• 29 Aug. 2023
  • 3 min

Cum să treci cu brio de proba interviului într-o limba straina

Cum să treci cu brio de proba interviului într-o limba straina
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Învățarea unei limbi străine este un proces dificil, dar necesar în lumea de astăzi, unde multilingvismul s-a transformat într-un atu foarte apreciat la locul de muncă. De cele mai multe ori, declararea nivelului unei limbi străine într-un CV nu este suficient. Angajatorii vor dori să-ți verifice abilitățile în lumea reală, ceea ce ar putea însemna că trebuie să dai și un interviu de angajare într-o limba straina. Dar nu te lăsa intimidat: o discuție cu un recrutor sau un viitor șef într-o limbă secundară nu trebuie să fie o experiență înfricoșătoare sau copleșitoare.

Atunci când ai de susținut un interviu în engleză, franceză, germană, italiană sau oricare altă limbă străină, o pregătire mai amănunțită este necesară. Astfel, dacă CV-ul și scrisoarea de intenție au convins recrutorul să te cheme la un prim interviu, specificându-ți că acesta se va desfășura într-o limba straina, în pregătirea pentru această întâlnire trebuie să ții cont de câteva reguli generale:

 

7 aspecte de avut în vedere când dai un interviu într-o limba straina

1. Ia în calcul faptul că așteptările recrutorului în ceea ce privește nivelul de cunoaștere a unei limbi străine diferă în funcție de tipul de job oferit (management, middle, entry-level) și de locul unde îți vei desfășura activitatea (în țară sau în străinătate).

2. Cei care cunosc o limba straina sau mai multe tind să facă unul dintre cele două lucruri: să-și supraestimeze abilitățile sau să le subestimeze. Când vine vorba de obținerea unui loc de muncă pe baza abilităților tale lingvistice, ambele variante pot fi foarte periculoase. Învățarea unei limbi străine este o călătorie fără sfârșit, dar subestimarea abilităților tale îți va aduce mai puține oportunități, în timp ce supraestimarea acestora te poate face să dai prost într-un interviu în care conversația este mult mai avansată decât ceea ce știi tu. Una dintre cele mai bune modalități de a-ți judeca clar nivelul este să întrebi un specialist, eventual un profesor de limbi străine. Acesta îți poate explica unde te situezi cu adevărat, ceea ce-ți va permite să fii mult mai relaxat în discuția cu intervievatorul.

3. Citește articole pe site-ul companiei la care ai aplicat și articole din presă pentru a înțelege cât mai bine domeniul de activitate al acesteia, dar și detalii despre specificațiile jobului la care ai aplicat. Ideal ar fi să cauți informații și în limba desfașurării interviului și să reții cuvintele-cheie și termenii uzuali, folosiți în domeniul respectiv.

4. Având în vedere că o primă etapă a interviului presupune o scurtă descriere a activității profesionale de până la momentul respectiv, realizează o prezentare în limba străină cerută de angajator. De asemenea, pregătește și răspunsuri pentru cele mai uzuale întrebări care îți pot fi adresate de către recrutor. Atenție, în cadrul interviului încearcă să vorbești cursiv, corect gramatical și relaxat, fără a lăsa impresia că ai memorat de dinainte fiecare cuvânt al prezentării.

5. Arată recrutorului că poți susține o conversație în limba respectivă, indiferent de subiect. Nu te limita la a vorbi doar despre studii și experiența profesională. Fii pregătit să abordezi și subiecte legate de viața personală, petrecerea timpului liber și hobby-uri.

6. În cazul în care ai aplicat cu un CV în limba română, pregătește un CV și în limba în care vei susține interviul pentru a-l lua cu tine la întâlnire.

7. Abilitatea de a înțelege ceea ce spune interlocutorul poate reprezenta una dintre cele mai mari surse de anxietate atunci când susții un interviu într-o limba straina. Cu toate acestea, cheia este să fii deschis și sincer cu persoana care stă la celălalt capăt al mesei. Îi poți solicita fără probleme să vorbească mai încet sau să repete o întrebare. Și dacă te simți cumva nesigur, pune o întrebare folosind o expresie de genul „Deci ați dori să știți … este corect?” pentru a te asigura că ai înțeles exact ceea ce se dorește de la tine.

Stăpânirea uneia sau mai multor limbi străine nu poate reprezenta decât un atu în dezvoltarea carierei profesionale. Pentru a fi pregătit să profiți de orice oportunitate, cultivă-ți constant aceste cunoștințe!

 

Ți-a plăcut acest articol care te învață Cum să treci cu brio de proba interviului într-o limba straina? Citește și: 

Descoperă topul celor mai căutate limbi străine! Ele îți aduc jobul dorit

5 întrebări pe care să ți le pui înainte de a cere o marire de salariu

Bune practici pentru pregătirea unei conversații dificile

A fost util articolul? 13
angajare limba strainainterviu în limba straina

Leave a Reply