• 14 Apr. 2022
  • 4 min

5 provocări pe care le întâmpini în formarea pentru o carieră în IT

provocari

Perspectiva unei schimbări în carieră sună tare bine și entuziasmul este destul de mare, mai ales când alegi să te orientezi spre un domeniu care-ți oferă multe oportunități, precum IT-ul. Te gândești la viitoarea ta carieră de programator sau tester, la faptul că te vei forma într-un domeniu de viitor, vei avea un salariu peste cel mediu pe economie și vei rămâne competitiv pe piața muncii. Și este important să-ți menții acest optimism și pe parcursul studiului – o etapă esențială, căreia merită să-i acorzi atenție pentru că te ajută să-ți atingi obiectivele în carieră.  Ca orice început, etapa de învățare nu este însă lipsită de momente mai dificile și de provocari. Te poți confrunta cu pierderea motivației, cu teama de a nu greși, cu distrageri sau cu lipsa unei îndrumări profesioniste.

Descoperă cele mai frecvente provocari care pot apărea în timpul studiului și abordarea care te va ajuta să le depășești.

1. Nu ai un obiectiv clar definit

Fără a avea un motiv bun pentru a învăța lucruri noi și a te dezvolta, nu te poți implica în experiența de învățare. Și este firesc. Toți preferăm să fim siguri că urmăm o formare care ne aduce și un job de care să fim mulțumiți. Reține că obiectivele nu înseamnă perfecțiune. Ele contează pentru a evolua spre o versiune mai bună a ta. Chiar dacă nu-ți atingi obiectivul sau dacă durează mai mult decât te-ai aștepta, actul de a învăța și de a încerca te ajută să crești profesional.

Soluția: Clarifică obiectivele oricărei experiențe de învățare. Poate îți dorești să evoluezi în carieră sau să ai un salariu mai mare decât cel de acum. De exemplu, dacă urmezi cursuri de calificare în domeniul IT, de la un job de tester poți avansa spre un job de programator junior. Salariul tău poate varia în funcție de mărimea companiei, de proiect și poate crește chiar și de câteva ori pe an. În plus ai oportunitatea a obține un loc de muncă în străinătate.

 

2. Îți lipsește motivația

Capacitatea ta de învățare depinde în mare măsură de motivație care poate însemna un mediu de învățare pozitiv, un grup de la care ai ce învăța. Gândește-te la Piramida lui Maslow. La bază sunt nevoile fiziologice (apă, mâncare), urmează nevoia de siguranță emoțională și psihică,  nevoia de a aparține unui grup, stima de sine (influențată de o cultură pozitivă a mediului de lucru) și, în vârf, se află autorealizarea (disponibilitatea de a învăța), care nu se poate realiza fără a avea celelalte nevoi îndeplinite și fără motivație. 

Când înveți pe cont propriu, poți avea și momente în care motivația scade și ai avea nevoia de de conexiune, de a apaține unui grup. Se știe că împărtășirea experiențelor, cunoștințelor și observațiilor motivează.

Soluția: În cadrul cursurilor IT, by eJobs vei avea ocazia de a interacționa cu oameni care au aceeași pasiune ca tine. Poți împărtăși cu ei provocările pe care le întâmpini în învățare și vei afla modalități prin care ei le-au depășit, abordări și stiluri de gândire care te pot ajuta. Astfel vei avea sentimentul că aparții unei comunități și nu ești singur în formarea pentru o carieră în IT.

Participă la proiectul Cursuri IT!

Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). 

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți.  După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

3. Îți este teamă că vei greși

Poți crede că a nu încerca este varianta mai sigură decât a risca și a greși. Această abordare te împiedică însă să deprinzi abilități valoroase și să profiți de oportunități în carieră. Dar reține că greșelile sunt inevitabile în învățare și ar trebui să te relaxezi și să găsești soluții.

Soluția: Acordă-ți momente zilnice în care te încurajezi că poți reuși, dezvoltând astfel o atitudine pozitivă față de învățare. În cadrul cursurilor IT by eJobs vei avea ocazia de a exersa noțiunile învățate. Și da, este permis să greșești. Și să întrebi. Contează doar să accepți greșelile ca parte din procesul tău de formare, acestea fiind utile pentru a ști cum să acționezi la job și în viață. În timp, îți vei dezvolta abilitățile de autocorecție și astfel vei putea cum să identifici greșelile și să le rezolvi.

 

4. Nu ai o îndrumare profesionistă 

Interacțiunea cu profesori care nu explică cum trebuie, lipsa de cooperare a acestora pentru a te ajuta să înțelegi materia sau predarea plictisitoare sunt factori care pot pune bariere în calea învățării. Și întrebarea  „Ce voi face după finalizarea cursurilor?” îți dă poate de gândit, iar lipsa unui răspuns convingător poate duce la scăderea motivației tale pentru învățare.

Soluția: Proiectul Cursuri IT by eJobs pune accent pe partea practică și pe cooperarea în timpul studiului atât cu trainerul, cât și cu ceilalți cursanți. Cuprinde și sesiuni de consiliere în carieră și  îți oferă informații personalizate și sprijin pentru a lua decizii informate. Consilierul îți explică ce profesie sau job ți se potrivește cel mai bine, ținând cont de pasiunile tale, de obiective, dar și de calificări. Te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici și îți va oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu.

 

5. Nu te poți concentra

În timp ce studiezi ești poate copleșit de numeroase forme de comunicare digitală, verbală și scrisă. Telefonul sună, notificările pe e-mail și în social media se adună. Acest ritm își pune amprenta asupra puterii tale de concentrare. Poate ești prezent la un curs, dar te gândești în altă parte. 

Soluția: Lipsa concentrării poate fi depășită rezervând  „o oră de concentrare” în care să-ți ignori telefonul, să oprești notificările (poți folosi tool-uri care fac acest task) și să te implici în studiu. Propune-ți ca de la fiecare sesiune de studiu să pleci cu ceva nou învățat și să oferi cel puțin o informație nouă colegilor.

Mindset-ul care te ajută să depășești mai ușor provocările 

Când înveți ceva nou este firesc să întâmpini obstacole și să faci greșeli. Sunt inevitabile. Contează abordarea ta. Iar cel mai potrivit este să accepți aceste situații, să vezi ce poți învăța din ele și să începi să te gândești la următorii pași. 

Cercetările arată că modul în care îți gestionezi dezamăgirea, firească momentului, este un predictor al capacității tale de a avea succes. Depășirea obstacolelor nu este ușoară, dar singura modalitate de a fi o versiune mai bună a ta este practica.

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

7 beneficii pe care ți le aduce consilierea în carieră

 

Vrei să devii tester? Află cum poți deprinde motivația necesară

A fost util articolul? 1

Leave a Reply