• 2 Dec. 2021
 • 6 min

Ce presupune jobul de front-end developer?

front end developer programator

Vrei un job de programator? Descoperă în articol dacă rolul de Front-end Developer ți se potrivește! Vei afla cu ce limbaje de programare vei lucra, cum arată o zi de lucru pentru un astfel de specialist, cum se diferențiază de alți developeri, precum și sfaturi pentru o carieră de succes în acest domeniu.

După ce am trecut rapid la munca remote, din cauza pandemiei, internetul a devenit un instrument esențial chiar și pentru sarcinile pe care obișnuiam să le facem offline. O perioadă bună am înlocuit vizitele la hipermarketuri cu achiziționarea online a produselor, discuțiile de dimineață la birou cu mesaje pe Skype, Zoom, Teams sau Whatsapp, iar sala de fitness a devenit sufrageria noastră alături de o aplicație sau un video pe Youtube. Nu e de mirare atunci că întregul e-commerce revenue în România în 2020 s-a cuantificat la aproximativ 5,6 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 30%  față de 2019, conform Statista.com.

Ce au însă toate aceste site-uri și aplicații în comun, indiferent de produsele sau serviciile pe care le vând sau le promovează? Implicarea și munca unui programator sau unei echipe de developeri. Iar ceea ce vedem ca utilizatori se datorează front-end developmentului. De la aplicații de delivery pentru cumpărături până la cele de To Do și ședințe online, front-end developerii sunt cei care sunt în spatele interfețelor folosite de noi pentru a ne desfășura activitățile zilnice.

E clar atunci că astfel de specialiști sunt extrem de căutați și că angajatorii sunt dispuși să ofere salarii și beneficii pe măsură. Nu e de mirare deci că domeniul atrage tot mai mulți profesioniști, inclusiv dintre persoanele dornice să se reorienteze în carieră după mulți ani de activitate în alte domenii. Dar ce presupune rolul de web developer specializat pe front-end?

Ce este un front-end developer?

Un front-end developer este responsabil de implementarea design-ului unui website, a unei aplicații sau platforme. Prin utilizarea limbajelor specifice (HTML, CSS, JavaScript), se pot construi trăsăturile și înfățișarea site-ului web. HTML este scheletul site-ului, pe care se construiește structura, dar nu poate fi sau oferi anumite specificații fără CSS și Javascript. CSS-ul definește cum elementele HTML trebuie să fie prezentate și înfrumusețează structura creată cu ajutorul HTML-ului. Iar orice ține de culori, layout, fonturi, titluri, înălțimi sau umpluturi este creat prin CSS. JavaScript-ul, pe de altă parte, este limbajul care conectează componenta de front-end de cea de back-end. Mai precis, JavaScript-ul face website-ul funcțional pentru utilizatori. 

 

Diferența dintre un front-end, back-end și full-stack developer

Un front-end developer este persoana responsabilă de elementele vizuale cu care interacționează utilizatorul unui website. Back-end developerul este persoana care stă în spatele interfeței vizuale, adică creează și face mentenanța bazei de date și a infrastructii site-ului. 

Nu în ultimul rând, în teorie, un full-stack developer este cel care cunoaște limbajele de programare atât back-end, cât și front-end, precum un teren comun. În realitate însă, puțini full-stack developeri pot oferi produse de calitate în ambele zone de expertiză. De obicei, vor excela fie în aria de front-end ori în back-end, sau vor avea cunoștințe generale din amândouă. 

 

Care sunt principalele responsabilități ale unui front-end developer? 

Pentru a înțelege mai bine cum arată o zi din viața unui front-end developer, este mai ușor să vedem care sunt câteva dintre responsabilitățile acestei poziții. Un front-end developer:

 • Implementează design-ul unui website și îl aduce la viață;
 • Se asigură că este responsive, funcționează pe orice tip de browser și nu are bug-uri;
 • Colaborează cu echipa de web development în toate etapele de dezvoltare
 • Monitorizează performanța website-ului și rezolvă problemele de usability
 • Este la curent permanent cu informațiile despre noi tehnologii și inovații în domeniu. 

Câțiva pași de urmat dacă vrei sa devii front-end developer

 

Menține-te mereu curios și informat

Nu te limita la doar câteva cursuri. Fiecare zi este o oportunitate foarte bună de a învăța ceva nou. Dacă începi să-ți dai seama cum funcționează acest domeniu, vei putea să înveți diferite limbaje de cod, tehnici și noi funcționalități. Pentru a crește este nevoie de învățare continuă. Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să investești sume mari în cursuri sau cărți noi, ci este mai mult vorba despre cum alegi să îți investești timpul. Spre norocul tuturor, trăim într-o perioadă în care internetul și tehnologia ne oferă multe resurse valoroase online, multe dintre ele chiar gratis. În pandemie, o serie de facultăți și universități celebre au oferit și unele chiar continuă să o facă, o serie de cursuri și webinarii / masterclass-uri gratuite sau reduse semnificativ. 

Recomandăm următoarele blog-uri pentru a rămâne informat: CSS Tricks, Codrops, iar dacă ești la început de drum în acest domeniu, poți aplica chiar pentru Cursurile IT by eJobs.

 

Profită de fiecare oportunitate 

Pașii mici te vor conduce către proiecte din ce în ce mai complexe. Când pui în practică tot ceea ce înveți, vei observa îmbunătățiri în codul tău și în abilitățile tale în general. Dar nu porni de la ideea că totul ar trebui să meargă perfect, mentalitatea pixel-perfect se va dezvolta în timp. La început, este mai bine să faci greșeli și să înveți din ele, decât să renunți din cauza unei erori. În cele din urmă, poți găsi un mentor care să te ghideze în călătoria ta. 

Pe măsură ce dezvoltați abilități din ce în ce mai clare și construiești câteva proiecte, vei putea începe să pui la punct un portofoliu și vei putea aplica pentru poziții de entry level. Asigură-te că portofoliul este bine realizat, astfel încât să îți poți arăta munca și abilitățile recrutorilor.

 

Începe să utilizezi consola și git (version control)

În dezvoltarea web, înțelegerea conceptelor de bază este esențială, cum ar fi afișarea fișierelor și navigarea în sistemul de fișiere. Trebuie să te familiarizezi cu proprietățile Shell, un mijloc prin care accesezi funcțiile sistemului de operare printr-o interfață text. 

 

Interacționează cu comunitatea de dezvoltare web

Comunitatea de developeri nu este una mică, îți poți găsi întotdeauna răspunsuri dacă întrebi. La urma urmei, nu ești prima persoană care învață front-end development și cu siguranță nu ești primul care întâmpină o eroare de cod. Odată ce ți-ai dezvoltat abilitățile de dezvoltare web, ar fi esențial să participi la comunitățile de codare online. Developerii își împărtășesc munca și proiectele, și primesc feedback de la egal la egal cu privire la munca lor. O astfel de platformă te ajută să câștigi mai multă experiență, să primești feedback și sfaturi utile pentru a deveni un front-end developer mai bun. Cere întotdeauna ajutor sau caută tot ce nu știi pe Google sau Stackoverflow, unde poți pune întrebări oamenilor din domeniu.

 

Creează-ți  un portofoliu online

Dacă vrei să lucrezi în acest domeniu, adună tot ce este semnificativ într-un portofoliu pe care să-l arăți angajatorilor. De exemplu, dezvoltă o pagină web care să includă toate lucrările tale relevante, o scurtă biografie care descrie domeniul tău de activitate și domeniile de expertiză. Ar arăta aproape ca un CV+Portofoliu, dar pe un site web în loc de un document. Acest lucru te poate ajuta să îți crești șansele de a fi selectat pentru un interviu de angajare mai târziu.

 

Câteva sfaturi pentru developerii juniori

 • Asigură-te că înțelegi specificațiile proiectului. Analizează, acordă-ți timpul necesar pentru estimare și înțelege tot ce trebuie să faci, astfel încât rezultatul final să se ridice la așteptările clientului. Pune întrebări, orice întrebare care îți vine în minte, astfel încât să poți clarifica toate specificațiile proiectului, precum și user flows.
 • Planifică proiectele: o greșeală pe care o poate face un junior front-end developer este să nu-și planifice ziua. Dacă te organizezi din timp, vei putea evita poțențialii factori de stres atunci când se apropie un deadline. Rămâi organizat, astfel încât să îți poți menține mintea limpede și să rămâi concentrat pe task-uri. Câteva instrumente bune pentru planificare: Trello, Writemaps, Workflowy, Notion sau, clasica metodă, pix și hârtie.
 • Fii proactiv: să-i spui team-lead-ului sau clientului că lucrurile ar putea dura mai mult decât te-ai așteptat nu e cea mai plăcută senzație. Proactivitatea te va ajuta să eviți astfel de situații. La urma urmei, te poate face să arăți mai profesionist, îți crește credibilitatea și te vei bucura de încrederea celorlalți în tine. Setează-ți un reminder zilnic sau săptămânal să trimiți updates cu privire la proiectele pe care lucrezi. Câteva instrumente bune pentru remindere sunt: Google Calendar (are și opțiunea „Reminders”) și Evernote.
 • Nu spune DA la orice: acest lucru se va întoarce în cele din urmă împotriva ta, vei ajunge la burnout și nu vei mai putea fi la fel de productiv sau liniștit.
 • Nu spune NU la orice: făcând doar lucrurile cu care ești familiarizat, închizi, în esență, ușile pentru dezvoltarea ta personală și profesională. Explorează ariile noi, asta îți va oferi un mare sentiment de realizare, satisfacție și te va menține motivat.
 • Fii curios: este unul dintre cele mai importante calități ale unui front-end developer. Instrumente, plugin-uri, tehnici și limbaje de cod noi sunt lansate aproape în fiecare zi. Este foarte important să rămâi deschis și să faci un efort să le explorezi și să le înțelegi.
 • Menține-te activ: un loc de muncă în industria digitală înseamnă că vei petrece mult timp stând pe scaun, în fața unui ecran. Sedentarismul poate duce la multe alte complicații, așa că rămâi activ. După ce îți planifici săptămâna, nu uita să mai incluzi și câteva activități non-digitale, cum ar fi o plimbare, jogging sau chiar mersul la sală.

Mircea Muraru, Front-End Developer & Team Leader la Grapefruit

Ține minte că o carieră în development e o călătorie, nu o destinație. Pregătește-te să dai greș uneori, să înveți lucruri noi chiar și după ani de experiență și rămâi întotdeauna perseverent în munca ta.

Acest articol a fost redactat de Mircea Muraru, Front-End Developer & Team Leader Grapefruit, agenție care oferă servicii de consultanță digitală.

 

Ți-ar plăcut articolul? Citește și:

Cei 5 pași care te ajută să ajungi la jobul dorit în IT

Îți dorești un job în domeniul IT? Cere îndrumarea unui mentor!

7 abilități în IT care nu trebuie să-ți lipsească din CV în 2022

A fost util articolul? 1
cursuri ITdeveloperprogramator

Leave a Reply