• 5 Jul. 2023
  • 3 min

Cum se face un CV care să te ajute să obții un salariu mai mare

CV

Salariul și oportunitățile de avansare în carieră sunt principalii factori de decizie care-i determină pe români să accepte o ofertă de job. Iar oferta angajatorilor se conturează încă din momentul scanării CV-ului tău, care ar trebui să arate implicare și interes pentru jobul la care aplici. Iată cum poți face un CV care să-ții sporească șansele de a câștiga mai bine!

Un CV bine scris, profesionist, le spune potențialilor angajatori că îți iei candidatura în serios, prin urmare și aceștia vor avea o discuție profesionistă cu tine, în care, te vor ajuta să-ți arăți realizările. Iar scrierea CV-ului are câteva reguli pe care le poți folosi în avantajul tău.

 

Amintește-ți obiectivul tău

CV-ul tău nu ar trebui să fie niciodată o listă generală a tot ceea ce ai făcut în carieră sau ești capabil să faci. La fiecare job ar trebui să menționezi ce ai realizat, cum ai îmbunătățit anumite activități sau cum ai ajutat la reducerea costurilor. Evită pe cât posibil să folosești clișee sau laude, ci concentrează-te pe cele mai importante realizări de până acum, pe ceea ce te pasionează și menționează ce te califică pentru jobul la care aplici.


Spune-ți povestea

Poate suna ca un clișeu, dar managerii de angajare sunt atenți la o prezentare convingătoare. Nu vor să citească o listă de responsabilități, ci vor să vadă povestea carierei tale ținând cont de cerințele postului. Prezentarea ta ar trebui să ilustreze modul în care abilitățile tale se potrivesc rolului.

 

Pune pe primul loc rezultatele

În prezentarea poziției pentru care aplici, vei găsi descrierea candidatului ideal și, în funcție de aceasta, poți aduce la începutul CV-ului tău acele rezultate care să arate că ești omul potrivit. La prima vedere, ai putea spune că nu ai măsurat ceea ce ai făcut, însă, indiferent de jobul tău, există și date care vorbesc despre tine. Poate ai reușit să realizezi un proiect într-un timp mai scurt decât se aștepta echipa, poate ai ajutat diverși colegii să rezolve o problemă sau poate ai primit aprecieri din partea unor clienți. Gândește-te la momentele în care șeful te-a lăudat și sigur îți vei putea măsura rezultatele. 


Alege calitatea, nu cantitatea

Poate ai stat cinci ani la un job. Durata joburilor contează la o primă vizualizare a CV-ului, însă este important ce ai făcut acolo, ce competențe ai dobândit. Este de preferat să eviți enumerarea responsabilităților de la fostele locuri de muncă și să acorzi atenție calității informațiilor transmise. Dacă ai avut mai multe joburi, evidențiază acele abilități care te-au ajutat să te adaptezi și să obții rezultate. Dacă, de exemplu, ești acel electrician cu cinci ani experiență, certificări și proiecte cunoscute, merită să menționezi calitățile care te diferențiază chiar la începutul CV-ului tău.

 

 

vreau sa fac un CV

 

Folosește cuvintele-cheie din descrierea jobului

Crearea unui CV este un amestec de artă și știință. Trebuie să îmbini informațiile care vor atrage un cititor uman, dar și să treci testul tehnologiei. Recrutorii vor apela poate la căutarea în baza de date după anumite cuvinte cheie sau vor folosi instrumente digitale pentru a identifica candidații cu anumite abilități. Îți poți spori șansele ca CV-ul tău să ajungă pe lista scurtă a recrutorilor și să obții salariul dorit dacă folosești același limbaj pe care aceștia îl folosesc în anunțurile de joburi. 

 
Folosește un limbaj care transmite încredere în sine

Verbele de acțiune conferă dinamism CV-ului tău și transmit că ești o persoană orientată spre rezultate. Un CV cu multe verbe pasive („Am fost responsabil de”… în loc de „Am realizat”…) poate arăta lipsă de încredere în sine și are șanse să plictisească recrutorul.

 

Lasă loc de negocieri

Este de preferat să eviți menționarea salariului în CV. De multe ori poate fi în dezavantajul tău, mai ales dacă știi că ai abilități de negociere. Cel mai potrivit este ca în scrisoarea de intenție și la interviu să vii cu soluții și propuneri la problemele pe care le întâmpină angajatorul. Această strategie va arăta că ești implicat și nu preocupat doar de beneficiile salariale.

 

Ți-a plăcut articolul „Cum se face un CV care să te ajute să obții un salariu mai mare”? Citește și despre:

Model CV 2024. Descarcă aici model CV eJobs

 

5 actualizări pe care le poți face rapid în CV

A fost util articolul? 39
CVmodel cv

Leave a Reply