• 22 Sep. 2021
  • 3 min

Cum să te angajezi în domeniul IT chiar și fără experiență

Cum să te angajezi în domeniul IT chiar și fără experiență

Realitatea este că deşi mai toţi angajatorii şi-ar dori în mod ideal angajaţi cu experienţă, nu toţi o să-i obţină. Și asta pentru că în prezent cererea este mult mai mare ca oferta. Aşadar, voit sau nu, mulţi angajatori angajează persoane fără experienţă în domeniul vizat.

Acest articol îşi propune să îţi arate cum te poţi număra printre persoanele care reușesc să se angajeze în domeniul visat, chit că sunt fără experiență. Iată câteva strategii care chiar funcționează:

1. Caută bine joburile entry-level din domeniul IT!

Joburi pentru care nu se cere experienţă există. Sunt aşa numitele joburi entry-level. Însă ele nu sunt foarte multe, se ocupă repede pentru că oferta este mare, şi din acelaşi motiv, deseori nu se promovează prea intens. Un job entry-level este ca un iepure care îţi sare brusc în faţă maşinii pe un drum îngust, şi în 2 secunde a dispărut deja. Dacă nu eşti atent, de abia apuci să-l vezi. Din acest motiv, este important să cauţi atent şi bine pentru a da de joburile entry-level, să le descoperi cât mai repede după publicare şi să aplici deîndată la ele. Nu e de ajuns să vizitezi un site de recrutare o dată la câteva zile. Caută zilnic, foloseşte surse multiple de informare, urmăreşte reţele sociale, spune-le tuturor cunoştinţele despre tipul de job pe care-l cauţi. Fii activ şi vigilent în vânătoarea de joburi.

 

2. Vinde-te prin potenţial, nu prin experienţă!

Evident, dacă încerci să te vinzi prin experienţă într-un domeniu în care nu ai aşa ceva, eşti într-un joc deja pierdut. Trucul este să scoţi în faţă potenţialul tău de a deveni foarte bun în domeniul respectiv. Asta se aplică la CV, la interviuri, peste tot.

Acest potenţial este dat de calități precum:

• Abilităţi naturale pentru domeniul respectiv;
• Motivaţie clară pentru domeniu;
• Abilitatea de a învăţa şi progresa rapid;
• Capacitatea de a comunica şi lucra bine într-o echipă;
• Loialitate, integritate, iniţiativă şi determinare.

Dacă demonstrezi că ai aceste calităţi, este posibil ca angajatorul să treacă peste lipsa ta de experienţă. Din păcate, foarte puţine persoane chiar demonstrează că au aceste calităţi. Doar declară că le au. Arta însă constă în a arăta că le deții cu adevărat.

 

3. Fără experiență, dar cu o rețea profesională extinsă!

Mulți dintre cei care obțin cele mai bune joburi fără a avea nici un pic de experienţă în domeniu sunt aceia pe care angajatorul îi cunoștea deja şi ştia că au potenţial. Astfel, când un job interesant a devenit disponibil, angajatorul s-a gândit deja la ei şi le-a propus să aibă o discuţie pe această temă. Este greu să demonstrezi potenţial real într-un CV. Iar dacă nu-l demonstrezi acolo e puţin probabil să ajungi la interviu. Contactul personal depăşeşte însă acest obstacol. Iar cheia acestui contact personal este dezvoltarea reţelei tale profesionale. Concret, asta înseamnă să mergi la evenimente de business, să cunoşti oameni din industria care te interesează, să dai şansa potenţialilor angajatori să te cunoască chiar înainte de a avea un job disponibil. Când acel job o să apară, te vor lua în calcul pentru el.

 

4. Începe cu un domeniu conex!

Foarte multe companii recrutează pentru anumite joburi entry-level din interior. De exemplu recrutează pentru joburi de PR sau resurse umane oameni cu potenţial din departamentele de vânzări sau customer service. Și similar se întâmplă și în cazul IT-ului.  Asta înseamnă că poţi să ai acces la joburile respective fără experienţă în domeniu, însă doar dacă lucrezi deja în companie, într-un alt departament.

Deci, are sens să te angajezi inițial într-un alt domeniu decât cel la care visezi dar mult mai uşor accesibil. Însă e important să te asiguri înainte că în compania respectivă chiar se pot face schimbări laterale, de la un domeniu la altul. Iar odată angajat în companie, ai nevoie să te afirmi şi să ieşi în evidenţă, altfel rişti să rămâi blocat în jobul iniţial.

 

5. Învață să codezi!

HTML este adesea primul limbaj de codificare pe care îl învață oamenii, deoarece este foarte comun și relativ ușor de învățat. Alte limbaje pe care ai dori poate să le asimilezi sunt: JavaScript, C ++, Python și Ruby. Dacă vrei să obții o calificare în JavaScript sau în QA, poți urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:

  • Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
  • Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
  • A absolvit cel puțin 8 clase

 

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Contact:

SILVIU PETRESCU
silviu.petrescu@ejobsgroup.ro
0729.729.843

 

Într-adevăr: nu este cel mai uşor lucru din lume să te angajezi într-un domeniu la mare căutare când tot ce ştii despre el este din cărţi. Altfel toata lumea ar fi reuşit. Însă este posibil. Foloseşte strategiile adecvate, învaţă să te vinzi, fii perseverent, şi vei deveni una din persoanele care reuşeşte acest lucru. Oportunităţile sunt acolo pentru tine!

 

Ți-a plăcut acest articol despre Cum să te angajezi în domeniul IT chiar și fără experiență? Citește și:

Cauți un job, dar nu ai o calificare? Iată unde te poți angaja acum

Primul interviu pentru un job în IT? Iată etapele pregătirii

Complice pentru performanța angajaților în era muncii hibrid

A fost util articolul? 18
fara experientafără experiență în IT
  • AvatarCreanga Claudia zice

    Vreau di eu sa imi fac un cv dar nu am decat 8 class

Leave a Reply