Vrei un job de programator? Descoperă în articol dacă rolul de Front-end Developer ți se potrivește! Vei afla cu ce limbaje de programare vei lucra, cum arată o zi de lucru pentru un astfel de specialist, cum se diferențiază de alți developeri, precum și sfaturi pentru o carieră de succes în acest domeniu.
După ce am trecut rapid la munca remote, din cauza pandemiei, internetul a devenit un instrument esențial chiar și pentru sarcinile pe care obișnuiam să le facem offline. O perioadă bună am înlocuit vizitele la hipermarketuri cu achiziționarea online a produselor, discuțiile de dimineață la birou cu mesaje pe Skype, Zoom, Teams sau Whatsapp, iar sala de fitness a devenit sufrageria noastră alături de o aplicație sau un video pe Youtube. Nu e de mirare atunci că întregul e-commerce revenue în România în 2020 s-a cuantificat la aproximativ 5,6 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 30% față de 2019, conform Statista.com.
Ce au însă toate aceste site-uri și aplicații în comun, indiferent de produsele sau serviciile pe care le vând sau le promovează? Implicarea și munca unui programator sau unei echipe de developeri. Iar ceea ce vedem ca utilizatori se datorează front-end developmentului. De la aplicații de delivery pentru cumpărături până la cele de To Do și ședințe online, front-end developerii sunt cei care sunt în spatele interfețelor folosite de noi pentru a ne desfășura activitățile zilnice.
E clar atunci că astfel de specialiști sunt extrem de căutați și că angajatorii sunt dispuși să ofere salarii și beneficii pe măsură. Nu e de mirare deci că domeniul atrage tot mai mulți profesioniști, inclusiv dintre persoanele dornice să se reorienteze în carieră după mulți ani de activitate în alte domenii. Dar ce presupune rolul de web developer specializat pe front-end?
Un front-end developer este responsabil de implementarea design-ului unui website, a unei aplicații sau platforme. Prin utilizarea limbajelor specifice (HTML, CSS, JavaScript), se pot construi trăsăturile și înfățișarea site-ului web. HTML este scheletul site-ului, pe care se construiește structura, dar nu poate fi sau oferi anumite specificații fără CSS și Javascript. CSS-ul definește cum elementele HTML trebuie să fie prezentate și înfrumusețează structura creată cu ajutorul HTML-ului. Iar orice ține de culori, layout, fonturi, titluri, înălțimi sau umpluturi este creat prin CSS. JavaScript-ul, pe de altă parte, este limbajul care conectează componenta de front-end de cea de back-end. Mai precis, JavaScript-ul face website-ul funcțional pentru utilizatori.
Un front-end developer este persoana responsabilă de elementele vizuale cu care interacționează utilizatorul unui website. Back-end developerul este persoana care stă în spatele interfeței vizuale, adică creează și face mentenanța bazei de date și a infrastructii site-ului.
Nu în ultimul rând, în teorie, un full-stack developer este cel care cunoaște limbajele de programare atât back-end, cât și front-end, precum un teren comun. În realitate însă, puțini full-stack developeri pot oferi produse de calitate în ambele zone de expertiză. De obicei, vor excela fie în aria de front-end ori în back-end, sau vor avea cunoștințe generale din amândouă.
Pentru a înțelege mai bine cum arată o zi din viața unui front-end developer, este mai ușor să vedem care sunt câteva dintre responsabilitățile acestei poziții. Un front-end developer:
Nu te limita la doar câteva cursuri. Fiecare zi este o oportunitate foarte bună de a învăța ceva nou. Dacă începi să-ți dai seama cum funcționează acest domeniu, vei putea să înveți diferite limbaje de cod, tehnici și noi funcționalități. Pentru a crește este nevoie de învățare continuă. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să investești sume mari în cursuri sau cărți noi, ci este mai mult vorba despre cum alegi să îți investești timpul. Spre norocul tuturor, trăim într-o perioadă în care internetul și tehnologia ne oferă multe resurse valoroase online, multe dintre ele chiar gratis. În pandemie, o serie de facultăți și universități celebre au oferit și unele chiar continuă să o facă, o serie de cursuri și webinarii / masterclass-uri gratuite sau reduse semnificativ.
Recomandăm următoarele blog-uri pentru a rămâne informat: CSS Tricks, Codrops, iar dacă ești la început de drum în acest domeniu, poți aplica chiar pentru Cursurile IT by eJobs.
Pașii mici te vor conduce către proiecte din ce în ce mai complexe. Când pui în practică tot ceea ce înveți, vei observa îmbunătățiri în codul tău și în abilitățile tale în general. Dar nu porni de la ideea că totul ar trebui să meargă perfect, mentalitatea pixel-perfect se va dezvolta în timp. La început, este mai bine să faci greșeli și să înveți din ele, decât să renunți din cauza unei erori. În cele din urmă, poți găsi un mentor care să te ghideze în călătoria ta.
Pe măsură ce dezvoltați abilități din ce în ce mai clare și construiești câteva proiecte, vei putea începe să pui la punct un portofoliu și vei putea aplica pentru poziții de entry level. Asigură-te că portofoliul este bine realizat, astfel încât să îți poți arăta munca și abilitățile recrutorilor.
În dezvoltarea web, înțelegerea conceptelor de bază este esențială, cum ar fi afișarea fișierelor și navigarea în sistemul de fișiere. Trebuie să te familiarizezi cu proprietățile Shell, un mijloc prin care accesezi funcțiile sistemului de operare printr-o interfață text.
Comunitatea de developeri nu este una mică, îți poți găsi întotdeauna răspunsuri dacă întrebi. La urma urmei, nu ești prima persoană care învață front-end development și cu siguranță nu ești primul care întâmpină o eroare de cod. Odată ce ți-ai dezvoltat abilitățile de dezvoltare web, ar fi esențial să participi la comunitățile de codare online. Developerii își împărtășesc munca și proiectele, și primesc feedback de la egal la egal cu privire la munca lor. O astfel de platformă te ajută să câștigi mai multă experiență, să primești feedback și sfaturi utile pentru a deveni un front-end developer mai bun. Cere întotdeauna ajutor sau caută tot ce nu știi pe Google sau Stackoverflow, unde poți pune întrebări oamenilor din domeniu.
Dacă vrei să lucrezi în acest domeniu, adună tot ce este semnificativ într-un portofoliu pe care să-l arăți angajatorilor. De exemplu, dezvoltă o pagină web care să includă toate lucrările tale relevante, o scurtă biografie care descrie domeniul tău de activitate și domeniile de expertiză. Ar arăta aproape ca un CV+Portofoliu, dar pe un site web în loc de un document. Acest lucru te poate ajuta să îți crești șansele de a fi selectat pentru un interviu de angajare mai târziu.
Ține minte că o carieră în development e o călătorie, nu o destinație. Pregătește-te să dai greș uneori, să înveți lucruri noi chiar și după ani de experiență și rămâi întotdeauna perseverent în munca ta.
Acest articol a fost redactat de Mircea Muraru, Front-End Developer & Team Leader Grapefruit, agenție care oferă servicii de consultanță digitală.
Îți dorești un job în domeniul IT? Cere îndrumarea unui mentor!
7 abilități în IT care nu trebuie să-ți lipsească din CV în 2022