• 24 Apr. 2023
  • 6 min

Ai în plan să-ți iei și al doilea job? Iată ce să iei în considerare

part-time

Creșterea accelerată a costului vieții din ultima perioadă te determină probabil să te gândești la variante pentru a-ți suplimenta veniturile. De altfel, nevoia de suplimentare a veniturilor pe termen lung este principalul motiv pentru care și-au luat un al doilea job 70% dintre respondenții unui sondaj eJobs, desfășurat în 2022. Pentru a face față programului, majoritatea combină un job full time cu unul part-time. Iar căutările pentru joburile part-time au crescut cu 50% de la începutul anului pe ejobs.ro, cererea fiind susținută și de ofertă. Domeniile care au scos la bătaie cele mai multe astfel de oferte sunt retail, servicii, transport/logistică, turism.

Perspectiva de a avea și un al doilea job, part-time, sună bine însă te-ai gândit cum poți gestiona două locuri de muncă? Iată ce ar trebui să iei în calcul!

 

Obiectivele și nevoile tale

Gândește-te de ce îți dorești și al doilea job și dacă vei avea energia necesară pentru a te dedica atât jobului principal, cât și celui part-time. Datele eJobs arată că principalul motiv pentru care oamenii își iau al doilea job este salariul. În momentul în care unul dintre cele două locuri de muncă le-ar aduce un salariu suficient pentru nevoile lor financiare lunare, ar renunța la cel de-al doilea job. Alți români fac acest pas doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a strânge banii necesari unei achiziții costisitoare. Sunt și oameni care vor să facă o schimbare de carieră, însă nu sunt siguri ce li s-ar potrivi și, pentru o perioadă, încearcă două joburi diferite, în paralel. Dacă ai timp și energie, dacă îți place varietatea, ritmul rapid și posibilitatea de a jongla cu multe responsabilități, atunci este o idee bună să-ți iei două joburi. Dar dacă treci de la o experiență pozitivă, stimulativă, la un ritm frenetic de alergare de la un job la altul, poate fi o idee bună să reanalizezi situația și să vezi dacă jonglarea cu două joburi nu este cumva costisitoare din punctul de vedere al echilibrului și al performanței.

 

Familia și prietenii

Când îți iei al doilea job și timpul pentru familie și prieteni se diminuează, s-ar putea să nu te simți împlinit. Conectarea cu ceilalți și momentele de relaxare sunt corelate cu fericirea. Desigur, un al doilea loc de muncă îți poate oferi resursele necesare pentru a-ți lua o vacanță cu familia, dar dacă membrii acesteia nu te vor mai vedea niciodată la cină, s-ar putea să nu merite. Poți câștiga admirația prietenilor, care-ți apreciază ambiția, dar dacă nu au niciodată ocazia să discute cu tine la o cafea, relațiile se vor slăbi. De aceea merită să evaluezi decizia de a-ți lua și al doilea job din perspectiva relațiilor sociale și a importanței lor pentru tine.

 

Sănătatea emoțională

Într-un sondaj realizat de compania Paychex, oamenii cu două joburi, spre deosebire de cei cu un singur job, se simțeau epuizați și stresați. Și mai puțin inspirați. Aproape un sfert dintre respondenții sondajului eJobs spun că ar renunța la al doilea job dacă ar ajunge să se simtă epuizați din punct de vedere fizic sau emoțional sau dacă nu ar reuși să mai mențină un echilibru între viața personală și cea profesională (17,3%). A avea o activitate sau mai multe cu sens înseamnă bucurie și o stare emoțională bună, de aceea este important să conștientizezi impactul unui job sau a mai un job sau mai multe asupra ta.

Performanța

Pe lângă ceea ce îți dorești să obții de la locurile de muncă pe care le alegi, gândește-te și la ceea ce oferi. Performanța este marca ta. Îți oferă un sentiment de stimă și este esențial pentru credibilitatea, contribuția și progresul tău în carieră. Încercarea de a face prea multe lucruri poate duce la deteriorarea oricărui lucru – așa că e isteț să fii selectiv caând vine vorba de joburi, asigurându-te că poți avea rezultate în ceea ce faci. 

 

Cum poți gestiona un job full time și unul part-time

Un al doilea job, part-time, îți aduce lângă un venit sporit, noi abilități și noi contacte în mediul profesional. Cu toate acestea, să ai două joburi înseamnă și provocări, cum ar fi menținerea unui stil de viață sănătos și timp pentru prieteni și familie. Iată câteva aspecte pe care merită să le iei în calcul pentru a-ți gestiona în mod cât mai eficient responsabilitățile.


Alege cu grijă al doilea loc de muncă

Dacă ai decis să-ți iei al doilea job, ar trebui să te gândești cum ar trebui să fie acesta pentru a-i putea face față și pentru a-ți satisface nevoile financiare. În plus un al doilea job poate fi o ocazie de a deprinde noi abilități, prin urmare, alege-l cu grijă astfel încât să te ajute în carieră.

 

Monetizează abilitățile transferabile
Îți dorești un al doilea job cel mai probabil din cauza preocupărilor financiare. Dacă acesta este motivul tău, și bugetul, dar și timpul te presează, nu trebuie neapărat să înveți ceva nou pentru a-ți lua un loc de muncă part-time. Ai putea să-ți monetizezi abilitățile actuale pentru un al doilea loc de muncă. De exemplu, dacă ai permis de conducere, poți lucra la companiile de ride-sharing sau în curierat. Dacă ești jurnalist poți colabora cu alte publicații, atât timp cât nu ești un conflict de interese. Dacă aplici abilitățile actuale la un al doilea loc de muncă, sunt șanse să câștigi mai mult decât dacă începi un loc de muncă fără experiență anterioară.

 

Câștigă abilități noi

Motivația ta principală în obținerea unui al doilea loc de muncă poate fi să deprinzi noi abilități. Dacă da, alege un al doilea loc de muncă care se potrivește unuia dintre interesele tale, astfel încât să te pregătești pentru un job full time în specializarea sau în domeniul pe care ți-l dorești.

 

Ia în calcul distanţa

Ia în considerare alegerea unui al doilea loc de muncă care se află aproape de casa ta sau aproape de  locul de muncă principal pentru a preveni drumurile consumatoare de timp și costisitoare. Pe ejobs.ro, de exemplu, poți alege să-ți găsească joburi în funcție de distanță și poți filtra joburile după „part-time”.

 

Planifică atent timpul

Gestionarea eficientă a timpului e unul dintre cele mai importante aspecte atunci când ai două locuri de muncă. De aceea este important ca la începutul fiecărei zile să-ți notezi task-urile pentru ambele joburi. Scrierea sarcinilor zilnice este esențială pentru a fi productiv. De asemenea, poți crea o listă de lucruri de făcut într-o săptămână la fiecare job și să bifezi sarcinile pe măsură ce le finalizezi, pentru a preveni micile încurcături sau amânarea.


Educația financiară te ajută să-ți atingi obiectivele

Când câștigi bani în plus, încearcă să-i cheltuiești cu înțelepciune. Realizează o listă cu acele cheltuieli suplimentare pe care le ai cu cel de-al doilea loc de muncă, cum ar fi taxele, costurile aferente deplasării, mesele suplimentare etc. și scade aceste cheltuieli din venitul de la al doilea job. Folosește banii care-ți rămân pentru atingerea obiectivului tău. În acest fel, vei putea vedea că munca ta grea dă roade.

 

Ai grijă de tine și de cei dragi

Menținerea unui stil de viață echilibrat când ai două joburi necesită disciplină. Iată ce poți face pentru a-ți lua surse de energie și de sănătate:

 

Continuă să faci sport
Chiar dacă programul tău devine mai încărcat, este important să rămâi activ. Sesiunile de sport la sală pot fi înlocuite cu jogging în apropierea casei sau cu yoga. Pe lângă exercițiile fizice, poți face mici modificări acolo unde poți, cum ar fi să urci scările în loc să iei liftul.

 

Mănâncă sănătos

Este important să consumi alimente bogate în nutrienți, mai ales dacă trebuie să-ți menții energia la două locuri de muncă pentru o perioadă lungă de timp. Asigură-te că ai mese regulate, pregătite din ingrediente naturale care-ți oferă sursa zilnică de vitamine și proteine și ia cu tine la birou gustări sănătoase precum fructele și nucile.

 

Fă-ți timp și pentru tine

Dacă este posibil, rezervă cel puțin o zi pe săptămână pentru a te odihni fizic și mintal. Dacă programul tău permite doar câteva ore de relaxare pe săptămână, închide-ți telefonul și încearcă să nu te gândești deloc la muncă în acest timp. O pauză este importantă pentru a performa bine la ambele locuri de muncă și pentru a-ți păstra echilibrul.

 

Fă-ți timp pentru prieteni și cei dragi

Chiar dacă ai un program încărcat, încearcă să-ți faci timp pentru prieteni și familie. În cele din urmă, o viață fericită și echilibrată implică o rețea puternică de sprijin și relații sănătoase.

 

Dormi suficient

Pentru a-ți menține cu succes activitatea la două locuri de muncă și pentru a avea rezultate, este important să te odihnești. Deși poate fi tentant să petreci noaptea relaxându-te cu o carte sau cu un film, încearcă să dormi cel puțin 7 ore.

 

Acordă atenție sporită jobului principal

Calitatea muncii tale la jobul principal și implicarea ar trebui să rămână la fel ca înainte să-ți iei al doilea job. Ar fi contraproductiv să-ți iei al doilea loc de muncă, iar acesta să-ți afecteze performanța și relațiile la jobul principal. Până când nu decizi să faci o schimbare în carieră, locul de muncă principal ar trebui să rămână prioritatea ta.

Din punct de vedere juridic, trebuie să-ți citești contractul de muncă pentru a înțelege care sunt drepturile tale cu privire la un al doilea loc de muncă. Majoritatea companiilor cer să nu existe conflicte de interese și să nu lucrezi pentru concurenți. De asemenea, este corect să-ți informezi managerul cu privire la al doilea loc de muncă. În acest fel, nu trebuie să-ți faci griji că va afla despre el de la colegi sau că va deduce asta din anumite schimbări comportamentale. 

Jumătate dintre respondenții sondajului eJobs au declarat că ambii angajatori știau și de celălalt job, 23% spun că doar unul dintre angajatori fusese informat asupra acestui lucru.

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la căutarea locurilor de muncă. Așa că aici intervine eJobs pentru a-ți face drumul cât mai ușor. De un singur lucru are nevoie de la tine. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de joburi full-time și part-time pe eJobs.ro!

Ți-a plăcut articolul despre cum să gestionezi un job full time și unul part-time”? Citește și: 

5 mituri care îți pot afecta căutarea și aplicarea la joburi

Cum să-ți depășești frica și să evoluezi în carieră

A fost util articolul? 5
part-time

Leave a Reply