• 4 Jan. 2021
  • 2 min

Îți cauți primul job? Ce greșeli nu trebuie să faci în discuția cu un recruiter

recruiter
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Recruiter-ul este persoana care se află între tine și jobul mult dorit. E prima persoană care îți analizează CV-ului, te cheamă la interviul de angajare propriu-zis, iar apoi, transmite către angajator candidatura ta, dacă i se pare că ești potrivit pentru jobul scos la bătaie.

Prin urmare, este important ca, la un interviu de angajare să nu faci anumite lucruri greșite care pot să-ți ruineze șansele de a avansa în procesul de selecție. Candidații care nu tratează cu seriozitate relația cu un recruiter riscă să nu obțină jobul mult visat. Iar dacă ești la început de carieră, și nu doar, atunci trebuie să ții cont de sfaturile pe care ți le punem la dispoziție în continuarea articolului. 

 

Uite ce greșeli nu trebuie să faci în discuția cu un recruiter

Nu exagera cu prietenia

Recruiter-ii sunt, de regulă, oameni prietenoși și săritori, care au datoria să te ghideze prin întreg procesul de recrutare. Totuși, nu uita că ei sunt niște profesioniști, așa că tratează-i ca atare – fii prietenos, dar nu exagerat de familiar. Este de preferat să limitezi pe cât posibil conversațiile personale sau glumele. Nu uite de regula de aur: de față cu recruiter-ul nu spune sau face nimic ce nu ai spune sau nu ai face în prezența șefului tău.

 

Nu cere sfaturi pentru carieră 

Obiectivul recrutorului este să te ajute să treci cu ușurință prin tot procesul de angajare. Recruiter-ii nu sunt consilieri – nu se cuvine să le ceri ajutorul când vine vorba despre redactarea CV-ului sau despre planificarea carierei tale.

Recrutorilor le poți pune întrebări despre compania sau despre domeniul în care activează organizația, dar încearcă să faci referință strict la jobul pentru care candidezi. Și, cel mai important: păstrează câteva întrebări pentru interviul cu managerul, căci și pe el trebuie să-l impresionezi. 

 

Nu cere informații despre alți candidați 

Trebuie să te preocupe un singur candidat pentru jobul scos la bătaie, mai exact, tu. Chiar dacă nu este ușor să reziști tentației, nu cere informații despre ceilalți aplicanți la jobul pe care ți-l dorești, deoarece recruiter-ii nu sunt confindenții tău. Și, în plus, vei părea nesigur pe calitățile și aptitudinile tale. Totuși, poți pune întrebări despre procesul de recrutare sau despre postul scos la concurs.

 

Nu pretinde tratament preferențial

Conștientizează că nu ești singurul candidat pentru jobul la care ai aplicat. Deși recrutorii sunt întotdeauna săritori, gata să te ajute, ei nu sunt cei care îți iau apărarea în fața managerului direct, ci vor doar să găsească omul potrivit pentru poziția disponibilă. Nu cere niciodată unui recruiter să pună o vorbă bună pentru tine managerului. Dacă ești o persoană potrivită pentru acest job, oricum te vor selecta. 

Așadar, pentru a obține jobul mult dorit e bine să lași o impresie cât mai bună recrutorului. E important să preiei inițiativa și să încerci să te afirmi, asta îl va face să te considere încrezător în propriile tale forțe, conștiincios și un candidat cu potențial. De asemenea, reține faptul că pentru a fi tratat cât mai bine de recrutor, trebuie să te comporți exemplar. Iar până să ajungi în etapa interviului, te invităm să aplici la joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum poate fi dezvoltată o bună relație cu șeful

Meserii stabile spre care merită să te orientezi în 2021

Șapte adevăruri despre entuziasmul necesar unui job de consultant vânzări

A fost util articolul? 55
  • AvatarPantea iuliu Alexandru zice

    Astept interviul!multumesc:)))

Leave a Reply