• 3 Aug. 2020
  • 2 min

Cum evaluezi o oferta de job

Cum evaluezi o oferta de job

Felicitări! Ai ajuns în postura în care toate cărțile sunt în mâinile tale. Ai primit telefonul prin care ai fost anunțat că ai primit locul de muncă pentru care aplicasei și te așteaptă pe e-mail o oferta completă.

Însă provocările nu se opresc aici. Oferta de job trebuie atent evaluată și nu doar salariul este important. Beneficiile trebuie la rândul lor supuse unei analize, iar în cazul în care sesizezi diferențe majore între ce ai discutat cu angajatorul și ce e pe hârtie ar trebui să reiei discuția și poate chiar să refuzi oferta dacă nu este suficient de atractivă pentru tine.

De ce ar trebui să citești de două sau mai multe ori oferta de job

Chit că nu ne aflăm în cele mai roz circumstanțe în acest moment, tot nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea anumite probleme ivite înainte de a începe propriu-zis lucrul. Dacă faci o alegere greșită s-ar putea să rămâi blocat pentru o perioadă la un loc de muncă pe care nu-l vrei cu adevărat, regretând că nu ai alocat suficient timp pentru a-ți face mai bine calculele.

În același timp, amintește-ți să fii realist. S-ar putea ca oferta să nu fie perfectă și este posibil să fii nevoit să faci compromisuri cu privire la anumite elemente ale postului – dar obiectivul tău final ar trebui să fie să progresezi.

Mare atenție la beneficii

Beneficiile pot constitui o bucată substanțială din pachetul pe care-l primești, așa că merită să evaluezi cu atenție și această parte a contractului. Valoarea lor este adeseori mai puțin evidentă decât valoarea salariului. Salariul pe care-l primești poate fi mai mare, dar dacă beneficiile sunt mai reduse decât la jobul anterior, atunci s-ar putea să ieși pe minus la final de lună.

Beneficiile diferă de la companie la companie, astfel încât, dacă detaliile pachetului tău nu sunt incluse în ofertă, poți solicita un document și cu acestea.

Când evaluezi valoarea pachetului de beneficii mai poți pune și următoarele întrebări:

● Care este indemnizația de concediu și de boală?
● În asigurarea medicală sunt incluse și servicii stomatologice?
● Schema de stimulare se bazează pe realizările personale sau pe performanța generală a companiei?
● Ce planuri de asigurare sunt oferite?
● Ce contribuții va aduce compania la pensie?
● Există mașină de serviciu? Dar telefon mobil sau computer?

Ia în calcul și timpul

Perioada de timp pe care o vei petrece zilnic la muncă poate fi dificil de apreciat. Ideal ar fi să vorbești cu cineva care are un rol similar în companie pentru a încerca să înțelegi ce volum de muncă se preconizează și dacă e nevoie să recurgi la ore suplimentare.

Nu te abate de la planul tău de carieră

Obținerea unui nou loc de muncă ar putea fi prioritatea ta numărul 1 în acest moment, dar trebuie să te gândești cu atenție la modul în care o anumită poziție îți va afecta perspectivele de carieră pe termen lung. Dacă accepți o ofertă de muncă din impuls și lucrurile nu decurg cum sperai, poți ajunge disperat să pleci din respectivul loc. Iar dacă vei repeta aceeași greșeală ai putea constata că CV-ul tău se umple cu mai multe locuri de muncă de scurtă durată. Iar ele pot fi considerate un semnal de alarmă pentru potențialii angajatori.

Nu ai primit încă o oferta de job și simți nevoia de o mână de ajutor în redacarea CV-ului? La numărul (021)9124 cu tarif normal poți primi acest ajutor direct de la specialiștii eJobs. Dacă suni la acest număr în intervalul Luni – Vineri, orele 09:00 – 17:00, un consilier eJobs îți va răspunde și îți va oferi tot suportul necesar pentru a găsi un loc de muncă.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și: 

Am lansat prima linie telefonică din România de consiliere profesională

Scrisoare de intenție – 5 modele din care merită să te inspiri

A fost util articolul? 25
oferta de angajareoferta de job

Leave a Reply