• 5 May. 2022
  • 4 min

Ai temeri față de un nou început în carieră? Iată cum le poți depăși!

temeri

Pe măsură ce nevoia de tot mai multe aplicații mobile și aplicații web crește, și nevoia de testeri software crește, misiunea lor fiind aceea de a identifica bug-urile și de a oferi, împreună cu echipa de programatori, o experiență plăcută de navigare.  Pe eJobs sunt peste 460 de joburi de testeri și poți găsi ușor și oferte pentru entry level. Pentru a te diferenția, contează să știi bine limba engleză, să ai abilități digitale și cunoștințe de bază HTML, CSS, JavaScript. Însă o schimbare în carieră, spre un domeniu tehnic, îți poate crea temeri și motive de reticență.

Și nu ești singur în această situație. Atunci când își fac propria evaluare, românii consideră că principalele motive care îi împiedică să obțină jobul dorit sunt: lipsa studiilor superioare, lipsa încrederii în sine, faptul că nu sunt suficient de digitalizați, că nu au suficientă experiență, arată un studiu eJobs. 

Pe lângă teama că poate nu ai abilități digitale și cunoștințe sau experiență în testare, te gândești ce curs te va ajuta să te formezi conform cerințelor angajatorilor și mai ales ce vei face după finalizarea studiilor. Dacă nu te vei putea angaja? De asemenea, experiența altor testeri, care s-au confruntat cu bug-uri, cu deadline-uri strânse sau cu o rutină, îți poate crea temeri, când vine vorba de o carieră în IT.

Descoperă temerile pe care le poți  întâmpina începi o carieră în testare și cum le poți depăși: 

 

Temeri că după finalizarea studiilor nu vei avea îndrumare în carieră

Ți se pare important să ai un start bun, să înveți testare de la profesioniști, să ai alături o echipă care să te motiveze și alături de care să faci schimb de experiență. În plus, ai nevoie de ghidare în carieră și după absolvirea cursurilor, astfel încât să știi cum să te pui în valoare și să convingi recrutorii că ești candidatul potrivit pentru jobul dorit. Dar unde găsești acest mediu de formare și consiliere în cariera în IT? Este normal să ai obiective și multe preocupări la început de drum, dar există și soluții care răspund așteptărilor tale. 

Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). 

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Temeri că nu vei identifica bug-urile

Erorile care nu știi de unde vin îți pot crea neplăceri în testare, te pot ține pe loc și chiar te împiedică să observi alte detalii. Însă sunt necesare pentru a învăța. Contează să știi că ai la îndemână soluții de automatizare a testelor care te ajută să oferi context bug-urilor, fie prin capturi de ecran, fie prin pașii de testare sau integrări cu Jira, Slack sau Teams. Toate aceste tool-uri te ajută să identifici bug-urile misterioase și să fii productiv în activitatea ta ca tester. 

 

Temeri că nu vei putea colabora eficient cu programatorii

Una dintre cele mai mari temeri pe care o poți avea, ca tester, este cea de interacțiune cu echipa de developeri sau intrarea în scenarii de testare fără cerințe software predefinite. Însă munca ta depinde de echipa de development. Dacă găsești erori în teste trebuie să discuți cu echipa de dezvoltare. Și poate aici intervine temerea, pentru că te gândești că nu ai suficientă experiență sau nu poți să explici într-un limbaj de specialitate. Însă, gândește-te că și colegii tăi au avut poate un start similar în carieră. Contează să ai spirit de echipă și, alături de developeri, să clarifici mai întâi cerințele de testare. Apoi ei se așteaptă să le precizezi într-un limbaj simplu care sunt erorile și să vii cu propuneri de îmbunătățire. Pe parcursul desfășurării proiectului, e important să fii deschis să le răspunzi la întrebări și să testezi pe măsură ce ei modifică codul.

 

Jobul tău va presupune sarcini repetitive?

Te gândești că activitatea ta principală este aceea de a executa sute de teste repetitive. După câteva runde, poate simți că trăiești aceeași zi din nou și din nou. Însă, și în acest caz, platformele de automatizare te pot ajuta cu testele end-to-end și cu îmbunătățirea experienței userilor. Astfel poți câștiga timp prețios pentru a-ți concentra energia pe crearea sau planificarea unor teste eficiente, pe învățare sau pe asumarea unor roluri de coordonare în cadrul echipei.

 

Dacă vei întârzia lansarea?

Cu o noapte înainte de lansarea unui produs, trebuie să fii pe baricade pentru a identifica bug-urile și pentru a veni cu soluții pentru acestea. Indiferent dacă folosești testarea manuală sau testarea automată, timpul este limitat și presiunea destul de mare. Însă poți fi la timp cu termenele de lansare dacă stabilești de la început cu echipa ta un plan de lucru, cu deadline-uri mai mici, simulări ale lansării, timp pentru a lucra la bug-uri și pentru a retesta. Astfel eviți situația neplăcută în care termenul de lansare al unui site este compromis de testare. 

Tindem să ne lăsăm influențați de emoții și să ne căutăm scuze atunci când ar trebui de fapt să acționăm. Ce-ai zice dacă ți-am spune că te putem ajuta să transformi emoțiile acestea în adevărate motoare pentru schimbare?  De un singur lucru avem nevoie, însă, de la tine. Adu curajul de a încerca ceva nou! De restul se ocupă eJobs și proiectul cursuri IT! 

 

Ți-a plăcut articolul? S-ar putea să-ți placă și: 

 

5 provocări pe care le întâmpini în formarea pentru o carieră în IT

 

7 beneficii pe care ți le aduce consilierea în carieră

A fost util articolul? 2
fricatemeri

Leave a Reply