ai fost ales pentru un job, acest fapt poate avea în spate o multitudine de alte motive care nu spun nimic despre tine ca persoană. Tu ești aceeași persoană minunată, important este să nu uiți asta.
  • Privește imaginea de ansamblu – trecem printr-o perioadă într-adevăr ciudată și nouă pentru noi toți. Piața muncii trece prin schimbări majore, debusolați suntem cu toții, este prea puțin probabil ca faptul că încă nu ți-ai găsit un alt loc de muncă să însemne că este ceva în neregulă cu tine. Îți recomand să alegi perspectiva conform căreia oamenii nu sunt perfecți și trec și ei, ca și tine, prin diferite momente de neputință. Fiecare face ce poate și alege cum consideră că este mai bine în aceste momente dificile.
  • Ai grijă de tine – deși este o perioadă dificilă, tu continuă să îți păstrezi rutina. Trecem prin lipsuri de tot felul, prin incertitudini care mai de care mai apăsătoare, tocmai de aceea este important să privești spre ceea ce este cert pentru tine, adică ceea ce faci tu pentru tine zi de zi. Onorează-ți nevoile și dă voie suferinței să existe. Este firesc să doară.
  • Verifică ce butoane mai profunde sunt apăsate de acest refuz – dacă interpretezi aceste refuzuri ca fiind respingeri, atunci uită-te un pic mai atent la momentele de respingere pe care le-ai simțit în viața ta, inclusiv în copilărie. Majoritatea dintre noi ne-am simțit profund respinși, astfel, orice refuz pe care îl primim poate fi un trigger, adică o apăsare pe rănile nevindecate. Această suferință din prezent poate fi un prilej pentru a apela la ajutor specializat.
  • Nu renunța – lumea modernă ne pune la dispoziție nenumărate resurse și locuri în care putem crește. Renunțarea nu face decât să înrăutățească lucrurile. Ia pauze, desigur că sunt bine venite, însă nu uita de tine și de scopul tău. Meriți să primești și să oferi lucruri minunate în această lume. Permite-i adultului din tine să lupte pentru ceea ce își dorește și ai girjă de tine atunci când te simți copleșit, însă nu renunța.

Și caută  să te dezvolți prin resursele pe care le ai! sigur că viața profesională reprezintă unul din pilonii vieții unui adult sănătos, care vrea să se dezvolte, iar această perioadă ne pune față în față cu dificultățile de a ne bucura de o viață profesională prosperă. Cu toate acestea, amintește-ți că este doar o perioadă, iar aceasta nu este viața ta până la final. Uită-te în jurul tău și vezi ce poți face cu ceea ce ai, continuă-ți hobby-urile, petrece timp cu cei dragi, citește, fă sport, vizionează filme care îți aduc informații și stări prețioase și dă-ți voie chiar să te reinventezi.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și: 

Cum să ajungi mai repede la interviu deși contextul nu e cel mai favorabil

Cum să-ți îmbunătățești abilitatea de a lua decizii

A fost util articolul? 8
esecul angajareesecul la interviu

Leave a Reply