Atunci când succesul familiei umbrește obstacolele pe care le întâmpină etnia în general, e ușor să uiți rolul pe care îl ai în procesul de schimbare și de eliminare a stereotipurilor. Nu este însă cazul lui Samir Simion, care își îmbrățișează rădăcinile chiar și atunci când alții refuză să le vadă. Descoperă-i povestea în campania #LikeRom!
Samir Simion s-a născut într-una dintre cele mai cunoscute familii de sportivi din România, care a obținut de-a lungul timpului nenumărate medalii europene, mondiale şi olimpice. O familie de pugilişti care a adus România pe cele mai inalte trepte ale podiumului, începând cu Gheorghe Simion şi continuând cu cei doi fraţi mai mari ai lui Samir – Marian şi Dorel. De la tatăl sau, Gheorghe Simion, devenit maestru al sportului, cavaler al Ordinului „Serviciul Credincios” şi decorat de doi preşedinţi ai României, Samir a învăţat încă de mic importanţa educaţiei de acasă, dar şi cea adusă de şcoală. O cariera sportivă de succes nu a fost niciodată suficientă, cei trei frați fiind învăţaţi să aprecieze valoarea educaţiei primită în şcoală. Lecţie care ulterior i-a ajutat mult în viaţa ce a urmat succesului sportiv, iar lui Samir i-a pavat drumul spre o carieră în administraţia locală, pe care o desfăşoară cu mare dragoste şi implicare.
„Tatal meu a terminat şi el Facultatea de Sport, fiind cel care a ţinut mereu foarte mult la educaţia noastră. Singurele lucruri pentru care ne certa foarte mult dacă nu erau îndeplinite: caietul liniat mereu şi temele făcute la zi. Educaţia timpurie şi educaţia prin sport – aici intervine disciplina. Atâta timp cât există disciplină şi un plan bine definit de la începutul carierei, de mic copil. Tatăl nostru spunea : «Vii la sport, dar în primul rând faci şcoală». Pentru noi a contat foarte mult şcoala, pentru că nu poţi să faci sport fără şcoală,” povesteşte Samir Simion în campania #LikeRom.
Urmând tradiţia familiei, Samir a făcut sport de performanţă până la varsta de 16 ani, dar nu a renunţat niciodată cu adevărat la sport, urmând cursurile şi terminând Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, continuată cu un master în managementul activităţilor sportive. Din 2016 este consilier local la sector 4 în Bucureşti, precum şi consilier parlamentar în cadrul departamentului Minorităţi şi Drepturile Omului. Pasiunea sa pentru a aduce o schimbare în comunitate s-a manifestat prin proiecte de lege de protecție și acceptare a florarilor din sectorul 4, dar și prin foarte multe proiecte de educație prin sport. În plus, Samir este preşedintele Asociaţiei Municipale de Box Bucureşti şi conduce o asociaţie pentru rromii sportivi, cu activitate la nivel national, cu evenimente pentru tineri şi copii de etnie rroma.
„Toţi din familie am preluat sportul practicat de tata şi toţi am vrut să devenim mari campioni. Fraţii mei au devenit dublii campioni mondiali şi europeni, iar eu am încetat activitatea şi am luat-o la un moment dat pe un alt drum,dorindu-mi să ajut alţi cetăţeni de etnie rroma, din poziţia în care sunt, de consilier local,” povesteşte Samir Simion, #LikeRom.
Nu regretă niciun moment că a făcut acest pas şi nu a ajuns un campion mondial la box precum fraţii săi şi este fericit că ştie ca poate avea un impact la fel de mare asupra României, dar din alta perspectivă, din cea de om politic implicat şi dedicat. O perspectivă mult mai axată pe concret şi pe ajutarea practică a comunităţii etnice din care fac parte el şi familia sa.
„Sunt fericit că am făcut acest lucru şi de cât de mult am putut să ajut până la ora actuală o parte din cetăţenii care au avut nevoie de ajutorul şi de intervenţia mea. Chiar am avut un proiect de hotărâre locală adresat florarilor rromi, pentru eliminarea abuzurilor cărora ei trebuiau să le facă faţă zilnic. Este un aspect de care sunt mulţumit,” a adăugat Samir Simion.
Mai mult decat atât, Samir a încercat mereu să fie alături de toţi cetăţenii care au venit la el în audienţă şi care întâmpinau diferite probleme sau aveau nevoie de urgentări în rezolvarea unor cazuri (de la probleme cu parcările şi până la probleme de administraţie clară– copacii din zona caselor, gardurile de delimitare a curţilor etc).
De unde însă toată această energie pentru a face ca lucrurile să se schimbe şi normalitatea să se instaleze şi în România? Născut într-o familie cunoscută şi respectată, Samir nu a uitat totuși rădăcinile arborelui genealogic şi tradiţia mai îndelungată a familiei sale. Este mândru de faptul că face parte din etnia rroma şi o spune de fiecare dată când are această ocazie.
„Sunt rrom boldean (rromi care se ocupă de ani de zile de comerţul cu flori). Atât bunicii şi străbunicii din partea tatalui meu, cât si cei din partea mamei mele sunt rromi boldeni. Întreg arborele genealogic,” spune Samir Simion.
Când eşti însă un om vocal şi sincer cu etnia din care faci parte, trebuie să fii pregătit şi pentru un val de discriminare. Atât Samir, cât şi fraţii săi, au urmat mereu cursurile unei şcoli desegregate, iar el s-a încadrat mereu foarte bine. Nu am avut nicio problemă în timpul şcolii. Ca de altfel şi astăzi, mulţi dintre colegii lui nici nu ştiau că este de etnie rroma, deşi el susţinea acest aspect „sus şi tare”.
„Am fost discriminat, deşi nu în faţă, ci pe la spate. Ştiu din spusele celor apropiaţi, colaboratorilor, colegilor, ca în diverse momente şi întâlniri faptul că fac parte din etnia rroma a fost o problemă”, explică Simion în campania #LikeRom, care ştie că a pierdut diverse oportunităţi pentru că este rrom, deşi mulţi nu au avut curajul să îi recunoască motivul.
Provenind însă într-o familie numeroasă şi renumită, care mereu şi-a recunoscut şi apreciat originile, a avut parte constant de un exemplu foarte bun care l-a ajutat să nu renunţe şi să nu se lase influenţat de părerile rasiste din jur.
În acelaşi timp, Simion ştie şi că discriminarea nu dispare dacă este ascunsă în spatele uşilor închise şi cu toate eforturile de eliminare a ei, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte.
„Cu siguranţă discriminarea nu o să dispară, la fel cum nu o să dispară nici ura de rasă. Dar, eu vă spun sincer că nu am avut nicio problemă să trec peste acest aspect şi am vrut să arăt că şi noi putem face lucruri foarte frumoase şi suntem tot oameni,” a concluzionat Samir Simion.
Din această toamnă, Samir Simion face parte din platforma şi campania #LikeRom, care încearcă să oprească discriminarea împotriva etniei rroma şi să demonstreze că avem printre noi un număr mare de oameni din această etnie care au reuşit să depăşească orice problemă şi discriminare şi care deţin funcţii importante, atât la nivelul statului,cât şi în cel public. Oameni care ne fac mândri că suntem români şi care poartă cu mândrie numele României şi în străinatate.
„Această platformă este necesară în primul rând pentru că în rândul nostru sunt foarte multe exemple ştiute, dar care nu sunt vizibile în rândul celorlalţi cetăţeni şi tineri şi viitori oameni de excepţie. Ei pot lua de aici un model, din diversele zone ale societăţii, şi putem să arătăm că şi noi putem să fim un model. Un model de succes,” a conchis Samir Simion în campania #LikeRom.
Cum să treci peste obstacolele din carieră cu un obiectiv profesional