• 4 Mar. 2024
  • 4 min

Cum îți găsești compania în care chiar îți place să lucrezi

companie

S-au schimbat mult lucrurile în piața muncii în ultimul an. Competiția pentru un job s-a intensificat și, ca absolvent sau viitor absolvent de liceu ori facultate, te simți mult mai responsabil să te angajezi din timpul studiilor pentru a ține pasul cu schimbările din acest moment și pentru a rămâne un candidat dezirabil.

Orice implicare în sesiuni de practică/voluntariat, un job part-time sau dezvoltarea unui proiect personal contează și te pot diferenția.

Dar poți fi în situația în care te angajezi și să descoperi că mediul de lucru, echipa sau managerul nu sunt așa cum te așteptai. Probabil că o astfel de experiență ți-a ridicat și un semn de întrebare. Cum de ai ajuns într-o situație neplăcută? Poate cea mai mare tentație este să aplici oriunde vezi că există un post disponibil, fără a ști exact dacă respectiva companie ți se potrivește. O documentare detaliată te va ajuta să iei deciziile potrivite și să-ți găsești compania pentru care vrei să lucrezi. Iată cum o realizezi!

 

Cât de important este să cunoști compania


Îți aduci poate aminte experiențele amuzante ale lui Billy și Nick din filmul The Internship ale căror cariere de agenți de vânzări au fost compromise de revoluția digitală.  În timp ce caută locuri de muncă pe internet, Billy descoperă din întâmplare rezolvarea problemei sale profesionale – Google. Își dă seama că Google este un angajator care oferă numeroase posibilităţi; pare un loc de muncă nemaipomenit, unde ai la dispoziţie module de dormit, mese de ping-pong, terenuri de volei şi multe locuri în care poţi mânca gratis. 

Găsesc însă la Google nu tocmai echipa pe care și-o doreau. Fac practică alături de Stuart, un tânar absorbit de smartphone-ul său și de Yo-Yo, care a fost școlit acasă de mama sa. Liderul echipei, Lyle, încearcă în mod constant să-și ascundă nesiguranța de sine. Roger Chetty, șeful programului de internship, își exprimă, îndoielile cu privire la abilitățile tehnice ale lui Billy și Nick considerându-i prea în vârstă pentru programul de internship. Însă Billy și Nick își folosesc excelentele abilități de agenți de vânzări pentru a se reinventa ca stagiari și pentru a pătrunde în lumea Google.

În filmul Exam, candidații susțin un examen pentru o companie pe care nu o cunosc. Au la dispoziție un creion, o foaie de hârtie și 80 de minute să răspundă la o întrebare. Nu trebuie să vorbească între ei și nu pot părăsi camera, altfel vor fi descalificați. Dar lucrurile degenerează și candidații încep să vorbească, își atribuie porecle și folosesc diverse soluții pentru a descoperi textul ascuns pe hârtiile lor. În final află că printre ei se află CEO-ul companiei, om de știință care a găsit un medicament mult așteptat pentru un virus. Având în vedere nevoia disperată a oamenilor pentru acel medicament și stocurile limitate, compania avea nevoie de un administrator capabil să ia decizii dure, arătând în aceeași timp compasiune, toate trăsăturile afișate de Blonde în timpul examenului. 


Experiențele povestite au fost cu final fericit, însă ne-au arătat cât de important este să ne facem lecțiile înainte de a aplica la un job. Mai ales la începutul carierei, când nu cunoaștem prea bine companiile. Această cercetare este utilă  pentru a decide pentru ce tip de angajator vrei să lucrezi, dar și pentru interviu atunci când îți sunt testate cunoștințele despre companie.

 

Iată cum te poți documenta despre acea companie la care vrei să aplici

 

Analizează mediul de lucru  

42% dintre români spun că și-ar schimba jobul anul acesta pentru că se află într-un mediu toxic din punct de vedere organizațional, 10,2% nu se înțeleg cu managerul direct, iar 4,4% nu se înțeleg cu echipa, conform unui studiu eJobs desfășurat la finalul anului trecut. De aceea este important să cercetezi compania și să-ți dai seama din informațiile obținute dacă rezonezi cu mediul de lucru, cu cei care lucrează deja acolo, cu obiectivele.

Caută recenzii despre organizație, oferite de foștii și actualii angajați pentru a afla detalii, dincolo de cele declarate pe site. Astfel vei afla cum este cultura companiei, care este nivelul salarial oferit, ce oportunități de avansare ai și cum se poziționează față de wellbeing.

 

 

Caută informații despre conducerea companiei și despre managerul tău direct

Dacă o companie ți-a captat interesul, ar trebui să afli și cine o conduce. Citește despre angajații care dețin funcții de conducere în cadrul companiei pe pagina „Despre noi”. Caută profilurile lor de pe rețelele profesionale și de socializare. Cum sunt postările lor? Sunt mândri să reprezinte compania? La o scurtă căutare online, poți descoperi și interviuri pe care aceștia le-au acordat, care-ți vor oferi o perspectivă asupra modului în care gândesc.

În rețelele profesionale și sociale ești poate la un contact – două distanță de oameni care lucrează în acea companie. Întreabă cum este managerul tău, pentru a afla dacă e genul de persoană care te poate ajuta să te dezvolți profesional, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Ai vrea să lucrezi în această echipă?

Chiar dacă lucrezi de la sediul companiei sau de acasă, vei petrece mult timp alături de colegi, mai ales în primele luni când vei avea nevoie de informații și de formare. De aceea merită să vezi dacă oamenii sunt sociabili, să cauți informații despre cum primesc un nou coleg sau să vezi dacă ai în lista de contacte prieteni care-ți pot oferi informații despre echipă.

 

 

Compania oferă stabilitate?

În contextul economic actual, este important să afli dacă angajatorul a făcut disponibilizări în ultima perioadă sau ce planuri are pentru echipa sa în perioada următoare. Va dezvolta afacerea sau o va restrânge? Care e situația financiară? Verifică și cifra de afaceri a companiei și profitul său. Informează-te și despre beneficiile pe care le oferă, dacă susține starea de bine a angajaților, prin asigurări medicale, zile suplimentare de concediu, servicii de terapie.


Există oportunități de învățare?

Șansa de a învăța lucruri noi este importantă în orice rol, dar este deosebit de importantă în primele etape ale carierei. Verifică oportunitățile de formare în descrierea jobului, dar și în profilurile profesionale ale oamenilor din companie. De asemenea, poți verifica și ce abilități au deprins aceștia.

 

 

Există oportunități de avansare în companie?

Din descrierea jobului, dar și din profilurile profesionale ale angajaților vei afla și date despre promovarea în cadrul companiei. Astfel îți vei da seama care este strategia angajatorului, dacă apreciază colegii, oferindu-le oportunitatea de a avansa.

Este important să reții că această cercetare necesită timp. Dacă nu poți dedica câteva ore consecutive, împarte cercetarea în mai multe momente de câte 20-30 de minute, astfel încât în fiecare zi să faci un pas spre descoperirea acelei companii la care aplici. Și merită să parcurgi anunțurile de pe eJobs, unde companiile sunt verificate, iar în descrierile lor ai detalii despre proiecte, valori, beneficii. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă companiile și locurile de muncă disponibile pe eJobs.ro!

Ți-a plăcut articolul  „Cum îți găsești compania în care chiar îți place să lucrezi”? S-ar putea să-ți placă și: 

De ce salariul nu e totul când îți cauți primul job

Îți cauți primul job? Ce greșeli nu trebuie să faci în discuția cu un recrutor

A fost util articolul? 16
companie

Leave a Reply