• 23 Oct. 2020
  • 4 min

Cum poți obține mai rapid primul job în IT

job IT

Ne place să spunem că programatorii sunt răsfățați când vine vorba de salarii, beneficii și program de lucru. Dar, dacă ar fi să analizezi puțin și modul în care obțin primul job ți-ai da seama că aceștia nu trec prin toate etapele clasice de recrutare, ci au o anumită tehnică prin care reușesc să se afirme și să ajungă direct la oferta de angajare. Dacă și tu îți dorești un job IT este bine să cunoști calea scurtă și eficientă în recrutare.

Brandul personal devine din ce în ce mai important și te ajută să te diferențiezi când un angajator are de ales între doi sau mai mulți candidați. Chiar dacă pentru un job IT competiția nu este atât de mare ca în alte domenii, contează mult cum te poziționezi. 

„Cea mai bună cale de a-ți face un branding personal este să faci un proiect fără să-ți ceară cineva”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs. Fă ceva în domeniul tău astfel încât brandul tău personal să fie asociat cu pasiunea ta. 

De exemplu, poți să scrii codul unui site care ajută în prezent, cum ar fi pentru o strângere de fonduri, ajutor pentru pacienți, medici etc. Să vii cu o soluție tehnică pentru o problemă de actualitate și această soluție să fie atât de bine gândită încât să aibă potențial de a fi viralizată. Proiectul acesta ar trebui promovat printr-un blog personal, pe rețele profesionale sau pe site-uri precum GitHub unde poți să te prezinți, să faci schimb de experiență cu alți programatori și chiar să-i cooptezi în proiectul tău. Cu o astfel de abordare, ai șanse să-ți construiești cariera în IT și să atragi prima ofertă de angajare.

Descoperă ce ar trebui să faci concret pentru a obține mai rapid primul job în IT, fără prea multe interviuri, teste de codare și chiar fără a aplica pentru joburi. Multe dintre sfaturi vin de la un programatorul Rad Devon, fondatorul platformei online care îi poartă numele, unde promovează sesiunile gratuite de mentorship, dedicate celor care vor să renunțe la job pentru a deveni web developeri, precum și de la John Sonmez, personal development coach pentru software developeri și fondatorul site-ului simpleprogrammer.com. 

Începe cu freelancing pentru a te afirma pentru un job IT

Gândește-te cum ai proceda dacă ai vrea să te faci cunoscut în industria muzicii. Ai reuni membrii trupei, ai înregistra un demo și apoi l-ai trimite la o casă de discuri,  sperând că cineva te va suna? Categoric, nu!  Începe cariera pe cont propriu, ca un punk rocker, făcând ceea ce îți dorești să faci în loc să aștepți ca cineva să-ți dea credit. Ai nevoie doar de un instrument (computerul tău) și de un public (clienții), chiar dacă începi cu un nume mic. Freelancing-ul este ca o scenă de lansare care-ți dă ulterior curajul de a negocia așa cum îți place termenii contractului de muncă: remote, program flexibil, traininguri internaționale etc.

Asigură-te că ai prezență online

Unul dintre primele lucruri pe care îl face un recrutor atunci când vrea să-ți facă o ofertă de angajare este să-ți caute numele Google. Îl vei convinge că ești omul pe care-l caută dacă în primele rezultate apare blogul care-ți poartă numele, unde ai articole despre tehnologiile specifice de dezvoltare software sau în care povestești ce ai învățat nou. 

Un blog va arăta că ești pasionat de dezvoltarea de software și ești genul de persoană căreia îi place să învețe și să-i ajute pe ceilalți. În afară de blog, prezența implicarea în comunitățile de dezvoltare software, dar și în rețelele profesionale îți vor da credibilitate, în ciuda lipsei de experiență.

Creează portofoliu pentru un job IT

Să ai prezență online este minunat, însă este important să oferi și substanță în ceea ce comunici. Creează un portofoliu pe site-ul personal în care poți să oferi un exemplu de cod pe care îl scrii. Acest lucru va conta mult pentru echipa tehnică care vrea să-ți facă o ofertă, pentru că va vedea cât de implicat ești în dezvoltare și acumulare de experiență. Poți începe cu proiecte mici la care să lucrezi în timp ce înveți să codezi, iar după ce simți că ai deprins suficiente cunoștințe, poți încerca să scrii o întreagă aplicație cap-coadă. 

Mulți dezvoltatori de software sunt analizați după profilul lor pe GitHub, care arată pentru ce proiecte au scris cod, ce proiecte au creat, cât de des scriu cod și cât de popular este codul lor. Prezența pe această platformă te ajută să demonstrezi că ai abilități pentru un job în IT și este un plus când nu ai experiență.

Lucrează în echipă

Cel mai dificil lucru atunci când dezvolți singur un produs este că afacerea ta nu poate să evolueze și să te poți afirma. Dacă îți dorești și ca la un moment dat să treci de la freelancing la munca într-o companie, cel mai bine este să te îndrepți către echipe; hub-urile unde poți lucra alături de oameni cu diferite specializări în IT sunt adevărate școli de pregătire pentru munca în echipă. În plus, lucrând în echipă îți dezvolți abilitatea de a-ți argumenta punctul de vedere într-un mod structurat și, practic, îți formezi gândirea pentru a dezvolta soluții software.

Obține certificări

Le poți obține urmând cursuri de specializare în anumite limbaje de programare. Pe eJobs.ro, de exemplu, se caută programatori fără experiență care cunosc Java, PHP sau cu experiență minimă (mai puțin de doi ani) care cunosc C++, .NET. Însă nu se pune mult accent pe diplomă, cât pe experiență. Contează mult să alegi cursurile în echipă, una dintre cele mai bune modalități de a învăța. Câștigi mult din schimbul de experiență și deprinzi abilitatea de a critica munca ta sau a colegilor, iar această abilitate nu poate decât să te ajute să-ți îmbunătățești stilul de lucru și să te formezi ca programator.

Nu uita de networking

Este extrem de important să participi în mod regulat la evenimentele online ale comunităților de programatori, să pui întrebări și chiar să ceri discuții one to one cu liderii acestor comunități, pentru a le povesti experiența ta de lucru în anumite limbaje de programare. De asemenea, contează să-ți formezi o rețea cu oameni care lucrează pentru diverse companii, pentru a fi informat la zi despre oportunitățile care apar în respectivele companii. Meet-up-urile sunt nu numai o ocazie de a-ți găsi primul job, dar îți oferă și ocazia de a te întâlni cu viitori parteneri pentru start-up-uri sau de a învăța din ceea ce fac alte companii.

Comunică sincer

Te-ai întrebat ce înseamnă să faci treabă excelentă ca programator? Să integrezi algoritmi inteligenți peste tot? Să fii super rapid? Unele companii apreciază aceste atuuri, dar cel mai important factor care face ca munca unui programator să fie excelentă este comunicarea. Chiar dacă lucrezi la un proiect mic, asigură-te că oamenii știu ce progrese faci. Asigură-te că știu când ceva te ține în loc din dezvoltarea unui proiect sau că vei întârzia un deadline. Această abordare te va ajuta să te afirmi. 

Experiența pentru un job IT începe cu pasiune și perseverență. Contează să nu renunți, să continui să faci ceea ce-ți place și, foarte important, să vorbești despre ceea ce faci. 

 

Ți-a plăcut articolul despre job IT și cum îl poți obține mai rapid? S-ar putea să-ți placă și: 

Salarii IT. Cât câștigi în România comparativ cu alte țări europene

E OK să te răzgândești dacă nu-ți mai place ce faci

A fost util articolul? 3
domeniul ITit

Leave a Reply