• 29 Jul. 2020
  • 3 min

Cum ar trebui să arate prima zi la un nou loc de muncă?

loc de muncă

Adeseori prima zi la un nou loc de muncă este cea mai dificilă. Și e normal să fie așa, căci nu cunoști pe nimeni din noua echipă și nu ești familiarizat încă nici cu dispunerea sălilor de ședințe. 

Ca orice schimbare, un nou loc de muncă înseamnă multe provocări, care însă vin cu avantajele lor. Un job mai bun, poate un salariu mai mare, beneficii mai multe sau colegi noi care-ți pot deveni prieteni.

Nu ar trebui să-ți fie teamă de nou, căci faptul că ai avut curajul să faci o schimbare înseamnă că ești mai aproape de o carieră de succes. Pentru a ști însă cum să gestionezi prima zi la job ai nevoie de câteva direcții, pe care ți le punem la dispoziție în continuarea articolului.

 

Pregătește „ghiozdanul” cu o seară înainte 

Ca să dezvolți relații mai puternice cu noii tăi colegi, o idee bună ar fi să faci niște cercetări cu privire la activitățile lor atât de la job, cât și din timpul liber, încă dinante să ajungi la job. S-ar putea să te simți ciudat căutând colegii pe rețelele de socializare, dar asta nu face decât să-ți ofere mai multe informații despre interesele lor și subiecte pe care să le poți dezvolta în conversațiile din prima zi la job. Poți descoperi oameni cu care ai hobby-uri similare sau poate mai e cineva în birou care iubește pisicile. 

 

Ziua bună se cunoaște de dimineață

Ca să ai o dimineață plăcută și să pleci la job cu o dispoziție bună și o dorință de a explora tot ce te așteaptă, ar fi bine să respecți orele de somn. Încearcă să adormi mai devreme, cu o seară înainte. Dimineața, în schimb, trezește-te mai devreme ca să ai timp pentru cafea și micul dejun. Această rutină ar fi bine să o păstrezi pe termen lung, te va ajuta să fii mai productiv și mai motivat la job.

 

Ce ai de făcut în prima zi la un nou loc de muncă?

Cu siguranță, în prima zi încă nu vei intra în task-uri propriu-zise, ci mai degrabă va fi despre familiarizarea cu noii tăi colegi, cu managerul, procesul de lucru și cu noul birou. O altă recomandare apropo de echipa în care urmează să lucrezi este să încerci să le reții numele, măcar al celor cu care urmează să interacționezi cel mai mult. Îți poți nota într-o agendă sau în telefon.

Mai mult, ar fi bine să iei notițe despre mai tot ce faci în primele zile la job, vei fi asaltat de informații atât în ce privește procesul de lucru, cât și despre diverse tool-uri pe care urmează să le folosești. Nu uita nici de parole, este absolut necesar să le notezi. Acest lucru te va ajuta să-ți fie mai clar ce ai de făcut și nu vei fi nevoit să întrebi managerul a doua oară.

 

Lasă-te pe mâna companiei

De regulă, majoritatea companiilor creează procese de onboarding în cadrul cărora ai un mentor ce te ghidează, te ajută să te integrezi în echipă și îți arată tot ce ai de făcut. Procesul de onboarding nu durează o singură zi, ci poate dura chiar și o lună sau mai mult.

O cercetare realizată de Glassdoor arată că angajatorii care organizează un amplu proces de onboarding cresc retenția personalului cu circa 82%, iar productivitatea  lor cu peste 70%. Așa că, cele mai multe companii încearcă să creeze procese de onboarding cât mai interactive, în care pun accentul pe experiența noului venit.

 

Alege-ți un mentor 

Dacă angajatorul nu ți-a pus la dispoziție un mentor, atunci e cazul să ți-l cauți singur. El te va ajuta pentru primele săptămâni să afli cine și cu ce se ocupă în companie și unde este tot de ce ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea. Alege pe cineva care să fie primitor și deschis să te mentoreze. Pune-i întrebări și încearcă să afli chiar și regulile nescrise din birou.  

 

S-ar putea să te confrunți cu situații stresante la un nou loc de muncă. Ce faci? 

În primele zile la noul loc de muncă s-ar putea să te simți pierdut, pentru că încă nu știi exact cum funcționează lucrurile. Nu uita însă că nimeni nu se așteaptă să știi totul din primele zile. Abia după câteva luni vei reuși să știi exact care-ți sunt responsabilitățile și cum le poți rezolva.

O altă provocare cu care s-ar putea să te confrunți, este integrarea în echipă. Mai exact, s-ar putea să simți că noii colegi nu interacționează cu tine. Nu sta cu grijă, căci este exact ca la școală. Ești ca un nou elev care se transferă la mijlocul anului școlar. Colegii sunt deja împărțiți în grupuri mici, iar ca să faci parte din cercul lor trebuie să faci tu primii pași spre ei.

În consecință, tot ce ai de făcut este să ai încredere în tine și să fii sigur de calitățile tale. Dacă ai ajuns în această etapă înseamnă că-ți meriți locul. Toate cele menționate mai sus ar trebui să te ajute să fii mai încrezător în prima zi de muncă. Cu toate temele făcute nu ai cum să dai greș. 

În cazul în care, după câteva luni, realizezi că nu ești în compania în care-ți dorești și nici nu ai reușit să te integrezi în echipă, atunci intră pe eJobs.ro și găsește locul de muncă la care ai visat dintotdeauna!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Legislația Muncii: cele mai frecvente întrebări

Ești absolvent? Află care este următorul pas pe care trebuie să-l faci!

Joburi în străinătate: în ce domenii te poți angaja

A fost util articolul? 1
loc de muncaprimul job

Leave a Reply