• 18 Aug. 2020
  • 2 min

Greșeli în social media care te împiedică să te angajezi

Greșeli în social media ce te împiedică să te angajezi

De multe ori ai auzit că rețelele social media sunt extrem de utile în găsirea unui job. Însă există și reversul medaliei. Tot ele te pot sabota dacă le subestimezi impactul. Și se întâmplă asta mai des decât ți-ai imagina.

Dacă te gândeai că oamenii de HR nu-și fac timp să arunce un ochi și pe conturile tale de social media să știi că te înșeli. Un studiu recent realizat de SHRM a constatat că 84% dintre angajatori recrutează și prin intermediul rețelelor de socializare, iar 43% dintre angajatori selectează candidații după ce le-au parcurs conturile de Social Media.

Și ceea ce găsesc te-ar putea sălta în topul preferințelor lor, dar la fel de bine te-ar putea descalifica din cursa pentru jobul pe care ți-l dorești. Același studiu a constatat că 36% dintre companii au renunțat la anumiți candidați după ce i-au căutat online. Ce ar trebui să nu faci pentru a nu te număra printre acești nenorocoși? Îți spunem în rândurile de mai jos:

 

Ferește-te de postările necorespunzătoare în social media

Da, setările de confidențialitate te pot feri de analiza amănunțită a unui recrutor, dar ideal ar fi să nu ai pe niciun profil public postări ce pot fi considerate ofensatoare de către o persoană din exterior. Cu alte cuvinte, ferește-te de toate imaginile, textele ce pot trage un semnal de alarmă în ochii unui angajator. 

În schimb, ar trebui să te folosești de social media pentru a-ți crea un brand personal pozitiv. De exemplu, poți utiliza Instagramul pentru a-ți demonstra pasiunea pentru sectorul sau industria în care-ți dorești să activezi. Nu strică dacă ai participat în trecut la evenimente de profil sau ești membru în diverse grupuri de interes. Desigur, LinkedIn reprezintă o mare parte a brandului tău personal, așa că e important să-ți faci prin intermediul lui conexiuni de calitate și să te alături grupurilor relevante. Nu uita să publici frecvent și să-ți actualizezi periodic profilul.

 

Nu te grăbi să te împrietenești online cu angajatorii 

E ok să te uiți la rândul tău pe profilele de social media ale celor cu care urmează să susții interviu, dar nu e ok să trimiți o solicitare de conexiune înainte de a primi locul de muncă. Dacă vei obține jobul, te poți conecta cu recrutorul pe o rețea profesională cum este LinkedIn.

 

Evită remarcile negative

Nu doar imaginile pe care le postezi, ci și tonul pe care-l adopți în social media poate să trezească suspiciuni. Evită statusurile negative, cu tentă de bârfă, postările dezgustate despre jobul curent și diverse săgeți aruncate la adresa șefilor. Pentru angajatorii care vor să-ți judece etica muncii, nivelul de angajament și integritatea, comentariile neprofesioniste pe social media declanșează semnale de alarmă.

 

Atenție la greșelile gramaticale în social media

După cum în CV trebuie să fii atent și să nu ai astfel de scăpări, nici pe Facebook nu ar trebui să ignori acest amănunt. Tot din studiul mai sus menționat reiese că 66% din recrutori țin cont de ortografia și gramatica de pe profilele sociale ale candidaților.

Așadar, când va veni momentul pentru următoarea ta căutare de locuri de muncă, asigură-te că și conturile tale de social media reprezintă o bună carte de vizită. Nu uita să-ți actualizezi și să-ți sincronizezi informațiile de pe profilele social cu CV-ul, să eviți să postezi în timpul orelor de lucru standard și să nu trimiți cereri de prietenie pe LinkedIn până când nu ajungi să lucrezi propriu-zis în companie. 

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și: 

Scrisoarea de intenție: 10 greșeli de neiertat

Cum evaluezi o oferta de job

A fost util articolul? 12
greșeli gramaticalegreseli în social media

Leave a Reply