• 25 May. 2016
  • 3 min

Părinții întorși la serviciu pot relua concediul de creștere a copilului

Există o veste bună și mai puțin cunoscută de părinții care au un copil mai mic de doi ani: de la 1 iulie pot renunța la stimulent de insertie pentru a reveni în concediu, cu indemnizatie crestere copil.

Noile norme de aplicare a legii privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor pot fi accesate pe site-ul Ministerului Muncii. Acestea sunt supuse dezbaterii publice până la 1 iunie 2016, iar părinții pot veni cu propuneri de îmbunătățire via e-mail. Puțini părinți știu, însă, că pot renunța la indemnizația de creștere a copilului și, pe baza dovezii că au suspendat activitatea la serviciu, pot reveni în concediu. Mulți dintre aceștia sunt convinși că nu intră sub incidența noii legi odată ce au optat în 2015 să stea acasă numai un an. Legea le acordă, însă, acest drept și prevederile sale sunt valabile atât pentru părinții care s-au întors la serviciu, cât și pentru cei care urmează să facă acest lucru înainte de 1 iulie 2016.

Ce spune legea despre reîntoarcerea în concediu de creștere a copilului:

 

Aspectul mai puțin cunoscut de părinții, care au  ales anul trecut concediul de creștere a copilului de numai un an și tocmai au revenit la serviciu, este articolul 3, alineatul a) din Legea pentru modificarea Odonanței de Urgență privind concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.
Astfel, dacă tocmai te-ai întors la serviciu și acum primești un stimulent de 500 de lei (n.r. valoarea fixă stabilită anul trecut, anul acesta fiind de 85% din salariul minim brut) află că poți renunța la acest stimulent pe baza unei cereri și a dovezii că ai suspendat activitatea la serviciu. Vei primi 85% din media veniturilor realizate în anul anterior nașterii, fără plafon.
Iată detalierea Articolului III din Legea pentru modificarea Odonanței de Urgență privind concediul și indemnizația pentru creșterea copilului. :
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

Prevederi speciale și pentru celălalt părinte

 

În situația în care mama alege să se întoarcă la serviciu după un an, tatăl care nu a solicitat dreptul concediu și la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă dreptul propriu la concediu și indemnizație nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, acordate primului părinte, se reduc cu o lună.

Iată și alte noi prevederi ale legii:

 

Se mărește perioada de realizare a veniturilor eligibile pentru acordarea concediului de creștere a copilului și a indemnizației lunare. Astfel, noua lege prevede acordarea concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni în ultimi doi ani anterior datei naşterii copilului. Varianta care se aplică în prezent prevede că persoanele care, în ultimul an anterior datei nașterii copilului, au realizat venituri timp de 12 luni supuse impozitului pe venit pot beneficia opțional de concediu pentru creșterea copilului.
– Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată. Salariul minim brut a ajuns în mai 2016 la 1.250 lei lunar. Astfel, indemnizația nu mai este condiționată de o sumă maximă fixă. În prezent, se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei – pentru pachetul de 2 ani, respectiv 3.400 lei – pentru pachetul de 1 an.
Părinții care decid să se întoarcă la job după un an vor primi stimulent de inserție în cuantum de 50% din indemnizația minimă (care reprezintă 85% din salariul minim brut). Astfel, se elimină valoarea fixă de 500 de lei.
– În ceea ce privește părinții care au gemeni, tripleți sau multipleți, nivelul indemnizatiei se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut garantat pe țară pentru fiecare copil născut. Până în prezent, cuantumul indemnizațiilor lunare era fix și se majora cu 600 de lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.

 

 

A fost util articolul? 0
salariu minim brut
  • AvatarLaura zice

    Buna! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Am revenit la serviciu cand copilul avea 11 luni. S-ar putea sa revin la concediul crestere copil? Perioada ar fi pana cand aceasta implineste 2 ani? Multumesc!

    • Bună, Laura,

      Sigur, poți reveni în concediu creștere copil. Trebuie să depui din nou dosarul la Direcția de Asistență Socială din sectorul/orașul unde locuiești.

    • AvatarAdina zice

      Bună! Just to double check. Bebe are 4 luni in prezent și intenționez să revin la job până împlinește 6 luni. Dacă după câteva luni de munca, bebe va avea nevoie de mai mult timp din partea mea și doresc revenirea în concediu creștere copil , este posibil?
      Mulțumesc frumos pentru răspuns!

      • Bună, Adina,

        Sigur, te poți întoarce în concediul de creștere copil. Este nevoie să depui din nou dosarul de indemnizație.

Leave a Reply