• 18 May. 2020
  • 5 min

Top 10 carti bune de împrumutat de pe Bookster dacă ești la primul job

Top 10 carti bune de citit pe Bookster resize
Autor
Avatar
Diana Mărășoiu Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrar... Arată mai mult

Chiar dacă nu ai încă o vastă experiență pe câmpul muncii, asta nu înseamnă că nu poți să „furi” meserie de la oameni cu vechime în domeniul în care tu activezi sau de la diverși specialiști consultați adeseori de lideri. Iar cea mai simplă metodă prin care poți face asta este parcurgând aceste carti bune, pe care, apropo, le găsești de împrumut și pe platforma Bookster.

Noi nu credem că ar trebui să comiți la rândul tău greșeli pentru a învăța din ele, ci considerăm, că-n cele mai multe dintre cazuri e de ajuns să te informezi corect pentru a evita diversele obstacole ce-ți pot apărea de-a lungul traseului profesional. Mai jos găsești un top 10 al volumelor pe care le considerăm de bază pentru fiecare tânăr fără experiență, dar cu vise mari când vine vorba despre carieră.

Top 10 carti bune de citit disponibile și pe Bookster

Grit de Angela Lee Duckworth

De ce unii oameni reușesc, iar alții eșuează? Prin intermediul acestui bestseller, Angela Duckworth caută să explice de ce talentul nu reprezintă cu adevărat o garanție a succesului. Autoarea consideră că grit – o combinație între pasiune și perseverență este caracteristica pe care o au în comun toți cei care au reușit să se facă remarcați în diverse domenii. De asemenea, ea a găsit dovezi științifice conform căreia această caracteristică poate fi crescută. În interiorul volumului vei găsi perspective fascinante din istorie asupra acestei teorii, dar și rezultate interesante oferite de experimentele moderne care vizează performanța. La finalul lecturii vei înțelege că nu talentul sau norocul fac diferența pe piața muncii.

 

O minte cu totul nouă de Daniel H. Pink

Premiza de la care pornește Daniel Pink este că viitorul aparține unui alt tip de persoană cu un alt tip de minte. Artiști, inventatori, povestitori, creatori, cei care-și folosesc mai intens emisfera dreaptă a creierului sunt privilegiați și în lumea afacerilor. Bazându-se pe cercetări internaționale, autorul prezintă cele șase abilități fundamental umane care sunt esențiale pentru succesul pe plan profesional, dar și personal. O minte cu totul nouă își călăuzește cititorii înspre o ipoteză nouă, îndrăzneață și necesară pentru un viitor care este deja aici.

 

Cele cinci disfuncții ale muncii în echipă de Patrick Lencioni

Cei mai mulți dintre noi vor lucra pentru tot restul vieții în echipă, așa că ar fi bine să excelăm (și) la acest capitol. Lectura cărții de față este cu atât mai plăcută cu cât povestea este spusă sub forma unei fabule, cu personaje pe care le vei identifica printre oamenii cu care ai început să lucrezi. Parcurgând cele aproape 250 de pagini ale volumului, vei înțelege efortul necesar pentru a depăși disfuncțiile unei echipe și vei ajunge să apreciezi avantajele de a lucra într-un grup bine sudat, în cadrul căreia toți oamenii luptă pentru aceleași obiective. Nu e de mirare că e un bestseller international!

 

Scurtături inteligente de Shane Snow

Nu ești genul de persoană care să se ghideze după reguli sau să urmeze rețete de succes ce au dat rezultate în cazul altora de vârsta ta? Tot poți reuși în ceea ce ți-ai propus, iar acest volum inclus de noi în topul cu 10 carti bune de parcurs la început de drum este dovada că merită să faci lucrurile diferit. Shane Snow, autorul ei, desființează ideile preconcepute despre succes și arată cum convenții de genul „trage din greu dacă vrei să-ți meriti locul“ împiedică de fapt progresul. Nouă ne-a plăcut și pentru că se citește ușor și e o lectură potrivită atât pentru tinerii profesioniști, cât și pentru cei aflați într-un impas cu cariera lor.

 

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen Covey

Deși este o carte publicată inițial în 1990, Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen Covey continuă să fie la fel de căutată. Și credem că are toate motivele să se bucure în continuare de succes! Deși nu e genul de volum care să-ți dea o soluție rapidă la diverse probleme, te va ajuta să îți schimbi percepția despre modul în care funcționează lumea din jurul tău. Ea este și acum de actualitate pentru că în loc să se axeze pe tendințe specifice anilor ‘90, se concentrează pe principii atemporale de corectitudine, integritate, onestitate și demnitate umană.

Nu te-am convins? Acesta este doar unul dintre citatele lui Stephen Covey pe care le vei descoperi în interiorul ei și care, credem noi, îți va fi de mare ajutor la început de drum: „Cele şapte deprinderi ale oamenilor ineficienţi: fii reactiv, îndoieşte-te de tine şi dă vina pe ceilalţi; lucrează fără vreun scop clar în minte; fă mai întâi lucrurile urgente; gândeşte în termeni de câştig/pierdere; caută ca mai întâi să fii înţeles; dacă nu poţi câştiga, fă compromisuri; teme-te de schimbare şi amână îmbunătăţirile.”

 

Puterea obișnuinței de Charles Duhigg

Știi acea sarcină de care ai vrut să te ocupi de acum ceva timp, dar pur și simplu nu ai ajuns la ea? Sau acel obiectiv profesional pentru care pur și simplu nu ți se pare că găsești vreodată un spațiu gol în agenda ta? Nu înseamnă că aceste lucruri nu contează în realitate pentru tine, ci obiceiurile tale te opresc să le duci la bun sfârșit. Prin studii asupra comportamentului animal și uman, Duhigg explorează modul în care se formează obiceiurile, cum funcționează și cum pot fi schimbate la nivel personal, organizațional și social. Ți-am trezit interesul cu această prezentare? Atunci nu pune și cartea de față pe lista cu lucruri pe care să le tot amâni!

 

Esențialismul de Greg McKeown

carti bune Esentialismul

Suntem siguri că ești înconjurat de oameni care se plâng constant că au mult de muncă și multe sarcini pe to-do-list. Ei te-au făcut să crezi că așa ar trebui să fie la job. Însă Greg McKeown susține că lucrurile nu ar trebui să decurgă în acest fel și a venit momentul în care să faci mai puțin și să realizezi mai multe. Ideea de la care el pornește este că trebuie să-ți investești timpul și energia în moduri cât mai istețe, făcând doar ceea ce este esențial. În prima parte a cărții vei afla mentalitatea de bază a unui esențialist, după care vei descoperi un proces sistematic pentru a funcționa așa. El poate fi folosit indiferent de domeniul în care activezi.

 

Ce culoare are parașuta ta? de Richard Nelson Bolles

carti bune primul job

Nu ai foarte mult timp de citit? Poate poți alege în acest caz un volum care acoperă mai multe subiecte esențiale pentru orice om aflat la începutul carierei. În prima jumătate a cărții afli detalii despre crearea unui CV de nota 10, dar și cum ar trebui să arate o bună scrisoare de scrisoare de recomandare. În plus, înveți cum să-ți îmbunătățești abilitățile de networking, cum să faci față cu brio unui interviu de angajare, dar și cum să-ți negociezi salariul. Cea de-a doua jumătate a cărții se concentrează asupra modului în care-ți găsești cariera ideală.

 

Nu mâncați niciodată singuri de Keith Ferrazzi

carti bune de citit

Iar dacă tot aminteam de subiectul networking în cartea anterioară poate nu ar fi rău să parcurgi și un volum care se axează doar pe acest subiect. „Nu mâncați niciodată singuri” este o carte care te ajută să-ți folosești mai bine relațiile pentru a atinge succesul.

Cu alte cuvinte, este vorba și despre cine știi, nu doar despre ceea ce știi. Pe baza experiențelor sale și a cercetărilor suplimentare, Ferrazzi susține că networking-ul este cel care face diferența între oamenii care doar se descurcă și cei care au success în afaceri. Pentru a te ajuta să-ți atingi obiectivele profesionale, el îți stabilește pașii exacti pentru a-ți crea o rețea de oameni importanți. Iar autorul nu se oprește doar la experiențele sale profesionale. Pe parcursul acestui volum, Ferrazzi subliniază strategiile atemporale comune celor mai conectate persoane din lume, de la Winston Churchill până la Bill Clinton și de la Vernon Jordan până la Dalai Lama.

 

Succesul redefinit de Arianna Huffington

carti bune top 10

La început de drum ești tentat parcă mai mult ca niciodată să te dedici 100% vieții profesionale uitând complet de planul personal. Însă cartea Ariannei Huffington, disponibilă pe Bookster, e acolo să-ți reamintească faptul că o viață împlinită nu înseamnă doar o carieră strălucită. De-a lungul cărții, autoarea împărtășește anecdote personale despre luptele sale cu managementul timpului și prioritizarea carierei și vieții de familie. Chiar dacă anumite lecții din Succesul redefinit le ai cumva în sânge, deprinse de-a lungul liceului sau facultății, nu strică o reamintire structurată a lor într-o formă cum nu se poate mai agreabilă.

Ți-a plăcut acest top 10 cu carti bune de citit dacă nu ai încă experiență pe piața muncii? Descoperă și:

De acum ai (și) livrare la domiciliu pentru cărțile de la Bookster

5 carti in engleza care te vor ajuta să-ți găsești jobul ideal

A fost util articolul? 6
carti bunecarti bune de citittop 10 carti

Leave a Reply