• 13 Oct. 2016
  • 4 min

Forbes IMM: Neîncrederea din triada antreprenori, stat și bănci

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Publicația Forbes a adus în aceeași sală antreprenorii cu delegați ai statului și reprezentanți din mediul bancar pentru o primă dezbatere vizavi de finanțarea IMM-urilor.

Prima ediție a conferinței Forbes IMM a avut loc marți, 11 octombrie 2016, la Camera de Comerț și Industrie a României. Scopul adunării a fost de a deschide o poartă de discuții între antreprenori, finanțatori și guvernanți. De pe scaunele din public, pot spune că inițiativa a fost mai mult o ocazie pentru fiecare parte să își spună ofurile, decât să găsească soluții de colaborare. Fiecare categorie a venit cu nemulțumirile sale, pe care le voi detalia pe parcursul articolului.

Consensul, însă, a fost că există o neîncredere între toate cele trei părți. Antreprenorii nu au încredere în stat, băncile nu au încredere în IMM-uri, iar Guvernul abia începe să înțeleagă nevoile noilor afaceri. „Legat de business și relația cu statul, nu am respect față de stat, nu am primit ajutor niciodată de la ei. Succesul unui business stă în execuție, în a avea clienți. Un business care stă la mâna statului, vai și amar!” – a declarat Mircea Căpățână, Co-Founder & Biz Dev Manager SmartBill.

Ce sunt IMM-urile?

 

Comisia Europeană definește întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) ca fiind companii cu până în 250 de angajați, cu o cifră de afaceri anuală netă de până în 50 de milioane de euro sau cu active totale de până în 49 de milioane de euro.” Ele pot avea și sub 9 angajați și o cifră de afaceri sau active de până în 2 milioane de euro, caz în care sunt microîntreprinderi.

Avantajele IMM-urilor sunt că beneficiază de anumite programe de sprijin. Un exemplu este Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care le asigură antreprenorilor garanții financiare, în cazul în care aceștia nu sunt eligibili pentru un credit la bancă.

„Suntem o pârghie care să asigure bancalizarea”, a explicat Simona Mureșan, reprezentant FNGCIMM.

Încrederea este ingredientul cel mai important în actul de finanțare

De asemenea, multe din programele de finanțare, derulate la nivelul Uniunii Europene, au în vedere IMM-urile, întrucât ele dețin o mare pondere din economiile țărilor. Întreprinderile mici și mijlocii ajută la creșterea economică, inovare și ocuparea forței de muncă.

Potrivit Forbes România, pentru 2016, principalele oportunităţi în afaceri ale IMM-urilor au fost asimilarea de noi produse, creşterea cererii pe piaţa internă, intrarea pe noi pieţerealizarea unui parteneriat de afaceri și utilizarea de noi tehnologii.

Pe de altă parte, cele mai mari dificultăți întâmpinate de antreprenori sunt controalele excesive, corupția, fiscalitatea excesivă și, mai ales, birocrația.

Problemele antreprenorilor

 

În cadrul conferinței Forbes IMM, în centrul atenției au fost chestiunile legate de întârzierea plăților, în lucrul cu statul și nu numai. „Lumea consideră că este normal să plătești la 90 de zile IMM-urile. Pentru mine, este foarte grav”, a spus Mircea Căpățână. În condițiile în care sunt depășite termenele de plată, IMM-urile devin ineligibile pentru bănci, ciobindu-și astfel reputația și oferindu-le băncilor un motiv în plus de neîncredere.

Panelul antreprenorilor de la conferința Forbes IMM

În panelul antreprenorilor de la conferința Forbes IMM. Lângă Sorana Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, stau Radu Savopol (5 to go), Ionuț Munteanu (Web Digital) și Mircea Căpățână (SmartBill)

O altă problemă adusă în discuție a ținut de taxele la stat și lipsa de susținere financiară. „Taxele la stat, pentru noi, sunt foarte mari, ținând cont de veniturile pe care le înregistrăm. Noi vrem să ieșim pe piața din Polonia anul viitor. Dar nouă, de exemplu, nu ne stă capul la asta, pentru că sunt atâtea probleme pe plan local”, a explicat Radu Savopol, Fondator 5 to go.

Antreprenorii din sală au clamat și lipsa de asistență în gestionarea tuturor documentelor necesare pentru buna funcționare a IMM-urilor; prea multe, în opinia lor.

Nu în cele din urmă, s-a vorbit și de reticența băncilor de a finanța afaceri aflate încă la început. Ionuț Munteanu, Managing Partner & Trainer WebDigital, a reproșat reprezentanților din mediul bancar faptul că nu sprijină IMM-urile până când acestea nu ating un prag de adolescență. „Ce fac atunci când banca nu îmi dă linia de credit pentru că nu are încredere în mine? Pentru că se discută despre finanțarea de la un moment încolo. Dar până acolo?”

Dojanele bancherilor

 

Subestimarea riscurilor, lipsa capitalului social, fondurile insuficiente și absența unui proiect de business au fost principalele nemulțumiri menționate de reprezentanții băncilor.

„Suntem doritori să finanțăm IMM-urile, de asta suntem aici”, a declarat Ramona Ivan, Director Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank. Însă tot ea a fost cea care a explicat și în ce condiții. „Iau doar finanțările de bună credință. O finanțare de bună credință trebuie, în primul rând, să aibă ceva bani.”

Ramona Ivan, explicând condițiile finanțării, la Forbes IMM

Ramona Ivan, explicând condițiile finanțării, la Forbes IMM

„La ce se uită banca? Ne uităm la companiile în creștere, cu potențial. Dacă lucrurile nu merg, ai un plan de rezervă? Căutăm implicare, acționarul să știe ce face, ce vrea. Pune și el bani, își asumă și el riscuri”, a subliniat și Maricela Lițcanu, Director NonRetail BRD.

Frica de a pierde este mai puternică decât dorința de a câștiga

Un alt reproș a fost adus de Rareș Medrega, Trainer Allianz-Țiriac, care a ținut un discurs despre managementul riscului. „Unii antreprenori nu iau decizia de a gestiona riscurile, din cauza unei erori de logică. Subestimăm șansele, bazându-ne pe trecut. România este pe penultimul loc în Europa ca nivel de asigurare pe cap de locuitor”, a explicat el, menționând că neîncrederea în sistemul bancar stă, de multe ori, la baza deciziei IMM-urilor de a se lipsi de asigurări.

Vizavi de Fondul Național de Garantare, Ramona Ivan a declarat: „Când pornesc cu garanțiile, e o discuție pierdută.”

Opinia statului și concluzia Forbes IMM

 

La conferință a fost prezentă și Sorana Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Economiei. Ea a fost de acord cu antreprenorii, în ideea că IMM-urile se lovesc de prea multe probleme administrative și de birocrație, care le răpesc din timpul de a se dezvolta. „Provocarea este de a găsi măsurile necesare pentru a ajunge să avem campioni naționali, regionali, care concurează cu firme din regiune și din UE. Digitalizarea economiei oferă oportunitatea de a trece la un alt nivel de dezvoltare economică”, a explicat Sorana Baciu.

Sorana Baciu explicând poziția statului, la Forbes IMM

Sorana Baciu explicând poziția statului, la Forbes IMM

Pe de altă parte, ea însăși a recunoscut că nu cunoaște perfect lumea întreprinderilor mici și mijlocii. „În aproape întreaga mea activitate profesională, am lucrat numai în companii multinaționale, cu o structură organizațională mare, cu procese și know how preluate de la companiile mamă, foarte diferite față de cele din IMM-urile din România”, a declarat. Antreprenorii s-au plâns de faptul că Guvernul nu înțelege problemele prin care ei trec. „Ideal ar fi ca statul să nu stea în calea noastră”, a fost de părere Mircea Căpățână.

 

Concluzia conferinței Forbes IMM? Am putea spune că a fost ușor lăsată în coadă de pește. „Pentru acest guvern este important să înțelegem care sunt problemele cu care se confruntă IMM-urile și să putem apoi să intervenim în zonele în care aveți nevoie”, a anunțat Sorana Baciu.

 

sursă foto: Forbes România

A fost util articolul? 0

Leave a Reply