• 27 Jan. 2023
  • 3 min

Oferte de muncă pe care e mai bine să le refuzi

oferte de muncă
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Când îți cauți un loc de muncă, mai ales dacă ești la începutul carierei sau când nu ai un loc de muncă și vrei să te angajezi cât mai repede, s-ar putea să ai tentația să alegi o ofertă de job care nu ți se potrivește neapărat sau este foarte diferită de viziunea ta pe termen lung.

Află în acest articol de ce nu este bine să iei decizii pripite în privința carierei tale și de ce e bine să refuzi anumite oferte de muncă. 

În spatele unei decizii de a alege un job se află mai mulți factori, iar unii dintre aceștia pot fi presiunea timpului sau necesitatea unui venit stabil. Totuși, sunt câteva situații punctuale în care nu este recomandat să accepți un loc de muncă.

 

Oferte de muncă pe care să nu le accepți 

Un loc de muncă într-un domeniu în care nu te regăsești

Mulți tineri sau persoane fără job, își doresc să se angajeze cât mai repede, pentru a câștiga un venit rapid. Acestea se angajează cu ușurință la companii cu fluctuații mari de personal sau în domenii complet diferite de experiența lor anterioară, unde își promit că vor sta doar câteva luni, timp în care își vor căuta un job în aria lor de expertiză. Însă, timpul trece, iar programul de la job și oboseala care se acumulează pe parcurs, s-ar putea să nu-ți permită să te ocupi de căutarea unui alt loc de muncă. Și riști astfel să te trezești peste unul sau chiar doi ani tot acolo, fără să fi adunat experiență profesională utilă carierei tale. 

 

Un job peste nivelul expertizei tale 

Un alt exemplu de decizie pripită este să accepți un job unde vezi de la bun început că nu vei face față, că nivelul de performanță cerut este peste cel la care te afli la momentul respectiv.

Totuși, tentat de salariul mare, de imaginea companiei sau de poziția care-ți este propusă, s-ar putea să dai impresia că ești persoana potrivită și să accepți oferta. Ia în considerare și dezamăgirea cu care va trebui să te confrunți după ce vei primi sarcini care te depășesc și vei fi nevoit să renunți.

 

Când nu împărtășești aceleași valori cu organizația

Alteori, însă, se poate întâmpla ca și experiența ta să fie cea potrivită, și abilitățile, și angajatorul să fie pe placul tău, dar să simți că locul tău nu este acolo. Dacă ți-a trecut acest gând prin minte după interviul de angajare, s-ar putea ca decizia cea mai bună să fie să renunți la acea ofertă de job. Dacă nu simți că ești persoana potrivită la locul potrivit, nu vei avea același entuziasm și bucurie de a veni zi de zi la birou. Cel mai bine în astfel de momente este să-ți asculți intuiția.

 

Când salariul nu este pe măsură

Entuziasmul și bucuria mai depind de un detaliu, de remunerația negociată pentru munca ta. Tu știi cât timp, efort, poate și resurse financiare ai investit în formarea ta, știi care este experiența pe care ai dobândit-o. Salariul pe care îl ceri trebuie să țină cont de toate aspectele enumerate anterior, dar și de nivelul salarial oferit pe piața muncii. 

Dacă potențialul angajator îți face o ofertă salarială care nu te mulțumește și consideri că meriți mai mult, mai bine refuză și continuă căutările. Totuși, ai grijă ca solicitările tale să fie realiste și compară-te mereu cu media pieței în care activezi!

 

Urmează să ocupi o poziție similară cu cea actuală

Un alt tip de joburi pe care nu este recomandat să le accepți sunt cele care te țin pe loc. Un loc de muncă unde vei face exact același lucru ca și până acum, însă pe mai mulți bani s-ar putea să te plictisească destul de repede. Oamenii au nevoie de provocări, au nevoie să învețe mereu lucruri noi pentru a se simți bine și pentru a evolua profesional.

În concluzie, este de preferat să nu accepți joburile care te împiedică să crești, precum și cele pe care le consideri din start ca fiind doar temporare, pentru a câștiga niște bani, în companii cu ale căror valori nu rezonezi, poziții care au cerințe pe care nu le poți îndeplini și cele unde nu simți că ești apreciat la justa ta valoare. 

 

Ți-a plăcut articolul despre oferte de muncă pe care să nu le accepți? Citește și: 

8 abilități care pot fi clișee în CV-ul tău dacă nu le exemplifici

Cum se face un CV care să te ajute să obții un salariu mai mare

A fost util articolul? 9
angajareoferta de angajareoferte de munca

Leave a Reply