• 14 Feb. 2024
 • 2 min

Vrei job part-time? Află oferta și cât câștigi de anul acesta

joburi part-time

Ai început anul probabil cu planuri mari din punct de vedere profesional și financiar. Îți dorești să-ți suplimentezi veniturile sau să câștigi experiență în timp ce te dedici și studiilor. În oricare dintre aceste aceste situații te-ai afla, un job part-time este potrivit, dar înainte de a începe căutarea merită să afli care este poziția angajatorilor față de acest tip de joburi.

Piața locurilor de muncă part-time a variat în ultimii doi ani. După ce în 2022, interesul candidaților pentru joburile part-time a scăzut, ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie, în 2023 am văzut tot mai mulți candidați care au aplicat la o ofertă de joburi cu 10% mai mare decât decât în anul precedent. 2024 vine însă cu o schimbări din partea angajatorilor. Află care este oferta de joburi part-time, cerințele acestora, precum și ce salariu ar trebui să ceri când lucrezi cu jumătate de normă.

 

Câți angajatori vor crește numărul de joburi part-time 

Din cele 370.000 de joburi postate anul trecut pe eJobs.ro, 72.000 au fost part-time. Pentru anul acesta, însă, angajatorii au în plan preponderent angajări full-time, în condițiile în care doar 8,2% dintre respondenții celui mai recent sondaj eJobs.ro spun că vor crește numărul de joburi cu jumătate de normă scoase în piață. Mai mult decât atât, aproape 70% dintre aceștia declară că numărul de posturi part-time pe care le au în companie este destul de mic și că nu estimează nicio fluctuație în acest sens.

 

Oferta de joburi cu jumătate de normă

Anul acesta, spre exemplu, din cele aproape 40.000 de joburi postate de la 1 ianuarie și până acum, 6.500 au fost part-time, ceea ce înseamnă că, procentual, până acum, suntem destul de aproape de 2023. „Tot la aproximativ 15% se află și nivelul aplicărilor pentru aceste joburi, candidații, mai ales cei foarte tineri, fiind interesați de oportunitățile care le permit să acumuleze experiență în timpul studiilor. Dacă vorbim despre categorii de vârstă mai mari de 24-25 de ani, atunci vedem în special candidați care au deja un job și sunt în căutarea unei surse suplimentare de venit, respectiv un loc de muncă part-time”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România. 

Sondajul realizat în luna ianuarie, pe un eșantion de 170 de companii respondente, mai arată că 3,1% dintre angajatori vor avea mai puține joburi part-time noi pentru 2024, iar 22,4% încă nu știu cum vor evolua lucrurile din acest punct de vedere.

 

De unde lucrezi când ai un job part-time

Un aspect interesant este faptul că, dacă la nivel general, aproximativ 5% din numărul total de joburi este reprezentat de cele remote, când vine vorba despre pozițiile part-time, procentul se dublează. Astfel, 10% din totalul joburilor part-time sunt remote. „Asta se întâmplă tocmai pentru că angajatorii înțeleg că majoritatea angajaților care vor să lucreze cu jumătate de normă au deja un job full-time sau au alte activități care le ocupă o bună parte din timp, cum ar fi studiile, și le-ar fi imposibil, prin urmare, să vină la birou”, explică Roxana Drăghici.

 

Domeniile cu cel mai mare număr de joburi part-time

În retail, servicii, arte / entertainment, call-center / BPO, advertising / marketing / PR și transport / logistică vei găsi cel mai mare număr de poziții part-time scoase în piață de la începutul anului. Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.ro, salariul mediu net pentru joburile cu jumătate de normă este de 3.000 de lei pe lună. Această medie include toate județele, toate domeniile și toate nivelurile de experiență. 

 

Salariile pentru locurile de muncă cu jumătate de normă

Împărțite pe domeniile care angajează cel mai mult part-time, mediile salariale arată astfel: 2.200 de lei net pentru retail, 2.000 pentru call-center, 2.100 de lei pentru servicii, 3.000 de lei pentru arte / entertainment, 2.100 pentru advertising / marketing / PR și 2.500 de lei pentru transport / logistică.

Sondajul a fost derulat în luna ianuarie a acestui an, pe un eșantion de 170 de companii respondente.

În acest moment, peste 25.000 de locuri de muncă sunt disponibile pe eJobs.ro. Dintre acestea, 3.800 sunt part-time.

 

Ai găsit utile informațiile din articolul despre joburi part-time? Citește și: 

Cu ce oportunități profesionale vin companiile în 2024

Descoperă domeniile cu cele mai multe joburi remote

 

 

 

A fost util articolul? 10
part-time
 • AvatarDodoc Dan zice

  Pensionar de invaliditate gradul 3

  • Bună, Dan,

   Te putem ajuta cu un job part-time?
   Poți suna la 021 9124 și colegii îți pot face recomandări.

   • AvatarPorojan Ileana zice

    Buna ziua,
    Sunt interesata de un job part time in cadrul Kafland Militari Residence.
    Mentionez ca locuiesc in cartier.
    Cu stima,
    Ileana Porojan
    Telefon 0770632456

    • Bună, Ileana,

     Aici găsești joburile companiei Kaufland: https://www.ejobs.ro/company/kaufland/12773
     Momentan nu au anunțuri pentru Kaufland Militari, dar poți aplica și să menționezi în CV/mesajul pentru angajator că ești interesată de un job part-time la Kaufland Militari Residence.
     Îți recomandăm să suni la 0219124 și colegii te vor îndruma spre joburile care te interesează.

    • Bună, Ileana,

     Aici găsești joburile companiei Kaufland: https://www.ejobs.ro/company/kaufland/12773
     Momentan nu au anunțuri pentru Kaufland Militari, dar poți aplica și să menționezi în CV/mesajul pentru angajator că ești interesată de un job part-time la Kaufland Militari Residence.
     Îți recomandăm să suni la 0219124 și colegii te vor îndruma spre joburile care te interesează.

   • AvatarGrigore Oana zice

    Bună ziua!!
    Sunt cadru didactic, 33 ani.
    Ma puteți ajuta cu un job part-time?
    Vă mulțumesc!!

   • AvatarConstantin Adrian zice

    Ma numesc Constantin Adrian și am lucrat la Mega image 3 ani și nu pot să-mi dau seama de ce nu mi se da și bonurile de masă o sa solicit un avocat în privința asta finca nu am fost nici pina la ora actuala informat de ce nu mi se da fiind și o persoană cu handicap

    • Bună, Constantin,

     Îți recomandăm să ceri un răspuns în scris din partea companiei. De aseemnea, poți depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul/județul unde locuiești sau poți cere ghidarea unui avocat specializat în dreptul muncii.
     O variantă este să te adresezi și Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

 • AvatarGhindaru Roxana zice

  Imi doresc un job part time.

 • AvatarRodica zice

  Caut un job part time in domeniul achizitiilor publice. Am un PFA – consultanta achizitii publice si imi doresc o colaborare cu firme care au nevoie de ajutor in aceasta activitate.

Leave a Reply