• 26 Jun. 2020
  • 6 min

Top 10 domenii în care te poți angaja dacă nu ai experiență

fara experienta

Tocmai ai terminat liceul sau facultatea și vrei să-ți iei primul job, dar ai ceva rețineri. Te temi că nu ai suficientă experiență, că piața muncii este oarecum nesigură sau că te vei orienta spre spre un domeniu care nu va evolua tocmai bine în viitor. Este normal să ai temeri, însă îți poate fi mult mai ușor dacă te informezi. Joburi și domenii ofertante pentru tineri există, contează să profiți de oportunitățile disponibile acum pe piață. Și să-ți formezi o gândire care te ajută să mergi mai departe indiferent de schimbările care au loc în domeniul ales.

În aceeași notă este și sfatul pe care Michelle Obama, fosta primă doamnă a Americii, implicată în educația tinerilor, l-a oferit recent celor fara experienta –  într-un video publicat de World Economic Forum:

 

Viața va fi întotdeauna nesigură. Vor fi momente în care veți simți că totul a luat o turnură neașteptată și veți dori ca lucrurile să revină la normal. Vă sfătuiesc să transformați situația actuală într-o oportunitate, să vă construiți o carieră și să deveniți oamenii care doriți să fiți. Aveți ocazia să învățați aceste lecții valoroase mai repede decât generațiile anterioare. 


Un alt sfat este să-ți faci auzită vocea: „Nimic nu se va schimba dacă oamenii nu își vor face poveștile, ideile și experiențele auzite”, mai spune Michelle Obama. Și îți poți face vocea auzită pregătindu-ți CV-ul și aplicând la acele domenii unde sunt oportunități de angajare pentru tinerii fara experienta, dar și perspective pentru a te dezvolta pe termen lung.

 

Topul celor mai ofertante domenii pentru tinerii fara experienta, ținând cont de numărul de joburi disponibile acum pe eJobs.ro:


1. Administrativ/Logistică 

În ultimele luni comenzile online au fost tot mai numeroase, iar firmele de curierat sau agenții comerciali  au fost nevoiți să-și mărească echipele și chiar să se extindă în noi spații de lucru. Trendul se va menține și în perioada următoare pentru că, sub semnul contextului actual, logistica a devenit un serviciu de siguranţă naţională. Este un domeniu în care poți avansa ușor de la un job de executant la unul de coordonator de depozit sau director de magazin.
Joburi: manipulant marfă, picker pentru comenzi online, specialist aprovizionare, curier-livrator,
Cerințe: să fii o persoană organizată, responsabilă, dedicată; atentă la detalii, să fii rapid în efectuarea activităților și dornic de a învăța.
Beneficii: bonuri de masă, bonusuri în funcție de rezultate/performanță; asigurare medicală, prime, ajutor de transport, program flexibil.

2. Producție 

Contextul actual a dus și la creșterea cererii pentru alimente și băuturi, prin urmare marile companii producătoare și-au mărit linia de producție și echipele. Iar perspectivele sunt bune pe termen lung, indiferent de schimbările care vor avea loc în țară și în lume, industria producătoare de alimente va avea cerere, iar un job în domeniu este de viitor, îți oferă siguranță și posibilități de dezvoltare.
Joburi: operator linie producție, tehnician programare, inginer industria alimentară
Cerințe: abilități tehnice, abilități de lucru în echipă, organizare, planificare, asumarea responsabilității.
Beneficii: bonusuri de performanță, masa zilnică asigurată sau bonuri de masă, transport, oportunități dе dezvoltare în carieră.

 

3. Vânzări

Domeniul vânzărilor este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai accesibile pentru a-ți începe cariera. Și chiar pentru a te reorienta, în cazul în care ai terminat studiile într-un domeniu care nu te atrage. Acum e chiar un moment foarte bun să te formezi în vânzări, dinamica acestui sector, influențată de preferințele în schimbare ale clienților, te poate ajuta să deprinzi abilități care-ți vor fi de ajutor pe viitor și la alte joburi sau în alte domenii.
Joburi: consultant vânzări, reprezentant vânzări, sales trainee, operational sales support, sales analyst
Cerințe: abilități de prezentare și negociere, capacitatea de a găsi soluții adaptate clienților, orientare către rezultate
Beneficii: bonusuri de performanță, asigurare medicală privată, tichete de masă, cursuri și traininguri

 

4. Relații clienți/Call-center

Pe măsură ce tot mai multe operațiuni se desfășoară online, tot mai mulți oameni au nevoie de suport, iar companiile din domeniul call-center-ului cresc și ofertele de angajare. De ce e un moment bun să te angajezi în call-center? Poți face jobul de acasă, tot mai multe companii și-au mutat remote echipele și oferă traininguri de formare și chiar traininguri plătite de învățare a unei limbi străine. În plus, este o oportunitate să-ți îmbunătățești eficiența, să înveți din greșeli și să avansezi destul de repede la o poziție de coordonare.
Joburi: Spanish speakers, French speakers, Italian speakers, operator call center, customer support analyst, customer advisor with German/Italian, customer relationship advisor
Cerințe: bune abilități dе comunicare eficientă, abilitatea dе asculta cu răbdare și dе a clarifica, prin întrebări, situațiile prezentate dе clienți, abilitatea dе a transmite informațiile clar, cu empatie
Beneficii: bonusuri, premii, asigurare medicală privată, tichete de masă, pachet flexibil de beneficii

 

5. Alimentație/HoReCa

Dacă ești pasionat de arta culinară și ți-ar plăcea să-ți exersezi talentul lângă un chef cu experiență, află că sunt tot mai multe oferte de angajare în domeniul alimentar, și în restul departamentelor din HoReCa. Astfel îți poți petrece vara pe litoral sau în Delta Dunării și poți strânge și bani, pentru că ai mesele și transportul asigurate. Sau poți începe o carieră într-o companie de tip fast-food care îți oferă un plan de carieră bine pus la punct și te susține în continuarea studiilor.
Joburi: ajutor de bucătar,  casier,  barman-ospătar, personal hotel
Cerințe: pasiune, punctualitate, seriozitate, perserverență, organizare. Contează să fii o persoană sociabilă cu bune abilități de comunicare în echipă.
Beneficii: program de lucru la alegere (4, 6 sau 8 ore), reduceri, concediu suplimentar în funcție de performanță, posibilitatea de a lucra aproape de casă, posibilități de avansare.

 

6. Office/Back-office/Secretariat

Chiar dacă contextul actual ne-a determinat să lucrăm mai mult de acasă, companiile au nevoie în continuare de oameni care să se ocupe de partea administativă, să răspundă la telefon în locul lor, să primească corespondența și să le gestioneaze agenda de întâlniri. Partea atractivă este că poți face acest job și din hub-uri sau pentru companii de soluții flexibile care se ocupă de mai mulți clienți. Astfel îți crești șansele de a avansa sau de a descoperi noi oportunități în carieră.
Joburi: assistant manager, receptionera/secretară, asistent (virtual) manager
Cerințe: bune abilități dе comunicare, entuziasm si onestitate, dorință dе lucru în echipă, cunoștinte medii dе limba engleză
Beneficii: program de lucru flexibil, în ture, bonuri de masă, posibilități de avansare

 

7. IT

Cel mai recent studiu derulat de eJobs România arată cum văd specialiștii în resurse umane piața muncii, în următorul an. Astfel, întrebați care cred că vor fi specializările de care va fi cea mai mare nevoie în perioada următoare, oamenii de HR au spus că, fără nicio îndoială, cei mai căutați vor fi IT-iștii. Este un domeniu în care poți intra ușor dacă ai pasiune, gândire logică și mult entuziasm. În această perioadă găsești și posibilitatea de a-ți testa abilitățile, printr-un internship în programare în domeniul financiar-bancar sau în telecom.
Joburi: Technical Internship, Junior .NET Developer, Junior IT (C++)
Cerințe:  gândire creativă, proactivitate, dorință de a face lucruri cu impact în business, cunoștințe minime de programare, limba engleză, proiectele personale – reprezintă un plus
Beneficii: salariu de la 800 euro, program remote, flexibil, mentorship

 

8. Construcții

Lucrările de construcții din România au înregistrat o creştere de 12,2%, în aprilie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, potrivit Eurostat. Comparativ, în zona euro lucrările de construcţii au avut un declin de 28,4% în aprilie. Angajările continuă în acest domeniu, companiile fiind interesate să atragă tineri absolvenți de facultate, fara experienta, dar și absolvenți de școli profesionale
Joburi disponibile: inginer proiectant, inginer constructor, instalator, muncitor în construcții
Cerințe: studii de specialitate, capacitate de coordonare, atenție la detalii, disponibilitate la deplasări, dorința dе a învăța și dе a evolua profesional
Beneficii: prime, asigurare medicală, bonuri de masă, pachet de relocare, proces continuu de training și dezvoltare personală și profesională, plan de carieră

 

9. Internet/e-commerce

Comenzile online au crescut cu până la 40% față de perioada similară a anului trecut, arată un studiu realizat, în perioada 1-20 aprilie 2020, pe un eșantion format din 592 de companii care își desfășoară activitatea economică în mediul virtual. 44,8% dintre companiile chestionate nu au luat în calcul disponibilizările pentru perioada următoare și sunt interesate să investească în campanii de promovare. Așa că dacă ai abilități în domeniul digital, merită să le valorifici.
Joburi: specialist marketing junior, operator magazin online
Cerințe: capacitatea dе a scrie texte persuasive și ușor dе înțeles dе către public, o bună cunoaștere a platformelor online: Facebook, Instagram, LinkedIn etc, cunoștințe dе limba engleză
Beneficii: bonusuri, tichete de masă, lucru remote, posibilități de promovare

 

10. Telecomunicații

Un studiu realizat recent de Ericsson Consumer Lab arată că 83% dintre respondenţii din 11 ţări susţin că serviciile, produsele şi conectivitatea digitală i-au ajutat să facă faţă mai bine acestei perioade. A avut loc şi cerere mai mare pentru servicii online și asta a dus și la creșterea numărului de joburi disponibile în domeniul telecomunicațiilor.
Joburi: customer relationship advisor, customer support analyst
Cerințe: îți place să cauți cele mai bune soluții; comunici usor cu oricine, ai diplomă dе BAC și te descurci ușor cu calculatorul
Beneficii: program de 4/6/8 ore, training plătit, cărți Bookster, bonuri de masă, bonusuri lunare

 

Descoperă oportunitățile pe care ți le oferă fiecare domeniu, parcurge cerințele joburilor care te atrag și, dacă acestea se potrivesc pregătirii tale, updatează CV-ul, apoi aplică cu încredere. Nu uita să te înarmezi cu răbdare, dar și cu flexibilitate – atitudinile apreciate de recrutori la candidații fara experienta, dar și la cei cu experiență. Este posibil ca oferta pentru jobul dorit întârzie să apară. Contează să ai un plan B. Asta nu înseamnă că renunți la obiectivul tău în carieră, ci să te gândești la domenii și joburi care ți-ar oferi abilitățile și experiența de care ai nevoie pentru a te apropia de locul de muncă care îți surâde.

În final, îți lăsăm un motto care pe noi ne-a inspirat azi: Concentrează-te pe ceea ce poți face mai bine și pe cum poți merge mai departe – Matthew Temple, senior director of Alumni, career & professional development la Kellogg School of Management – Northwestern University  – USA.

 

Ți-a plăcut articolul despre domeniile în care te poți angaja fara experienta? Citește pe aceeași temă:

Te poți angaja și dacă nu ai mai lucrat până acum. Recrutorii pun accent pe alt aspect
7 greșeli pe care le poți face în căutarea primului job
Sfaturi de la CEO-ul eJobs pentru cei fără experiență care-și caută un job

A fost util articolul? 9
fara experienta

Leave a Reply