• 18 Mar. 2016
  • 7 min

Liviana Tane: Reușim să facem din The Nest Project o comunitate. Majoritatea cursanţilor păstrează legătura cu noi

The Nest Project, comunitatea oamenilor care vor să înveţe despre digital, comunicare, tehnici de redactare şi make-up, îşi propune să atragă în 2016 peste 800 de participanţi la cursuri şi workshop-uri. Diferenţa faţă de alte training-uri este abordarea lectorilor şi a cursanţilor. Învaţă împreună şi păstrează relaţiile şi după cursuri.

Liviana Tane, o jurnalistă de 38 de ani, absolventă a facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, a participat în urmă cu un an la un proiect european unde a cunoscut oameni talentaţi, gata să iasă din ppt-uri şi să transmită oamenilor experienţa şi valorile lor. A lucrat bine alături de ei şi împreună au ales să meargă cu The Nest Project, o comunitate a oamenilor care vor să înveţe despre digital, comunicare, tehnici de redactare, make-up.
Jurnalista a pornit cu o investiție de aproximativ 30.000 euro, la care va adăuga, din această primăvară, investiţia în sediul secundar dotat integral cu baza tehnică necesară: echipamente de filmare și fotografiere, editare imagine și sunet.  Banii necesari pentru a porni această afacere i-a obţinut din împrumuturi de la bănci sau de la prieteni care au crezut în potențialul proiectului și în determinarea de a construi o instituție pe care Liviana o doreşte solidă din perspectiva tipului de educație pe care o promovează.
În 2015, a avut  100 de participanți la cursuri de lungă durată, care au între 360 și 540 de ore, şi peste 150 de participanţi la workshop-uri. În 2016, a implementat conceptul butic de training, cu grupe mici. În primele două luni ale anului a avut 16 participanți la cursuri și peste 50 la workshop-uri. Până la sfârşitul anului, îşi propune să atragă 300 de participanți la cursuri și 500 la workshopuri. Lor li se vor adăuga participanții la evenimentele publice pe care The Nest Project le organizează împreună cu partenerii universitari și cu instituțiile publice.

eJobs.ro: Dacă ar fi să realizaţi un top al cursurilor preferate de participanţi, care ar fi acesta?

 

Liviana Tane: În ultimii ani, regulile jocului s-au schimbat definitiv în mass-media și comunicare, aproape nimic din ceea ce funcționa acum cinci-zece ani nu mai are azi aceeași eficiență. Ne adresăm unui domeniu în care reziști doar dacă poți să te adaptezi și să te reinventezi permanent, iar acesta este primul criteriul după care gândim ofertele de cursuri. Mă bucur să văd că oamenii sunt receptivi schimbărilor și aleg din ce în ce mai des cursuri cu o aplicabilitate cât mai largă.
Cursul de Digital Publishing, de exemplu, este unul dintre cele mai solicitate tocmai datorită versatilității lui: se adresează nu doar profesioniștilor în comunicare și tinerilor pasionaţi de acest domeniu, ci şi oamenilor care lucrează într-un mediu competitiv. Să poți să creezi content marketing, să stăpânești mecanisme de viralizare online, să ai o nouă viziune în spațiul virtual e esențial azi pentru un business.
Writing essentials este un curs de tehnici de redactare aplicate punctual la produsele participanților. Creativitatea în scriitură te ajută să te diferenţiezi și îţi deschide oportunități pe termen lung.
Cursul de Make-up rămâne, însă, unul dintre cele mai solicitate, tocmai datorită potențialului de business pe care îl are. Am fost surprinsă să regăsesc printre cursanți oameni care, aparent, n-au nicio legătură cu domeniul, dar care au ajuns să-și schimbe cu succes cariera după finalizarea cursurilor.

eJobs.ro: De ce criterii merită să ţii cont atunci când alegi un curs sau un eveniment pentru dezvoltare personală?

 

Liviana Tane: În primul rând trebuie să îți setezi așteptările, să știi ce vrei de la cursul cu pricina și să încerci, pe cât posibil, să te asiguri că iei cu tine acasă măcar o jumătate din ce îți dorești. Asigură-te că ți-e de folos. Și, încă o dată, documentează-te.

workshop The Nest Project

Participanţii la workshop primesc feedback personalizat.

eJobs.ro: Care este profilul cursanţilor?

 

Liviana Tane: The Nest Project este un butic de training. Atât cursurile cât și programa se adaptează nevoilor reale ale cursanţilor. În general, lucrăm cu grupuri mici, de şase-zece persoane, tocmai pentru ca fiecare participant să beneficieze cât mai direct și mai intens de feedback aplicat. Nu e o shaorma cu de toate, în care noi să punem ingrediente la întâmplare și din care fiecare să-și ia ce i se pare interesant la un moment dat, ci o structură mobilă, adaptativă, interactivă.
Tocmai de aceea, profilul cursanților acoperă o gamă destul de largă, de la elevi de liceu până la persoane din managementul instituțional sau corporate. Măiestria stă în felul în care reușim să îi agregăm în grupuri care în timp devin omogene. Toți participanţii înțeleg importanța pregătirii. Unii vin pentru că profesează în domeniu, dar sunt și persoane care pur și simplu își testează potențialul.

eJobs.ro: Ce poveşti aţi descoperit la cursuri şi workshop-uri?

 

Liviana Tane: Poveștile sunt multe și frumoase, nici nu știu la care să mă opresc. Îmi vine în minte Alina, care după curs a găsit curajul să-și dea demisia dintr-un job care o limita. A plecat voluntar într-o tabără de refugiați sirieni din insula grecească Lesbos. Cristina și-a publicat, de curând, prima carte, iar Gabriela a rămas în echipa de comunicare după cursurile cu Iuliana Alexa și Simona Calancea. Rareș s-a alăturat echipei ca voluntar în urma unui workshop, iar acum ne ajută în relația cu asociațiile studențești.
Dacă ceva mă face mândră în proiectul acesta, atunci e felul în care reușim să facem din The Nest Project o comunitate. Majoritatea cursanţilor păstrează legătura cu noi. Ne știm pentru că am colaborat la joburi și proiecte, uneori chiar și cu familii și prieteni. Căutăm mereu pretexte să ne revedem. Atunci când nu putem să ne vedem fizic atât de des pe cât ne-am dori, păstrăm relaţiile prin intermediul spațiului virtual. Intermediem contacte, anunțăm oportunități de proiecte, facem recomandări sau, pur și simplu, transmitem gânduri bune. N-aș folosi clișeul familie, dar aș zice că suntem o rețea de prieteni și cei mai fervenți suporteri ai noștri.

eJobs.ro: Cum se desfăşoară cursurile?

 

Liviana Tane: În general, întâlnirile sunt programate seara sau în weekend, tocmai pentru că participanții sunt persoane active, care prețuiesc timpul și îl valorifică la secundă. Sunt, însă, și situații în care ne adaptăm la cerere cu oferte personalizate. De exemplu, în cazul companiilor, structurăm sesiuni de o zi sau două, în care găsim soluții aplicate strict la cerințele participanților. Când vorbesc de participanți, nu mă refer doar la angajatori, ci la fiecare dintre participanţii care vin la curs. E important ca nu numai compania să fie mulțumită de ceea ce livrăm, ci să fie o investiție pe termen lung pentru angajaţii săi. Cei mai mulți dintre noi, cei din Nest, suntem jurnaliști sau oameni cu experiență în mass-media, așa că înțelegem cât e de important să iei în calcul toate părțile implicate. Ideea nu e ca oamenii să fie în sală doar pentru că i-a trimis șeful și e obligație de serviciu, ci să ia cu ei acasă lucruri care să le fie utile, orice ar alege să facă mai departe. Eventual, să-și dorească să se întoarcă la noi și să-și aducă și prietenii.

eJobs.ro: Ce workshop-uri recomandaţi pentru o persoană care vrea să înceapă un business sau care vrea sa faca o impresie bună în mediul corporate?

 

Liviana Tane: Cel mai nou produs pe care îl lansăm zilele acestea este un masterclass de comunicare pentru antreprenori. În cele două zile de masterclass în comunicare, cursanţii vor învăţa cum să comunice online cu publicul, cum să structureze paginile site-ului, ce tip de conţinut să posteze pe rețelele sociale, cum să scrie mesaje şi cum să producă conţinut video. Pornim de la premisa că tu ești principalul tău ambasador de brand şi merită să înveți să-ți construiești corect imaginea publică. Afli cum să-ți faci singur un machiaj potrivit, primești câteva repere de stil personal și filmezi un scurt demo.

eJobs.ro: Aveţi cursanţi care şi-au urmat pasiunea?

 

Liviana Tane: Absolut! După cum avem și cursanți care și-au dat seama că nu sunt făcuți pentru meseria aceasta. Sunt oameni care așteaptă ca după un curs să le garantăm că vor găsi un loc de muncă. Nu e realist. Proiectul e foarte tânăr, dar avem totuși studenți care și-au găsit deja joburi în instituții media: la Realitatea TV, la B1 TV, la Gazeta Sporturilor, la Revista Cariere sau la Antena 1, de exemplu. Alții au început proiecte pe cont propriu, majoritatea scriu bloguri, unele chiar cu potențial real.
Sunt și oameni care au schimbat complet direcția. Una dintre fete a renunțat la un job într-o companie unde se ocupa de vânzarea de materiale de construcție și s-a dedicat meseriei de make-up artist.

eJobs.ro: Ce job-uri aleg cei care îşi doresc o schimbare în carieră?

              

Liviana Tane: Cursanţii sunt interesați, evident, de cariere în mass-media și comunicare. Dar, cel mai adesea, schimbarea pe care aleg să o facă are legătură mai degrabă cu statutul de angajat, la care își doresc să renunțe, dar ezită dintr-un motiv sau altul. Personal, sunt o mare susținătoare a antreprenoriatului și freelancing-ului și îi încurajez pe cursanţi să pornească la drum pe cont propriu, atunci când au datele necesare. La The Nest Project verificăm împreună dacă există sau nu datele necesare.

eJobs.ro:  Care este feedback-ul cursanţilor?

 

Liviana Tane: Mulţi dintre cursanţi sunt încă aproape de noi şi alegerea lor ne bucură. Pentru noi este, însă, la fel de relevant feedback-ul celor care ezită. Sunt încă mulți care spun că exercițiul comunicării e la îndemâna oricui și că n-ai nevoie de cursuri ca să fii un bun comunicator.

eJobs.ro: Care au fost criteriile de selecţie a lectorilor şi care este aportul lor în dezvoltarea participanţilor la cursuri?

 

Liviana Tane: Am considerat că este important să aleg oameni pe care îi cunosc bine și care înțeleg ceea ce-mi doresc de la proiectul acesta: să-l creștem împreună. Ne-am intersectat în contexte profesionale și am lucrat bine împreună, ne respectăm și ne prețuim. Ocazia de a porni pe un nou drum împreună a venit în urmă cu un an, în cadrul unui proiect european, în care ne-am testat compatibilitatea. A funcționat și am ales să mergem mai departe.
Primul și cel mai important criteriu a fost experiența profesională: nu cea de lectori, ci experienţa de oameni care au făcut meseria pe care o predau. Și au făcut-o excelent. Nu cred în diplome și documente formale, ci în puterea semnăturii pe care ți-o construiești ca profesionist, în capacitatea de a da mai departe și de a pune lucrurile în perspectivă aplicată. Mi-am dorit oameni care să poată să iasă din manuale și din ppt-uri, să rupă standardele și să nu facă promisiuni pe care nu le pot ține.

eJobs.ro: Ce îi învaţă pe cursanţi şi ce învaţă, la rândul lor, de la cursanţi?

 

Liviana Tane: Pe cursanți îi învățăm ceea ce știm noi mai bine: să facă bine o meserie, să poată să se adapteze la schimbare și să nu rateze oportunități atunci când apar. Să se pună în valoare, să se facă indispensabili, să aibă o voce. Să-și respecte profesia, partenerii, publicul. Și adversarii, atunci când merită. Să înțeleagă câtă responsabilitate stă în semnătura lor.
La rândul nostru, învățăm de la cursanți să ieșim din rutină și să ne scuturăm de aroganța cu care ne autodeclarăm uneori cei mai buni. Să revenim la nevoile esențiale. Să construim pe fundații ferme. Și încă o dată să nu facem promisiuni pe care să nu le putem ține. Învățăm că meseria aceasta nu e despre noi, ci despre ceilalți.

eJobs.ro: Ce evenimente recomandaţi pentru dezvoltare personală?

 

Liviana Tane: Recomand evenimentele alese în cunoștință de cauză. Importanța documentării e unul dintre principiile de bază pe care le punctăm în cursurile noastre, nu doar ca etapă obligatorie în orice proiect profesional, ci ca element esențial în orice alegi să faci în viață. Nu vă grăbiți să alegeți un curs doar pentru că e gratis sau pentru că lectorul are oarecare notorietate. Verificați în detaliu orice propunere înainte de a alege să-i dați curs: e un gest elementar de respect față de voi înșivă.

eJobs.ro: Care sunt planurile pentru dezvoltarea afacerii?

 

Liviana Tane: Primul pas este deschiderea sediului secundar, unde vor funcționa cinci noi cursuri tehnice: reporter TV, editare imagine, grafică, fotografie și design.
De asemenea, lansăm propuneri noi de workshop-uri, pe măsură ce identificăm în piață nevoi punctuale – în acest moment sunt în lucru trei noi formule.
Vreau să atragem noi membri activi în comunitatea The Nest, prin activități noi, deschise publicului: clubul de lectură moderat de Marius Chivu, sesiuni de mentorat cu profesioniști relevanți în domeniul în care funcționăm, turnee de dezbateri publice.
Dar, cel mai important, îmi doresc să creștem încet și sănătos. Dacă e ceva ce mi-a lipsit în experiența de jurnalist a fost timpul, așa că o să fac una dintre mai importante investiţii în The NestProject. Am să-i dăruiesc timpul necesar să prindă rădăcini.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply