Inițierea unei conversații despre salariu cu angajatorul tău este poate cea mai inconfortabilă sarcină pe care o ai de întreprins. Frica de a fi perceput drept un angajat interesat doar de aspectul financiar sau teama că solicitarea ta va fi respinsă își pun amprenta nu numai asupra stării tale emoționale, ci și asupra limbajului, reducându-ți astfel șansele de a obține ceea ce-ți dorești. Dar negocierea salariului care ți se cuvine nu ar trebui să fie o rușine, ci încă o discuție necesară și normală.
Principalul motiv pentru care doresc să facă un pas într-o nouă direcție în carieră este legat de nemulțumirile cu privire la salariu. Însă până la a ajunge la schimbarea jobului, încearcă o negociere, înlocuind cuvintele pe care poate ești tentat să le folosești în primă fază cu unele care-ți cresc șansele de reușită.
Ai mai mult succes dacă spui: suma exactă pe care o vrei sau un procentaj minim care te-ar mulțumi
Cel mai bun mod de a obține mărirea de salariu dorită este să spui: vreau o creștere a salariului cu X%. Însă apare și principala temere, aceea că vei cere prea mult sau prea puțin. Poți trece peste această temere dacă te documentezi înainte de a merge la discuția cu angajatorul.
Ai mai mult succes dacă spui: „Merit asta pentru că…”
Marii negociatori nu gândesc, ei știu. Au încredere în cât de multă valoare aduc companiei și nu le este frică să vorbească despre acest lucru. Dacă ai primit aprecieri pentru munca ta de la colegi sau manageri, menționează-le la negociere. Vorbește despre contribuțiile tale în termeni specifici, cum ar fi cu ce procent ai crescut vânzările sau veniturile companiei și despre proiectele la care ai lucrat și au avut succes. Când adaugi date și opinii obiective din exterior, vei fi mai convingător.
Ai mai mult succes dacă spui: „Experiența mea pe piața muncii este evaluată la suma aceasta, prin urmare doresc o mărire de salariu cu…”
Folosind cuvinte aspiraționale precum „sper” ai putea da de înțeles că nu te aștepți să primești vreodată creșterea salarială pe care o ceri. Te poți folosi de cercetarea pe care ai făcut-o despre salariu, precum și de estimarea despre cât valorează experiența ta pentru a formula o cerere fermă. Când știi care sunt așteptările tale, cererea de mărire a salariului va părea mai rațională și mai dificil de respins.
Ai mai mult succes dacă spui: „Am primit alte oferte, dar sunt mult mai interesat de poziția mea actuală.”
Amenințarea cu demisia nu este o abordare tocmai potrivită în relația cu angajatorul. Acesta poate considera că nu mai ai motivația necesară să mai lucrezi în companie, chiar dacă îți mărește salariul, prin urmare poate decide să întrerupeți colaborarea. Ofertele de muncă din exterior pot fi folosite ca pârghie, dar trebuie gestionate cu atenție. E mult mai eficient să menționezi că există interes pentru tine pe piața muncii, dar că îți dorești să rămâi la jobul actual, pentru a-ți pune în aplicare anumite idei. Practic menții o abordare pozitivă în timp ce transmiți mesajul că angajatorul va trebui să fie competitiv pentru a te menține.
Ai mai mult succes dacă spui: „Când putem relua această conversație?”
Negocierea se poate încheia și cu un refuz sau cu o amânare din partea recrutorului sau managerului. Uneori poate dura puțin mai mult pentru a obține ceea ce-ți dorești și, chiar dacă meritele îți sunt recunoscute, intervin alți factori, care împiedică mărirea de salariu. Cheia este să întrebi când puteți relua discuția. Dacă angajatorul spune „Ai nevoie de mai multă experiență”, încearcă să afli mai multe despre ce înseamnă această experiență, ce presupune.
Aceste informații îți vor fi utile când vei relua conversația despre salariu. Dacă managerul tău evită răspunsurile, poți lua în considerare căutarea unui nou loc de muncă în care să fii apreciat.
Întoarcerea la fostul angajator: cum faci acest pas cu succes
Aplici la joburi, dar nu esti chemat la interviuri? Iata de ce!