• 21 Sep. 2021
  • 4 min

Îți lipsește încrederea când îți cauți job? Iată cum o deprinzi

incredere

Tocmai ai găsit un anunț de job și, din descriere, îți dai seama că ți-ai dori acel loc de muncă. Însă lipsa de incredere te reține să aplici sau să mergi la interviu. Poate simți că nu îndeplinești cerințele ori te sperie perspectiva unui interviu la care vei da anumite probe practice.

Și ajungi poate să te complaci la jobul actual, unde poate nu mai evoluezi sau sunt aspecte care te nemulțumesc. O doză de incredere este binevenită, dar cum o deprinzi într-un timp relativ scurt? Iată câteva tehnici. 

 

Ignoră criticul interior

De multe ori, cele mai dure comentarii le primești de la tine, prin „vocea criticului interior”. Acesta poate deveni hiperactiv și inexact, arătând doar greșelile sau părțile negative ale unui context în care ai fost implicat. Cea mai potrivită abordare este să nu-ți pese de „ceea ce spune criticul interior” și să te concentrezi pe „cum te simți”. Este important să te simți încrezător.

 

Recunoaște-ți realizările

Aprecierea de sine și recunoașterea sunt vitale atunci când vrei să-ți crești încrederea în tine. Melissa Llarena, strateg în carieră, povestește cum își încurajează oamenii, care, de regulă, se subevaluează când primesc un feedback negativ după interviu. Ea le spune candidaților să-și amintească succesul pe care l-au adus fostei lor companii.

„Câți bani ai adus la masă?”, întreabă Llarena. „Fiecare dintre clienții mei a subestimat acest număr  cu cel puțin 60%. Mulți candidați consideră că ar trebui să facă doar o modificare în CV și să menționeze cifra reală, dar încrederea în sine este, de fapt, baza pentru a realiza tot ce ți-ai propus.”

 

Pregătește pitch-ul

Gândește-te la abilitățile cerute de angajatori pentru jobul pe care ți-l dorești și identifică acele arii unde excelezi. 

Ia în considerare următoarea situație: te întâlnești cu o persoană în lift căreai  trebuie să-i prezinți un produs în doar câteva secunde, cât durează călătoria. Cum ai aplica acest exercițiu când îți cauți un job? Un text care te pune în valoare îți va da mai multă încredere în tine. 

 

Simulează un interviu pentru a deprinde mai multă incredere

Ți-ai pregătit discursul, știi ce vei spune despre tine, însă te sperie întrebările pe care le vei primi. Și te gândești poate că vei avea emoții în formularea răspunsurilor. Cere ajutorul prietenilor care, pe baza CV-ului, îți pot pune întrebări. Aceștia vin cu experiența și cu întrebările primite la interviurile la care au fost, prin urmare vei avea parte de un interviu preliminar, în care vei putea să înveți cum să răspunzi la întrebări, care e cea mai potrivită abordare, dar și cum să-ți controlezi emoțiile.

 

Exersează vorbirea într-o limbă străină

Poate una dintre cele mai mari temeri înainte de interviu este aceea că nu vei fi cursiv în limba engleză. Prietenii sau familia îți sunt de ajutor și în acest caz. Le poți propune să vorbiți doar în engleză înainte de interviul pe care urmează să-l susții. La început poate te vei simți ciudat, dar exercițiul acesta e chiar necesar pentru a deprinde încredere în tine. 

 

Deprinde o abilitate nouă

Este posibil ca recrutorii să te întrebe ce ai învățat nou în ultimul timp. Să vorbești despre o abilitate deprinsă recent și să vezi entuziasmul recrutorilor este o experiență care îți va da încredere în tine.
Identifică acele zone în care ai putea să te dezvolți, pornind de la ceea ce faci acum și stabilește un timp zilnic în care să înveți ceva nou.

 

Pregătește-te pentru interviul telefonic

Recrutorul sau managerul direct va dori să te cunoască mai întâi prin intermediul apelului telefonic în care te invită la interviu. Chiar dacă este o discuție axată mai mult pe stabilirea detaliilor pentru întâlnirea online sau față în față, este important să-ți arăți entuziasmul, să răspunzi la întrebări, oferind exemple și să dai dovadă de sinceritate. Abordarea ta pozitivă va conta. Te vei bucura de o atitudine similară din partea recrutorului, care îți va da încredere. 

 

Adoptă gesturi care-ți dau incredere în tine

Jack Kelly, CEO și fondator al Compliance Search Group, cu mai mult de 20 de ani de experiență în recrutare, pasionat de misiunea sa, aceea de a transforma căutarea unui loc de muncă într-o experiență mai umană și mai plăcută, povestește care sunt acele trăsături pe care le-a remarcat la oamenii care au încredere în ei.  

Oamenii care au încredere în ei vin cu soluții, nu cu reclamații. Vor spune „caut o soluție” în loc de „acest lucru nu se poate face”. Ei au o mentalitate pozitivă de a gândi soluții și răspunsuri la probleme. Mai degrabă decât să caute scuze, acești oameni ​​se străduiesc să-și atingă obiectivele cu poftă și entuziasm.

Acționează cu scop și aduc un strop de entuziasm în ceea ce fac. Astfel atrag și oameni în jurul lor, ceea ce le sporește încrederea și șansele de succes.

Când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori, oamenii care au încredere în ei nu se supără și nici și dau vina pe alții. Ei recunosc că eșecul face parte din joc, învață din acesta și fac schimbările necesare pentru a se asigura că nu fac aceeași greșeală de două ori.

Își trasează propriul parcurs profesional, fără a fi preocupați de ceea ce cred ceilalți despre ei. Ei au o atitudine care arată că orice este posibil. Nu există nicio limită la ceea ce pot realiza atunci când își propun ceva.

Oamenii care sunt încrezători nu solicită permisiunea sau aprobarea colegilor/prietenilor pentru a-și valida valoarea. Se simt confortabil cu ideile lor și nu au nevoia și dorința ca toată lumea să fie de acord cu ele.

Sunt deschiși la idei noi și nu se leagă de procedurile standard. Sunt dispuși să-și asume oportunități îndrăznețe să schimbe cariera sau să înceapă o afacere pe cont propriu.

Ascultă și învață de la oameni cu idei diferite. Citesc despre lucruri care ar putea avea un impact asupra jobului și carierei lor.

Nu le este teamă să spună că nu au un răspuns și cer ajutor atunci când au nevoie de el.

Din rutina zilnică nu ar trebui să lipsească acele gesturi care-ți sporesc încrederea în tine: 

  • Stabilește-ți întotdeauna un obiectiv și respectă-l până la finalul zilei. De exemplu, să descoperi trei anunțuri de joburi și să aplici. Să mergi la două interviuri într-o lună.
  • Renunță la social media care, de multe ori prezintă lucruri ideale,  și îți arfectează stima de sine. 
  • Organizează-ți spațiul de lucru și documentele. Când ai ordine în jur, te simți mult mai încrezător.
  • Relaxează-te. Abordează totul pas cu pas, acordând atenție stării tale emoționale. Ia pauze care te ajută să te detașezi și să revii mai încrezător în activitate.
  • Fă sport! Exercițiile fizice regulate au efecte benefice atât asupra corpului, cât și asupra minții. Cercetările arată că sportul, practicat într-un mediu plăcut, are un efect pozitiv asupra stimei de sine. Oricât de ocupat ai fi, fă-ți timp zilnic și pentru o pauză de mișcare, fie că este jogging, înot sau plimbare în parc.

Când lucrezi la dezvoltarea abilităților tale și adopți anumite tehnici care-ți sporesc încrederea în tine, vei observa rapid diferența în modul în care oamenii îți răspund . Recrutorii, managerii și colegii te vor vedea într-o lumină pozitivă. Își vor dori să lucreze alături de o persoană care este motivată și entuziastă. Vei primi responsabilități noi, pe măsura așteptărilor. Și asta îți va da încredere în tine.

 

Ți-a plăcut articolul despre cum poți deprinde mai multă încredere în tine pentru a avea succes și în angajare? S-ar putea să-ți placă și: 

 

Cum să treci cu brio de proba interviului într-o limba straina

 

 

Cum să deprinzi abilități noi când ai un job cu sarcini repetitive

A fost util articolul? 1
încredere

Leave a Reply