• 21 Mar. 2018
  • 2 min

Întrebare de baraj: unde te vezi peste cinci ani?

Unde te vezi peste cinci ani

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări pe care le pun recrutorii la interviu este „Unde te vezi peste cinci ani?” Sau peste un an, sau peste zece? E o întrebare care a fost răscolită deja pe toate părțile, iar atunci când o auzim instinctul nostru este să oftăm plictisiți și să recităm răspunsul dezirabil pe care ni l-am pregătit de acasă, răspunsul pe care suntem siguri că vor să îl audă recrutorii și care ne va garanta postul la care am aplicat. Dar ce vor de fapt specialiștii în Resurse Umane să știe când ne pun această întrebare?

Poți să afirmi cu cel mai frumos discurs posibil că în cinci ani te vezi lucrând la aceeași companie care te-a invitat la interviu, dar dacă CV-ul tău și experiența de până acum reflectă exact opusul, nu are rost să insiști cu acest lucru. Desigur, în condițiile în care angajații își părăsesc joburile din ce în ce mai des, recrutorii vor să audă că tu îți dorești să rămâi într-un singur loc pentru mult timp, dar întrebarea „Unde te vezi peste cinci ani?” are mult mai multe valențe decât ți-ai imagina la început. De aceea e important să le spui recrutorilor așteptările tale reale de la viitor, de la tine și de la compania pentru care vei lucra.

Demonstrează-le că ești pasionat de domeniul tău

Gândește-te la cum îți dorești să te dezvolți profesional în următorii ani și menționează lucrurile pe care ai vrea să le înveți și care ar putea fi benefice pentru compania care te-a invitat la interviu.

Arată-le că ești deschis și către alte domenii

Dacă ți s-ar părea interesant să testezi un alt domeniu, acum e momentul să afirmi acest lucru. Companiile caută întotdeauna talentele ascunse ale angajaților pentru a recruta intern candidații potriviți pentru alte poziții. Asta înseamnă că dacă aplici acum pentru un post de Agent Vânzări, poți să îi spui recrutorului că domeniul Marketing-ului te fascinează și că ți-ar plăcea să înveți mai multe din această zonă pe viitor.

Aliniază-ți dorințele cu nevoile companiei

Aici onestitatea trebuie să țină cont de formulare. Poate peste cinci ani te vezi mutându-te în altă țară și continuându-ți cariera acolo. În acest caz e complet diferită exprimarea „Vreau neapărat să mă mut în Germania în viitorul apropiat pentru că toți prietenii mei s-au mutat deja acolo” versus „Mi-ar plăcea să discutăm oportunitățile de relocare în câțiva ani la unul dintre sediile internaționale.” Caută legăturile coerente dintre dorințele tale și nevoile companiei și mizează pe ele.

Setează-ți obiective profesionale

De la un punct încolo al carierei, nu te mai poți baza strict pe dezvoltarea naturală a traseului tău profesional. Trebuie să îți ghidezi propria evoluție prin obiective clare cu rezultate măsurabile. E mai puțin complicat decât sună, doar că totul depinde de ce îți dorești tu de la carieră. Ai vrea să devii manager? Foarte bine! Propune-ți să ajungi la acest nivel în următorii doi ani și fă-ți o listă cu tot ceea ce trebuie să înveți până atunci. Majoritatea companiilor îți oferă astăzi programe de mentorship, iar managerii sunt deschiși să te ghideze în evoluția ta profesională. Trebuie doar să îți propui să ajungi acolo și să nu-ți fie teamă să-ți împărtășești obiectivele cu viitorii superiori și cu echipa de HR.

 

Acum că știi cum să răspunzi la întrebarea „Unde te vezi peste cinci ani?” e momentul să aplici pentru posturile potrivite pentru tine. Pe www.eJobs.ro ai zeci de mii de joburi active în fiecare zi!

 

Citește și:

Întrebare de baraj: de ce vrei să pleci de la actualul job?

4 întrebări inteligente de pus recrutorului la interviu

La ce să te aștepți de la interviurile de job de astăzi?

A fost util articolul? 9

Leave a Reply