• 30 Jun. 2020
  • 5 min

Cum te ajută inteligenta emotionala să ai mai mult succes la job

totul despre inteligenta emotionala Anca Maftei

Ideea conform căreia oamenii au mai multe tipuri de inteligențe a fost popularizată încă din anii ’80. Iar inteligenta emotionala, sau EQ, amplu dezbătută de Daniel Goleman, este unul dintre tipurile despre care se vorbește tot mai des în prezent.

Ea este vitală nu numai când vine vorba despre viața ta personală, ci și la locul de muncă. Te poate ajuta să iei decizii mai bune, să-ți atingi mai multe obiective, să fii mai productiv și inclusiv mai dezirabil atunci când îți cauți un nou job.

Pentru a afla mai multe despre inteligenta emotionala, dar și metode practice prin care ți-o poți îmbunătăți am invitat-o pe psihoterapeuta Anca Maftei să ne răspundă la câteva curiozități legate de acest subiect.

 

De ce inteligenta emotionala este o calitate căutată de angajatori?

Anca Maftei: Oamenii încep să devină din ce în ce mai conștienți de faptul că unul din factorii cu impact cel mai puternic asupra eficienței profesionale este capacitatea angajatului de a relaționa într-un mod sănătos atât cu colegii săi, cât și cu superiorii de la locul de muncă. Odată cu avansul imens al tehnologiei, joburile au început să se rezume mai degrabă la calitatea vieții umane și mai puțin la serviciile care pot fi efectuate prin robotizare. Astfel, inteligenta emotionala profesională, care este o oglindă a aceleia personale, aduce companiei un plus în ceea ce privește mediul de lucru. Un angajat care își poate gestiona emoțiile va putea duce la bun sfârșit task-urile sale fără blocaje – ce își au ca sursă anxietatea de performanță – și va relaționa într-un mod armonios cu colegii săi. Astfel, mediul profesional devine unul plăcut pentru toată lumea, iar dedicarea față de muncă este în creștere.

 

Te poate ajuta inteligenta emotionala să avansezi la job sau să-ți găsești un loc de muncă mai bun?

Anca Maftei: Perspectiva conform căreia cu cât te pregătești mai bine profesional, cu atât vei avea mai mult succes în carieră este una învechită. Sunt oameni foarte bine pregătiți, dar care au o inteligenta emotionala redusă, sau pe care încă nu au descoperit-o și fructificat-o, ceea ce are ca efect o proastă dispoziție la locul de muncă, ce aduce cu sine și probleme în viața personală. Bineînțeles, educația și perfecționarea în domeniul tău întotdeauna vor fi elementele bazale spre succesul tău ca profesionist, însă studiile arată faptul că inteligenta emotionala este un predictor extrem de puternic în succesul profesional. Capacitatea de a-ți identifica emoțiile, a le gestiona și a le transpune într-un comportament proactiv în mediul profesional este cea care te ajută concret să îți formezi atât o rutină sănătoasă, cât și să te adaptezi cu ușurință la provocările zilnice de la locul de muncă.

 

Atunci când ești blocat, când nu știi ce se întâmplă cu tine, ce simți și ce poți face pentru a te adapta, procrastinarea și chiar abandonul responsabilităților sunt efecte imediate ale unei inteligențe emoționale reduse.

 

Poți face ceva pentru a-ți îmbunătăți inteligenta emotionala?

Anca Maftei: Desigur. Lecturile pe această tematică îți pot oferi informații prețioase, explicații și exerciții foarte utile. Pe lângă acestea, apelarea la serviciile de consiliere si psihoterapie sunt foarte eficiente. Dincolo de formularea unor strategii de adaptare, în cadrul unui astfel de proces te poți descoperi și în afara locului de muncă, iar satisfacția unei vieți personale înfloritoare îți va aduce cu siguranță și satisfacții profesionale, te va ajuta să iei decizii în acord cu cine ești tu, cu ce gândești și simți.

Dacă tot ai amintit lectura ca mijloc de îmbunătățire a inteligenței emoționale, ne poți recomanda și câteva lecturi interesante pe acest subiect?

Daniel Goleman – Inteligența Emoțională

Gale Lindenfield – Încrederea Emoțională

Brene Brown – Curajul de a fi vulnerabil

Abraham H. Maslow – Motivație și personalitate

Eric Berne – Jocurile noastre de toate zilele

 

Cum te ajută inteligenta emotionala să faci față crizelor de tipul celei generate de Covid-19?

Anca Maftei: Criza generată de Covid-19 este o situație nouă pentru noi toți, pentru întreaga planetă. Mulți dintre noi am apelat la strategii pe care le știam deja sau am formulat altele noi specifice acestei perioade. Însă, chiar dacă este o situație atât de nouă și imprevizibilă, inteligenta emotionala este un factor foarte important pentru adaptarea la această criză sau la orice fel de situație cu impact puternic asupra vieții noastre. Capacitatea de a te regăsi pe tine în orice situație din viața ta, fie că o privești ca fiind pozitivă sau negativă, este o resursă foarte importantă într-o astfel de situație. Să te poți privi pe tine dintr-o instanță neutră și să conștientizezi ce gândești despre această criză, cum te face asta să te simți, ce nevoi ai aici și acum, ce poți face pentru a-ți satisface aceste nevoi în condițiile date sunt elemente și întrebări simple, dar care îți pot da un refresh mental și sufletesc foarte benefic. Astfel, te vei descoperi și mai creativ decât înainte, deoarece îți canalizezi atenția spre găsirea unor soluții cât mai apropiate de nevoile tale.

 

E utilă inteligenta emotionala și când vine vorba de munca în echipă?

Anca Maftei: Lucrul în echipă aduce cu sine anumite provocări specifice pe care nu le întâlnim în contextul muncii individuale. Să te poți raporta constant la nevoile tale, cât și ale celorlalți atât de eficient încât sarcinile voastre să fie împărțite corect și într-un mod adaptat la personalitatea fiecăruia poate aduce cu sine dificultăți și, implicit, frustrări. Însă, inteligenta emotionala reprezintă un element cheie în întâmpinarea lucrului de echipă. Dacă tu îți cunoști și ești deschis la nevoile tale emoționale, nu numai că îți creezi și le oferi și celorlalți spațiul pentru exprimarea emoțiilor, însă îi poți inspira și pe colegi să comunice în acest fel. De asemenea, lucrul în echipă se bazează foarte mult pe relaționare. Atât timp cât tu ai o relație bună cu tine însuți, poți identifica cu o mai mare ușurință ceea ce vor ceilalți să îți transmită, care sunt nevoile lor, ce anume li se potrivește în contextul profesional, iar tu te poți raporta la ei fără să te abandonezi pe tine însuți. Astfel, lucrul în echipă poate deveni o resursă incredibilă atunci când nu se rezumă doar la task-uri, ci se ține cont de nevoile individuale ale fiecărui membru al echipei.

 

O inteligenta emotionala dezvoltată îți influențează atât limbajul non-verbal, cât și pe cel verbal, astfel încât să poți transmite direct și concret perspectiva ta despre munca pe care o depuneți împreună.

 

Cum te ajută inteligenta emotionala să fii un lider mai bun?

Anca Maftei: Rolul de lider s-a conturat în ultimul deceniu sub forma unei persoane atentă la subalterni și și-a pierdut enorm din imaginea unui șef/patron care dă ordine și este absent emoțional din echipă. Leadership-ul presupune să îți vezi în mod real echipa, să cunoști bine fiecare membru al acesteia și să le poți oferi acestora resursele de care au nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile într-un mod care să fie nu doar eficient, ci și plăcut pentru angajați. Să fii lider înseamnă nu doar să împarți sarcini, ci să și mediezi relațiile dintre angajații tăi. Astfel, inteligenta emotionala este vitală dacă te afli într-un astfel de rol. Nu doar că te ajută pe tine să faci față la responsabilitatea care apare odată cu această poziție, însă te ajută să înțelegi și să fii creativ cu privire la necesitățile echipei. De asemenea, îți este mai ușor să renunți la orgoliul adus cu sine de această poziție care poate avea efecte dezastruoase în timp asupra stării tale psihofiziologice, dar și a afacerii tale. Poți privi realist situațiile cu care te confrunti și te raportezi permanent la realitate așa cum este, îți accepți limitele și neputințele, ceea ce, bineînțeles, vei putea face și cu ceilalți.

 

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

3 abilități care-ți oferă un avantaj competitiv pentru un job

Top 10 cărți bune de împrumutat de pe Bookster dacă ești la primul job

A fost util articolul? 5

Leave a Reply