• 28 Sep. 2017
  • 3 min

Întreabă recrutorul: Cum să gestionez perioada în care mă aflu în șomaj

om

Ai rămas fără job și te gândești la ce va urma? eJobs și compania de recrutare Adecco au câteva sugestii pentru gestionarea provocărilor legate de șomaj și somaj tehnic.

Unul dintre utilizatorii eJobs, cea mai importantă plaformă de recrutare online din România, ne-a întrebat: „Cum să gestionez perioada în care mă aflu în șomaj?”. Elena Popa, Senior Consultant, Executive Search Division, în cadrul companiei de recrutare și închiriere de forță de muncă temporară Adecco România, ne-a ajutat cu răspunsurile pentru utilizatorul eJobs. „Cel mai dificil lucru în perioada căutării unui job este să rămâi motivat, să nu cazi în depresie și în deznădejde”, declară Elena Popa. Ea le oferă candidaților aflați în șomaj câteva sugesti pentru cum să rămână motivați.

Elena Popa

Elena Popa, Adecco România

Răspunsurile negative nu înseamnă eșec

 

Lipsa de răspunsuri la aplicații sau feedbackul negativ nu ar trebui să fie percepute de către candidați ca eșec, ci fiecare refuz ar fi indicat să fie asimilat drept un pas mai aproape de reușită. „Respingerea este pentru orice om foarte greu de acceptat, însa este crucial să nu iei personal refuzurile primite. Statisticile spun că, în medie, o persoană în căutarea unui loc de muncă primește circa 50-60 de <<NU-uri>>, înainte de a primi un <<DA>>. Înainte însă de a auzi mult așteptatul <<DA>>, trebuie să recunoaștem că întreg procesul de căutare al unui job este de fapt un lung șir de refuzuri. Este o realitate pe care trebuie să o acceptăm așa cum este și să nu o luăm personal”, afirmă Elena Popa.

Setează-ți așteptări realiste

 

Candidații care își caută de lucru ar fi bine să nu își seteze un termen limită pentru găsirea unui loc de muncă, deoarece s-ar putea să fie dezamăgiți de realitatea din piața muncii. „Nu te aștepta să îți găsești un job grozav într-una sau două luni! În conjunctura economică actuală, poate dura și șase luni sau chiar mai mult”, spune Elena Popa.

Dedică timp căutării de joburi

 

Căutarea unui loc de muncă reprezintă un job în sine, așa că dedică suficient timp procesului de scanare a ofertelor de angajare disponibile pe piață. „Nu puțini specialiști recomandă să petreci opt ore pline pentru acest lucru. Caută prin toate metodele posibile, nu doar pe site-urile specializate”, punctează Elena Popa.

ir pt fb

 

Ignoră comentariile „binevoitoare”

 

Chiar dacă oamenii din jurul tău au intenții bune, comentariile și părerile lor îți pot face mai mult rău decât bine. „Sunt demoralizatoare reacțiile de genul: <<Vai, mamă, nu vezi că toate serviciile bune se dau pe pile? >> , <<Ai auzit ce job bun a găsit cutărică? Tu de ce nu reușești să-ți găsești ceva? >>, <<Tu când îți găsești odată serviciu? >>, <<Ce-o fi cu tine? Că nimeni nu te cheamă la niciun interviu. >>”, arată Elena Popa.

Nu te compara cu alții

 

Încearcă să nu te compari cu alți prieteni sau cunoscuți când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. „Poate auzi că X și-a găsit în două săptămâni o slujbă bună aplicând pe un site de joburi sau că Y și-a găsit prin nu știu ce relații o pozițiă bună la o multinațională. Nu îți otrăvi sufletul, te rog, cu invidie sau frustrare. Fiecare are drumul lui. Fii sigur că ce este al tău este pus deoparte și nimeni nu îți va lua ce îți aparține. Iar dacă drumul tău este ceva mai anevoios decât al altora și durează ceva mai mult este pentru că ai ceva de învățat din această experiență. Încearcă mai bine să înțelegi care este lecția pe care o ai de învățat decât să te lași atras în comparatii inutile și în invidii păguboase”, menționează Elena Popa

Ai grijă de tine

 

Un job este prețios, dar mult mai important ești tu, ca individ, așa că ai grijă de tine. „Asta înseamnă să faci mișcare cât poți de mult, să mănânci echilibrat, pentru că în perioada asta de stat acasă vizitele la frigider se înmulțesc îngrijorător, și să te aranjezi ca și înainte. Chiar dacă nu te ajută direct la găsirea jobului, te ajută să îți păstrezi o stare de spirit bună și să nu aluneci pe panta depresiei”, conchide Elena Popa.

A fost util articolul? 2

Leave a Reply