• 20 Mar. 2023
  • 3 min

Cum să-ți depășești frica și să evoluezi în carieră

frica

Pe lista ta se numără poate obiective mari în plan profesional. Dar parcă ceva te reține să mergi până la atingerea acestora. Frica. De altfel, conform unui studiu eJobs, frica stă la baza deciziei de amânare a căutării unui loc de muncă. Lipsa experienței, așteptările salariale prea mari, percepția că în piață nu sunt suficiente locuri de muncă sau că nu are cine să le ofere consiliere sunt alte temeri ale românilor.

Dacă nu o gestionezi, frica îți afectează evoluția în carieră, dar dacă știi cum să lucrezi cu ea și să o depășești poate face diferența. Descoperă cele mai bune modalități de a aborda frica. 

 

Recunoaște că frica există

Frica poate apărea în cariera ta în câteva moduri diferite. Te face să amâni. Când amâni, eviți sentimentele neplăcute pe care le asociezi cu realizarea task-urilor. Amânarea își are rădăcinile în frica de eșec sau sau în teama de a nu fi perfect. Te face să te simți ca un impostor. Sindromul impostorului este definit ca o neîncredere în abilitățile proprii. Îți poate fi greu să-ți accepți realizările și recompensele. Te face să dai vina pe factorii externii pentru că te rețin. Este mult mai ușor să atribui insuccesul unor factori exteriori decât să muți atenția asupra ta și să găsești soluții pentru a ieși din zona de confort.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți învinge fricile este să le înfrunți. Ia-ți cateva minute si observă-ți gândurile și sentimentele. Notează-le! Adoptă o tactică zilnică de gândire în liniște pentru a obține o mai mare claritate asupra temerilor tale. Când depui eforturi pentru a te cunoaște mai bine și pentru a te familiariza cu fricile, te vei simți mai motivat să ai o abordare nouă asupra lor și să le depășești.

 

Consideră eșecul ca o parte esențială a depășirii fricilor

Când ai eșuat ultima dată? Ți s-a întâmplat poate atunci când ți-ai propus să demonstrezi ceva și sentimentele de frică, rușine, regret sau jenă au fost probabil intense. Un pas important pentru a-ți depăși frica este să adopți o mentalitate de creștere. A avea o mentalitate de creștere înseamnă a considera că talentul și abilitățile pot fi dezvoltate prin efort. Și ai de câștigat dacă înveți din experiența liderilor și antreprenorilor care știu că eșecul și succesul nu se exclud reciproc; ele sunt conectate. Ei folosesc eșecul drept combustibil, astfel încât să își poată modifica abordarea și să evolueze. Când o sarcină sau un proiect nu merge așa cum ai planificat-o, notează lucrurile pe care le-ai învățat în timpul procesului și ia în considerare cum le poți aplica în viitor.

 

Schimbă atitudinea

Atitudinea influențează fiecare aspect al vieții profesionale, de la comunicare până la finalizarea sarcinilor. A crede în tine și în capacitatea ta de a-ți îndeplini obiectivele te poate ajuta să atingi rezultatele dorite. Schimbarea atitudinii către o perspectivă mai pozitivă te poate ajuta în atenuarea temerilor legate de exemplu de schimbarea jobului sau de adoptarea unor noi tehnologii.

 

Caută soluții 

Schimbarea atitudinii față de frici înseamnă și să începi să cauți soluții posibile Concentrează-te pe soluții și mai puțin pe probleme. Când lucrezi la o soluție pentru o problemă, îți implici activ mintea, mai degrabă decât să aștepți un rezultat. Iar contribuția la un rezultat bun te motivează să mergi înainte, oferind o rezolvare pentru gândurile și preocupările tale.

 

Acționează

Evităm în mod natural acele lucruri care ne fac să ne simțim inconfortabil, dar mai devreme sau mai târziu, acea prudență și acele temeri care te împiedică să faci un efort sau să te sacrifici, te țin pe loc.  Soluția? Fii proactiv. Caută oportunități de a deprinde noi abilități sau de a dezvolta suplimentar abilitățile deja existente. Asumarea dezvoltării personale și profesionale poate preveni frica de eșec.

Cu cât recunoști mai devreme că frica are o influență asupra carierei tale, cu atât poți depune eforturi pentru a o depăși mai repede.

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la căutarea unui nou loc de muncă. Așa că aici intervine eJobs pentru a-ți face drumul cât mai ușor. De un singur lucru are nevoie de la tine. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de joburi pe eJobs.ro

 

Ți-a plăcut articolul „Cum să-ți depășești frica și să evoluezi în carieră?” S-ar putea să-ți placă și:

De ce îți este frică să spui adevărul la job?

 

Cum să învingi frica la interviu

 

A fost util articolul? 3
frica

Leave a Reply