• 2 Mar. 2021
  • 14 min

Echipa eJobs la primul job. Experiențele care ne-au format

primul job

Se spune că primul job este exact ca prima dragoste, nu se uită niciodată. Și pe bună dreptate. În discuțiile informale din echipa eJobs ne-am dat seama că parte din ceea ce suntem azi se datorează unui început care a scris o poveste în viața noastră. Ne-a deschis orizonturi pe care nu le puteam explora în timpul studiilor și ne-a adus alături de oameni care ne-au încurajat să luăm decizii și să fim în fiecare zi o versiune mai bună a noastră.

Începuturile sunt, ce-i drept, presărate și cu greșeli, dar fără ele nu am putea crește. Și ai nevoie de toate aceste experiențe, ai nevoie să începi cariera dintr-un loc pentru a-ți da seama ce vrei să faci pe mai departe și alături de cine ai putea să te dezvolți. Și primul job poate fi într-un domeniu sau într-un rol la care nici nu te-ai fi gândit. Cu cât e mai diferit de ceea ce ai studiat, cu atât te ajută să fii mai creativ. 

În echipa eJobs avem colegi care au început cu o carieră în domeniul artistic ori în construcții, iar acum se ocupă de un portofoliu însemnat de clienți. Avem și colegi care au început în IT și acum s-au reorientat către SEO, dar și colegi care au făcut primul pas în relația cu oamenii, strâgând opinii în chestionare sau promovând produse, iar acum sunt account manageri sau lideri de echipă. Hai să-i cunoști și să afli ce ar trebui să faci acum pentru a fi mai aproape de primul job!

 

Primul job chiar în echipa eJobs

 

Valeria Puddu, Junior UX Designer

 

Valeria e chiar la primul job în cadrul echipei eJobs. De un an și jumătate se ocupă de îmbunătățirea experienței utlizatorilor eJobs, cu aceeași pasiune și entuziasm pe care le-a avut și la primul interviu. Și am aflat care este sursa ei de energie.  

S-a întâmplat ca primul meu job să fie exact jobul la care visam. Încă din timpul studiilor la facultatea de Film, Video și Artă Fotografică din cadrul Universității Naționale de Arte am înțeles că aș vrea să păstrez domeniul studiat pe post de hobby, însă nu ca un job, așa că am început să lucrez la proiecte personale și mi-am creat un mic portofoliu. La primul meu job am ajuns prin recomandare. Mi-am făcut CV, după care mi-am făcut și curaj și l-am publicat. Și a primit și share-uri. Astfel a ajuns la echipa UX din eJobs care m-a și contactat pentru un interviu. Emoțiile au fost mari, era primul interviu din viața mea.

Ca omul matur și serios ce eram, mi-am tăiat șuvițele verzi care erau mai lungi decât restul părului și am plecat la drum :). După interviu eram sigură că nu voi fi angajată pentru că nu aveam experiență, însă eram bucuroasă că am avut o primă interacțiune cu domeniul în care voiam eu să ajung. La scurt timp însă am fost contactată cu întrebarea mult așteptată: Când ai fi dispusă să începi jobul? Cred că am avut nevoie de câteva minute bune până să conștientizez ce se întâmplase. 

De atunci jobul pentru mine e o provocare continuă. Mereu vor exista soluții mai bune pentru problemele existente și lucruri pe care le pot îmbunătăți. Mă entuziasmează faptul că sunt înconjurată de oameni creativi de la care pot să învăț constant și îmi place să activez într-un domeniu în care lucrurile se schimbă și evoluează atât de repede.

Din provocare în provocare, am învățat să nu mă mai tem de noi începuturi, să nu mă tem de noi interacțiuni și nici de noi responsabilități. Cel mai dificil aspect a fost să învăț să iau decizii și să am încredere în propriile idei.

 

Sfatul meu ar fi să găsești o activitate care te face fericit și să investești timp în dezvoltarea abilităților în acel domeniu. La mine a fost nevoie de pasiune, timp și dedicare. 

 

Din domeniul muzical în Sales

 

Patricia Jipescu Sales Manager eJobs

 

 

Patricia Jipescu este de un an și jumătate Sales Manager în cadrul echipei eJobs. Dacă te întâlnești cu Patricia pe holurile eJobs o vei asculta cum vorbește la telefon cu ai săi clienți. Inflexiunile vocii, tonul și empatia te duc cu gândul la o emisiune radio, prezentată de un veritabil profesionist. Și chiar de acolo vine. 

La 19 ani, imediat după ce am terminat primul an de facultate am aflat din întâmplare de la o cunoștință de un job de colaborator la redacția muzicală a postului Radio România.  

Fiind studentă la Conservator, mi s-a părut o tranziție oarecum naturală și la scurt timp am obținut și postul. La vremea respectivă, era în plină desfășurare un proiect aniversar de amploare, care includea atât emisiuni speciale săptămânale, dar și un spectacol dedicat, care era programat în luna noiembrie a acelui an, la finalul proiectului. Cu alte cuvinte, perioada colaborării mele era predefinită, planul fiind să ajut echipă redacției care era implicată în realizarea acestui proiect cu orice era necesar până când se va trage cortina. Pot spune cu mână pe inimă că am fost pur și simplu fascinată de tot ce observam în jur și chiar dacă volumul de muncă era imens, nu exista zi în care să nu declar la final că am învățat ceva nou.

La finalul proiectului, am fost extrem de bucuroasă să aflu că managementul dorește prelungirea colaborării mele, astfel că am fost implicată ulterior în proiecte din ce în ce mai numeroase. Am avut ocazia de a realiza mai întâi rubrici înregistrate, apoi mici intervenții în direct în emisiunile de noapte, urmate după ceva timp de intervenții în emisiunile de weekend, care au condus în cele din urmă către realizarea integrală a edițiilor prezentate în direct. Nu cred că are rost să menționez avalanșele de emoții pe care le aveam ori de câte ori apărea câte un lucru nou pe care trebuia să îl fac și nici teama îngrozitoare de a greși. După doi ani de colaborare, când aveam cam 21 de ani, s-a ivit un concurs pentru postul de redactor al Redacției Muzicale, pe care l-am și câștigat. 

Toate cunoștințele acumulate pe tot parcursul acelor ani chiar au reprezentat fundația parcursului meu profesional, indiferent de tranzițiile făcute ulterior spre joburi din cu totul alt domeniu de activitate. Presiunea deadline-urilor, nivelul de profesionalism care trebuia să fie atins cu orice preț, minuțiozitatea și rigurozitatea necesare… Toate acestea m-au disciplinat și mi-au făcut cunoscut acel sentiment absolut înălțator, de satisfacție interioară pentru un lucru bine făcut. Cred că atunci am început să fiu dependentă de acel sentiment, pe care îl caut în permanență în orice acțiune în care mă implic și care este mai presus decât atingerea oricărui procent de vânzări.

Trebuie să recunosc însă și faptul că, pe tot parcursul traseului meu profesional, am avut șansa de a întâlni în drumul meu oameni care redefinesc termenul de profesionalism. Oameni care au avut curajul să-mi acorde o șansă, care au crezut în mine și care au avut disponibilitatea de a investi în dezvoltarea mea, atât profesională, cât și personală. Oameni cu ajutorul cărora am crescut, care au stabilit noi limite ale cunoștințelor mele, care vor rămâne mereu un etalon al superlativelor profesionale și cărora le voi fi recunoscătoare în fiecare zi, indiferent unde mă va purta traseul viitor al carierei mele.   

Privind retrospectiv, aș face exact aceeași alegere și afirm asta fără nicio umbră de ezitare. Chiar dacă la 26 de ani am decis din varii motive (alimentate probabil și de ambiția specifică vârstei că pot mai mult și vreau altceva) să fac o schimbare la180 de grade în carieră, primul job este exact că prima dragoste, cu bune, cu rele, dar nu se uită niciodată. Și nici nu mi-aș dori asta.   

 Așadar, sunt absolut convinsă că nimic nu este întâmplător.

 

Fără excepție, toate experiențele prin care treci, chiar dacă pe moment par nesemnificative, vor reprezenta un avantaj pe termen lung. Și da, în mod garantat vei face și greșeli pe parcurs, însă atâta timp cât acestea vor fi folosite drept oportunități de a învață din ele și de a deveni mai bun în următoarea zi, ai toate motivele să-ți iei inima în dinți și să apeși pe acel buton mic, în spatele căruia se ascunde o mare de necunoscute, dar și un munte de speranță, pe care scrie  „Aplică”.

 

De la 15 ani și-a luat primul job

 

Emilian Miclea Sales Manager eJobs

 

Emilian Miclea este Sales Manager în echipa eJobs de un an și jumătate. Ne-a adus la birou toată energia pe care a strâns-o la jobul în telecomunicații, dar și în multe alte locuri de muncă (unele la care nu te-ai fi așteptat) și ne surprinde mereu cu noi și noi clienți pe care are grijă să-i transforme în prietenii noștri. Privind parcursul său profesional, început la o vârstă la care te gândești poate mai mult la distracție, îți vei da seama că pentru a lucra în vânzări ai nevoie să treci mai întâi prin multe experiențe de viață.

Primul meu job a fost la vârsta de 15 ani , dar mult mai interesant a fost primul meu job din vânzari pe care l-am întâlnit abia la 25 de ani. Am fost pe rând meditator, tinichigiu, dulgher, operator PC, paznic, asistent project manager, operator telesales, reprezentant vânzări și key account manager. Jobul din vânzări în telecomunicații m-a atras însă cel mai mult pentru că prietenul care mi-a vorbit despre acest job mi-a zis că are colegi care câștigă extraordinar de bine. Am aplicat pe ejobs.ro la acest job, dar am fost și recomandat. A fost pentru prima oară când am susținut un interviu de grup, dar și un interviu individual. În momentul în care am aflat că am primit acel rol am sărbătorit, dar mi-am și întrebat prietenii dacă ei cunosc oameni care „vând prin telefon”.

Am avut parte de traininguri și manageri extraordinari, dar cele mai multe lucruri le-am învățat de la clienți. Cred că pot povesti ore despre apeluri și întâlniri de neuitat. Unele pline de zâmbete, altele pline de lecții. Îmi aduc aminte și acum că  în prima lună un client mi-a spus „Cine nu muncește nu greșește”. Tot de la toți clienții am învățat că zâmbetul, dar și alte stări, se pot transmite prin telefon. Dar cel mai important atu pe care îl poate dobândi un „vânzător” este ascultarea. Ascultarea activă, umană, empatică este mai importantă decât orice KPI. Acum, dacă privesc retrospectiv, cu siguranță aș face aceeași alegere, un job în vânzări, dar aș schimba industria mai devreme, așa cum mi-a fost recomandat de către un fost manager.

Dacă acum îți cauți primul job, te-aș sfătui să alegi, să citești și să aplici.

 

O minte sănătoasă are nevoie de un corp sănătos. Atunci când alergi depășești obstacole. Poate vei auzi în mintea ta că este prea greu, că este mai ușor să te oprești, că nu mai ai aer, că îți este sete. Toate sunt scuze pentru a reveni în zonă de confort. Trebuie să înveți să combați aceste obstacole pentru că vei întâlni altele: target, prezentări, întâlniri, deadline-uri, tabele, etc. Oportunitatea vine, pregătește-te constant pentru ea. Întreabă-ți prietenii mai mari ce le-a plăcut sau nu în experiența lor. Alege un job sau o companie în care poți evolua, fii fericit cu ce ai, dar țintește pentru mai mult.

 

A început cu primul job în IT

 

 

Ela Iliesi este de peste 2 ani specialist SEO în cadrul echipei eJobs. Rolul ei este să ghideze echipa de content spre acele cuvinte magice care aduc și conversii și să propună modificări tehnice pentru ca optimizările să fie cele mai bune. Și povestea ei are și mai mult sens când afli că a început cu un job în IT. 

Primul meu job 100% în IT mi s-a părut pe atunci cel mai tare loc de muncă. Se întâmpla în 2009 când aveam 23 de ani. Îmi aduc aminte și acum că am trecut prin 3 interviuri pentru a-l obține. Încă mai am e-mailul cu feedback-ul recrutorului în care îmi spune:  „Ne-a plăcut atitudinea ta, entuziasmul tău, iar faptul că ai venit cu propunerea de campanie, cu analiză site-ului a fost foarte bine.” 

 Privind în urmă însă îmi dau seamă cât de greu a fost de fapt. Locul de muncă nu era deloc aproape de casă (schimbam două mijloace de transport în comun, dintre care unul pe care îl luăm de la un capăt la altul al orașului), programul era de la 9 la 18, iar activitățile trebuiau înregistrate negreșit într-un sistem. Salariul era minimul pe economie. 

Dar, când nu ai încă destulă experiență, ai multă dorință de învățare. Pasiunea pentru domeniu era atât de mare încât în doar câteva luni am putut susține primul curs intern, pentru colegi, în care am arătat inclusiv evoluția traficului de la angajarea mea. Îmi amintesc cu drag de discuțiile și ieșirile cu colegii și cum mă bucura orice facilitate oferită de firmă: ciocolată caldă la discreție și coșul cu flori pe care îl găseam în fiecare luni pe birou. 

La primul job am învățat însă că nici beneficiile, nici banii, nici gradul de dificultate al muncii nu sunt factorii hotărâtori în a rămâne la un loc de muncă. Cel mai important lucru este să te simți prețuit și susținut în ceea ce vrei să realizezi.

Sfatul meu pentru tine care îți cauți acum primul job este să îți alegi cu grijă locul de muncă după calitatea umană a celor pentru care vei lucra. Să cauți manageri care lucrează alături de angajați și care își apreciază înainte de toate echipa. Poți întreba un potențial coleg care e atmosfera în companie. Sau, dacă unul din interviuri va fi chiar cu managerul, pune întrebări din care să-ți dai seama dacă ai putea să te dezvolți sub îndrumarea lui. Cât despre unde găsești cele mai bune locuri de muncă, cred că ești deja pe site-ul potrivit 🙂 .

 

De la promoting la Sales 

 

Andreea Stan - Account Manager eJobs

 

Andreea Stan este de peste trei ani Account Manager în eJobs. Este omul care emană energie în discuțiile cu clienții și îi place să se implice în activități noi. Prin urmare, de câteva luni este și moderatoarea comunității din social media.

Mai în glumă, mai în serios, se spune că primul job nu se uită niciodată. Uneori, această expresie are o latură pozitivă, alteori duce cu gândul la ceva negativ, dar mie îmi place să iau lucrurile bune din orice experiență, așa că retrăiesc cu drag momentul în care mi-am luat primul job.

La 18 ani, mi-am început cariera alături de echipa JTI România, pe postul de promoter țigarete. Ca orice tânăr aflat la început de drum, visam să fiu independentă pe plan financiar, să-i fac mândri pe cei dragi, să reușesc să cresc prin propriile forțe. Îmi amintesc și acum ce emoții, ce entuziasm și ce pregătire riguroasă am avut înainte de interviu. 

Era un test al maturității și îmi doream punctajul maxim! La interviu totul a decurs relaxat, a fost o discuție liberă în care mi s-au prezentat responsabilitățile jobului, dar și criteriile după care are loc selecția. Și la scurt timp am primit și un răspuns pozitiv care m-a făcut fericită pentru multă vreme. 

Ca la o primă experiență, am făcut și greșeli, unele legate de task-uri, altele în relația cu clienții sau colegii, mai ales în primele zile. Dar cred că și micile eșecuri le-am luat drept lecții. Dacă aș putea da timpul înapoi, n-aș schimba nimic, mai ales că așa am descoperit că-mi place să lucrez cu publicul, că iau energie de la oameni și, contrar așteptărilor mele, am răbdare cu ei. Primul job a fost ca o loterie, dar cu bilet câștigător: am învățat să mă înțeleg pe mine în relațiile cu ceilalți, să le intuiesc nevoile, să comunic ușor, să-mi înving temerile, dar și să nu-mi mai fie teamă să cer ajutorul. 

Pe atunci nu știam ce viitor profesional o să am, dar acum realizez că la primul job am învățat, de fapt, cum să fiu un om bun de vânzări și cum pot evolua în acest domeniu. Timpul petrecut alături de colegi m-a ajutat să evoluez și să am mai mare încredere în mine.

 

Dacă acum îți cauți primul job, ți-aș spune să nu-ți fie teamă de începuturi. Sunt grele, dar și pline de adrenalină, de lecții, de mentori, de provocări. Este important să lupți pentru ceea ce-ți dorești, să pui accent pe comunicare și să mergi la cât mai multe interviuri. E un exercițiu bun, antidot pentru introvertiți, dar și loc de desfășurare pentru curajoși. Și, poți începe să dai contur visurilor tale, aplicând pe eJobs.ro.

 

De la analist marketing la Team Leader

 

Alexandra Andreoiu - Telesales Team Leader eJobs

Alexandra Andreoiu este în eJobs de 5 ani și, după o pauză de aproape doi ani în care s-a dedicat unui proiect important din viața personală, a revenit în echipă. Și a primit și un rol nou, cel de lider al echipei de telesales, care i se potrivește atât de bine pentru că prin felul ei de a fi are superputerea de a motiva oamenii și de a-i determina să fie în fiecare zi varianta lor mai bună.

Cred că dacă ar trebui să rezum călătoria mea profesională, m-aș limita la a spune că e un drum: drumul de la plantat flori la plantat încredere. În mine și în oameni!

Timp de 14 ani, am lucrat de toate, dar cu drag și dor îmi amintesc de primul contact cu cei pe care îi numim generic „angajatori” . Fără să cântăresc neapărat lucrurile, entuziasmul mă cuprindea rapid în timpul studenției, așa că eram deschisă multor provocări și experiențe. Am început ca analist marketing, job care presupunea să strâng părerile persoanelor despre diverse produse. Uneori îi opream pe stradă, alteori la telefon îmi dădeau din timpul lor. A urmat o reconversie profesională către un job care suna mai pretențios: asistent într-un cabinet de avocatură. În traducere, mă ocupam de lipirea unor anunțuri pe stâlpii din zonă. Am bifat și jobul de „financial advisor‟, unde consiliam clienții cum să cheltuie mai înțelept banii pe produse pentru casă.

După toate aceste experiențe, am ajuns și la primul internship, o invenție minunată, care mi-a permis să mă descopăr, să învăț mult mai structurat lucruri și care mi-a permis să afișez cu mândrie prima experiență cu adevărat relevantă pentru CV.

Dacă ești la primul job și te temi de interviuri, am de făcut o destăinuire: știu cum e. Am fost mereu timidă și îmi era greu să mă integrez. Am ajuns la atâtea interviuri încât multă vreme m-am gândit să scriu un blog despre cum să NU te prezinți la interviu. Îmi doream atât de mult să intru pe piața muncii, dar emoțiile mă copleșeau și nu reușeam să fiu cea mai bună variantă a mea. Îmi doream să primesc o șansă, să dovedesc ce pot, să fie transparentă dorința mea de a începe un job. Până la urmă, s-a întâmplat și a fost biletul meu către următoarea etapă.

Am întâlnit oameni cu care țin și acum legătura, colegi care mi-au devenit prieteni, clienți cu care mai schimb mesaje. Toate aceste experiențe m-au ajutat să mă formez, să-mi controlez emoțiile și să dau contur visurilor. Schimbarea din mine s-a reflectat în toate aspectele vieții și nu regret nicio etapă. Dacă aș putea, totuși, schimba ceva, ar fi să mă întorc la mine cea de acum mai bine de un deceniu să-mi spun să am încredere că pot face și învăța orice. Și poate aș profita mai multe de anumite șanse pe care nu le-am valorificat în trecut. 

Primul meu job adevărat nu a fost neapărat o meserie și un prim contract de muncă, ci momentul în care m-am (re)găsit și m-am pus în valoare pe plan profesional.

 

Într-o relație de lungă durată cu prima dragoste – copywriting-ul

 

Iulia Văcăroiu - Senior Copywriter eJobs

 

Iulia Văcăroiu este copywriter în echipa eJobs de 3 ani și jumătate și vocea creativă din spatele multor proiecte de comunicare, adresate candidaților și angajatorilor. Prin creativitate s-a remarcat și la primul job pentru care a creat un site de prezentare cu exemple de texte, iar oferta de angajare nu a întârziat să apară. Iulia este și prima colegă care a adus în echipa eJobs conceptul de remote work și recunoaștem că ne-a impulsionat să vedem partea plină a paharului. 

M-am angajat pe post de „copywriter” în 2013, la 23 de ani. Știam destul de puține despre domeniu și job, dar văzusem serialul Mad Men și-mi spusesem: „Hei, și eu pot să fac asta!”. Tot din serialul Mad Men mi-am dat seama că nu mi-ar plăcea să lucrez într-o agenție, oricât de workaholică aș fii de fel, așa că am căutat în principal posturi de junior copywriter direct la companii, pentru departamentele lor interne de marketing. Dar înainte de a mă lansa în aplicări, mi-am făcut un site de prezentare cu câteva exemple de texte și diverse alte lucrări, ca să arăt cum scriu și ca să echilibrez cumva lipsa experienței, care, din punctul meu de vedere în acel moment, mă trimitea la coada listei de candidați. Trei luni am stat să-mi rafinez site-ul și CV-ul, dar apoi m-am angajat în 2 săptămâni de când am început să aplic. Recrutorului care m-a angajat i-a plăcut foarte mult site-ul și faptul că s-a văzut că am muncit la el, lucru care l-a convins să mă angajeze chiar și cu zero experiență și chiar să îmi ofere cu 20% în plus la salariul pe care l-am cerut. 

Am avut parte de un loc de muncă foarte fain la început de carieră. Era aproape de casă, aveam super colegi, lucram la proiecte fascinante (pentru mine, cel puțin) și era plătit bine, dar în momentul în care am început să intru într-o rutină și să simt că mă plafonez, am zis că e timpul că e timpul să-mi caut un alt job. Acum îmi dau seama că ar fi fost mai bine să port o conversație cu angajatorul meu, să cer mai multe responsabilități, să încerc activ să ies din acea rutină în care e normal să mai intri. Și de abia apoi, dacă nu ieșea treaba asta, să caut să-mi schimb jobul, împăcată cu ideea că am făcut tot ce am putut ca să profit cât mai mult de primul job.

Acum aș alege negreșit același prim job. De atunci  am lucrat și la agenție, dar și la client, iar dacă la prima ai parte de mai multă creativitate, la a doua ai parte de un echilibru viață-job mult mai bun. Ambele au plusuri și minusuri, ce contează mai mult sunt interesele tale personale. Iar pentru mine a contat foarte mult să am un prim job care mi-a permis să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât și pe cel personal. 

Dacă acum ești în căutarea primului job, încearcă să aduci ceva în plus CV-ului tău atunci când aplici: un mic portofoliu dacă lucrezi într-un domeniu creativ, cu teme făcute de ei, un link către un video în care se prezintă, un internship, un site sau un blog cu teme de interes pentru ei, o comunitate de Facebook pe care o gestionezi etc. Orice care să arate că ești activ și dornic de treabă.

De la industria energetică la Sales Manager

Florin Olteanu - Sales Manager eJobs Romania

Florin Olteanu este Sales Manager în eJobs și de peste trei ani în echipă. Îi place ca de fiecare dată când vorbește cu clienții să găsească un loc plin de inspirație, la fereastră, și inevitabil, transmite pasiunea sa pentru vânzări și colegilor din alte departamente. Dacă studiem puțin parcursul său profesional, descoperim că a testat și alte joburi care l-au ajutat să-și definească ceea ce-și dorește să facă.

Primul job a fost la vârsta de 20-21 de ani, în industria energetică, totul se rezuma la calcul de caldură, apometre, repartitoare etc….Nu a fost neaparat ceea ce îmi doream, dar a fost o sursă mișto de venit, mai ales pentru vârsta aceea. Nu am aplicat pentru el, ci a fost o recomandare a unui prieten de-ai mei. Am lucrat mai întâi part-time și apoi mi s-a propus o poziție full-time, pe care am și acceptat-o pentru următorii 4 ani. A fost perioada în care am învățat ce înseamnă să ai o responsabilitate într-un mediu de lucru, ce înseamnă să respecți un deadline, ce înseamnă să lucrezi în echipă. M-a ajutat să fiu mai organizat și să vin cu un bagaj de așteptări pentru următoarele joburi. Sincer, nu aș mai face aceeași alegere, întrucât în acest prim job mi-am folosit partea reală a personalității mele și nu neapărat partea umană, care consider că este mai ofertantă.

Sfatul meu pentru tinerii absolvenți care-și caută acum un loc de muncă este să-și modeleze așteptările și solicitările salariale în funcție de ce știu efectiv să facă, să adere la culturi organizaționale sănătoase, cu toxicitate zero, care să le permită sa crească, să nu se plafoneze. Și poate cel mai important lucru: să nu-și facă din obișnuință un amic.

Primul job nu vine cu rețetă, dar are nevoie de un plan care te poate ajuta atât de mult să faci zilnic pași spre acel loc unde ți-ar plăcea să lucrezi. Contează să nu aștepți, ci să dai dovadă constant de mici acte de curaj care te pot conduce spre primul job: să citești, să întrebi prietenii ce joburi le-au plăcut sau nu,  să câștigi experiență pe cont propriu construind ceva: un site, o comunitate online, intuind astfel așteptările angajatorilor. Să lucrezi des la CV-ul tău adăugând cele mai recente realizări, dar și noile abilități deprinse și mai ales să aplici. E ca și cum ai construi o relație de prietenie. Trebuie să muncești constant la ea, hrănind-o cu încredere, implicare și curaj.

Ți-a plăcut articolul despre primul job al colegilor din echipa eJobs? S-ar putea să-ți placă și:

Aplici la primul job? Iată la ce se uită recrutorii în CV și la interviu

Ești la primul job? Cum te documentezi despre o companie

 

A fost util articolul? 5
primul job

Leave a Reply