Numărul de angajați din domeniul IT crește constant, cu o medie de 10% pe an, cu toate că angajatorii resimt o criză acută de candați în acest sector, arată un studiu realizat de ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).
Mai exact, conform prognozelor ANIS, angajatorii din Nord-Vestul țării vor scoate la bătaie cele mai multe joburi, aceasta fiind și zona în care există o criză acută de specialiști în domeniul IT.
„Industria de software și servicii a crescut constant în ultima vreme, atât în ceea ce privește veniturile, cât și ca număr de angajați, în ciuda impredictibilității fiscale și politice care domină peisajul local”, a declarat Teodor Blidăruș, Președintele ANIS.
Investițiile în domeniu, un alt indicator de referință pentru bunăstarea pieței, cunosc o creștere medie de circa 20 de milioane de euro pe an. Totuși, climatul de instabilitate politică generat de mutarea contribuțiilor a afectat și acest segment, determinând o scădere a investițiilor de 10 milioane de euro în 2018.
Potrivit studiului menționat, volumul pieței locale de IT a crescut în ultimii ani cu o rată relativ constantă, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfârșitul lui 2019, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă segmentul software și servicii, iar 1,1 miliarde alte activități din piața de IT.
Aproximativ jumătate din veniturile totale sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajați, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajați) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro și companii medii (50 – 249 angajați), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital străin, deși reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieței și au un ritm susținut de creștere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele românești, care generează circa 27% din piață, iar în ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.
La nivel geografic, Bucureștiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt Nord-Vestul cu o pondere de 18%, Vestul cu 5%, zona centrală cu 6% și Nord-Estul cu 5%.
Creare CV: greșeli care te pot costa în fața angajatorului
Cum să-ți evidențiezi experiența în CV
Bariere în comunicare și cum le depășim când suntem epuizați