Probabil că la începutul anului îți propuneai să experimentezi și să descoperi treptat ce job ți se potrivește. Indiferent dacă erai în etapa de aplicare, colaborai deja cu o companie sau te pregăteai academic pentru primul job, știai că ai multe variante la îndemână. La un click distanță erau companii dispuse să investească în formarea ta. Noul context a adus însă și un val de incertitudine în planurile tale de angajare și e normal să te gândești cum vor percepe recrutorii candidatii fara experienta, având atâția profesioniști la ușă, unii cu ani cu mulți de experiență.
Și nu ești singurul care își pune întrebări și se preocupă de viitorul său profesional. La nivel mondial, absolvenții spun că au întâmpinat schimbări semnificative și neașteptate ale planurilor lor în carieră, din cauza răspândirii COVID-19. Cu toate acestea, este important să mergi mai departe și să iei decizii informate. Iată 7 lucruri pe care ar trebuie să le știi dacă ești fara experienta și cauți un job acum:
Vezi toate joburile entry level
Dacă ar fi să iei pulsul și celorlalți absolvenți de facultate vei observa aceeași stare de incertitudine. Un studiu realizat recent în America, în rândul a 1.000 de studenți care au absolvit în acest an, arată că 54% dintre aceștia se simt mai puțin încrezători atunci când își caută un loc de muncă, în timp ce 33% vor să lupte pentru a intra în domeniul în care și-au făcut studiile. Este abordarea pe care merită să o ai, mai ales că nu toate domeniile au fost afectate de actuala criză. Sunt companii în care angajările continuă și sunt interesate de studenți, absolvenți sau tineri fără experiență.
Noi încurajăm companiile să accepte tineri fara experienta tocmai pentru că de multe ori tinerii se întreabă: „Dar pe mine mă va angaja cineva? Nu am deloc experiență”. Răspunsul este că avem mii de locuri de muncă pentru oamenii fără experiență, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.
Pe eJobs.ro găsești locuri de muncă care nu cer experiență în:
Sfatul meu pentru cei care sunt fara experienta este să înceapă într-o zonă care în primul rând acceptă și este deschisă să lucreze cu tineri. Sunt destul de multe companii care au și început să scrie în anunțuri că acceptă candidați fără experiență. Aceste tipuri de anunțuri ar trebui urmărite, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Cum poți ști ce joburi noi apar pe eJobs.ro și nu cer experiență? Abonează-te la alerta de joburi!
Poate cea mai mare temere a ta acum este că nu ai experiență și angajatorii vor ține cont de asta când se vor uita pe CV-ul tău. De undeva trebuie să începi chiar dacă situația este incertă. Asta nu înseamnă că trebuie să accepți orice job care nu are legătura cu pregătirea ta academică, însă ia în considerare și joburile sezoniere sau proiectele pe termen scurt. Pe eJobs.ro, la o filtrare a rezultatelor găsești joburi pe bază de Proiect / Sezonier.
Este posibil ca unele locuri de muncă să nu fie chiar ceea ce aveai în plan, dar merită să cântărești puțin situația și să vezi partea plină a paharului. Un job cât de cât apropiat de pregătirea ta din liceu sau facultate te ajută să deprinzi experiență, abilități, îți aduce un venit suplimentar și multă încredere.
Orice experiență nouă adaugată la CV-ul tău contează atunci când aplicarea ta este analizată de recrutori și poate fi avantaj pe termen lung. Să reușești să te angajezi în această perioadă dificilă va spune multe despre tine recrutorilor. Își vor da seama că ești o persoană care se adaptează ușor și te vor considera un candidat competitiv pe viitor.
Sunt din ce în ce mai multe locuri de muncă pe care le poți face de acasă și ai de unde alege dacă ești fara experienta. Astfel, mulți dintre angajatori au explorat din plin acest segment și au triplat numărul de joburi remote de la începutul lunii martie și până acum, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe eJobs.ro, trebuie doar să dai click pe Filtrează rezultate și în fereastră nou deschisă să bifezi Remote (de acasă) apoi să apeși pe butonul Vezi joburi. Găsești locuri de muncă pentru începători în marketing, design, IT, asigurări, dar acestea sunt variabile, de aceea este bine să te abonezi la alerta de joburi de care îți povesteam mai sus, în articol.
Bogdan Badea, CEO eJobs România atrage atenția să analizezi dacă un job de acasă ți se potrivește: „Zona de muncă de acasă se pretează pentru cine poate opera un calculator foarte bine și pentru cine are cât de cât cunoștințe într-un anumit domeniu sau își dorește să învețe o meserie”.
Măsurile suplimentare de securitate și sănătate în muncă, dar și bugetele de recrutare care sunt rediscutate acum pot influența și ritmul recrutărilor. Tot ceea ce poți face este să identifici joburile care se potrivesc pregătirii tale din liceu sau facultate, să-ți adaptezi CV-ul și aplici. Apoi cea mai importantă abilitate de care merită să dai dovadă este răbdarea. Recrutorii încă se adaptează la noua normalitate și timpul de răspuns pentru o aplicare poate fi mai mare decât în mod obișnuit.
Folosește în mod eficient timpul de așteptare a unui răspuns din partea recrutorilor. Poți analiza cu atenție cerințele pentru joburile la care ai aplicat sau cerințele pentru joburile la care ai vrea să aplici, dar nu ai formarea sau experiența necesară. Creează o listă a acelor programe în care ai vrea să lucrezi sau a certificărilor de care ai avea nevoie pentru a te califica pentru un anumit job. Investește în cursuri online (o variantă mai practică decât să te apuci de o nouă facultate sau program de masterat).
„Angajatorii nu se mai uită la diplome de liceu, facultate, master. Vor să vadă cursuri. Apreciază oamenii care fac cursurile acestea informale și mai ales pe cei care le fac singuri și investesc din timpul lor și din banii lor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. Acesta te sfătuiește să specifici cursurile pe care le-ai urmat la categoria Experiență din CV:
Menționează un curs pe care l-ai făcut ca un loc de muncă. Recrutorii nu se vor supăra că cineva trece un curs în zona de experiență, ci dimpotrivă, la căutarea și la vizualizarea CV-ului, le va sări în ochi acest curs. Dacă e cineva interesat pentru a lua un junior în această zonă, sigur îl va contacta. Am văzut multe companii care au început să ia juniori pe zona de programare, pe zona de graphic design, copywriting. Toate cursurile informale sunt luate în considerare de angajatori.
Dacă ești chemat la interviu și CV-ul pe care recrutorul îl are în față nu cuprinde și noua ta formare profesională, nu ezita să vorbești despre ea și să-ți sporești astfel șansele de angajare.
Rămâi conectat chiar de la distanță cu profesorii, colegi de facultate. Este un networking prețios care îți poate da idei spre ce joburi sau companii să te îndrepți. În același timp, asigură-te că atât CV-ul, cât și profilele din social media sunt actualizate și transmit un mesaj unitar despre tine, despre studiile, pasiunile tale. În plus, pe cariera.ejobs.ro ai la dispoziție și categoria Primul Job, unde găsești idei despre cum poți să-ți sporești șansele de a-ți găsi primul job în contextul actual.
Știm că în momentul de față nu e ușor să găsești job, dacă ești fara experienta, dar nu este nici imposibil. Îți suntem aproape. Tot ceea ce trebuie să faci este să suni cu încredere la 021.9124 (număr cu tarif normal), de luni până vineri, între orele 09:00 și 17:00 (cu excepția sărbătorilor legale) și un specialist eJobs.ro te va ajuta să descoperi joburile care ți se potrivesc, în funcție de pregătirea ta profesională, dar și de pasiuni. Te poate orienta chiar spre un alt domeniu care este acum la căutare și pentru care poate ai abilitățile necesare.
Lucrăm împreună la CV-ul-ul tău
În funcție de jobul la care alegi să aplici și de studiile/cursurile pe care le-ai urmat, te ajutăm să aranjezi informația în CV astfel încât ea să fie relevantă pentru recrutori, dar și ușor de observat de către aceștia. Trebuie doar să oferi datele necesare, prin telefon, și, în câteva minute, CV-ul va fi gata!
Te ajutăm să aplici
Tu trebuie doar să le alegi pe cele care îți atrag atenția cel mai mult, iar specialistul eJobs.ro va aplica pentru tine, cu acordul tău, în timpul discuției telefonice. Poți reveni pentru asistență în carieră ori de câte ori ai nevoie, până găsești jobul dorit!
Este normal să ai temeri în această perioadă și să-ți pui întrebări, însă când pornești în căutarea unui job, fie el și primul job, întotdeauna ai de câștigat cu o atitudine constructivă. Pune mare preț pe informare și ia pulsul pieței muncii din surse sigure. După cum ai văzut, e perioadă bună pentru a te angaja, chiar dacă nu ai experiență. Joburi ai de unde alege. Rămâne doar să descoperi ce oportunități ți se potrivesc și cum poți face lucrurile mai bine pentru a convinge că ești omul pe care îl caută angajatorii.
Descoperă mii de locuri de muncă fără experiență pe eJobs.ro
Ești mereu în siguranță când aplici prin eJobs.ro. Află ce măsuri luăm!
Ideea cu adaugarea unui curs in sectiunea experienta e interesanta, dar nu ar arata ciudat? Ma refer in mod special la numirea societatii si perioadei la care ai “lucrat”. Am un curs de formare profesionala cu activitate practica (duara de o luna). E inr egula daca il trec?
Bună, Daniel,
Da, sigur, poți trece cursul la experiență. La denumirea societății – menționează denumirea companiei care a susținut cursul respectiv, iar la durată selectează de exemplu: 03/2020 – 04/2020.
Angajatorii înțeleg că, fiind vorba de un curs, acesta poate avea durata de o lună.
Experiența trebuie să fie relevantă pentru planul tău de carieră. Dacă începi ca secretară/call center/vânzătoare, doar ca să ai experiență în CV și după trei ani vrei să devii contabil (deși ai studii superioare economice), visezi frumos. Cel mai probabil vei rămâne blocată în poziții dintr-astea, dar un site de recrutare nu îți va spune asta, pentru că site-ul câștigă bani din aplicații (cu cât aplică mai mulți oameni, cu atât crește notorietatea platformei, iar proprietarii săi pot cere mai mulți bani angajatorilor pentru postarea de anunțuri de recrutare).
Orice job cere experiență relevantă pentru poziția respectivă, chiar și internship-urile intră aici. Un candidat care a făcut 3 luni de internship relevant are mai mari șanse să ia jobul decât o persoană cu trei ani de experiență irelevantă.
Buna ziua, imi doresc sa discut cu cineva care este la numar 021 9124 dar nu pot sa va sun deoarece sunt persoana cu deficiente de auz, va rog sa imi comunicati prin mesaje sau prin mail care pot sa pun niste intrebari. Multumesc, astept cu un reply bun.
Bună, Daniel,
Așteptăm să ne scrii la contact@ejobs.ro. Colegii din echipa de suport îți vor oferi îndrumare :).