• 15 Jun. 2022
  • 4 min

Cele mai importante lecții de care să ții cont în testare

lectii

Când ești în fața unei schimbări în carieră, prima reacție este probabil aceea de a te preocupa și de a -ți pune multe întrebări dacă vei reuși. Însă oricât de dificil ți s-ar părea domeniul sau pașii pentru a-ți atinge obiectivele, este important să fii încrezător în tine și să ai o doză de curaj. De exemplu, dacă te orientezi spre testare software, este mult mai important să-ți antrenezi mintea și atenția decât să consideri că nu ai experiență. Și să nu ai temerea că vei greși.

Dacă în acest articol punctam cele mai importante greșeli pe care să le eviți în testare, acum îți prezentăm acele lectii pe care să le reții din erori. Pentru că este firesc să nu-ți iasă totul perfect, contează ce înveți din experiență.

 

Testarea software-ului este o provocare

Poate ai auzit că testarea software-ului este simplă sau că nu ai nevoie de prea multe cunoștințe să faci acest lucru.

Dar poate remarci că bucătarul a uitat să pună sare în mâncarea ta preferată sau că un banner ar avea nevoie de culoarea portocaliu în loc de albastru pentru a atrage mai multe conversii. Sau identifici greșelile de ortografie într-o carte. 

Așa este și testarea software-ului. Te provoacă să fii atent, să punctezi imediat erorile identificate și, în cele din urmă, să fii cel coleg pe care oamenii îl plac, chiar dacă găsești greșeli în munca lor.

 

În testare contează atitudinea

Misiunea ta este să identifici erorile de navigare în site, astfel încât să contribui la crearea unei experiențe plăcute pentru user. Însă acest rol nu-ți dă dreptul de a fi critic sau nepoliticos cu ai tăi colegi. Principala ta preocupare ar trebui să fie aceea de a ajuta la îmbunătățirea calității unui site. Un tester ar trebui să abordeze testarea cu atitudinea corectă și ar trebui să aibă o privire de ansamblu asupra activității, mai degrabă decât să critice pe cineva sau să se poziționeze ca fiind mai bun decât alți colegi.

 

Comunicarea este esențială și într-un job tehnic

Atunci când munca ta presupune să găsești greșeli, este important să le transmiți cu tact programatorilor. Nimeni nu ar dori să audă „ai făcut greșeli”, dar toată lumea ar răspunde pozitiv la „putem face asta mai bine în acest fel, nu crezi?”

 

Claritatea poate face diferența

Ai observat și situația în care programatorii prioritizează erorile, raportate de testerul X, dar nu de către testerul Y? Testerul X oferă întotdeauna informații mai clare despre eroarea raportată. El investighează problema, încearcă să-i înțeleagă cauza principală, iar în raport va detalia bug-urile și soluțiile, de aceea dezvoltatorilor le place să prioritizeze erorile sale.

 

Testarea software-ului înseamnă învățarea constantă

Când lucrezi într-un domeniu în care tehnologia se schimbă zilnic, este important să ții pasul cu ea și să găsești sursele de unde te poți documenta și învăța.

Piața este plină de cursuri, tutoriale, bloguri pentru a învăța lucruri noi în testare. Dar care dintre aceste surse corespunde cel mai bine așteptărilor tale? Care îți oferă ocazia de a și practica ceea ce înveți, astfel încât să fii cât mai pregătit pentru primul job de tester?

Poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. 

 

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Testarea software-ului înseamnă dezvoltarea abilităților

Un tester bun ar trebui să aibă atenția formată pentru a observa detalii, greșeli, dar și abilități analitice, care-i permit să pună informația într-un anumit context. Contează să fii deschis cât mai multor experiențe (în companii, hackatoane sau pe cont propriu) pentru a te forma și să întrebi ori de câte ori simți nevoia de clarificări sau de informații în plus!  

 

Auto-motivarea este importantă pentru a reuși în acest domeniu

În primele luni de formare în testare software, vei întâmpina în practică situații mai dificile, care poate te vor determina să te gândești dacă ai făcut alegerea potrivită în carieră. Contează mindset-ul tău pentru a face față provocărilor. Ele apar în orice domeniu, însă cei care înțeleg importanța a ceea ce fac și au un scop vor reuși. Gândește-te ce impact are munca ta, la ce optimizări contribui și această abordare te va motva să continui.

 

Înțelegerea prioritățiilor e una dintre acele lectii esentiale

În rolul tău de tester vei fi distras cu multe sarcini, de colegi care vor să le testezi acum o aplicație, însă tu trebuie să înțelegi prioritatea fiecărui task, să ceri deadline-uri sau să discuți cu managerul pentru a agrea o ordine în activitatea ta. Astfel, vei lucra eficient, vei putea livra la timp, iar echipa își va putea atinge target-ul.

 

Când ești tester, trebuie să fii utilizator final

Preia rolul utilizatorului final, gândește-te la diferite situații de navigare pe desktop și pe mobil, realizează o comandă, verifică cât timp durează să faci acea comandă, cât durează să se încarce paginile.  Ia în calcul faptul că oamenii nu navighează pe internet, respectând indicațiile vreunui manualul de utilizare. Oamenii își doresc site-uri simple și prietenoase, iar misiunea ta este să testezi acea simplitate. 🙂

Urmează-ți obiectivele și ține cont de aceste lectii pentru a avea acea carieră în care te regăsești!

 

Ți-a plăcut articolul despre lectii de care merită să ții cont în testare software? Descoperă și alte articole pe aceeași temă: 

 

Ai temeri față de un nou început în carieră? Iată cum le poți depăși!

 

5 lucruri pe care să le faci acum pentru viitoarea carieră

 

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply