Multe persoane sunt adeseori promovate în poziții de management deoarece sunt extrem de bune la jobul tehnic pe care l-au făcut inițial. Este o progresie naturală – ești bun în a face o anumită treabă, așa că probabil vei fi bun la a gestiona alți oameni care fac același lucru. Dar competența tehnică nu este perfect corelată cu competența managerială.
Sunt oameni care acceptă trecerea la o poziție de management ca implicită – pur și simplu consideră că este timpul. Sau simt că au evoluat suficient tehnologic, așa că vor să sară la o scară nouă și să înceapă să urce din nou. Însă niciunul dintre aceste scenarii nu este un motiv deosebit de bun pentru a fi obligatoriu promovat.
Pentru a-i dovedi șefului tău că ești cu adevărat omul potrivit pentru o poziție de management, totul depinde de atitudinea și dorința ta de a face mai mult decât să-ți bifezi task-urile din descrierea de bază a postului. Pentru a te asigura că ești pus în lumina potrivită, iată câteva aspecte care-ți vor impresiona garantat superiorul și îi vor dovedi că ești pregătit să urci pe scara ierarhică.
Există o veche zicală conform căreia „liderii nu se nasc, ei devin”. Deși acest lucru este în mare parte adevărat, unii oameni arată în mod natural anumite calități de conducere. Să presupunem că performanța și comportamentul unui angajat îi inspiră pe alții să fie mai buni în propriile domenii. Probabil, acea persoană este potrivită să devină manager.
Se poate remarca acest lucru atunci când colegii de muncă gravitează în mod natural către un angajat, caută sfaturi despre problemele de muncă și îi cer sprijinul atunci când apar anumite provocări. Cu toate acestea, poate cel mai semnificativ comportament vizibil la liderii înnăscuți este că aceștia merg dincolo de propriile îndatoriri, fără să fie neapărat rugați.
Ce poți face concret pentru a fi un astfel de om?
Pentru a ocupa cu succes o poziție de management, vei avea nevoie de o vedere atotcuprinzătoare asupra companiei. Cu informațiile potrivite, vei fi mai bine echipat pentru a lua decizii informate și pentru a dezvolta strategiile potrivite. Așadar, petrece ceva timp învățând cât de mult poți despre business în ansamblu. În primul rând, găsește elementele de bază: acționează ca și cum ai fi un străin care cercetează compania pentru un interviu și (dacă nu le cunoști deja 100%) citește viziunea și obiectivele actuale ale business-ului. Apoi, treci la cel mai recent raport anual și comunicate de presă pentru a explora operațiunile, strategiile și provocările companiei. Și nu uita să cercetezi și concurenții pentru a vedea exact unde se poziționează compania în industrie.
Singurul lucru mai rău decât o persoană care încearcă să-și ascundă greșelile sale este o persoană care îi acuză pe alții pentru ceva ce ea a făcut. Asumarea responsabilității este recomandată pentru fiecare angajat, dar este absolut esențială pentru cei aflați în poziții de conducere. Managerii și organizațiile care tratează greșelile ca oportunități de învățare au numai de câștigat.
De aceea, atunci când faci o greșeală, este esențial să:
Prin urmare, un excelent semn că ești potrivit pentru o poziție de management este asumarea autentică a responsabilității pentru o greșeală comisă.
Oamenii care excelează într-o poziție de management știu că nu este vorba doar despre farmecul lor și o personalitate câștigătoare. Ei trebuie să facă lucrurile să se întâmple. Pentru a fi promovați într-o funcție de manager, trebuie să ofere rezultate – în mod constant. Nimic nu vorbește mai tare decât acțiunile. Iar dacă reușești să faci asta, ești pe calea cea bună către o poziție de conducere.
Asta nu înseamnă că trebuie să fii plăcut pentru a obține o poziție de management. Cu siguranță nu ar strica, dar ar ajuta și mai mult dacă ai fi respectat. Fie că este vorba despre abilitățile tale, maturitatea sau modalitatea prin care îi inspiri pe alții, colegii tăi ar trebui să te ia în serios. Obținând rezultate bune și lucrând bine cu ceilalți ajută la câștigarea respectului.
De asemenea, pentru a deveni manager, trebuie să arăți că ești matur și că ai viața personală și profesională în ordine. Renunță la obiceiurile care-ți limitează cariera, asigură-te că știi cum să trimiți un e-mail succint. Liderii companiei își doresc manageri competenți, care dețin controlul asupra lucrurilor.
Oricine ocupă o poziție de conducere recunoaște cât de important este să știi când să ceri ajutorul. Cei mai buni manageri sunt conștienți de faptul că nu știu totul și sunt deschiși și dornici să solicite idei grozave de oriunde ar veni, fie că sunt de la propria echipă sau din alte departamente. Managerii nu vin doar cu soluții și idei, ci ascultă, pun întrebări și prețuiesc cu adevărat contribuția celorlalți. Dacă ai tendința de a crede că ești singurul care poate rezolva o problemă sau singurul cu idei grozave pentru departamentul tău, probabil că nu ești pregătit să îi conduci pe alții.
Nu ar trebui să-ți dorești o poziție de management doar de dragul titlului sau al banilor (deși, să recunoaștem, ambele sunt cu siguranță niște avantaje frumoase). Dacă urmează să accepți un rol mai mare în cadrul companiei tale sau intenționezi să aplici la o poziție superioară ierarhic, vrei să te simți cât de cât încrezător că vei face o treabă bună și din acel rol. Poate fi dificil să-ți dai seama dacă ești sau nu cu adevărat pregătit să faci asta. Dar, dacă te concentrezi asupra acestor 6 semne, îți vei da seama dacă această poziție mai solicitantă ți se potrivește în acest moment sau, dimpotrivă, ar mai trebui să aștepți.
Abilitățile care nu ar trebui să-ți lipsească în perioada de probă
5 capcane care-ți limitează dezvoltarea profesională și cum le depășești