• 27 Sep. 2022
  • 2 min

Mituri despre negociere care te împiedică să crești profesional

Mituri despre negociere care te împiedică să crești profesional

Indiferent dacă iei în considerare o nouă ofertă de muncă sau discuți cu un angajator actual despre o promovare și/sau o mărire de salariu, ar trebui să negociezi. Negocierea poate adăuga un plus de valoare vieții tale, un plus pe care poate nici nu-l anticipezi.

Perspectiva de a negocia poate părea înfricoșătoare la prima vedere, dar este crucial să-ți depășești îndoielile și să-ți iei inima în dinți. Iată 4 mituri care te pot împiedica să ai o negociere de succes – și cum ar trebui să te raportezi de fapt la ele.

Mitul nr. 1: Negocierea este o competiție

Temându-se să nu se profite de ei, negociatorii începători (și uneori chiar și o parte dintre cei cu experiență) fac solicitări ambițioase, chiar nerezonabile și recurg la amenințări și alte tactici coercitive pentru a încerca să câștige. Pentru o negociere mai eficientă, concentrează-te pe crearea și revendicarea de valoare. Când te folosești de timpul petrecut într-o discuție pentru a construi o relație bazată pe încredere, ambele părți se vor simți mai confortabile să-și împărtășească interesele de bază în negociere. Pornind astfel vei identifica mai ușor și potențiale compromisuri.

 

Mitul nr. 2: Există un singur câștigător într-o negociere

Dacă cineva intră într-o negociere cu un mindset tranzacțional de fie câștig, fie pierdere, atunci fix asta se va întâmpla. Însă există și un al treilea mod de a negocia, cel în care ambele părți au de câștigat. Din păcate, foarte puține persoane sunt conștiente de această alternativă. Unele nici măcar nu cred că acordurile win-win pot aduce cu adevărat beneficii. Acest lucru se datorează faptului că asociază abordarea win-win cu pierderea negocierii.

 

Mitul nr. 3: Minciuna poate înclina balanța în favoarea ta

Minciuna nu te scoate dintr-o situație dificilă. Dimpotrivă, îl poate determina pe celălalt să-și piardă încrederea în tine. Să nu uităm că o negociere ar trebui tratată cu profesionalism. Ce vei face ți se va cere dovada unei afirmații pe care ai făcut-o (și despre care ai mințit)? Este esențial să negociezi cu integritate și să scoți minciuna din ecuație. Cu toate acestea, a nu minți nu înseamnă că trebuie să îi arăți celuilalt toate cărțile tale. Omisiunea faptelor nu este totuna cu minciuna și este doar un joc pe care-l poți face, dacă ai ceva experiență în arta negocierii.

 

Mitul nr.4: Dacă ești amabil ești perceput ca naiv

Naivitatea în afaceri este un mit. Se poate vorbi despre lipsa de experiență ca un potențial minus într-o negociere, dar o atitudine plăcută nu înseamnă că-ți taie șansele de a încheia o afacere bună. Negociatorii agresivi, care contraargumentează orice, pot fi inițial considerați siguri pe ei, dar această strategie nu dă roade pe termen lung. Cei mai mulți dintre noi își câștigă existența prin intermediul relațiilor, iar relațiile sunt dificil de menținut cu o atitudine beligerantă. Cei mai buni negociatori sunt cei care comunică eficient cu cealaltă parte. Un negociator bun nu îi va permite celeilalte părți să meargă peste el. Dar a fi antagonist îi va determina adesea pe alții să opună la rândul lor rezistență.

Pentru a negocia corect la locul de muncă, trebuie să înțelegi pe deplin miturile aferente acestui proces. E important să-ți amintești că nu te afli într-o competiție cu cealaltă parte, că nu trebuie să existe un învingător și un pierzător, dar și că minciunile nu au ce căuta pe masă. După ce treci peste ele ești deja cu un pas mai aproape de o negociere care să-ți aducă tot ce-ți dorești și poate chiar mai mult de atât. Mult succes!

 

Ți-a plăcut acest articol ce prezintă mituri despre negociere care te împiedică să crești profesional? Citește și:

Cum să te angajezi în domeniul IT chiar și fără experiență

Îți lipsește încrederea când îți cauți job? Iată cum o deprinzi

Află statistici de actualitate plus alte noutăți de interes

A fost util articolul? 7
mituri negocierenegociere

Leave a Reply