• 10 Apr. 2020
  • 10 min

Șomaj tehnic. Aspecte legale de interes dacă ești angajat

somaj tehnic

În condițiile în care prin Ordonanța 32/2020, autoritățile simplifică procedura de acordare de somaj tehnic, tot mai mulți angajatori recurg la acest drept pentru a-și proteja angajații, dar și business-ul. Este important să știi că această măsură este doar temporară, contractul de muncă fiind suspendat, nu încheiat. După ce starea de urgență se termină, contractul tău de muncă va fi din nou activ, cu toate drepturile și obligațiile prevăzute în el.

Un proiect eJobs.ro despre somaj tehnic, în parteneriat cu  www.costelgilca.ro

La prima vedere lucrurile par simple. Ca angajat ai de semnat o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic, iar angajatorul are de depus actele la ANOFM și de virat banii în contul tău. Însă în această perioadă apar tot mai multe conflicte de muncă. 

Pentru voi, am apelat la reputatul avocat, specialist în dreptul muncii, Costel Gîlcă, care a avut amabilitatea de a ne răspunde pentru a vă putea îndruma în aceasta perioadă și a vă clarifica situațiile care pot apărea în relația angajat-angajator, pe tema suspendării contractului de muncă și a somajului tehnic.

Citește și despre situațiile în care poți face reclamatie ITM și cum trebuie să procedezi

Ce inseamna somaj tehnic conform Codului Muncii?

Somajul tehnic nu este menționat ca atare în Codul Muncii, singura referire la această situație, relativ nouă, este în articolul 52 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, potrivit căruia contractul individual de muncă se suspendă din inițiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.


somaj tehnic Codul Muncii

Câți bani iei în somaj tehnic?

Cât timp ești în șomaj tehnic, statul virează angajatorului 75% din valoarea salariului tău brut, din care angajatorul reține contribuția la sănătate și contribuția la pensii, dar și impozitul pe venit. Acesta este obligat ca în 3 zile de când încasează banii de la ANOFM să-i vireze în contul tău. 

 

 

Calculator somaj tehnic

 

Ce prevederi importante despre somaj tehnic din Ordonanța 32/2020 te privesc, ca angajat?

Este important să știi că nu mai există limite în privința tipului de companie sau a numărului de angajați care beneficiază de somaj tehnic. Conform Ordonanței de urgență 32, publicată în Monitorul Oficial pe 30 martie 2020, ajutorul a fost extins pentru toate tipurile de companii (mici, mijlocii și mari), precum și pentru toți salariații afectați de situația actuală. Astfel, vor putea beneficia de aceeași indemnizatie de 75% din salariul mediu brut și persoanele care au PFA sau contracte de drepturi de autor.

Somaj tehnic. Cine plateste

1. Indemnizaţia de şomaj tehnic suportată de stat

1.1. Indemnizaţia de şomaj tehnic suportată de ANOFM. Potrivit OUG nr. 30/2020, în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (conform art. 52 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 53/2003) ca urmare a crizei epidemiologice cauzată de coronavirus, salariaţii pot beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar suma nu poate depăşi 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (Nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).


Valoarea indemnizației de somaj tehnic poate fi suplimentată de angajator

Potrivit Art. I din OUG nr. 32/2020, angajatorii au posibilitatea suplimentării indemnizaţiei de şomaj tehnic cu diferenţa până la nivelul de 75% din salariul de bază, dacă bugetul angajatorului permite acest lucru. Astfel, poți să ajungi la valoarea salariului net de dinaintea suspendării contractului de muncă și intrării în somaj tehnic.

Conditii acordare somaj tehnic

1.2. Condiţii pentru acordarea indemnizaţiei.
Pentru acordarea acestei indemnizaţii către salariaţi, angajatorii trebuie să îndeplinească o singură condiţie: să reducă ori să întrerupă temporar activitatea ca urmare a efectelor epidemiei, conform unei declaraţii pe proprie răspundere. Condiţiile iniţiale pentru acordarea indemnizaţiei, din OUG nr. 30/2020, au fost înlocuite de condiţia de mai sus. Nu se mai condiţionează acordarea indemnizaţiei de lipsa capacităţii financiare de a achita plata tuturor salariilor.

Te poti angaja in somaj tehnic, dar cu jumătate de normă

1.3. Salariaţi cu mai multe contracte

În cazul în care un salariat are mai multe contracte de muncă şi cel puţin unul dintre ele este cu normă întreagă şi activ în perioada stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia de somaj tehnic. În cazul în care toate contractele sunt suspendate, atunci salariatul va beneficia de indemnizaţia corespunzătoare contractului de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase (n.n. în limita plafonului stabilit la aret. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020).

Esti asigurat in somaj tehnic

1.4. Tratamentul fiscal. Pentru indemnizaţia de şomaj tehnic se calculează impozit pe venit şi contribuţii sociale, dar nu se datorează contribuţie asigurătorie de muncă.

Calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, CAS şi CASS se face de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale este data de 25 a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.

Procedura de solicitare a sumelor de la ANOFM. Pentru acordarea sumelor necesare plăţii indemnizaţiei de şomaj, angajatorii vor depune, prin email (poştă electronică), la AJOFM, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care vor beneficia de indemnizaţie, conform modelului care va stabilit prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale (n.n. modelele de cerere şi de lista a persoanelor beneficiare din OUG nr.. 30/2020 au fost abrogate). Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.

1.6. Plata indemnizaţiei.
Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj se va face în contul bancar al angajatorului în maxim 15 zile de la depunerea documentelor. Plata indemnizaţiei de şomaj tehnic către salariat se va face în maxim trei zile lucrătoare de la primirea sumelor de către angajator.

 

somaj tehnic PFA

 

2. Şomaj tehnic pentru alte categorii de persoane (PFA)

2.1. Profesionişti şi angajaţii cooperaţiei.

Pe perioada stării de urgenţă, profesioniştii (reglementaţi conform Codului civil), precum şi angajaţii societăţilor cooperatiste care întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei beneficiază, pe baza declaratie pe proprie raspundere, de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale stat nr. 6/2020 (nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

 

Descarcă aici cererea și declarația pe propria răspundere

 

2.3. Contracte de drepturi de autor

În cazul întreruperii contractelor de autor (sursă exclusivă de venit), pe durata stării de urgenţă, persoanele fizice beneficiază de o indemnizaţie de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

Indemnizaţia este suportată de la bugetul de stat prin agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, pe baza documentelor solicitate de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială.

 

Descarcă aici cererea și declarația pe propria răspundere

 

2.4. Tratament fiscal pentru profesioniștii care beneficiază de somaj tehnic

Pentru aceste indemnizaţii se calculează impozit pe venit, CAS şi CASS, conform Codului fiscal.

2.5. Procedura de acordare somaj tehnic pentru profesioniști

Pentru obţinerea indemnizaţiei de mai sus:

  1. a) profesioniştii, salariaţii unităţilor cooperatiste şi persoanele care obţin venituri din drepturi de autor depun, prin email, la agenţia teritorială (n.n. agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială) o cerere însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere şi copia actului de identitate.
  2. b) pentru titularii contractelor de activitate sportivă, solicitarea indemnizaţiei se face de către structurile sportive, prin email, în baza unei cereri semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de declaraţia pe proprie răspundere şi lista beneficiarilor. Structurile vor încasa indemnizaţiile şi le vor distribui beneficiarilor. Modelul cererii şi declaraţiei pe proprie răspundere se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi al miniştrilor de resort. Cererile şi documentele însoţitoare se transmit până pe data de 10 ale lunii curente pentru luna anterioară.

Plata indemnizaţiei se face în termen de maxim 10 zile de la depunerea documentelor pentru perioada aferentă stării de urgenţă din luna anterioară.

 

 

somaj tehnic 2020

 

Cum pot verifica dacă sunt în somaj tehnic?

Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic.

 

Ce fac dacă angajatorul recurge la abuzuri și nu respectă decizia de suspendare a contractului de muncă?

Avocatul Costel Gîlcă îți oferă consiliere în acest caz:

Pentru intrarea în șomaj tehnic, atât angajatul, cât și angajatorul au de urmat și de respectat câțiva pași simpli. Angajatul primește decizia de suspendare a contractului de muncă (întocmită de către angajator) în care există mențiunea că va intra în somaj tehnic. O poate semna sau nu. Dacă își dă acordul pentru această decizie, are obligația de a rămâne la dispoziția angajatorului până acesta va emite o decizie de încetare a supendării contractului de muncă.

Angajatorul trebuie să depună actele de somaj tehnic la ANOFM și să-ți vireze somajul tehnic în termen de trei zile. Apar însă în perioada aceasta și abuzuri din partea angajatorilor. Deși ai contractul de muncă suspendat și ești în somaj tehnic, te poți confrunta cu cerința angajatorului de a îndeplini sarcini de serviciu. Ce ar trebui să faci în acest caz?

 

În cazul în care salariatul are contractul de muncă suspendat, angajatorul nu îi poate solicita să își îndeplinească atribuțiile, iar salariatul poate refuza sarcinile primite în aceste condiții. O astfel de solicitare din partea angajatorului pe perioada suspendării contractului individual de muncă poate face obiectul unei sesizări către Inspecția Muncii / ITM. Sesizările se pot depune online, la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari, spune avocatul Costel Gîlcă. 

Somajul tehnic este în fapt o suspendare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului în temeiul art. 52 alin. 1 lit. c din Legea 53/2003 – Codul Muncii. Pe perioada suspendării contractului individual de muncă, salariatul se află la dispoziția angajatorului, conform art. 53 alin. 2 din Codul Muncii. Aceasta înseamnă că salariatul poate fi notificat de către angajator cu privire la reînceperea muncii, iar salariatul trebuie să se prezinte de îndată conform solicitării angajatorului. Trebuie însă avut în vedere că o astfel de solicitare din partea angajatorului trebuie să fie însoțită de o decizie de încetare a suspendării contractului individual de muncă, adaugă avocatul Costel Gîlcă. 

 

  • Care sunt responsabilitățile legale ale angajatorului în perioada șomajului tehnic (pas cu pas, pornind de la comunicarea deciziei)?

 

După comunicarea deciziei de suspendare a contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să vireze indemnizația de șomaj tehnic în valoare de minim 75% din salariul de bază al salariatului. Potrivit prevederilor OUG 30/2020, în cazul angajatorilor care beneficiază de ajutor financiar pentru plata indemnizațiilor de șomaj tehnic, aceștia sunt obligați să vireze indemnizația de șomaj tehnic în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data primirii sumelor de la ANOFM.

 

  • Ce responsabilități legale are angajatul în perioada în care contractul de muncă este suspendat și este în șomaj tehnic? 

 

Pe perioada suspendării contractului de muncă, salariatul se află la dispoziția angajatorului potrivit prevederilor art. 53 alin. 2 din Codul Muncii, ceea ce înseamnă că angajatorul îi poate solicita să reînceapă activitatea în orice moment, printr-o simplă notificare. Neprezentarea salariatului la locul de muncă la solicitarea angajatorului poate reprezenta abatere disciplinară. 

 

Situații pe care le poți întâmpina în această perioadă, fie legate de suspendarea contractului de muncă, fie legate de somaj tehnic.

Avocatul Costel Gîlcă îți spune care sunt drepturile tale, dar și cum să procedezi în fiecare dintre aceste situații:

 

  • Angajatorul meu nu vrea să mă trimită în șomaj tehnic cu toate că am fost trimisă să stau acasă de o săptămână. Este legal? Ce ar trebui să fac?

 

Angajatorul nu are o obligație legală de a suspenda contractul individual de muncă, aceasta fiind o decizie unilaterală a angajatorului pe care o poate lua în funcție de planurile sale de afaceri. În ceea ce privește interzicerea salariatului să muncească, în condițiile în care respectivul salariat are contractul de muncă activ, aceasta poate reprezenta o încălcare a dreptului de a muncii a salariatului. În acest caz, salariatul căruia nu i se permite să muncească va beneficia de toate drepturile salariale pe care le are potrivit contractului individual de muncă. Însă trebuie să rețineți că, în condițiile actuale, angajatorul are dreptul să ia anumite măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, inclusiv să dispună ca o parte sau toți salariații să muncească în regim de telemuncă, de acasă, în condițiile în care aceasta modalitate este compatibilă cu funcția și atribuțiile salariatului.

În cazul în care considerați că angajatorul dispune în mod abuziv măsuri care vă aduc prejudicii, îi puteți solicita în scris să clarifice situația în care vă aflați și temeiul în baza căruia nu vă permite să vă desfășurați activitatea, iar în funcție de răspunsul lui, vă puteti adresa cu o plângere și Inspecției Muncii.

 

  • Angajatorul are obligația ca după expirarea perioadei de șomaj tehnic să asigure angajatului 6 luni loc de muncă în unitate?

 

Potrivit prevederilor Codului Muncii, nu există această obligație a angajatorului. În forma inițială a OUG 30/2020 s-a introdus un articol care prevedea o astfel de obligație pentru angajator, însă aceasta a fost eliminată din forma adoptată a ordonanței astfel cum a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

  • Angajatorul meu vrea să trimită firma în șomaj tehnic pe perioada situației de urgență. Mie însă îmi refuza acest drept deoarece susține el că mai am un contract de muncă pe 4 ore în altă parte. Am dreptul la șomaj tehnic având în vedere ca am contract full cu această firmă? Contează câte contracte de muncă ai?

 

În OUG 32/2020 exista o prevedere potrivit căreia angajatorul nu poate beneficia de ajutorul pentru indemnizația de șomaj tehnic pentru salariații care au active alte contracte de muncă cu normă întreagă (adică de 8 ore). Astfel, în cazul dumneavoastră, această condiție nu este îndeplinită și puteți beneficia de șomaj tehnic în condițiile OUG 32/2020.

 

  • Am demisionat de la locul de munca fără preaviz. Am zis că stau 2 săptămâni până găsesc alt om, dar ei cu toată treaba asta cu Covid-19 m-au dat afară după o săptămână. Mai am dreptul la șomaj tehnic?

 

În cazul în care ați demisonat fără preaviz, data încetării contractului de muncă este data demisiei și în aceste condiții nu puteți beneficia de șomaj tehnic.

 

  • Angajatorul nu dorește să ne bage în șomaj tehnic pe motivul că are foarte multe formalități de făcut și nu e sigur că va primi banii de la stat pentru a face plățile. A modificat contractul de muncă de la 8 ore la redus la 1 oră pe zi, urmând să ne plătească suma de 600 lei pe lună. Ce pot să fac în cazul acesta? 

 

Modificarea contractului de muncă prin reducerea timpului de muncă de la 8 ore la 1 oră pe zi se poate face doar prin acordul salariatului prin semnarea unui act adițional la contractul individual de muncă. În cazul în care angajatorul a făcut o astfel de modificare fără acordul salariatului, această modificare este nulă. Nulitatea  se va solicita în instanță, împreună cu plata diferenței reprezentând drepturi salariale potrivite contractului individual de muncă. Se poate face și o sesizare către Inspecția Muncii cu privire la măsurile luate de către angajator.

 

  • Dacă sunt în previz până în data de 24.04.2020, angajatorul are dreptul să mă trimită în șomaj tehnic sau să facă altceva?

 

Perioada de preaviz poate fi suspendată prin suspendarea contractului individual de muncă. La fel ca orice salariat, în cazul suspendării contractului individual de muncă, veți rămâne la dispoziția angajatorului, urmând ca la încetarea suspendării să vă continuați activitatea până la terminarea perioadei de preaviz.

 

  • Dacă angajatorul dorește să facă contracte de 2 ore, respectiv 10 ore/săptămână pentru angajații firmei, aceștia mai pot intra în șomaj tehnic în urma desfacerii contractului de muncă?

 

Desfacerea contractului de muncă nu dă dreptul la indemnizație de șomaj tehnic, ci la indemnizație de șomaj în cazul în care contractul de muncă a încetat din motive neimputabile salariatului și au un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultímele 24 de luni anterioare încetării contractului. În acest caz, salariatul trebuie să se adreseze agenției teritoriale de șomaj în vederea înregistrării sale pentru primirea indemnizației de șomaj.

 

  • În cazul în care angajatorul decide ca personalul angajat să intre în șomaj tehnic, există riscul ca angajatorul să nu te mai cheme înapoi?Este stipulat ca angajatorul are obligația de a te reprimi în aceleași condiții contractuale inițiale? 

 

Suspendarea contractului de muncă poate fi încetată de către angajator, contractul individual de muncă redevenind activ în același condiții ca cele anterioare suspendării. Modificările cu privire la durata contractului, locul muncii, felul muncii, condiţiile de muncă, salariu sau timpul de muncă şi timpul de odihnă se pot face doar cu acordul salariatului, prin semnarea unui act adițional la contract. Angajatorul însă poate dispune concedierea salariatului după încetarea suspendării contractului de muncă, cu respectarea prevederilor legale, a procedurii și a duratei de preaviz prevăzute de Codul Muncii.

Este important să reții că șomajul tehnic vine ca o măsură de ajutor din partea statului care se angajează să suporte, în locul angajatorului, indemnizațiile la care angajații sunt îndreptățiți, totul pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Somajul tehnic este o măsură temporară, dar și o decizie unilaterală a angajatorului pe care o poate lua în funcție de planurile sale de afaceri. Acesta nu are o obligație legală de a suspenda contractul individual de muncă pentru a acorda somaj tehnic, putând apela la telemuncă dacă domeniul de activitate îi permite. În cazul în care ia decizia de a suspenda contractul de muncă și de a acorda somaj tehnic, este important să urmărești respectarea drepturilor tale. În timpul în care ai contractul de muncă suspendat nu ai obligația legală de a lucra de acasă și angajatorul nu poate să-ți modifice contractul de muncă sau să te concedieze. Dacă angajatorul nu respectă aceste drepturi ale angajatului, îi poți raporta în scris acest abuz poți apela la consiliere din partea unui avocat și poți face o sesizare și către Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Ți-a plăcut articolul despre somaj tehnic pentru angajați? Citește și:

Domenii pe val în această perioadă. Aplică acum

Cum să gestionez perioada în care sunt în somaj

 

A fost util articolul? 93
somaj tehnic
  • AvatarManea Petru Iulian zice

    Sunt angajat la 4ore
    Am pensie de invaliditate cu gradul 3 ,o pensie de handicap,iiar angajatorul meu pune presiune asupra mea sa intru în șomaj tehnic,am fost in concediu de odihna,iar concediu medical la refuzat ,mă tot amenință că voi fi concediat,ce mă îndrumați să semnez șomajul tehnic ,voi avea un loc de muncă ,sau voi beneficia de plata de 75%
    Mulțumesc

    • AvatarMitu Andrei zice

      sincer….nu cred ca are temei legal sa te dea afara 🙂 doar o simpla intimidare 🙂 si sincer nu inteleg cu nu a vrut sa iti ia in considerare concediul medical…nu este la libera alegere daca vreau sau nu sa iti accept medicalul….

    • AvatarCornel zice

      Am fost notificat de către managera unității (prin sms și wp) în vederea unei întâlniri cu patronul.
      De bine nu cred că e, în condițiile în care șefa departamentului în care lucrez de un an a avut o atitudine neconformă cu poziția de superior ierarhic, ghidându-se în evaluarea mea preponderent pe parametri indirecți și subiectivi specifici unui colectiv format în proporție de 90% din persoane de sex feminin (pe românește, bârfe).
      Training-urile pentru utilizarea aparaturii de la locul de muncă au fost organizate informal de către superiorul meu direct, având o durată de maxim 15 minute și un conținut incomplet. In ciuda acestui fapt, cerințele sunt la nivelul unui angajat cu 5 ani experiență pe postul respectiv.
      Întrebare : care sunt variantele de urmat în cazul în care (cel mai probabil) patronul îmi va comunica verbal că dorește a dispune concedierea, și ce acte prezentate de acesta NU TREBUIE să semnez?
      Mulțumesc!

      • Bună, Cornel,

        Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te va îndruma în acest caz.

  • AvatarGabriel zice

    Bună ziua, cum pot afla dacă firma la care lucrez beneficiază de șomaj tehnic?
    Mama mea lucrează la un magazin de produse chinezești, deținut de angajator chinezesc și a fost obligata sa semneze precum ca dorește concediu fără plata pana pe 14 a lunii curente. Între timp a fost sunata și cel mai probabil aceasta perioada se va prelungi, neavând niciun venit în aceasta perioadă. Ce se poate face în acest caz?

    • Bună, Gabriel,

      Trebuie să sune la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal) și să prezinte exact situația firmei pentru a afla dacă beneficiază de somaj tehnic. Este decizia unilaterală a angajatorului dacă alege sau nu să depună actele pentru somaj tehnic. Mama ta nu este obligată să semneze și îi poate aduce la cunoștință angajatorului că poate beneficia de somaj tehnic dacă ANOFM confirmă acest lucru.

    • AvatarRozsika zice

      Bună. Sunt an șomaj tehnic din data de 7 aprilie dar pana an momentul de fata nu am primit nici un ban.Din data de 6 mai șeful meu ma chemat din nou la muncă 2 ore pe zi de luni pana vineri. Ieste corect cum procedează șeful cu mine?

      • Bună, Rozsika,

        Ai semnat actele pentru somaj tehnic? Dacă da, angajatorul este obligat să-ți dea banii. Pentru perioada aceasta când lucrezi 2 ore pe zi, ați stabilit suma, ai semnat un act adițional la contractul de muncă? Este important ce ai semnat. Te va ajuta mult să discuți cu un avocat în situația aceasta care va ști cum să te îndrume în relația cu angajatorul.

      • AvatarSuciu zice

        Buna ziua eu sunt in somaj tehnic de 2 saptamani iar angajatorul ne cheamă la lucru 2 zile pe saptamana zice ca trebuie sa lucram pentru el in schimbul șomajului tehnic care il plateste statul ,as dori sa stiu daca este legal sau este un abuz din partea angajatorului?

        • Bună,

          Nu este nicio provedere legală care să dea dreptul angajatorului să ceară angajatului să lucreze în schimbul șomajului tehnic. Pe timpul șomajului tehnic, contractul de muncă este suspendat.
          Te sfătuim să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarBalogh Zita zice

    Sunt PFA și nu am nici un venit, dar nu am suspendat activitatea,și sunt angajat la o firmă. Am dreptul la indemnizația de șomaj technic?

    • Bună, Balogh,

      Dacă contractul tău de muncă a fost activ la 16 martie, data intrării în starea de urgență, beneficiezi de somaj tehnic.

  • AvatarAdriana zice

    Buna ziua!Firma la care lucrez a trimis angajații in somaj tehnic,dar fără nici o notificare ne mai cheamă la munca ca au mai aparut niste comenzi…acum înainte de Paște,3 zile lucram,alte 4 stăm acasa si uite asa isi fac patronii treaba cu angajații.Acum întrebările mele sunt:Având în vedere că suntem în somaj tehnic,noi lucram la negru?Ar trebui să ne plătească în plus zilele lucrate ?Va multumesc!

    • Bună, Adrina,

      In somaj tehnic nu esti obligata sa lucrezi. Contractul de muncă este suspendat. Poți face o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă, așa cum am precizat în articol.

      • AvatarAdriana zice

        Multumesc!

        • AvatarGeorge zice

          Buna ziua, am 2 contracte, unul cu norma intreaga si unul cu jumatatate de norma iar cel cu norma intreaga s-a suspendat si sunt in somaj tehnic. Intrebarea mea este daca pot incasa somajul tehnic chiar daca am activ contractul cu jumatate de norma. Multumesc

          • Bună, George,

            Se poate ca atât timp cât ești în somaj tehnic să ai activ și un contract cu jumătate de normă. În OUG 32/2020 se face referire doar la salariații care au două contracte cu normă întreagă:
            1.3. Salariaţi cu mai multe contracte
            În cazul în care un salariat are mai multe contracte de muncă şi cel puţin unul dintre ele este cu normă întreagă şi activ în perioada stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj tehnic. În cazul în care toate contractele sunt suspendate, atunci salariatul va beneficia de indemnizaţia corespunzătoare contractului de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase (n.n. în limita plafonului stabilit la aret. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020).

  • AvatarJibotean magda zice

    Dacă soțul meu a intrat în șomaj tehnic, eu care lucrez în altă firmă, mai am dreptul la șomaj tehnic?

    • Bună, Magda,

      Desigur că ai dreptul, tu vei avea acest drept pentru contractul tău de muncă.

  • AvatarAndreea zice

    Lucrez cu jumatate de norma (4h) si de pe 23 martie mi.s-a suspendat contractul de munca pana pe 30 aprilie, cu posibilitate de prelungire. Mentionez ca eu doar am fost anuntata lucrul acesta, nu am semnat ceva anume. Am dreptul la somaj tehnic, daca lucrez cu jumatate de norma?mulțumesc anticipat!

    • Bună, Andreea,

      Era important să primești din partea angajatorului o decizie de suspendare a contractului de muncă, cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Pe baza acesteia, îți puteai acordul de a intra în somaj tehnic. Angajatorul nu poate lua decizia de a te băga în somaj tehnic fără acordul tău. Ai dreptul la somaj tehnic pentru un contract cu jumătate de normă.

  • AvatarElena Elena zice

    Buna. Am o firma adică un ii mai exact, dar la care am suspendat activitatea anul trecut in Noiembrie pentru ca eu lucrez doar sezonier din luna Aprilie pana in Noiembrie, ceva in gen ca la mare. Eu trebuia sa deschid acuma dar cu pandemia aceasta nu se știe când îmi voi relua activitatea. Am văzut ca se oferă ceva sprijin pentru ii de la stat, dar as vrea sa știi dacă ma încadrez sau nu, ca și eu sunt foarte afectată ca trăiesc din economiile de anul trecut. Multumesc

    • Bună, Elena,

      Cel mai potrivit este să prezinți cazul tău la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarMARINESCU ELENA zice

    Buna ziua. as dori si eu lamuriri cu privire la somajul tehnic. Am doua contracte de munca unul cu norma intreaga, si unul cu 4 ore. pe 1.03 mi-am depus demisia cu preaviz si urma ca pe 31.03 sa inchei activitatea la primul loc de munca. Pe data de 23.03 activitatea primul loc de munca sa inchis datorita pandemiei, si ni sa transmis ca vom intra in somaj din data de 16.03. De la al doilea loc de munca am luat ajutot de somaj pentru perioada 23.03-31.03.2020. Intrebarea mea este: am dreptul la somaj tehnic de la primul loc de munca pentru perioada 16.03-23.03.2020???? va multumesc.

    • Bună, Elena,

      Ai dreptul la somaj tehnic pentru primul contract de muncă pentru perioada 16.03 – 23.03.2020. Nu poți primi somaj tehnic pentru ambele contracte de muncă, pentru aceeași perioadă.

      • AvatarMARINESCU ELENA zice

        Multumesc frumos. Deci daca sunt pt perioade diferite am dreptul la somaj din ambele locuri de munca sa inteleg.

        • AvatarMona Nenciu zice

          Bună ziua.
          Suntem câteva persoane in șomaj tehnic la firma unde lucrez, din data de 23 aprilie, cu prelungire până pe 1 iunie. Nici până acum la o lună de când am intrat in șomaj tehnic, nu am primit indemnizația(actele de luare la cunoștință le-am semnat pe 22 aprilie) . Menționez că angajatorul nostru ne-a spus ca ne va plăti cash banii pentru șomaj tehnic. E in regulă ca nici până acum să nu fi intrat banii in contul firmei, așa cum susține angajatorul nostru? Sau e posibil să îi fi folosit în alte scopuri..?
          Mulțumesc.

          • Bună, Mona,

            Solicită mai multe informații de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarSzilagyi sandor zice

    Buna ziua. Doresc sa ma informez cu privire la un aspect. Lucrez sofer pe comunitate si acum am intrat in somaj tehnic. In luna septembrie urmeaza sa nasca sotia mea si as vrea sa ies in concediu de crestere copil. Ma ajuta sau ma afecteaza lucrul acesta? Va multumesc!

    • Bună, Sandor,

      Perioada de somaj tehnic si veniturile încasate în această perioadă sunt luate în calcul la plata indemnizației crestere copil. Aceasta este 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului. Poti calcula somajul tehnic aici: https://www.ejobs.ro/calculator-somaj-tehnic/

  • AvatarCorina Diana Velcea zice

    Buna ziua,
    Sung angajata, cu contract perioada nedeterminata, de un an de zile la acceasi firma. Acum, in aceasta perioada, fabrica e inchisa, iar salariatii sunt fie in concediu de odihna, fie in 75%. Eu am depus cerere de concediu de odihna. Inainte sa se inchida fabrica, seful meu mi-a spus verbal, ca voi fi disponibilizata, dar in iulie. Intrebarea mea este, daca in eventualitatea in care voi fi trecuta pe 75% somaj tehnic, voi putea lua somaj de drept, ulterior, dupa disponibilizare ? Mentionez ca in prima saptamana de conc. de odihna, am fost sunata acasa de catre sef si informata ca trebuie sa schimb cererea din conc de odihna, in 75%.
    Multumesc de raspuns.

    • Bună, Corina,

      Dup terminarea periaodei de somaj tehnic, vei putea lua somaj, contributiile la asigurarile sociale fiind platite in aceasta perioada.

      • AvatarCorina Diana Velcea zice

        Multumesc de reply, super zile frumoase sa avem.

  • AvatarAlin Vaida zice

    Buna ziua.
    Avand in vedere ca banii aferenti somajului tehnic se vireaza in 15 zile de la inregistrarea solicitarii iar legea spune ca banii se vireaza mai departe catre angajati in termen de 3 zile va rog sa-mi comunicati daca as putea sa le acord aceaste sume in avans din contul firmei ca si avans/imprumut iar ulterior sa-l stingem duoa intrarea banilor de la somaj.

    • Bună, Alin,

      Poți face asta. Ministrul Muncii a făcut însă un apel la angajatori să nu plătească sumele în avans. Conform OUG 32/2020, acestea vor fi virate în maximum 10 zile de la depunerea actelor pentru somaj tehnic.

  • AvatarFechete Claudiu zice

    buna am intrat in somaj tehnic dar sunt angajat din ianuarie eu pot beneficia de ce 70 la duta

    • Bună, Claudiu,

      Atât timp cât la 16 martie 2020, data intrării în starea de urgență, aveai contractul de muncă activ, poți intra în somaj tehnic.

  • AvatarLucian zice

    Buna ziua,

    Firma ne.a anuntat ca pe luna martie…pe prioada dinainte de starea de urgenta..cand am lucrat..nu vom primii bonuri de masa…ce pot face in acest sens?
    Va multumesc!

    • Bună, Lucian,

      În luna martie ai fost în somaj tehnic? Dacă ai fost în somaj tehnic, atunci nu poti primi bonurile decât pentru perioada 1-15 martie. Din 16 martie s-a intrat in starea urgenta și dacă contractul de muncă s-a suspendat cu plata somajului tehnic, atunci nu mai poti primi bonuri de masa.

  • AvatarPopescu Florentina zice

    Raspunsurile sunt foarte pertinente si de un real folos!

  • Avatarnicolae gontoiu zice

    daca o persoana are pensie (varsta peste 65 ani) si este angajata ,poate patronul sa o trimita in somaj tehnic?

    • Bună, Nicolae,

      Din informațiile noastre, poate lua ori pensie, ori somaj tehnic. Statul nu le plătește pe ambele. Te sfătuim să suni și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

      • Avatarnicolae gontoiu zice

        De-a lungul perioadei de munca, statul a retinut bani de la actualii pensionari. Deci acum ii returneaza sub forma de pensie si nu ii face o favoare pensionarului. Daca statul si-a batut joc de banii retinuti si i-a cheltuit pe altceva nu e vina pensionarului. Si nu este vorba de somaj normal ci este tehnic. Ca statul vrea sa stimuleze patronii sa-si pastreze angajatii de care au nevoie cand se va termina starea de urgenta este altceva. Daca era vorba de somaj prin pierderea locului de munca nici nu mai intrebam caci era evident raspunsul.

    • AvatarLarisaaa zice

      Buna ziua, am intrat in somaj tehnic de la data de 19 martie. Nu am primit cei 75% încă ,este posibil ca firma la care lucrez sa nu fi primit încă banii?

      • Bună, Larisa,

        ANOFM virează banii angajatorilor în maximum 10 zile lucrătoare de la depunerea actelor, iar în 3 zile lucrătoare aceștia trebuie virați angajaților. Discută cu angajatorul când a depus aceste documente.

        Pașii pentru a verifica dacă ești în somaj tehnic sunt următorii:

        Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic.

  • AvatarElena zice

    Buna!

    Momentan fac parte dintr.un program de internship, urmand ca la 30 aprilie sa imi inceteze contractul. De la 1 firma la care lucrez a introdus angajatii in somaj tehnic, iar eu nu am mai mers la munca.

    Va trebui sa recuperez aceasta perioada? Internii pot intra in somaj tehnic?

    • Bună, Elena,

      Ar trebui să ai contract de muncă pentru a beneficia de somaj tehnic. Referitor la recuperare, ar trebui să stabilești detaliile cu angajatorul, să vezi dacă continui internship-ul după ce trece starea de urgență. În mod normal ar trebui să continui și data de încetare a contractului (stabilită inițial pentru 30 aprilie) să se prelungească, având în vedere situația actuală.

  • AvatarAndrei zice

    Buna ziua.
    Am si eu o intrebare. Eu am contract pe perioada determinata pana pe data de 30.04.2020, angajatorul m-a trimis in somaj tehnic pana pe 04.05.2020. Sa inteleg ca, contractul se suspenda si implicit si valabilitatea acestuia este prelungita si cand ma intorc in 04.05.2020 mai am 15 zile de contract ?
    Va multumesc.

    • Bună, Andrei,

      Da, contractul de muncă se suspendă până la 4.05.2020 și își va produce efectele după această perioadă.

  • AvatarFOLTUT MARIA zice

    Ce condiții trebuie să îndeplinească o firma ptr a primi șomaj tehnic și în ce condiții nu poate primi șomaj tehnic. Mulțumesc.

    • Bună, Maria,

      Găsești în acest articol informații despre somaj tehnic pentru angajatori: https://www.wearehr.ro/somaj-tehnic-angajator/

      De somaj tehnic beneficiaza angajatorii care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă decretate, conform unei declaraţii pe propria răspundere a angajatorului.
      Conform Ordonanței de urgență 32, publicată în Monitorul Oficial pe 30 martie 2020, care modifică OUG 30/2020, nu mai există limită în privința numărului de angajați. Ajutorul a fost extins pentru toate tipurile de companii, precum și pentru toți salariații afectați de situația actuală.

      Nu pot primi somaj tehnic companiile care nu au redus sau nu au întrerupt temporar activitatea, care nu au trecut in ReviSal angajatii carora le-au suspendat contractul de muncă pe perioada stării de urgență sau companiile care fac falsuri în declaratiile depuse la ANOFM.

  • AvatarCristina zice

    Buna ziua,

    Inaintea șomajului tehnic salariul era virat in 2 tranșe (avans+lichidare) exista o bază legală care obligă firmele să nu mai respecte acest mod de plată și să vireze banii numai după ce sunt livrați din fondul șomajului tehnic?

    • Bună, Cristina,

      Ordonanața de Urgență 32/2020 este cea care reglementează conditiile de acordare a somajului tehnic și în ea scrie că angajatorul este obligat să vireze banii în 3 zile de la primirea lor de la ANOFM. Nu există nicio prevedere referitoare la acordarea acestora în mai multe transe.

    • AvatarDaniel Mircea zice

      Buna ziua,

      Angajatorul ne-a bagat fortat in Concediu de odihna pentru 2 saptamani, iar dupa ne a anuntat ca vom intra in somaj tehnic.
      Sunt in somaj tehnic pentru o perioada de 2 luni de zile. In aceasta perioada, angajatorul m-a fortat sa muncesc de acasa. Prima saptamana am muncit-o si dupa am decis sa nu mai muncesc. Angajatorul ma tot agasa cu mesaje si telefoane. A doua zi m-a sunat si mi-a comunicat ca va inceta colaborarea cu mine la sfarsitul celor 2 luni de somaj tehnic.

      Imi puteti spune daca are dreptul la aceasta decizie? De a ma da afara fara vreun motiv intemeiat post-somaj tehnic.

      Pot beneficia de salarii compensatorii dupa ce voi depune plangeri? Sau va fi nevoie de un avocat?

      • Bună, Daniel,

        Nu trebuie să lucrezi de acasă dacă ești în somaj tehnic, contractul tau de munca fiind suspendat. Pentru această situație poți depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de muncă. Angajatorul ar trebui să aibă un motiv real și serios pentru a te concedia după cele două luni de somaj tehnic. Găsești detalii aici: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/
        Poți beneficia de salarii compensatorii dacă ajungi la o înțelegere cu angajatorul.

  • AvatarDana zice

    Buna ziua, am o angajata care este in somaj tehnic pana pe data de 15.05.2020, cat dureaza starea de urgenta, care azi a depus cerere de incetare a contractului de munca cu acordul partilor atunci cand ar trebui sa reia activitatea pe 15 mai . Ce fac in aceasta situatie?

    • Bună, Dana,

      Angajatul poate denunța unilateral, oricând, orice contract individual de muncă, fără a fi obligat legal la motivarea deciziei sale. Angajatorul poate renunța la termenul de preaviz dat de lege în favoarea sa, dat fiind faptul că acest termen nu se mai justifică.

      • AvatarDana zice

        Deci va ramane in somaj tehnic pana pe data de 15 mai si atunci o sa ii acceptam demisia fara preaviz?
        Va multumesc!

    • AvatarAlexa zice

      Bună ziua ! Vreau să vă întreb , după șomaj tehnic mi se plătește medicalul ? Am o entorsă la picior . Vreau să știu dacă mai am aceleași drepturi și dacă sunt asigurată după șomajul tehnic .Tin să vă spun că am lucrat 4 zile că am fost chemată mai repede cu o săpt. Aștept un răspuns vă rog !

      • Bună, Alexa,

        După terminarea somajului tehnic, îți poți lua fără probleme concediu medical. Din indemnizația de somaj tehnic, angajatorul este obligat sa-ti retina contributiile sociale si de sanatate.
        Contractul de muncă va funcționa cu aceleași drepturi ca înainte de a fi suspendat.

  • AvatarFlorin zice

    Buna ziua angajatorul poate sa bage angajați mai vechi in șomaj tehnic și sa angajeze alți noi

    • Bună, Florin,

      Cel mai potrivit este să întrebi acest aspect la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal). Dacă activitatea companiei este suspendată clar nu poate face angajări noi, dacă este redusă ca număr de ore poate continua și activitatea de recrutare. Contează și statutul angajatorului în această perioadă, dacă și el este în somaj tehnic este interzis să aibă activitate cât timp primește indemnizatia de somaj tehnic.

  • AvatarIonita Valentin zice

    Buna seara ! Somajul Tehnic se acorda si pentru zilele de sambata si duminica ? ( Pt persoanele care lucreaza in ture ) Multumesc!

    • Bună, Valentin,

      Din informațiile noastre, da, se acordă și pentru zilele de sâmbătă și duminică atât timp cât în contractul de muncă este prevăzută munca în ture sâmbăta și duminica. Cel mai potrivit este să întrebi și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarGavril zice

    Buna, am un contract de munca cu 4 ore insa beneficiez si de pensie de boala gr3, de la 1 Mai am primit decizia de incetare a contractului de munca, intrebarea mea ar fi daca pot beneficia de somaj.

    • Bună, Gavril,

      Te referi la somajul tehnic? Dacă da, din informațiile noastre, nu poți primi somaj tehnic pentru că ai un venit plătit de stat, pensia.

  • AvatarHapek Hainal zice

    Buna ziua, sunt angajata cu contract individual de munca din data de 24 februarie 2020. Fiind somer fara indemnizatie as beneficia de prima de activare. Din cauza situatiei epidemiologice create administratorul scoietatii unde lucrez doreste sa reduca activitatea si sa ma trimita in somaj tehnic.
    Intrebarea mea este: in ce masura este afectata prima de activare de aceasta situatie, stiind ca pe 25.05.2020 (cand s-ar fi implinit cele 3 luni ) ar fi trebuit sa prezint la AJOPFM adeverinta de salariat care sa dovedeasca statutul meu de angajat?

    • Bună, Hapek Hainal,

      Cel mai potrivit este să prezinți situația ta la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • Avatargruia lenuta zice

    buna ziua,
    Sunt pensionara la limita de varsta si lucrez cu contract de munca de 8 ore. Firma angajatoare m-a trimis acasa inca din data de 11.03.2020 de cand s-au inchis cursurile scolare si am fost informata ca nu beneficiez de somaj tehnic deoarece sunt pensionara .
    As dori sa stiu daca asa este sau nu …
    Va multumesc anticipat …

    • Bună, Lenuța,

      Nu poți beneficia de somaj tehnic pentru că ai deja un venit plătit de stat, pensia. Poți verifica informația și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarIonut tudor zice

    Sarut mâna eu si sotia mea lucram la o brutarie suntem in somaj tehnic, insa nu lucram 4 ore cat ar trebui am ajuns si la 27 de ore sa lucram si nu doreste sa ne plateasca zilele lucrate si nici indemnizația ce pot face

    • Bună, Tudor,

      Dacă sunteți în somaj tehnic, nu trebuie să lucrati deloc. Te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă.

  • AvatarCristina zice

    Buna ziua!
    Pentru a beneficia de șomaj tehnic e nevoie de minim 6 luni lucrate? Mi-a fost suspendat contractul, și mi s-a spus ca nu voi beneficia de șomaj tehnic deoarece nu am destule luni lucrate, și dacă primesc acei bani, șefii v-or fi nevoiți sa-i înapoieze ei statului.

    • Bună, Cristina,

      Cel mai potrivit este să verifici această informație la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).
      Din informațiile noastre, nu există o astfel de condiție în Ordonanața de Urgență 32/2020, somajul tehnic fiind acordat pentru toți angajații care au avut contractul de muncă activ la 16 martie 2020, data intrării în starea de urgență.

  • AvatarAndrei zice

    Buna ziua. Am semnat decizia de suspendare pentru somaj tehnic pe data de 18.03.2020, la care am avut atasata si o foaie de demisie, pe care n-am semnat-o lucru care l-a enervat pe directorul firmei la care lucrez. Acuma el ma tot amenita prin sesizari text ca, somajul tehnic nu este o obligatie, si ca trebuia sa imi dau demisia caci nu as fi fost dat afara, ca oricum ma baga in somaj tehnic dar trebuia sa o completez. Am inteles ca este o initiativa, dar totodata nu inteleg de ce a ales sa ma bage in somaj tehnic daca nu e obligat?
    Altceva as mai vrea sa stiu, daca poate sa nu ma bage in somaj tehnic in urmatoarea luna. Adica a facut anunt ca trebuiesc semnate prelungirile de somaj tehnic dar a pus paranteza ca doar cine va beneficia de acest lucru.

    • Bună, Andrei,

      Pentru următoarea lună este nevoie să semnezi acele prelungiri pentru a beneficia de somaj tehnic. Somajul tehnic este decizia unilaterala a angajatorului, poate sa-l acorde sau nu.
      In privinta concedierii, angajatorul ar trebui sa aiba un motiv real si intemeiat pe care să ți-l dea în scris. Poți citi aici pe această temă: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/

  • AvatarOvidiu zice

    Bună ziua
    Angajatorul ne a suspendat CM înainte de declanșarea stării de urgență, respectiv pe data de 13.03.pe motiv de forță majora covid19. Pe data de 25.03 ne au trimis deciziile de șomaj tehnic. Perioada de 13.03 pana pe 25.03 reprezinta CM inactiv(apare în revisal)? Șomaj tehnic pe martie vom lua numai pe perioada 25.03-31.03?Cand întra banii de șomaj tehnic pe luna martie?
    Multumesc

    • Bună, Ovidiu,

      În mod legal, angajatorul ar fi trebuit să suspende contractul de muncă începând cu 16.03.2020 (data la care a fost decretată stare de urgență) și tot atunci trebuia sa dea si decizia de suspendare cu notificarea că vei intra in somaj tehnic. Insa decizia de a acorda sau nu somaj tehnic și perioada pentru care îl acordă este a fiecărui angajator. Dacă ai semnat decizia incepand cu 25.03, atunci, da, vei primi banii pentru perioada 25-31.03. Aceștia ar trebui să ajungă la angajator în cel mult 10 zile lucrătoare de la depunerea actelor, iar acesta este obligat să-i vireze angajaților în 3 zile lucrătoare.

      • AvatarMaria zice

        Are dreptul angajatorul sa iti diminueze salariul si dupa sa te bage in somaj tehnic fara sa te notifice.

        • Bună, Maria,

          Angajatorul este obligat să te notifice de aceste schimbări. Altfel este un abuz și poți să depui sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

      • AvatarDănuț zice

        Bună ziua, am 2 contracte de munca.. Unul norma întreaga unde sunt în șomaj tehnic.. Altul cu 2 ore unde pana acum sunt în concediu fără plata.. Pot relua activitatea la cel cu 2 ore și sa primesc și șomajul tehnic?? Mulțumesc

        • Bună, Dănuț,

          Da, poți relua activitatea la contractul de două ore și să iei și somaj tehnic. Ordonanța de Urgență 32/2020 face referire doar la contractele de muncă cu normă întreagă:

          1.3. Salariaţi cu mai multe contracte
          În cazul în care un salariat are mai multe contracte de muncă şi cel puţin unul dintre ele este cu normă întreagă şi activ în perioada stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj tehnic. În cazul în care toate contractele sunt suspendate, atunci salariatul va beneficia de indemnizaţia corespunzătoare contractului de muncă cu
          drepturile salariale cele mai avantajoase (n.n. în limita plafonului stabilit la aret. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020).

  • AvatarStefan zice

    Bună ziua! Am un contract de munca pe 4 ore și o pensie gradul 3 și angajatorul mi a adus la cunoștință ca nu poate sa îmi plătească șomajul tehnic pentru ca am pensie…Doresc și eu o lămurire. Cu mulțumiri!

    • Bună, Stefan,

      Este corect ceea ce ți-a spus angaajtorul. Statul nu poate plăti două venituri: pensie și șomaj tehnic. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal) îți poate oferi mai multe detalii.

  • AvatarDaniel fratila zice

    Buna ziua
    Ieu si sotia deținem un SRL
    In data de 16 03 2020 am hotarat sa intram in concediu fara plata
    Între timp sa dat ordonanța de suspendare a activității din cauza covid 19
    Întrebarea este dacă putem beneficia de somaj tehnic

    • Bună, Daniel,

      Conform Ordonanței de Urgență 32/2020, somajul tehnic se acordă tuturor tipurilor de companii afectate financiar de situația actuală și tuturor angajaților, fără a exista un număr limită. Contează să aveți contracte de muncă și să le suspendați. Poți afla detalii și de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarDorina zice

    Buna. Pe data de 23 martie nea dat acasa de la munca . Nu ne-a spus pentru cit timp. Am sunat la itm si mia spus ca am contractul suspendat de la 31 marti pina pe 30 aprilie, dar patroana nu nea anuntat nimic. Asta inseamna ca sintem in somaj tehnic?

    • Bună, Dorina,

      Ar fi trebuit să semnezi o decizie de suspendare a contractului de muncă. În ceea ce privește somajul tehnic, este decizia unilaterală a angajatorului dacă îl acordă sau nu.

  • AvatarFlorin zice

    Bună ziua, dacă beneficiez de zile libere conform legii 19/2020, angajatorul poate suspenda zilele libere conform legii și sa ma bage în șomaj tehnic? Mulțumesc anticipat.

    • Buna, Florin,

      Angajatorul ar trebui să respecte zilele libere acordate pentru părinți și să nu schimbe situația ta, plata fiind similară cu cea a somajului tehnic.

  • AvatarNicoleta zice

    Buna ziua,
    Sunt angajata la MAXIGEL SRL, contract perioada nedeterminata, iar pe data de 01.04.2020 contractul de munca a fost suspendat și am fost trimisă acasa în șomaj tehnic.
    Pe data de 22.04.2020 am fost informată telefonic că îmi încheie contractul de muncă și documentele le voi primi prin posta.
    Deci eu voi fi concediata fiind în șomaj tehnic.
    Este legal?
    Va rog să mă ajutați cu un răspuns.

    • Bună, Nicoleta,

      Ai semnat suspendarea contractului de muncă și intrarea în somaj tehnic? Dacă da, atât timp cât ai contractul de muncă suspendat, angajatorul nu poate lua o astfel de decizie. Decizia de concediere ar trebui să aibă un motiv real și întemeiat: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/
      Asteapta decizia, apoi adresează-te unui avocat.

      • AvatarAndrei zice

        Buna ziua,daca angajatorul ma băgat în șomaj tehnic in aceasta perioada si intre timp am gasit o oferta de munca pot sa imi dau demisia de la cel vechi si sa ma angajez la altcineva in perioada stării de urgenta ?

        • Bună, Andrei,

          Sigur că da. Pe site-ul Ministerului Muncii se precizează:

          Angajatul poate denunța unilateral, oricând, orice contract individual de muncă, fără a fi obligat legal la motivarea deciziei sale. Angajatorul poate renunța la termenul de preaviz dat de lege în favoarea sa, dat fiind faptul că acest termen nu se mai justifică.

  • AvatarMatei Gianina zice

    Bună ziua, un angajat cu program de 4 ore dar contract de muncă cu 8 ore, angajat de doua luni de zile cu salariu minim pe economie va primi șomaj tehnic după salariul primit sau dupa salariul din contractul de muncă? Multumesc mult.

    • Bună, Gianina,

      Angajatul va primi somaj tehnic după salariul din contrctul de muncă.

  • AvatarPaul zice

    Buna ziua, sunt angajat al unei firme de curatenie in Mall. Firma este destul de numeroasă, am contract de munca.
    In momentul cand Mallul a fost închis, șeful ne-a spus ca nu poate sa ne plătească si sa ne dam demisia sau sa stam acasa pana ne va chema. Este posibil sa fiu trimis acasa cu contract de munca si sa nu beneficiez de 75 % ? Multumesc.

    • Bună, Paul,

      Angajatorul poate suspenda contractul de munca în perioada stării de urgență, însă este decizia lui unilaterală dacă acordă somaj tehnic sau nu. Discută cu el și explică-i că Ordonanța de Urgență 32/2020 simplifică procedura de acordare a somajului tehnic, se acorda tuturor companiilor, indiferent de mărirme sau număr de angajați, afectate de situatia actuală.

  • AvatarCarmen zice

    Buna ziua,
    Eu am un PFA si un contract de colaborare cu o societate care nu si-a inchis activitatea,dar ca urmare a pandemiei si domeniului in care activez mi-au scazut si vor scadea si mai mult veniturile mele ca PFA.
    In acest caz pot depune DECLARATIA?Si am observat ca modelul dvs. de DECLARATIE difera de cel de pe site-ul AGENTIEI DE PLATI(in sensul ca se refera si la ….activitatea a fost redusă sau a fost întreruptă temporar total sau parţial?

    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Bună, Carmen,

      Poți lua somaj tehnic ca PFA, Ordonanața de Urgență 32/2020 vizează și profesiile liberale ale căror venituri au fost afectate de actuala criză. Am actualizat si declaratia pentru PFA pe site.

  • AvatarLarisa Gavril zice

    Buna ziua! Știți cumva in ce data ar trebuii sa primim banii pentru acest șomaj tehnic?

    • Bună, Larisa,

      Banii pe somaj tehnic se primesc de la ANOFM în cel mult 10 zile lucrătoare de la depunerea actelor de angajator, iar angajatorul are obligația să-i vireze în contul tău în 3 zile de la primire. Întreabă angajatorul când a depus actele.

      • AvatarAlexandru Gabriel zice

        Bună ziua, eu am intrat in șomaj tehnic după data de 15 martie iar pe data de 20 trebuia să iau salariul in perioada 1-15 martie pe ce am lucrat, dar angajator nu l-a dat pe motive că erau datorii(Pe care presupun că le-au platit din salariile noastre). Intrebarea mea este: Sunt obligați să îmi plateasca salariul in perioada 1-15 martie? Ce pot face in această situație? Vă mulțumesc!

        • Bună, Gabriel,

          Da, angajatorul este obligat să-ți plătească salariul din perioada 1-15 martie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă și unui avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarPolgar Adrian zice

    Bună seara!
    Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de șomajul tehnic daca am un PFA de transport persoane (taxi) și sunt pensionar la limita de varsta. Am întrerupt activitatea de la intrarea în vigoare a stării de urgenta. Multumesc!

    • Bună, Adrian,

      Dacă ești pensionar, nu poți primi somaj tehnic. Statul nu plătește și pensie, și somaj tehnic.

      • AvatarMaria zice

        Bună ziua am o mare nelămurire eu lucrez la o fabrică de dulciuri și pe data de 1 Aprilie și pana pe data de 9 eu am lucrat normal apoi Vineri Luni, Marti si Miercuri mi-a dat liber practic nu a mai avut nevoie de mine iar Joi pe data de 16 ma sună si imi spune că m-a bagat in somaj tehnic 75 la suta iar avansul a zis ca luna asta pe 25 se sesteaza eu la care am zis bine . Faza este ca nici nu m-a chemat sa semnez pentru a intra in somaj tehnic . Acum stiu ca in termen de 15 zile ar trebui sa imi dea banutii ca in apelul telefonic mi-a mentionat ca cica pe 20 Mai vor sa imi dea banii eu nu mai inteleg nimic de ce asa tarziu ? Plus de asta cred ca trebuie sa imi dea banii si pe zilele pe care le-am muncit ca doar nu le includ tot in 75 la suta .

        • Bună, Maria,

          Ar trebui să primești banii pentru zilele lucrate inainte de somajul tehnic. Iar banii pe somaj tehnic sunt acordați de ANOFM in maximum 10 zile de la depunerea actelor, iar angajatorul este obligat prin OUG 32/2020 sa ii vireze angajatilor in maximum 3 zile lucrătoare.

          Pasii pentru a verifica dacă ești în somaj tehnic:

          Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic.

  • AvatarPopa Adrian zice

    Buna,

    Am si eu o nelămurire. Am 2 contracte de muncă,unul cu norma intreaga si unul la două ore. Firma la care lucrez cu norma intreaga s-a închis pe timpul starii de urgență si ne-au băgat în șomaj tehnic, firma la care lucrez part-time isi continua activitatea, dar eu am fost până acum in concediu fara plata. Întrebarea mea este daca pot sa imi reiau activitatea la firma part-time si daca primesc in continuare somajul tehnic. Multumesc.

    • Bună, Adrian,

      Da, se poate să-ți reiei activitatea la firma unde lucrezi part-time. Ordonanța de Urgență 32/2020 face referire doar la angajații care au două contracte full-time:

      1.3. Salariaţi cu mai multe contracte
      În cazul în care un salariat are mai multe contracte de muncă şi cel puţin unul dintre ele este cu normă întreagă şi activ în perioada stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj tehnic. În cazul în care toate contractele sunt suspendate, atunci salariatul va beneficia de indemnizaţia corespunzătoare contractului de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase (n.n. în limita plafonului stabilit la aret. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020).

    • AvatarAlina zice

      Buna seara!
      Am si eu o nelamurire, daca se poate sa ma ajutati.
      Eu sunt in somaj tehnic in momentul de fata, avand contractul suspendat.
      Intre timp, s.a invit o ocazie de angajare si am semnat un contract de 8h cu o firma, insa nu am mers decat o singura zi, ptr ca nu mi.a placut ce am intalnit acolo.
      Urmatoarea zi, mi s.a facut decizia de incetare.
      Precizez, contractul la noua firma era facut pe 6 luni, cu o luna in perioada de proba.
      Avand in vedere ca am lucrat o singura zi, mai beneficiez de somaj tehnic?

      • Bună, Alina,

        În articolul 53, alineatul 2 din Codul Muncii se precizează: (2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

        Prezintă situația unui avocat de dreptul muncii pentru a te ghida.

  • AvatarSvera zice

    Bună ziua, firma la care lucrez intenționează sa reînceapă activitatea de la 1 mai, după o luna de șomaj tehnic, însă nu vom lucra ca și pana acum cu norma 8ore/zi/5 zile pe sapt,ci vom lucra câte 2-3 zile pe saptamana pentru ca nu are comenzi.
    Este obligata firma sa ne aducă pe toți odată din șomajul tehnic? Sau doar pe o parte din noi?
    Este obligata firma sa ne tina cu 8 ore/zi dacă nu are comenzi? Ținând cont ca venim din șomaj tehnic
    Multumesc anticipat pentru răspuns!

    • Bună, Vera,

      In mod normal, după somaj tehnic ar trebui sa reveniti la prevederile din contractul de munca. Dacă acestea se schimbă, este ok să încheiați și act adițional la contractul de muncă cu noile prevederi.

      Nu există o obligație legală a angajatorilor să vă aducă pe toți din somaj tehnic si nici sa impuna un program de 8 ore.

      • AvatarRasfugitu Cristian zice

        Buna ziua ! Daca firma la care lucrez a intrat in somaj tehnic si eu vreau sa incep o alta activitate cu un contract de colaborare , mai primesc simajul tehnic de la firma ?

        • Bună, Cristian,

          Da, poți avea un contract de colaborare, dar part-time. Astfel poți să primești în continuare somaj tehnic.

  • AvatarCristian Craciunas zice

    Bună ziua!! Am un PFA pe numele meu și beneficiez de Șomajul tehnic,am oprit complet activitatea,vând în regim ambulant piețe,târguri etc. Dacă mă angajez la o firmă cu contract de muncă pe perioada stării de urgență pot pierde acest șomaj tenic de stat? Eu oricum nu îmi pot desfășura activitatea după 15 Mai,datorită faptului că nu se pot organiza adunări publice mai mari piețe,târguri etc. Mulțumesc anticipat!!

    • Bună, Cristian,

      Te poți angaja în aceasta perioada, dar cu jumătate de normă, pentru a nu pierde somajul tehnic.

  • AvatarAna Alina Pojogeanu zice

    Buna ziua ! As dori câteva lămuriri . In cazul in care un angajat este in concediu medical, angajatorul are dreptul legal de a-l baga in șomaj tehnic ? Este legal? Va mulțumesc mult

    • Bună, Ana,

      Din informațiile noastre, ar trebui ca angajatorul să aștepte finalizarea concediului medical. Prezintă situația și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000.

  • AvatarMoldovan Mirela zice

    Am o intrebare si eu va rog sami răspundeți care stiti…se fa mea de la lucru ..mia tras 40 %din salar si din avans plus bonurile de masa an data de 30 martie si 15 aprilie..este normal asa ceva..după ce am lucrat 12 ore pe zi…si am avut luna intreaga lucrată.. si plus de asta de la 1 aprilie bea pus an somaj techinic din spusele ei ..eu na m primit nimic decizie nimic doar un mesaj unde spune că sunt trecuta an 75 %si ultima data cand neam văzut cu ia mia spus că nu mai are nevoie de mine deocamdată si daca ami gasesc an alta parte de lucru e ok…ce sa inteleg io din toate astea …i legal ce face ia…cu agajatel3 ei…plus ca am foi copii si stau an chirie…singura ami întrețin copiii….vreau sami spuneti ce ar trebui să fac …ca eu o sa raman fara servici …

    • Bună, Mirela,

      Pașii pentru a verifica dacă ești în somaj tehnic sunt următorii:

      Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic.

      Pentru abuzuri ale angajatorului te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă și unui avocat.

  • AvatarIonut zice

    Buna ziua.

    Suntem la final de aprilie si nu am primit nimic din somaj tehnic pentru luna martie. Am indoieli ca somajul a intrat dar nu ni s-au dat banii. Este un abuz. Intreb astfel cum pot afla daca firma mea a incasat banii pentru somajul tehnic? La ce data au intrat banii? De ce nu ni s-au platit banii de catre angajator! Ce trebuie sa fac ca sa imi cer drepturile. Unde ma adresez? Multumesc

    • Bună, Ionuț,

      Banii pe somaj tehnic sunt acordați de ANOFM in maximum 10 zile de la depunerea actelor, iar angajatorul este obligat prin OUG 32/2020 sa ii vireze angajatilor in maximum 3 zile lucrătoare.

      Pasii pentru a verifica dacă ești în somaj tehnic:

      Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic.

      Poți raporta abuzurile la Inspectoratul Teritorial de Muncă și poți discuta cu un avocat.

    • AvatarFlorea Ana-Maria zice

      Buna ziua. Incepand cu data de 24.03 am fost anuntata (eu si restul colegilor) ca sunt in șomaj tehnic. Nu am primit nimic in scris însă, doar anuntati telefonic si pe what’s up. Ieri, 28.04, am primit prima tranșă din șomajul tehnic si ni s-a spus că e pe perioada 24.03 – 31.03. Pentru ca firma noastra nu mai prezinta credibilitate în ochii angajatilor de ceva timp, cum pot sa ma asigur ca banii pe care ni i-au virat ieri in conturi sunt cei pe care ar trebui să îi primim? Nu ar trebui să primim pe mail “un fel de stat de plata ” ca sa intelegem si noi “socotelile ” in urma carora au reiesit aceste sume, cum ca ele diferă putin de la angajat la angajat ? Cum pot afla daca am primit banii care ni se cuvin, (eu si oamenii pe care îi am in subordine) banii care i-au primit ei de la stat pt noi ? Le-am cerut ieri angajatorilor în scris statele de plată și au fost putin mirați si recalcitranti.

      • Bună, Ana-Maria,

        Singura instituție care are aceste date este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarAncuța zice

    Imi puteti spune va rog daca in fiecare luna trebuie sa depun declaratia pe proprie raspundere pentru somajul tehnic?

    • Bună, Ancuța,

      Din informațiile noastre, declarația pe proprie răspundere pentru somaj tehnic trebuie depusă în fiecare lună. Întreabă și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000

      • AvatarNicoleta zice

        Buna ziua,
        Eu sunt însărcinată în luna a 3 a. În acest moment sunt in somaj tehnic 2 sapt pana pe 5 mai. Din data de 15 mai pana pe 3 iulie mi s a redus programul de muncă… În loc de 5 zile pe sapt voi munci doar 4, asta in conditiile in care firma unde lucrez a avut o scădere de încasare de 12% fata de anul trecut ( luna martie). Nu se pune probl falimentului. Cat de legala este această Decizie?
        Mulțumesc

        • Bună, Nicoleta,

          Ține de angajator cum își organizează activitatea și timpul alocat, însă nu poate face modificarea aceasta fără acordul tău, în scris.

  • AvatarIonel zice

    Bună ziua.
    Sunt angajat la o firma de 3 ani. Am fost trimis în șomaj tehnic din martie, dar inca nu am primit nimic. Am fost informat pe cale electronică că s-au depus actele la 1 aprilie, dar mi se tot spune că nu s-a efectuat plata. Am vb cu colegi ai mei care spun că au primit bani pentru o săptămână din martie pe șomaj tehnic.Unde pot găsi un răspuns pentru a vedea daca s-a depus dosarul meu personal pt șomaj tehnic, câți bani trebuie sa iau și să raportez un eventual abuz din partea firmei in caz ca s-au luat banii de patroni și nu s-au dus la angajat???
    Mulțumesc, o zi buna

    • Bună, Ionel,

      Banii pe somaj tehnic sunt acordați de ANOFM in maximum 10 zile de la depunerea actelor, iar angajatorul este obligat prin OUG 32/2020 sa ii vireze angajatilor in maximum 3 zile lucrătoare.

      Pasii pentru a verifica dacă ești în somaj tehnic:

      Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic.

      Pentru a reclama abuzuri, te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă și poți discuta cu un avocat.

  • AvatarPatricia zice

    Buna ziua, am contract de munca pe perioada determinata de 3 luni, interval 17.02.2020 – 16.05.2020. Sunt in somaj tehnic din 02.04.2020 – 15.03.2020. Ce se va intampla cu contractul meu de munca, tinand cond ca 16.03.2020 cade sambata. Se va prelungi contactul meu de munca cu perioda de somaj tehnic sau inceteaza in 16.03.2020? Multumesc frumos.

    • Bună, Patricia,

      În momentul de față contractul de muncă este suspendat și urmează să-și producă efectele după ieșirea din somaj tehnic. În mod normal, ar trebui ca perioada contractului să fie prelungită. Discută cu angajatorul pentru a afla dacă a luat o decizie.

  • AvatarVioleta zice

    Buna ziua ,
    O unitate care si-a diminuat activitatea ( turism ) si a trimis in somaj tehnic apropape toti salariatii dar in aceasta perioada executa mici lucrari de intretinere si reparatii , poate folosi ocazional ca zilieri chiar cateva din persoanele aflate in somaj tehnic ? Desi sunt ospatari ei sunt dispusi sa faca munca necalificata ca zilieri cateva zile pe luna , doar cand este nevoie de ei , pentru a-si completa veniturile.

    • Bună, Violeta,

      Este important ca munca respectivă să fie reglementată printr-un contract, astfel încât să nu fie probeleme în cazul unor eventuale accidente. Din informatiile noastre, un angajat care e in somaj tehnic poate să mai aiba un contract de munca part time, insa e important sa verifici la ANOFM dacă acest contract poate fi la aceeasi firma care a trimis angajatii in somaj tehnic.

  • AvatarAndreea zice

    Se comunica ca starea de urgenta este pana in 15.05.2020. Prima data a fost data din 16.03.2020 pe 30 de zile si s-a mai prelungit inca 30 zile. dupa calculele mele starea de urgenta ar fi pana 14.05.2020, inclusiv. Intrebarea este , in 15.05.2020 mai este sau nu mai este stare de urgenta. Ma intereseaza, deoarece pe decizia de suspendare pentru somaj tehnic, scrie ca se suspenda contractul pe durata starii de urgenta. Si ma intereseaza ca ar fi prima zi de lucru. Multumesc frumos.

    • Bună, Andreea,

      Starea de urgență a fost prelungită, prin decret prezidential, pe 14 aprilie 2020 cu încă 30 de zile, deci calculele tale sunt corecte. Este important să discuți cu angajatorul care este prima zi de lucru.

  • AvatarSergiu zice

    Buna ziua,
    Angajatorul mi-a oferit doua variante, concediu fara plata sau reducerea venitului cu 50 %, si munca full time de acasa, excluzand varianta de somaj tehnic, ceea ce m-ar fi avantajat din punct de vedere financiar. Mentionez ca contractul meu de munca este incheiat pe prioada determinata pana in luna iulie 2020. Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in acest sens.
    Multumesc

    • Bună, Sergiu,

      Angajatorul nu poate modifica unilateral prevederile din contractul de muncă:

      În articolul 41 din Codul Muncii se menționează:

      Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
      (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
      (2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
      (3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
      a) durata contractului;
      b) locul muncii;
      c) felul muncii;
      d) condiţiile de muncă;
      e) salariul;
      f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

      Te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă și unui avocat.

  • AvatarMariana zice

    Bună seara. Am și o firma, iar în luna Aprilie angajați i-am dat în șomaj tehnic neavând activitate. Întrebarea mea este dacă pot reduce programul de lucru al angajaților, în luna mai, de la 8 ore la 4 ore pe zi? Sau sunt obligata ca la reluarea activității sa le păstrez condițiile contractuale de dinainte de suspendarea activității și anume contract cu norma întreaga de 8 ore?

    • Bună, Mariana,

      Pentru modificarea condițiilor din contractul de muncă trebuie să ai acordul angajaților.

      În articolul din Codul Muncii se menționează:

      Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
      (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
      (2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
      (3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
      a) durata contractului;
      b) locul muncii;
      c) felul muncii;
      d) condiţiile de muncă;
      e) salariul;
      f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

      • AvatarLoredana zice

        Sunt de pe 30 martie in somaj tehnic.trebuia sa incepem serviciul pe 15 dupa se termina starea de urgenta.am fost anuntati ca vom mai sta 2 luni acasa deoarece nu avem comenzi la serviciu.cum vom fi platiti daca nu se mai da somaj daca se termina starea de urgenta?ar fi posibilitatea sa ma concedieze?

  • AvatarLuminita zice

    Buna ziua. Lucreaza la o firma de IT cu contract pe perioada nedeterminata si azi am fost sunata de angajator care m-a anuntat ca voi fi disponibilizata ca urmare a efectelor pandemiei. Totodata mi s-a propus sa incheiem contractul de munca cu acordul partilor (cu plata anticipata a 2 salarii). Este legal? Pot beneficia de somaj tehnic daca angajatorul NU ia in calcul asa ceva? Astept raspuns urgent, va rog!!!

    • Bună, Luminița,

      Dacă ai semnat acest contract de încheiere cu acordul părților, nu mai poți beneficia de somaj tehnic (acesta se acordă pentru contractele supendate, nu încetate).

  • AvatarRoxana zice

    Sunt prof inv prescolat la o grădiniță particulară, cu personalitate juridica, este autorizata si acredtitata ARACIP. Dupa terminarea starii de urgenta mai putem intra in somaj tehnic? Daca da , in acest caz cine plătește indemnizația aferenta acestui somaj tehnic. In cazul in care se i-a decizia de a intra in somaj normal cum se calculează indemnizația aferenta si cine o plateste? Daca de la locul de munca, unde aveam norma de 8 ore sunt data in somaj, ma pot angaja in alt domeniu de activitate cu jumatate de norma si sa incasez salariu de la noul loc de munca si somajul? Multumesc pentru raspuns.

    • Bună, Roxana,

      Este nevoie să așteptăm deciziile autorităților referitoare la starea de urgență și ce se va întâmpla după 15 mai cu somajul tehnic. Te poți angaja în timp ce primești somaj tehnic, dar doar cu jumătate de normă.

  • AvatarNicoleta zice

    Mulțumesc

  • Avatarana zice

    poate plati angajatorul indemnizatia de somaj tehnic catre angajat, inainte de a primi banii de la stat?

    • Bună, Ana,

      Da, poate plati in avans. Mesajul Ministrului Muncii către angajatori a fost să aștepte totuși să le fie virate sumele, având în vedere că perioada în care se face plata s-a scurtat de la 15 la maximum 10 zile lucrătoare.

  • AvatarElena zice

    Buna seara
    Sunt pensionata pe caz de invaliditate gr lll si de la inceputul anului M am angajat cu norma de 4 ore.
    Din 16 martie mi s a impus sa intru in concediu fara plata pt ca angajatorul nu a dorit sa se complice cu intocmirea documentatiei aferente somajului tehnic.
    Desi perioada de CFS este de 30 zile, angajatorul nu a modificat starea CIM ului meu in Revisal, acesta fiind si acum, suspendat in CFS!
    Spuneti mi, va rog, pentru ca ceea ce mi a facut patronul dar si boala cronica pt care sunt pensionata, mi au dat sanatatea peste cap, pot intra in concediu medical?
    Multumesc frumos!

    • Bună, Elena,

      Cel mai potrivit este să întrebi la Casa de Asigurări de Sănătate din sectorul/orașul unde locuiești.

      • AvatarAlexandru zice

        Buna , firma la care lucrez ma înștiințat ca o sa ma bage in șomaj tehnic 1 luna de zile . Mai au dreptul sa ma bage încă 1 luna ?!

        • Bună, Alexandru,

          Poți fi în somaj tehnic în perioada stării de urgență, care momentan știm că e până pe 14 mai inclusiv. E posibil ca aceasta să se extindă, în funcție de deciziile autorităților de săptămâna viitoare.
          Este important ca în decizia angajatorului să se specifice și perioada în care ești în somaj tehnic.

      • AvatarBoca Emilia Stefania zice

        Buna ziua, as avea o intrebare,probabil absurda dar pentru mine destul de importanta.
        Eu sunt in domaj tehnic 1Aprilie,nu am fost chemata sa semnez nici un document,de asemenea nu am primit nici un document cum ca am fost înregistrată ca fiind in somaj tehnic.
        1. Plata somajului pe aprilie se face in aprilie sau in mai?
        2.Daca plata se face in mai , si eu sunt platita pe luna curenta nu cu o luna in urma,atunci eu sunt obligata ca is luna aprilie sa stau acasa fara ca angajatorul sa ma plateasca?

        • Bună, Emilia,

          Plata somajului tehnic pentru aprilie se face in mai. Dacă nu ai primit un docuemnt care să ateste intrarea in somaj tehnic, atunci trebuie să intrebi angajatorul dacă esti pe lista cu angajatii care beneficiaza de somaj tehnic. Dacă esti pe acea listă, atunci nu vei primi bani pentru aprilie.

  • AvatarMiron Maria zice

    Eu,care am depus dosarul de pensie,lucrind la o firma privata de opt luni,am dreptul la șomaj tehnic alaturi de ceilalți colegi ,care beneficiază deja?

    • Bună, Maria,

      Întreabă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarGeorgiana zice

    Bună ziua! Eu sunt angajata 6 ore la un supermarket dar pe lângă aceasta munca am deschis și o firma II. Întrebarea mea este: ma pot încadra la șomajul tehnic pt firma, chiar dacă lucrez încă la acel supermarket? Menționez ca activitatea firmei este întrerupta din 16 martie 2020. Va mulțumesc!

    • Bună, Georgiana,

      Dacă pe firma ta ești cu contract de muncă pe normă întreagă poți primi somaj tehnic, condiția este ca celălalt contract, de la supermarket, să fie cu jumătate de normă (4 ore). Poți discuta și cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal) îți poate oferi mai multe detalii.

  • AvatarCarmen zice

    Buna ziua. Cum sunt tratate zilele libere legale (ex. zile de Paste) cand esti in somaj tehnic ? Se platesc tot 75% sau integral 100% ?
    Multumesc.

    • Bună, Carmen,

      Din informațiile noastre, plata lunară este de 75% din salariul brut. Nu există o specificație referitoare la zilele libere legale. Poți întreba la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

    • AvatarAndrei zice

      Bună eu am lucrat în străinătate pana 25 septembrie 2019 apoi am venit acasă de tot.
      Am început o activitate pe 01 2020 cu Srl ca administrator 3% în meseria m-ea ca Barber (Frizer) dar din păcate ne-a oprit acest virus. În data de 1 ianuarie 2020 am început sa lucru legal și corect dar din păcate pe 18 martie a trebuit sa închidem.
      Intrb mea este: ce șanse, cum as putea sa iau sa beneficiez de șomaj tehnic?? Multumesc.

      • Bună, Andrei,

        Întreabă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal). În mod normal, dacă ai avut contract de muncă activ, la 16 martie, data intrării în starea de urgență, ar trebui să primești somaj tehnic.

  • AvatarRadu zice

    Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o nelamurire legata de somajul tehnic. Firma la care lucrez a decis sa trimită o parte din angajati (printre care si pe mine) in somaj tehnic pt 2 luni. Sotia in momentul de fata este in concediu crestere copil , din care mai are aproximativ 8 luni. Am unele dubii in ceea ce priveste pastrarea locului de munca dupa aceasta perioada si o varianta ar fi fost sa intru eu in ccc pentru cele 7-8 luni ramase. Pot sa informez angajatorul despre intentia mea de a intra in ccc din somaj tehnic si daca o fac pot sa ma concedieze? Ma intereseaza si perioada aceea de 6 luni de cand ma untoc, timp in care nu pot fi concediat, asta dc nu dau faliment.. va multumesc!

    • Bună, Radu,

      Din informațiile noastre, poți intra din somaj tehnic în concediu creștere copil. Întreabă acest aspect și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal), dar și la Direcția de de Asistență Socială, înainte de a anunța angajatorul.

      • AvatarIonescu Anca zice

        Daca cei doi angajati sunt in somaj tehnic dar totusi am putea incerca sa functionam 30% din capacitate, pierdem șomajul tehnic pt angajati? Trebuie sa redeschidem contractele de munca pt ei?

        • Bună, Anca,

          Cel mai potrivit este să întrebi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarWilling Peter zice

    Buna ziua,

    Cum se calculeaza zilele de concediu pe perioada somajului tehnic? Adica din cele 21 de zile de concediu pe anul 2020 la cate zile de concediu de odihna am dreptul daca in perioada 13.04.2020-15.05.2020 sunt in somaj tehnic?
    Multumesc

    • Bună, Peter,

      Cel mai potrivit este să întrebi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarMariana topala zice

    Buna ziua
    Firma la care lucrez ne-a băgat în șomaj tehnic, cererile pe care le-am semnat fiind făcute cu data de 2 aprilie.
    Cand ar trebui sa primim prima tranșă de șomaj tehnic,având în vedere că suntem la sfârșitul lunii, si in cazul in care s-a făcut plata catre angajator cum putem afla?
    Am întrebat la financiar si ne-au zis ca abiatpe 15 mai, dar mi se pare o perioadă prea mare de timp.poate angajatorulnsa încaseze banii si sa se foloseasca de ei înainte de a-i da angajatilor?
    Multumesc

    • Bună, Mariana,

      Întreaba angajatorul când a depus cererile pentru somaj tehnic. In mod normal, ANOFM face plata catre angajator în cel mult 10 zile lucrătoare de la primirea cererilor, iar angajatorul este obligat sa-i vireze suma angajatului in cel mult 3 zile lucrătoare.

  • AvatarAnda zice

    Buna ziua

    Va rog #a îmi precizați dacă un angajat care are contract pe perioada nedeterminata și care are certificat de handicap accentuat mai este scutit de impozit in cazul șomajului tehnic

    Va mulțumesc

    • Bună, Anda,

      Întreabă acest aspect la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarRadu zice

    Multumesc frumos.

    • AvatarVali zice

      Daca am decat o luna decand sunt angajat primesc somaj tehnic

      • Bună, Vali,

        Condiția pentru a primi somaj tehnic este să fi avut contractul de muncă activ la 16 martie 2020, data intrării în Starea de Urgență. Întreabă și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarLucian zice

    Bună ziua,
    Dacă am fost în șomaj tehnic, angajatorul are voie sa ma concedieze?

    • Bună, Lucian,

      Nu exista nicio prevedere legala ca angajatorul nu poate face concedieri după somajul tehnic sau că este nevoie să aștepte o perioada de timp. In forma inițiala a OUG 30/2020 era prevăzută obligativitatea de a ține angajații încă 6 luni dupa ce au iesit din somaj tehnic, dar în forma adoptată în Monitorul Oficial, această prevedere nu mai există. Motivele de concediere ar trebui insa să fie reale și întemeiate, conform Codului Muncii: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/

  • AvatarPauna Gabi zice

    Buna ziua!Daca sotul meu este in somaj tehnic pe perioada pandemiei eu pot beneficia de majorarea de 75% din salariu ?Mentionez ca lucrez intr-un centru de plasament

    • Bună, Gabi,

      Din informațiile noastre, poți beneficia, fiecare angajat se poate bucura de drepturile lui, acordate la locul de muncă pe care îl are. Întreabă și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal) dacă somajul sotului poate fi afectat in acest caz.

  • AvatarAdriana Slobozeanu zice

    Bună ziua.sunt educatoare la un centru de zi al DGASPC sect. 6, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată din 2013.Am intrat în șomaj tehnic de azi, am fost informata telefonic de către șefa mea. Întrebarea mea este dacă pot beneficia de concediu medical, întrerupând astfel șomajul tehnic. Și dacă da, cum ar fi plătit acest concediu medical

    • Bună, Adriana,

      Cel mai potrivit este să întrebi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal) dacă poți face această înterupere a somajului tehnic pentru concediu medical.
      Concediu medical este plătit cu 75% din salariul brut.

    • Avatarandreea zice

      buna. ati reusit sa primiti un raspuns? Multumesc

  • AvatarRusu Nicoleta zice

    Buna seara,am o întrebare la dvs,lucrez la o firma de 3 luni,am aflat azi că sunt in șomaj tehnic.Vreau să-mi încetez activitatea la firma respectivă,sa îmi caut alt loc de muncă,m-i sa spus că nu se poate având în vedere că sunt in șomaj,Cum figurez eu la șomaj dc nu am semnat nici un contract de munca?

    • Bună, Nicoleta,

      Pentru somaj tehnic, intra-adevar, ar fi trebuit sa semnezi o decizie de suspendare a contractului de munca cu notificarea ca vei intra in somaj tehnic.

      Daca totusi esti in somaj tehnic, iti poti da demisia.

      Angajatul poate denunța unilateral, oricând, orice contract individual de muncă, fără a fi obligat legal la motivarea deciziei sale. Angajatorul poate renunța la termenul de preaviz dat de lege în favoarea sa, dat fiind faptul că acest termen nu se mai justifică.

  • AvatarMihai zice

    Salutare.Dupa încetarea șomajului tehnic (14.05),angajatorul poate sa renunte la serviciile angajatului prin decizie, fără ar argumenta?
    E legal?
    E valabil ,acea perioadă de 6 luni, in care se specifica ca, angajatorul nu are dreptul sa il dea afara de locul de munca,pe angajat?
    De ce este acea presiune pe angajat sa isi dea demisia, dupa perioada de somaj tehnic???
    Ce se întâmplă daca,angajatul nu isi da demisia?
    Multumesc!

    • Bună, Mihai,

      Nu exista o prevedere legala ca angajatorul nu poate face concedieri după somajul tehnic sau că este nevoie să aștepte o perioada de timp de 6 luni. In forma inițiala a OUG 30/2020 era prevăzută obligativitatea de a ține angajații încă 6 luni dupa ce au iesit din somaj tehnic, dar în forma adoptată în Monitorul Oficial, această prevedere nu mai există. Motivele de concediere ar trebui insa să fie reale și întemeiate, bine argumentate conform Codului Muncii. Detalii aici: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/

  • AvatarLiliana zice

    Lucrez intr-o sala de jocuri,sala închisă in urma Ordonanței Militare nr.1.In data de 18.03 am luat la cunoștința de suspendarea CCM,dar….de somaj tehnic am fost înștiințați ca vom beneficia din 01.04.Ce se întâmpla cu perioada18-31 Martie ? Angajatorul nostru nu ne oferă nici un răspuns concret

    • Bună, Liliana,

      Dacă contractul de muncă a fost activ în perioada 18-31 martie, angajatorul este obligat să te plătească. Abuzurile pot fi raportate la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

  • AvatarMarius zice

    Buna ziua! Unde se poate verifica daca sunt in somaj technic? Pt pana acum nu am primit nimic nici de la firma nu am fost sunat. Firma este din iasi , iar eu lucrez in botosani.

    • Bună, Marius,

      Pașii sunt următorii:
      Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la 021/4444-000 (număr cu tarif normal) are informațiile despre persoanele aflate în somaj tehnic. Verifică dacă ți le poate oferi.

      • AvatarMarius zice

        Da am inteles,am sa sun la anofm si voi lua legatura cu angajatorul sa vad care este problema,sa sper ca sunt trecut la somaj tehnic. Va multumesc!

  • AvatarAdelina zice

    Buna ziua ! Asi avea si eu o intrebare …firma la care lucrez eu ( este o coperativa ) adica eu nu am contract de munca ci conventie individuala de munca .Si voiam sa stiu de ce nu ne.au virat banii pe somajul tehnic pana acum in conturi …adica avem bani de luat de pe 18 Martie deoarece noi atunci am intrat in Somaj tehnic si pana in data de azi 5 Mai 2020 nu ne.au bagat nici un ban …spun mereu ca nu le.au bagat banii inca in cont ca sa ni vireze noua …iar noi am sunat la cei de la Somaj si au spus ca banii au fost virati in contul firmei doar ca avem probleme cu contabila ca nu stie cum sa ne dea banii …ce este de facut ? Si imi cer scuze pentru greseliile de ortografie ! MULTUMESC ! SPER SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS SUNTEM FOARTE DISPERATI TOTI DIN FIRMA RESPECTIVA pentru ca ne.au trimis acasa ca pe niste caini !

    • Bună, Adelina,

      Dacă cei de la ANOFM v-au confirmat că au virat banii în contul firmei, atunci discutați cu contabila să vă dea banii. Este o problemă care trebuie rezolvată pe plan intern. Puteți lua legătura și cu un avocat care să vă îndrume în acest caz.

  • AvatarDaniela zice

    Bună ziua, îmi pot primi banii pe șomajul tehnic dacă nu am un cont în banca? Nu am cont de salariu, pana acum am luat banii direct în mana. Mulțumesc.

    • Bună, Daniela,

      Numai angajatorul poate să-ți ofere această informație. Ia legătura cu el pentru a lămuri situația.

  • AvatarGeorgiana C. zice

    Bună seara! Am lucrat 5ani într-un salon ca recepționera. În 16.03 am intrat în șomaj tehnic deși suntem în 6 05 încă nu am primit un leu. Angajatorul spune că nu i s-a făcut plata în cont. Am sunat eu personal pe la diverse instituții care m au pasat de la una la alta. Într-un final am primit un mail că doar cu angajatorul trebuie sa vorbesc Dar el susține că nu A primit banii de la stat. Aseară a anunțat doar 3 dintre colegele mele recepționere, că din 15.05 să se întoarcă la serviciu. Pe mine și încă o altă colegă nu ne-au anunțat nimic Aș vrea să știu va rog frumos când încetează starea de urgență în 15.05 ce se poate face cu locul de munca. Pot cere eventual sa fiu în șomaj clasic în continuare sau ce varianta aș avea. Vă mulțumesc anticipat

    • Bună, Georgiana,

      Ai contractul de muncă suspendat? Poți afla acest lucru de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dacă îl ai suspendat, această stare ar trebui să fie pe o anumită perioadă. În momentul în care expiră această perioadă, contractul tău de muncă devine activ. O eventuală concediere se poate face pe motive reale și întemeiate, doar cu respectarea prevederilor din Codul Muncii. Mai multe detalii aici: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/
      Poți cere somaj normal clasic după această perioadă.

  • AvatarAme zice

    Buna ziua ! Ma intereseaza daca pe perioada somajului tehnic , salariatul cumuleaza dreptul la zile de concediu de odihna ? Multumesc !

    • Bună, Ame,

      In timpul somajului tehnic, contractul de muncă este suspendat. Prin urmare, durata concediului de odihnă se stabileste doar pentru perioada în care contractul de muncă a fost activ și s-a prestat activitate.

  • AvatarCociuba Mircea zice

    Dacă am venit salarial, mai beneficiez de somaj tehnic pentru Pfa care este închis momentan ?

    • Bună, Mircea,

      Cel mai potrivit este să întrebi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarMonica zice

    Bună ziua! As vrea sa știu dacă lucrezi la o grădinița particulara și cica din 1 aprilie suntem în șomaj dar noi mai facem activități online acasă, ei ar trebui sa ne plăteasca pe langa șomajul care îl primim de la stat sau și noi lucram la negru? De unde pot sa aflu dacă ne-au pus în șomaj deoarece noi nu am primit nimic sa semnam!

    • Bună, Monica,

      Pașii sunt următorii:
      Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic. Poți întreba și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la 021/4444-000 (număr cu tarif normal).
      Nu ar trebui să lucrezi în somaj tehnic. Acum depinde care a fost intelegerea cu angajatorul. Dacă pe langa somaj va plateste si in plus pentru activitățile susținute.

    • AvatarPopescu Roxana zice

      Buna ziua, lucrez într-o agenție de turism cu activitatea suspendate din cauza pandemie, vreau sa stiu daca salarul meu brut este de 2403 lei, cati bani trebuie sa primesc eu de la angajator pe perioada somajului tehnic, un calcul simplu si la obiect, va rog !? Multumesc

  • AvatarBogdan zice

    Buna ziua.Doar ce am inceput munca după un șomaj tehnic.Dupa 3zile de munca ne au anunțat că mai stam 2zile acasă tot în șomaj tehnic.Este posibil acest lucru?

    • Bună, Bogdan,

      Din informațiile noastre, este posibil. Mai multe detalii poți primi de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), tel. 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarMureșan Carla Georgiana zice

    Bună ziua.
    În cazul în care mă aflu în șomaj tehnic, pot să îmi dau demisia la zi? Sau cum se procedează cu preavizul în această situație?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    • Bună, Carla,

      Poți să-ți dai demisia în timpul somajului tehnic. Angajatul poate denunța unilateral, oricând, orice contract individual de muncă, fără a fi obligat legal la motivarea deciziei sale. Angajatorul poate renunța la termenul de preaviz dat de lege în favoarea sa, dat fiind faptul că acest termen nu se mai justifică.

  • AvatarAndi zice

    Buna ziua.
    In articolul dummeavoastra nu am gasit raspunsul la intrebarea mea..
    Este adevarat ca exista o obligatie pentru angajati ca sa lucreze la o firma inca 6 luni dupa incheierea somajului ?
    Beneficiez de somaj, dar mi s a spus de catre sef ca daca beneficiez de somaj trebuie sa lucrez la ei inca 6 luni si daca doresc sa plec trebuie sa le ofer LOR banii inapoi pe care i am primit in timpul somajului. Va rog lamuriti ma.. Multumesc

    • Bună, Andi,

      Nu există această obligația a angajatului să lucreze încă șase luni la angajatorul care l-a dat în somaj tehnic și nici obligatia angajatorului de a te ține la job încă 6 luni.

      Am menționat în articol raspunsul avocatului Costel Gîlcă pe acest subiect:

      Angajatorul are obligația ca după expirarea perioadei de șomaj tehnic să asigure angajatului 6 luni loc de muncă în unitate?
      Potrivit prevederilor Codului Muncii, nu există această obligație a angajatorului. În forma inițială a OUG 30/2020 s-a introdus un articol care prevedea o astfel de obligație pentru angajator, însă aceasta a fost eliminată din forma adoptată a ordonanței astfel cum a fost publicată în Monitorul Oficial.

  • AvatarMarylin zice

    Bună ziua va rog frumos imi poate spune cineva unde ma pot informa sunt in somaj tehnic din data de 1 aprilie si nu am primit nici un ban

    • Bună, Marylin,

      Pașii sunt următorii:
      Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic. Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) 021/4444-000 (număr cu tarif normal) are toate datele despre persoanele aflate in somaj tehnic

  • AvatarValentin zice

    Pentru perioada somajului tehnic se beneficiaza de concediu de odihna?

    • Bună, Valentin,

      Somajul tehnic reprezintă un caz de suspendare a contractului de muncă, timp în care salariatul nu este obligat să lucreze, iar angajatorul nu este obligat să plătească angajatului salariul. Prin urmare, perioada șomajului tehnic reprezintă o perioadă fără activitate de muncă, care nu va fi luată în considerare la determinarea numărului de zile de concediu de odihnă.
      Găsești răspunsul aici: https://www.wearehr.ro/concediu-de-odihna/

      • AvatarAna zice

        Buna ziua,am avut in luna aprilie 5 zile de șomaj tehnic si din aceasta cauza mi s-a luat o zi de concediu,explicatia fiind ca in perioada șomajului tehnic contractul e suspendat.Este legal ca pentru 5 zile de șomaj sa mi se ia o zi din concediu?

  • AvatarNicoleta zice

    Buna, sunt in somaj tehnic.urmand ca din 15.05 sa incep munca.
    Problema e ca in 10.05 am calcat rau si mi-am luxat glezna.
    Pot intra in medical?
    Afecteaza asta reinnoirea contractului?

    • Bună, Nicoleta,

      Poți intra în concediu medical, este dreptul tău având în vedere situatia. Angajatorul îți poate da informații despre cum va proceda cu contractul de muncă.

  • AvatarRobin zice

    Buna ziuă,

    Sunt si eu in somaj technik dar alta firmă vrea sa ma angajez si oferte e buna.
    Poti sa maxduc acolo.
    Cum fac cu actual angajatorul dacă acum sunt in somaj technik.

    Mulțumesc!

    • Bună, Robin

      Trebuie să renunți la somajul tehnic sau sa inchei un contract de muncă cu jumăatate de normă la noul angajator. Mai multe detalii poți obține de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarBocanet Andrei zice

    Buna ! Eu si sotia mea detinem un SRL cu o rulota comerciala tip street food si nu avem carte de munca fiind administratori munceam doar noi fara angajati. Acum activitatea noastra s a intrerupt avand in vedere faptul ca participam doar la evenimente si clar anul acesta nu se va mai organiza nici un eveniment. Noi am putea beneficia de ajutor din partea statului?

    • Bună, Andrei,

      Prezintă cazul tău la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarMADALIN zice

    Buna ziua! Ma confrunt cu o situație dificila din punct de vedere al veniturilor financiare din aceasta perioada.
    In prezent ma aflu in somaj tehnic inca de la data instaurarii starii de urgență, iar veniturile nu acoperă plata la timp a cheltuielilor lunare, datorita atat sumei cuprinse in 75% din salariul brut, cat si a perioadei in care acestia sunt virati (sfaraitul lunii). In acest scop, mi am fixat ca obiectiv, gasirea unui loc de munca part-time, minim 4 ore/zi. Este posibila angajarea in regim part-time in aceasta perioada, astfel pastrandu mi si dreptul de a primi in continuare indemnizațiile de la stat 75%?

    • Bună, Madalin,

      Sigur, te poti angaja part-time si sa beneficiezi in continuare si de somaj tehnic.
      Poți suna la (021)9124 si consilierii eJobs.ro te vor ajuta să găsești acele anunțuri de joburi conform cerințelor tale.
      Gasesti aici anunturile de joburi part-time disponibile acum pe eJobs.ro: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/part-time/

  • AvatarElena Agheorghesei zice

    Buna ziua,
    Beneficiez de certificat de handicap ceea ce inseamna ca nu platesc impozit pe veniturile salariale. Cu toate acestea, din somajul tehnic de care am beneficiat pe perioada starii de urgenta, mi-a fost oprit acest impozit de 10%. Este legala aceasta retinere?

    • Bună, Elena,

      Discută acest aspect cu angajatorul, pentru că el reține acest impozit. Și un avocat te poate ajuta în acest caz.

  • AvatarStoica Silvia zice

    Bună seara, as dori sa știu și eu da, ca am fost în șomaj tehnic și acum am reînceput activitatea, daca îmi doresc sa plec la alta firma sunt obligata sa stau mai mult decât cele 20 de zile de preaviz?

    • Bună, Silvia,

      Odată ce contractul de muncă a fost activat, toate prevederile devin active.
      Conform articolului 81 din Codul Muncii: Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

      • AvatarFerenț Daniel zice

        Bună ziua. Nr de zile de CO aferente anului in curs sunt afectate de somajul tehnic din acesta perioada? Mulțumesc.

        • Bună, Daniel,

          În timpul somajului tehnic nu sunt acordate zile de concediu. Avocata Andreea Suciu explică în acest articol: https://www.wearehr.ro/concediu-de-odihna/

          Cităm: Întrucât, șomajul tehnic reprezintă un caz de suspendare a contractului de muncă, timp în care salariatul nu prestează muncă, această perioadă nu va fi luată în considerare la determinarea numărului de zile de concediu de odihna.

  • AvatarFlavius zice

    Buna ziua,
    Nu am primit somajul tehnic, angajatorul spunandu-mi ca de la banca a fost informat ca are datorii si au fost retinuti banii. Este legal ce a facut banca ? Va multumesc !

    • Bună, Flavius,

      Datoriile sunt ale companiei, nu ale angajatului. Cel mai potrivit este să iei legătura cu un avocat specializat pe dreptul muncii care să te îndrume în acest caz.

  • AvatarMihai C zice

    Salutare. Vin cu o întrebare.
    După perioada de șomaj tehnic, angajatorul m¬a înștiințat verbal, ca renunță la serviciile mele ca angajat.
    Eu i am specificat ca nu îmi dau demisia. Supărare și frustrare mare din partea angajatorului. (îmi forță mana sa îmi dau demisia apelând la discuții și tertipuri).
    Intrebarea:
    Exista posibilitatea de concediere, disponibilizare, legal, după șomaj tehnic, fără a asigura o sursa de venit, 6 luni sau păstrarea în cadrul societății cu activitate?
    Mulțumesc

    • Bună, Mihai C

      Angajatorul nu este obligat să asigure o sursă de venit angajatului după somaj tehnic, nu există nicio prevedere legală în acest sens. Concedierea însă ar trebuie să aibă motive serioase și întemeiate. Poți citi mai multe detalii aici: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/

      Adresează-te unui avocat specializat în dreptul muncii pentru a te îndruma exact.

  • AvatarAndrada zice

    Buna ziua,

    Ma puteti ajuta va rog cu o informatie? Eu in data de 28.03.2020 m-am reintors la lucru dupa concediul pentru cresterea copilului. Avand in vedere starea de urgenta,am fost obligata sa imi iau 9 zile de concediu de odihna (pe care le aveam) iar ulterior am intrat in somaj tehnic. Din data de 15.05.2020, a fost suspendata decizia cu privire la somajul tehnic,urmand sa imi reincep activitatea. Dar acum,angajatorul doreste sa imi desfaca (nu stiu pt ce motiv) contractul de munca. Este legal acest lucru? Mi s-a comunicat astazi,ca trebuie sa imi semnez demisia. Dar eu nu doresc acest lucru. Cum pot proceda? Multumesc!

    • Bună, Andrada,

      Ai despus actele pentru stimulentul de insertie?

      Există această prevedere in Legea nr. 89/2019 care stabilește că este interzisă concedierea salariatului/salariatei care se află în plata stimulentului de inserție în perioada în care acesta/aceasta este îndreptățit/ă să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, interdicția extinzându-se cu 6 luni după revenirea definitivă în unitate.

      Dacă nu ai apucat să depui actele pentru stimulent avand in vedere perioada aceasta, inainte de a lua o decizie sau de a semna ceva, ia legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii. Concedierea ar trebui să aibă motive serioase și întemeiate. Am detaliat în acest articol: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/

      • AvatarLiliana Manea zice

        Bună seara,
        Ma interesează și pe mine va rog cum se poate afla dacă angajatorul a încasat șomajul tehnic? Lucrez în turism, ca bucătar, restaurantul și a suspendat activitatea din 23 martie 2020, iar noi angajații nu am primit niciodată banii pentru șomajul tehnic. De la zi la zi ni se amână plata șomajului pe motiv ca nu s- a încasat de la stat.
        În așteptarea răspunsului dumnevoastră va mulțumesc anticipat.

        • Bună, Liliana,

          Pașii sunt următorii:

          Angajatorul trebuia să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Ce poti să faci acum este să suni la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic. Poți suna și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal) pentru a afla dacă te afli în somaj tehnic.
          În funcție de răspuns, poti vorbi și cu un avocat specializat in dreptul muncii care să te îndrume pe mai departe.

  • AvatarCatalina Dragulin zice

    Buna ziua!Sunt în somaj tehnic din 03.04. dar pana acum nu am primit nici un ban, precizez ca angajatorul mi-a cerut extras de cont pentru a mi se vira bani de către stat în cont , lucru care am inteles ca nu este adevărat pentru că angajatorul ne virează bani pentru somaj dupa ce intra in contul său.întrebarsa mea este unde pot verifica daca somajul sa platit, pentru că am impresia ca angajatorul nu vrea sa ne de-a somajul?Multumesc!

    • Bună, Cătălina,

      Pașii pentru a verifica dacă ești în somaj tehnic sunt următorii:

      Angajatorul ar trebui să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic. Mai multe informații poți obține de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

      Angajatorul are nevoie de cont pentru a-ți vira banii pe somaj tehnic după ce ii primeste de la stat.

  • AvatarMaria zice

    Buna ziua
    La noi, din 15 martie am fost trimisi sa lucram de acasa, apoi in 17 martie am fost anuntati ca suntem trecuti in somaj tehnic; nu ne-a pus sa semnam nimic pentru ca au inchis birourile, dar activitatea de productie si depozit au pastrat- o in limite minime si ne -au solicitat sa continuam comenzile de acasa, desi eram in somaj… La salariu am primit o prima transa din somaj, numai din salariul de baza,toate bonusurile ne-au fost taiate desi am fost nevoiti sa facem vanzari pentru productie si depozit. Cand am pus problema ca nu este corect sa fim bagati in somaj cu asemenea salariu si fara bonusuri de cu activitate, ni s-a replicat ca daca nu ne convine, vom fi direct concediati in timpul somajului tehnic. De aceea as vrea sa stiu daca este legala concedierea in timpul somajului tehnic, mau ales in astfel de conditii? Multumesc

    • Bună, Maria,

      In timpul somajului tehnic, contractul de muncă este suspendat și angajatorul nu poate lua decizia de a înceta acest contrat, cât timp este suspendat.

      Conform articolului 49 din Codul Muncii:

      Art. 49 . [felurile si efectele suspendarii]
      (6) In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

      Cel mai potrivit este să ceri îndrumare de la un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarZamă Vasile zice

    Bună ziua. Vreau să intreb, dacă lucrez program normal, angajatorul poate să mă treacă în somaj tehnic in pontaj pentru 5 zile, fară o decizie prealabilă de suspendare a activității?

    • Bună, Vasile,

      Este nevoie să primești o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra in somaj tehnic. Dacă ai fi semnat o astfel de decizie, intrarea in somaj tehnic ar fi fost de comun acord.
      Cel mai bine e să discuți cu un avocat specialziat în dreptul muncii.

      • AvatarGrigorut Adina zice

        Lucrez că asistent medical și am handicap de gradul 2, având diabet grad 1, mi-a fost suspendat contractul de munca din cauza că nu am voie sa intru in spital din cauza că sunt o persoană cu risc.In cazul in care contractul de muncă este suspendat pe o perioadă de o lună,dacă rămân însărcinată în această perioadă,beneficiez de concediu de maternitate că și cum acest contract nu ar fi suspendat?

        • Bună, Adina,

          Pentru a beneficia de concediu de maternitate, condiția este să fi plătit contribuții de asigurări sociale de sănătate în ultimele 6 luni înainte de a intra in acest concediu.

          Indemnizația de maternitate se calculează ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

          Dacă contractul de muncă este suspendat, contribuțiile sociale și de sănătate nu sunt plătite. Ia legătura cu medicul de familie care te va indruma spre Casa de Sanatate unde are conventie si acolo poti incheia o asigurare pentru a plati lunar aceste contributii – importante pentru calculul indemnizatiei de maternitate.

      • AvatarMaria. Alexandru zice

        Buna ziua!
        Am si eu cateva intrebari in ceea ce priveste somajul tehnic, deoarece angajatorul nostru a luat decizia de a ne baga in somaj tehnic din scurt, fara a avea timp de a semna ceva sau a lua o decizie, efectiv in drum spre munca ne-a zis ca suntem in somaj tehnic, in prima luna ne-a platit somajul, in continuare noi ne semnand absolut nimic, apoi de o luna si jumatate aproape, daca nu ma insel, el tot se scuza ca nu i-a virat statul banii:))
        Sunt curios, el ne poate baga in somaj tehnic daca nu am semnat ceva? Daca nu am semnat nimic, in ceea ce priveste somajul tehnic, ar trebuii sa ne dea salariu normal? Ce este de facut, suntem peste 25 de persoane care asteptam dupa el si nu stim ce sa facem, cum sa procedam?

        • Bună, Alexandru,

          Era nevoie să semnezi o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra in somaj tehnic. Angajatorul are nevoie de semnatura angajaților pentru a acorda somaj tehnic.
          Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, încearcă să obții informații dacă ești în somaj tehnic și dacă s-a făcut plata către compania ta de la ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).
          Un avocat specializat în dreptul muncii te poate îndruma în acest caz.

      • AvatarRoșu Manuela zice

        Bună ziua, ce se întâmplă după terminarea șomajului tehnic dacă nu mai ești chemata înapoi la locul de munca?

        • Bună, Manuela,

          Suspendarea contractului de munca cu notificarea ca vei intra in somaj tehnic ar fi trebuit sa fie facuta pentru o perioada determinata. Dupa aceasta perioada, contractul de munca devine activ cu toate prevederile. Încetarea contrractului ar trebui să aibă motive serioase și intemeiate. Poți citi mai multe informatii aici: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/
          Ia legătura cu un avocat specializat in dreptul muncii daca nu mai esti chemata inapoi la locul de munca.

  • AvatarAna zice

    Buna ziua
    Sunt angajata la o firma internationala si dupa perioada somajului tehnic,pe data de 13 Mai am fost rechemata la munca insa sub presiune inca din perioada somajului tehnic sa imi dau demisia…ca oarecum postul.meu nu mai este…ca s-a micsorat organigrama…si nunsunt de acord nici sa imi dea preaviz…nici somaj…pur si simplu sa imi scriu eu demisia si atat!Este legal corect sa mi se faca treaba asta?!Ce indrumari imi recomandati?!Multumesc din suflet!(me tionez ca seful de filiala a fost si acasa la kine cand eram in somaj tehnic pe tru a pune presiune de a imi da demisia)

    • Bună, Ana,

      Cel mai potrivit în acest caz este să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarDinu zice

    Buna ziua,

    Daca o angajata este in somaj tehnic si are probleme medicale, trebuie sa anunte angajatorul si sa inceteze somajul tehnic avand in vedere ca se afla in incapacitate de munca?
    Mentionez ca nu a primit concediu medical pentru lipsa de stagiu de cotizare (e angajata de mai putin de 6 luni) ceea ce ar insemna ca daca inceteaza somajul tehnic nu beneficiaza de nici un venit pe perioada incapacitatii de munca… Multumesc.

    • Bună, Dinu,

      Mai multe informații pentru acest caz poți obține de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarAndreea zice

    Bună ziua am și eu o întrebare :Am fost trimise acasă pe data de 13 iar actele de șomaj au fost depuse pe 26. Am fost sunate și întrebate dacă preferam sa întram în concediu fără plata și sa luam salariu doar pe 13 zile lucrate și șomaj tehnic pe 2 zile, ori sa luam salariu întreg și sa recuperam când începem munca zilele de pe 13 pana la șomajul tehnic. Acum avem de recuperat 8 zile. Ne puteți lamuri dacă chiar era nevoie sa alegem o varianta din cele doua atâta timp cât am fost trimise acasă?

    • Bună, Andreea,

      Cel mai potrivit în acest caz este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarLÎNA MARIANA GABRIELA zice

    Buna ziua restaorantul la care luc sa inchis din cauza virusului nea bagat in somaj tehnic din data de 4 aprilie dar nici pana acum nu am primit bani oare de ce

    • Bună, Mariana,

      Pașii pentru a afla dacă ești în somaj tehnic sunt următorii:
      Angajatorul ar fi trebuit să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic.
      De asemenea, poți contacta și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal) pentru a cere mai multe detalii.

  • AvatarMirela zice

    Buna ziua.Poate un angajator sa iti înceteze contractul de munca dupa terminarea perioadei de somaj tehnic?Sau este obligat să te țină la lucru 6 luni?

    • Bună, Mirela,

      Potrivit prevederilor Codului Muncii, nu există această obligație a angajatorului. În forma inițială a OUG 30/2020 s-a introdus un articol care prevedea o astfel de obligație pentru angajator, însă aceasta a fost eliminată din forma adoptată a ordonanței astfel cum a fost publicată în Monitorul Oficial, precizează avocatul Costel Gîlcă.
      Însă orice concediere ar trebui să aibă o cază reală și întemeiată. Poți citi aici: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/

  • AvatarNicoleta Huian zice

    Bună ziua vă rog sa ma lămuriti si pe mine.Am fost băgată in șomaj tehnic la începutul lunii aprilie. Șefa ma chemat de pe 6 -18 la muncă..Cînd ne-a plătit a zis căne dă 100% adica 75% statul 25% ea .Iar cînd avenit somajul am primit 1012 lei este corect să se folosească de bani statului. Suntem mai multe în această situație .Cum ar trebui să procedăm .Multumesc.

    • Bună, Nicoleta,

      Cel mai potrivit este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te îndruma. Angajatorul primește din partea statului 75% din salariul tău brut din care reține contribuțiile la pensii, sănătate, precum și impozitul pe venit. Dacă a spus că va completa salariul până la 100% ar fi fost legal să vă dea și o decizie să o semnați și astfel să aveți dovada angajamentului său. Dacă nu există un acord semnat, este mai dificil să contești.

  • AvatarStancu Cristi zice

    Buna ziua !
    De când s a început starea de urgenta , angajatorul ma anunțat sa stau acasă , și prin intermediul telefonului am
    Fost anunțat ca pe 1 Aprilie am
    Intrat in șomaj tehnic , de și nu am semnat nimic deoarece a spus ca le rezolva angajatorul .
    Pana in ziua de azi nu am
    Primit nici un șomaj tehnic , de și spune ca banii încă nu au fost virați de catre stat .
    Ce as putea face in privința asta ?

    • Bună, Cristi,

      Angajatorul trebuia să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Ce poti să faci acum este să suni la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, discută cu angajatorul pentru a afla de ce ai contractul suspendat și dacă ești pe lista de angajați care vor primi somaj tehnic. Poți suna și la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal) pentru a afla dacă te afli în somaj tehnic.
      In functie de raspuns, poti vorbi si cu un avocat specializat in dreptul muncii care să te îndrume pe mai departe.

    • AvatarAndreea zice

      Buna ziua !Poate ma puteți ajuta cu un răspuns .Sunt in șomaj tehnic din data de 06.04-01.06.
      Din data de 21.05 pana pe 04.06 am concediu medical .Intrebarea mea este ,concediul medical anulează practic acest șomaj tehnic?Angajatorul este obligat sa înregistreze acel concediu medical ?

  • Avatargheorghe george zice

    Lucrez ca sofer la o firma de produse de cofetarie la distributie ,si as dori sa stiu daca este legal ca seful meu sa ma tina in somaj tehnic pe motivul ca am un inceput de asm.Mentionez ca nu am semnat nici o decizie de suspendare a CM cu notificare ca voi intra in somaj tehnic de fapt nici un lucrator triis in somaj tehnic nu a semnat, in conditiile in care acum departamentul de transport lucreaza cu efectivul complet La intrebarea mea de ce a luat decizia asta pentru ca nu este cadru medical sa dea verdictul ca reprezint un pericol de gradu 1,raspunsul a fost ca asa a luat hotarirea in consilul administrativ,si ca nu vrea sa ma aiba pe constinta.Mentionez ca sin singurul di departamentul transport tinut in somaj tehnic pe toata perioada aceasta

    • Bună, Gheorghe,

      Angajatorul trebuia să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Decizia de a acorda sau nu șomaj tehnic este unilaterală și aparține angajatorului. Poate lua decizia aceasta prin consultarea reprezentanților angajaților și/sau a consiliului administrativ, în funcție de ceea ce este scris în contractul individual și în contractul colectiv de muncă.

      Având în vedere că ești singurul angajat din companie aflat în somaj tehnic si faptul ca angajatorul invocă starea ta de sănătate, cel mai potrivit este să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii, pentru a afla dacă decizia angajatorului este legală și pentru a te îndruma pe mai departe.

  • AvatarAdriana zice

    Bună seara,
    Dacă înainte de a intra în șomajul tehnic ma aflam înca in perioada de proba, după șomaj, în cazul în care angajatorul face disponibilizări, voi avea dreptul la preaviz? (cele 20 de zile) Sau nu se considera vechime șomajul tehnic?

    • Bună, Adriana,

      După terminarea perioadei de somaj tehnic, contractul de muncă va fi din nou activ cu toate drepturile și obligațiile prevăzute în el.
      Reține însă că fiind vorba de continuarea perioadei de probă angajatorul poate invoca articolul 31 din Codul Muncii:
      (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

      Somajul tehnic nu se considera vechime, fiind vorba în acest caz de o suspendare a contractului de muncă.

  • AvatarVero zice

    Buna ziua, as dori sa stiu daca este normal pana in data de 26.05 sa nu ne fi dat inca nici un somaj nici in aprilie nici acuma
    Multumesc

    • Bună, Vero,

      Ai semnat o decizie de intrare în somaj tehnic?

      Dacă da, ia legătura cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarNicoleta Huian zice

    Buna dimineața .Eu sunt în șomaj tehnic da pe data de 1 aprilie .pe data de 6-18 aprilie am fost chemată la muncă .Cînd am primit șomajul a spus că ne plătește cele 12zile 100% iar cînd am primit bani 1000 lei a spus că vrem bani de două ori este normal cum se procedează. Luna mai a chemat alte două colege . Ce ar trebui să facem .Multumesc

  • AvatarAndrei zice

    Salut, daca sunt plecat din Romania , pot beneficia de somaj tehnic?

    • Bună, Andrei,

      Te sfătuim prezinți cazul tău Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarBlanaru Constantin zice

    o persoana cu 2 contracte de 4 ore remunerate la fel (jumatate din salarul minim pe economie) de ce primeste somaj tehnic doar de la un angajator? Care din cei 2 angajatori solicitta indemnizatie de somaj tehnic?

    • Bună, Constantin,

      În acest caz solicită mai multe informații de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

  • AvatarLuminita zice

    Sunt in somaj tehnic pana la 1 iunie. Sefa mea insista sa ma duc la 1iunie sa imi dau demisia. Spunand ca daca nu ne ducem noi ( suntem 2 fete in situatia asta) ne demite ea. Vreau sa stiu daca are acest drept? I am spus ca doresc sa intru in somaj dupa somajul tehnic ca nu imi gasesc servici si mi a spus ca nu se poate . Ca nu am voie sa stau in somaj dupa somaj tehnic, este adevarat?

  • AvatarAntiniea Ionut zice

    Buna ziua am si eu o nelămurire.Incepand cu 20 martie am stat acasa cu copilul.la data de 1 aprilie soția a intrat în somaj tehnic.Ce ar fi trebuit să fac in acest caz?Am aflat acum că nu am fi avut voie să stăm amândoi acasa, iar pe luna aprilie mau trecut cum ca as fi in concediu de odihna.E legal ce au facut?

    • Bună, Ionuț,

      Ne poți oferi mai multe amănunte? Ai ales să stai acasă în baza Legii 19/2020?

  • AvatarPetruț a zice

    Bună ziua am si eu o intrebare,patronul mi-a spus că sunt în somaj pt cresterea copilului nu am primit nici un ban nu am semnat nimic nu mia cerut nici un act ,am fost la ritm și contractul meu este activ ma sunat să vin la servici si i-am spus că nu mai vin pt ca nu am primit nici un ban din somaj si mia spus să-mi dau demisia și imi da el bani de la el pe somaj ce pot face e normal sa ai contractul activ daca esti in cresterea copilului ?

    • Bună, Petruța,

      Ne poți lămuri, esti in somaj tehnic sau in concediu crestere copil?
      Îți recomandăm să iei legătura cu un avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarPaula Elena zice

    Mama mea a lucrat pe toata perioada pandemiei. Si astazi sefa ei ii spune ca este de 3 luni in somaj tehnic dar nu poate sa ii ofere decat 100 de lei c cu scuza ca nu a primit bani din somaj. Si debea maine le pune sa semneze niste acte (presupun ca sunt cele de somaj). Sunt 7 persoane in firma aia. ce sa faca oare? sa nu semneze? daca semneaza sa ii dea 300 de lei pe 3 luni de somaj.. ea a si venit la munca in somaj.
    Deci 3 luni somaj dehnic, a si lucrat si nu vede nici un ban din somaj. putin ajutor? nu stie cum sa actioneze

    • Bună, Elena,

      Îi recomandăm mamei tale să sune la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal) pentru a afla mai multe informații despre somajul tehnic, dacă s-a acordat firmei unde lucrează. De asemenea, un avocat specializat in dreptul muncii vă poate îndruma.

      • AvatarVulpe Doru zice

        Bună ziua.Imi puteți da și mie un răspuns?Am fost in somaj tehnic iar după ce revin la lucru am obligația să lucrez cel puțin perioada cat am fost in tehnic ca sa pot primi bani? Mulțumesc!

        • Bună, Doru,

          Conform OUG 92/2020, dacă angajatorul cere o subvenție de 41,5% (acordată de către stat) pentru salariul tău, atunci acesta are obligativitatea de a menține contractele de muncă active până la 31 decembrie 2020: (2) Angajatorii prevăzuți la alin. (1) au obligația menținerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri.
          Măsura nu se aplică dacă contractul de muncă încetează din motive independente de voința angajatorului: Obligația prevăzută la alin. (2) nu se aplică în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului, se arată la alineatul 6, din articolul I al OUG 92/2020.
          Detalii poți citi aici: https://www.wearehr.ro/prevederi-din-legislatie-angajatori/

  • AvatarAmarandei zice

    Bună ziua! Se poate beneficia de șomaj la cererea angajatului după șomajul tehnic?

    • Bună, Diana,

      Da, sigur, poți beneficia de somaj după ce ai luat somaj tehnic. Condiția este să ai o vechime în muncă mai mare de 12 luni.

  • AvatarOpris Andreea zice

    Bună seara.Am o întrebare.Firma la care lucrez m-a băgat în șomaj tehnic fără să mă anunțe și fără să mă plătească.Inițial au spus că nu ne vor întrerupe contractul de muncă,dar……Menționez și faptul că nu am efectuat nici o zi din concediul de odihnă aferent anului trecut.Vă mulțumesc.

    • Bună, Andreea,

      Conform Art. 49 din Codul Muncii [felurile si efectele suspendarii]
      (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

      Îți recomandăm să discuți cu un avocat specializat în dreptul muncii care te poate îndruma in situatia suspendarii contractului de munca.

      Conform Art. 145 . [durata concediului de odihna]
      (6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

  • AvatarNedelcu Mirela zice

    Bună ziua, vreau sa ma lămuriți și pe mine dacă se poate. Înainte de a întra în șomaj tehnic am semnat doua acte adiționale, unul expira la 31 mai cu care am întrat în șomaj tehnic și un altul cu data de 1 aprilie care nu a mai fost folosit deoarece am întrat în șomaj tehnic cu cel de dinainte. Acum ca am revenit la munca care v a fi salariul cel de la 1 aprilie care era de minim pe economie sau cel inițial înainte de pandemie?

    • Bună, Mirela,

      Dacă actele adiționale au fost încheiate pe o anumită perioadă, înseamnă că prevederile din ele sunt valabile doar pentru perioada menționată. La această dată nu mai sunt valabile. Prin urmare, salariul tău trebuie să fie acum cel de dinainte de pandemie. Discută și cu angajatorul pentru a clarifica situația.

  • AvatarTărchilă Elena zice

    Buna ziua!
    Spune-ti-mi va rog, perioada de somaj tehnic si veniturile încasate în această perioadă sunt luate în calcul la plata indemnizației concediului de odihna care se face calculand media veniturilor pe ultimile trei luni?

    • Bună, Elena,

      Pentru a beneficia de concediu de odihnă, contractul tău de muncă trebuie să fie din nou activ. Conform Codului Muncii, în perioada de concediu, salariatul primește o indemnizație care nu poate fi mai mică decât salariul de bază și sporurile permanente prevăzute în contractul individual de muncă.

  • AvatarPungaru Camelia zice

    Daca am fost in somaj tehnic zilele de concediu sunt diminuate? Multumesc pt raspuns.

    • Bună, Camelia,

      Pentru perioada în care ai fost în șomaj tehnic nu primești zile de concediu. Dacă, de exemplu, conform contract ai 21 de zile de concediu de odihnă și ai stat o lună în somaj tehnic, nu vei primi două zile de concediu (aferente acestei perioade de șomaj tehnic).

  • AvatarMoni zice

    Buna am și eu o întrebare ,am pe cartea de munca un salar mai mare , eu sunt in șomaj acuma și angajatorul a zis ca O sa îmi dea șomaj doar cât ii minim pe economie nu cât ii dreptul meu sa primesc. Ce pot sa fac in cazul de fata?

    • Bună, Moni,

      Este decizia angajatorului. Într-adevăr somajul tehnic se acordă de către ANOFM pentru salariul minim – așa cum e menționat în contractul de muncă. Angajatorul are libertatea de a decide dacă pe lângă șomajul tehnic primit de la stat, completează sau nu veniturile angajaților.

  • AvatarRusu Andrada zice

    Buna ziua. Dacă o persoana se află în somaj tehnic, are dreptul sa muncească ca si zilier? Va multumesc mult. O zi buna.

  • AvatarLazar Daniela zice

    Buna ziua!am fost trecuți în somaj tehnic,am fost remunerati dar nu am semnat nici o înștiințare,nici un act.o parte am fost in somaj tehnic si unii au rămas cu contractul neatins.ce considerente se iau in seama atunci cand se hotărăște cine intra in somaj tehnic si cine nu,exista vreun criteriu sau este aleator?

    • Bună, Daniela,

      Angajatorul are dreptul de a decide cum organizează munca, cum distribuie angajații și tot el poate decide dacă acordă sau nu șomaj tehnic. Discută aceste aspecte cu departamentul de resurse umane și cere criteriile în funcție de care unii angajați au fost trimiși în somaj tehnic, iar altii au ramas cu contractele de muncă active. Dacă consideri că sunt ilegalități, cel mai potrivit este să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarValentina zice

    Buna ziua! Cum pot verifica daca angajotorul a primit banii de la stat pentru somajul afetent lunii Mai?
    Mulțumesc!

    • Bună, Valentina,

      Singura instituție care are aceste informații este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la numărul 021/4444-000 (număr cu tarif normal).

      • AvatarValentina zice

        Mulțumesc!

  • AvatarȘușu bună zice

    Bună ziua,
    Am semnat suspendarea contractului de munca și întrarea în șomaj tehnic și tocmai am aflat ca pentru luna Aprilie nu mi-au fost plătite contribitiile.. Lucrez în firma de 5 ani,dar eu acum figureze ca nou angajat de la reluarea activității. Este normal? Va mulțumesc!

    • Bună, Oana,

      Prezintă cazul tău Inspectoratului Teritorial de Muncă și discută și cu un avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarG. Anca zice

      Bună ziua. Tatăl meu lucrează la o fabrica de mobila. Este în șomaj tehnic. Din câte a înțeles el, fabrica angajează persoane. Este legal ca pe el sa îl tina în șomaj și în același timp sa angajeze alți oameni?

      • Bună, Anca,

        Este decizia angajatorului. Este posibil să fi ales această variantă pentru tatăl tău pentru a-l proteja. Să încerce să discute cu angajatorul, pentru a afla motivele reale.

  • AvatarAlexia zice

    Buna ziua! Am beneficiat de somaj tehnic in lunile martie, aprilie si mai iar din iunie administratorul firmei a accesat programul de ajutor ptr. IMM-uru (cel de 41 %). Ma cheama la munca doar cand este vreo comanda spunandu-mi ca banii mi-i va da cand ii primeste de la stat. Pe 15 aug. se implinesc doua luni de cand n-am mai primit nici un ban. Intre timp mi-am depus CV-ul in mai multe locuri. Daca sunt acceptata undeva, pot pleca? Seful spune ca nu crede ca pot pleca. Precizez ca abia pe 3 oct. implinesc un an de munca neintrerupt. Daca ar fi fost altfel probabil ca acum as fi fost in somaj normal asa cum sunt toate colegele mele. Multumesc anticipat! O zi buna!

    • Bună, Alexia,

      Conform Ordonanței de urgență nr. 92/2020, angajatorii care beneficiază de această facilitate sunt obligaţi sa menţină raporturile de muncă până la data de 31.12.2020, cu excepţia lucrătorilor sezonieri. Obligaţia nu se aplică în cazul încetării contractului de munca din motive neimputabile angajatorului.

      Angajatorii NU pot inceta raporturile de munca din următoarele motive:

      art. 55, lit. b – acordul părtilor
      art. 56, alin. 1, lit. d) ca urmare a constatării nulitătii absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părtilor sau prin hotărâre judecatorească definitivă;
      art. 56, alin. 1, lit. e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
      art. 65 – concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului – disponibilizare

      Angajatorii care nu menţin raporturile de munca ale salariatilor pentru care au benficiat de sprijin pana la data specificata in prezenta Ordonanta de Urgenta, sunt obligati sa restituie catre AJOFM/ALOFM sumele incasate, precum si dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii contractului, sau contractelor individuale de muncă.

  • Avatarflorentina zice

    buna ziua am o intrebare am fost in somaj tehnic de cand am intrat in starea de urgenta apoi am intrat in starea de alerta am continuat cu somajul tehnic pe 14 iulie mi -am dat demisia ptr ca am fost acceptata la un interviu ptr angajare cu data de 3 august m-am angajat mai beneficiez de somaj tehnic pe luna iulie pana la data de 14 cand mi -am dat demisia

    • Bună, Florentina,

      Da, șomajul tehnic se acordă până la data la care ai întrerupt colaborarea cu angajatorul. Poți obține mai multe informații și la numărul de telefon pus la dispoziție de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă: 021.444-0000.

  • AvatarAlberto zice

    Bună ziua, dacă încă mă aflu în șomaj tehnic, pot încheia un contract de colaborare și să beneficiez în continuare de somaj? Daca da, contractul trebuie să fie neapărat part time?

    • Bună, Alberto,

      Da, poți semna un contract și e important să fie part-time ca să poți beneficia în continuare de șomaj tehnic.

  • AvatarDiana zice

    Buna ziua ! Ce pot face in cazul in care angajatorul meu a semnat in numele meu actele pentru somajul tehnic , a luat banii ,iar eu nu am primit nimic ?

    • Bună, Diana,

      Te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă și unui avocat specializat în dreptul muncii care te poate ghida.

  • AvatarMara zice

    Șomajul tehnic pentru luna august trebuia să intre în jurul datei de 20 august. Nu am primit nici până acum. Angajatorul spune că nu au primit banii de la stat. Cum pot verifica dacă este adevărat?
    Dacă nu este adevărat, ce putem face?

    Mulțumesc!

    • Bună, Mara,

      Angajatorul ar fi trebuit să-ți dea o decizie de suspendare a contractului de muncă cu notificarea că vei intra în somaj tehnic. Dacă nu ai primit o astfel de decizie, poți suna la Inspectoratul Teritorial de Muncă care va verifica în Revisal situația contractului tău. Dacă acesta este suspendat, poți suna la ANOFM tel. 021.444-0000 pentru a primi mai multe detalii despre șomajul tehnic.

  • AvatarAndreea Ioana zice

    Salutare! Am 2 contracte de muncă cu normă întreaga (la1 dintre ele sunt angajată la firma soțului) . Al doilea contract a fost suspendat și este și în prezent ( primesc șomaj tehnic). Din câte am înțeles de la o prietena n ar trebui sa primesc șomaj tehnic și ca o sa dau banii înapoi. Un răspuns. Mulțumesc!

    • Bună, Andreea,

      Potrivit OUG 30/2020, ART. XI*), (9) În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puţin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia prevăzută la alin. (1).
      Prezintă situația la modul general și la ANOFM pentru a afla mai multe detalii.

  • AvatarFăgădar Steluța-Daniela zice

    Dacă am beneficiat de șomaj în perioada martie-iulie 2020 și din luna august m-am angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată,pot să beneficiez de șomaj tehnic?

  • AvatarDamsa Cristina zice

    Bună seara daca sunt cu patru ore beneficiez de șomaj tehnic jumătate

    • Bună, Cristina,

      Îți recomandăm să întrebi acest aspect la Autoritatea Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

  • AvatarAnca zice

    Buna seara! Având in familie urmatoarea situatie, vă adresez o intrebare: pe posturi de acelasi fel, un angajator are 4 salariati in somaj tehnic si 2 care prestează activitate. Dacă cei 2 decid sa demisioneze, angajatorul este obligat să recheme la serviciu unii dintre angajatii aflati in somaj tehnic, sau este liber sa faca angajari, chiar daca cei ale caror contracte de munca sunt suspendare ar fi compatibili?

    • Bună, Anca,

      Pentru a evita orice conflict de muncă, cel mai bine este să discuți cun avocat specializat în dreptul muncii.

  • AvatarElena zice

    Buna ziua,

    Am si eu o intrebare. Daca sunt in somaj techic de ceva luni bune si decid sa plec in alta tara sa lucrez acolo intr-o fabrica sau depozit cu plata pe ora, mai beneficiez de somaj? De asemenea, daca angajatorul din tara afla ca lucrez in alta tara are dreptul sa ma dea afara sau sa ma faca sa mi dau demisia? Vreau sa stiu daca se merita sa plec din tara pe perioada asta sa ma pot descurca.

    • Bună, Elena,

      Îți recomandăm să iei legătura cu reprezentanții ANOFM pentru a-ți spune exact dacă mai primești șomajul. Este nevoie ca înainte de a pleca din țară să lămurești situația ta cu angajatorul. Neprezentarea nejustificată la locul de muncă poate duce la desfacerea contractului de muncă, pe motive disciplinare.

Leave a Reply