• 22 Dec. 2020
  • 4 min

Ai fost chemat la interviu pentru un job de inginer? Iată ce întrebări poți primi

intrebari interviu

Printre cele mai căutate joburi din platforma eJobs sunt cele de inginer. Iar oferta recrutorilor este pe măsura interesului candidaților. Numai în acest moment sunt peste 400 de locuri de muncă în domeniul ingineriei, iar pentru unele dintre ele angajatorii oferă chiar și pachet de relocare. Posturile sunt disponibile atât în orașele mari din țară, dar și în orașe mai mici precum Câmpia Turzii, Curtea de Argeș, Urlați, Bârlad, Călărași. Pentru a te califica însă este important să știi cum să răspunzi la câteva intrebari interviu.

Dacă ești printre cei care au aplicat și urmează să aibă interviul cu recrutorul, profită de această perioadă pentru a te pregăti. Gândește-te la întrebările pe care ar putea să ți le pună și găsește acele răspunsuri care te pot duce în etapa finală de recrutare. Noi am selectat de pe Careermatch.com acele intrebari interviu pe care recrutorii ar putea să le pună la interviul pentru un job de inginer în 2021, precum și răspunsurile astfel încât tu să te simți mai pregătit pentru interviu:

 

Intrebari interviu pentru un job de inginer

 

Ce îți place cel mai mult în profesia de inginer? Ce-ți displace?


Recrutorul știe că fiecare meserie are părțile ei bune, care îi atrage pe oameni, dar și aspecte mai puțin dorite. Când te referi la cele din urmă, nu ar trebui să spui că nu-ți plac exact acele responsabilități de bază ale jobului.

Iată cum ai putea răspunde acestei intrebari interviu:

„Îmi place foarte mult munca de proiectare în inginerie, interacțiunea cu diferiți clienți și oportunitatea de a vedea cum proiectele prind contur. Dar, dacă ar trebui să aleg un lucru care să nu mă bucură la fel de mult, pot spune că acela este pregătirea contractului.”

 

Povestește-mi despre un proiect care nu a început tocmai bine, dar pe care l-ai finalizat cu succes. Ce ai face mai bine pe viitor?

Prin această întrebare, recrutorul încearcă să vadă dacă ai abilitatea de rezolvare a problemelor. Ar trebui să îi dai un exemplu care să demonstreze capacitatea ta de a te mobiliza atunci când lucrurile nu merg tocmai bine.

Iată cum ai putea răspunde:

„Am avut un proiect care a durat aproximativ șase săptămâni. În a doua săptămână mi-am dat seama că unul dintre membrii echipei nu se implică. Nu termina munca pe care a acceptat să o facă. M-am ocupat de situație și am programat o întâlnire de grup pentru a discuta problema. Am reușit să împart în echipă task-urile colegului care, între timp, a și plecat și să finalizăm proiectul la timp. În viitor, m-aș asigura că grupul are întâlniri săptămânale pentru a ne evalua progresul. Astfel proiectul se poate desfășura conform planificării și se va încheia așa cum ne dorim.”

 

Ce abilități noi în domeniul ingineriei ai dezvoltat recent?

Una dintre cele mai importante abilități care vor conta în 2021 este dorința de a învăța, de a evolua – care poate ajuta în timpuri economice incerte. Recrutorul vrea să vadă inițiativa ta, interesul pentru a-ți menține cunoștințele și abilitățile la zi. Iar așteptările sunt și mai mari de la Ingineri, aceștia trebuie să țină pasul cu schimbările din industrie și cu progresele tehnologice.

Iată cum ai putea răspunde:

„Îmi doresc ca proiectările mele să fie mai rapide, să simplific sarcinile consumatoare de timp și să ofer calitate clienților. Într-un moment în care fizic nu ne mai putem întâlni ca înainte instrumentele de vizualizare, de simulare și analiză online sunt foarte importante așa că am început să mă specializez în Civil 3D care mă ajută să proiectez o infrastructură civilă mai bună.” 

 

De ce ești interesat de o poziție în compania noastră?

Recrutorul încearcă să găsească răspuns la întrebarea „De ce noi?” Se așteaptă să-i spui ce știi despre companie și să exprimi un entuziasm autentic pentru rol. Tot ceea ce trebuie să faci este să te documentezi de pe site-ul companiei și din comunicatele recente ale acesteia, să vezi care sunt acele valori care corespund viziunii tale, care sunt proiectele în care simți că ai putea aduce plus.

Iată cum ai putea răspunde:

„Vreau să lucrez pentru această companie pentru că-mi place abordarea sa față de client și focusul nu pe un act de vânzare-cumpărare, ci pe înțelegerea relației cu acesta, pe colaborarea permanentă care transformă partenerii în prieteni și colegi de drum pe o perioada îndelungată. Este abordarea pe care am avut-o și la fostul job și prin care am reușit să aduc mulți clienți, prin recomandare.” 

Strâns legată de această întrebare este și întrebarea: Ce te califică pentru acest job? Recrutorul a văzut probabil și alți candidați cu aceleași calificări ca tine. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți folosești abilitățile specifice unui om de vânzări, să arăți că știi cerințele din anunțul de recrutare și că te potrivești cu ele, dar ai și abilități speciale pe care le poți folosi pentru companie.

 

Poți să-mi descrii o situație în care ai avut de-a face cu un client dificil?

Prin această întrebare, recrutorul încearcă să vadă cum îți controlezi emoțiile și modul în care te vei comporta sub presiune. Apreciază capacitatea ta de a rezolva situațiile tensionate pentru a menține clienții fericiți.

Iată cum poți răspunde: 

„Am interacționat cu un client dificil care încălca termenii contractului și acest lucru a întârziat proiectul. După ce s-au schimbat câteva e-mailuri și apeluri telefonice, i-am propus o întâlnire. În cadrul acesteia i-am prezentat riscurile care pot apărea în desfășurarea proiectului și l-am asigurat că vrem binele ambelor părți implicate. A funcționat și am putut merge mai departe.”

Povestește-mi despre momentul în care ai descoperit o situație periculoasă la locul de muncă. Cum ai gestionat această situație?

Siguranța la locul de muncă este primordială în companiile de inginerie. Răspunsul tău ar trebui să asigure angajatorul că ai un nivel ridicat de respect pentru practicile de lucru sigure:

Iată cum poți răspunde:

„Unul dintre colegi avea nevoie să facă o conexiune printr-un cablu care traversa un hol cu ​​trafic intens. L-am abordat direct și i-am spus că mi se pare că cablul nu este sigur. Au fost de acord și l-am ajutat să-l securizeze, astfel încât să nu mai fie un pericol.”

Cum te menții organizat?

Inginerii jonglează cu mai multe proiecte. Menținerea acestora timp și în buget este esențială. De aceea recrutorul vrea să știe dacă ai abilități bune de organizare, astfel încât să poți gestiona eficient munca:

Iată cum poți răspunde:

„Sunt o persoană punctuală și organizată. Îmi place să folosesc programe de planificare a proiectelor și folosesc constant Google Calendar pentru a fi la timp cu toate etapele premergătoare predării proiectului.”

Este important să reții că acestea nu sunt întrebările exacte pe care le vei primi la interviu. Te ajută doar să-ți formezi o strategie de răspuns și să înțelegi mai bine ce așteptări au recrutorii când pun aceste intrebari interviu. Evită pe cât posibil să formulezi răspunsuri așa cum i-ar plăcea recrutorului să audă pentru că relația de colaborare ar începe pe un neadevăr care ar putea duce în scurt timp la eșec. Cel mai bine este să fii tu însuți. Dacă angajatorii te plac așa cum ești și te consideră potrivit, vei începe cu dreptul noul job.

Ți-a plăcut articolul despre intrebari interviu pentru inginer? S-ar putea să-ți placă și:

Un CV detaliat îți este primul aliat. Cum îl pregătești pentru 2021
Iată cum se pregătesc și recrutorii pentru interviu

 

A fost util articolul? 12
intrebari interviu

Leave a Reply