• 13 Apr. 2016
  • 3 min

Felix Pătrășcanu: Toată lumea ar trebui să aibă în CV o chestie ieșită din tipare

Creativ
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Toți candidații care își doresc să aibă șansa unui interviu de angajare ar trebui să includă în CV cel puțin un element ieșit din comun, consideră Felix Pătrășcanu, cofondator al companiei de curierat Fan Courier.

Felix Pătrășcanu,  unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români, apreciază candidații care punctează în CV la capitolul abilități și elemente „ieșite din tipare”.

„Când analizez un CV, mă interesează, cu precădere, abilitățile respectivului candidat. De asemenea, mă interesează acei candidați la care văd ceva ieșit din tipare în CV-urile lor, care să mă <<agațe>>. Toată lumea ar trebui să aibă o chestie ieșită din tipare în CV. Și când spun ceva ieșit din comun, mă refer la un proiect anume. De exemplu, la un manager de HR aș vrea să văd în CV că, la un fost loc de muncă, a găsit un nou mod de a angaja oameni. Ceva revoluționar, care a dus la obținerea unor rezultate concrete. Un element ieșit din tipare în CV îți arată că respectivul om este creativ. Iar eu vreau oameni creativi în organizație, nu oameni înregimentați, mai ales când este vorba de manageri. În plus, eu nu cred neapărat în manageri, ci mai degrabă în intraprenori. Și asta vreau să văd și în CV-uri. Este minunat să ai intraprenori în organizația ta”, afirmă Felix Pătrășcanu, cofondator al companiei de curierat Fan Courier.

Felix Patrascanu

Felix Pătrășcanu, cofondatorul Fan Courier.

 

Toate CV-urile managerilor din Fan Courier ajung și la Felix Pătrășcanu. „Mă interesează, uneori, și CV-urile middle managerilor pe care îi angajăm. Orice post de aici (Fan Courier – n.red.) se ocupă prin concurs, la care participă oameni din companie. În cazul când nu găsim oameni din companie, folosim CV-urile celorlalte persoane. Ultimul CV ajuns la mine a fost cel al asistent managerului personal”, arată Pătrășcanu.

Elementele din CV-ul actualului asistent personal al antreprenorului care l-au „agățat” pe cofondatorul Fan Courier au fost pasiunea pentru criminologie și nivelul avansat de limbă străină.

Când vine vorba de candidații tineri, fără prea mare experiență pe piața muncii, antreprenorul apreciază aplicanții curioși. „La orice tânăr, care aplică pe orice post, mă interesează, în mod special, curiozitatea. Nu prea pot să-ți dai seama doar din CV-uri cât de curioși sunt oamenii. Curiozitatea se observă cel mai bine la interviuri”, spune Felix Pătrășcanu.

Cofondatorul Fan Curier a observat, de-a lungul timpului, că atât candidații tineri, cât și cei fără experiență au tendința de a-și supraestima abilitățile. „Cred că este o chestie care ne definește pe noi, ca popor. De asemenea, unii aleg să-și supradimensioneze abilitățile pentru că li s-a spus: <<scrie, că hârtia suportă orice, și, când ajungi la interviu, vezi tu ce faci>>. Chiar și eu am fost învățat, când eram mai tânăr, să fac asta”, precizează Felix Pătrășcanu.

Felix Pătrășcanu și-a făcut ultimul CV în 1998

 

Antreprenorul nu mai are un CV din 1998, anul în care a plecat de la compania de curierat Cargus (devenită între timp Urgent Cargus, după fuziunea dintre Cargus și Urgent Curier), pentru a pune bazele Fan Courier, alături de frații Adrian și Neculai Mihai. „Acum folosesc cel mult un bio. Dar, dacă fac un exercițiu de imaginație, știu cum îmi arată CV-ul. Acum aș spune accentul pe toate lucrurile pe care le fac în afara businessului și pe ceea ce pot oferi, la nivel de leadership și voluntariat, altor oameni și proiecte”, mai spune Pătrășcanu.

El se implică activ în proiectele derulate de fundația Romanian Business Leaders, una dintre cele mai influente organizații neguvernamentale din România, din care fac parte numeroși antreprenori și oameni de afaceri autohtoni.

eJobs, cel mai mare site de recrutare online din România, a lansat campania „CV & Câştigi”. Campania vine în ajutorul candidaţilor cu cele mai bune 7 reguli pentru întocmirea unui CV relevant, atât pentru personalitatea şi pregătirea lor, cât si pentru aşteptările angajatorilor. Experienţa de peste 16 ani acumulată de eJobs în domeniul recrutării online se regăseşte în construcţia celor 7 reguli.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply