• 15 Apr. 2025
  • 2 min

Ai muncit din greu, acum e timpul să ceri mai mult. Uite cum!

negociere salariu

Negocierea salariului e una dintre cele mai sensibile, dar și importante conversații pe care le poți avea cu angajatorul tău. Această negociere se petrece atât în momentul interviului de angajare cât și în momentele cheie, momente care pot genera, în anumite condiții, creșterea salariată dorită. Dar cum abordezi discuția astfel încât să obții rezultatul dorit?

Am stat de vorbă cu Alin Comșa, trainer și specialist în comunicare eficientă, leadership și NLP, care ne-a oferit câteva insight-uri despre ce trebuie să știi ca să ai mai multe șanse de reușită.

 

💡 Alin Comșa este lector la Fundația Calea Victoriei, unde, începând cu 22 aprilie, va susține cursul Comunicarea eficientă și tehnicile NLP. Este cofondator al unor companii de training și formare profesională în domeniile leadership și coaching, fondator al Institutului de Management al Artei – Artmark și lector în cadrul Institutului Bancar Român, catedra Formarea Formatorilor. 

De ce să ții cont

Înainte să intri în discuția despre mărire, răspunde-ți sincer la câteva întrebări-cheie:

  • De când nu mi s-a mai modificat salariul?

  • Care sunt criteriile după care se acordă măriri în compania mea?

  • Cine decide, de fapt, aceste măriri?

  • Este un moment potrivit din punct de vedere economic (al companiei și al pieței)?

  • Care este motivul real pentru care vreau o mărire?

  • Ce sunt dispus(ă) să ofer în plus față de ce fac deja?

 

💡 Ultima întrebare este esențială. Pentru că o mărire de salariu vine, de cele mai multe ori, împreună cu un plus de valoare oferit companiei – fie că e vorba de mai multă responsabilitate, inițiative noi sau rezultate concrete.

Ce ai tu de oferit?

Nu e vorba doar de ceea ce ceri, ci și de ce pui pe masă. Potrivit principiilor NLP, orice relație funcționează după un echilibru: „îți ofer – îmi oferi”. Așadar, înainte să soliciți o mărire, gândește-te ce poți tu aduce în plus. Ceva clar, aplicat și valoros pentru echipă sau companie.

Ai deja tot ce ai nevoie – trebuie doar să îți dai seama

Un alt principiu NLP important: „Ai toate resursele necesare sau le poți crea.” Ce înseamnă asta, concret? Că e important să fii conștient(ă) de ce știi să faci, ce experiență ai, ce rezultate ai adus, cum te văd colegii și managerii tăi.

Uneori, din cauza oboselii, stresului sau unor experiențe negative, uităm de propriile calități și realizări. Și mai rău, ne poate prinde din urmă sindromul impostorului – sentimentul că „nu merit” mai mult. Tocmai de aceea, e important să ceri feedback sincer și să te înconjori de oameni care îți reamintesc cine ești. La fel de important este să accepți că rezultatele obținute de apar ca urmare a unei anumite valori pe care o ai și care merită să fie observată și prețuită. 

Atenția îți setează direcția

Un alt principiu care te poate ajuta: „Energia merge în direcția atenției.” Cu alte cuvinte, dacă îți setezi clar un obiectiv – cum ar fi să obții o mărire de salariu – mintea ta va începe să observe oportunitățile, ideile și soluțiile legate de acest subiect. 

Așa ai ajuns și la acest articol, nu?

Formula de succes

Dacă vrei să-ți crești șansele de reușită, ține cont de aceste 3 reguli simple:

✅ Stabilește clar ce vrei să obții (cât, de când, în ce condiții).
✅ Fii primul care oferă ceva concret – inițiativă, soluții, idei noi.
✅ Ai încredere în tine – ai deja tot ce-ți trebuie sau poți învăța rapid ce lipsește.

 

În final, ține minte: o negociere de salariu nu e doar despre a cere, ci despre un schimb de valoare. Cu o pregătire bună și încredere în tine, o discuție despre salariu poate fi exact ce ai nevoie pentru a-ți duce cariera la nivelul următor. 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre: 

 

A fost util articolul? 1

Leave a Reply