Când ești la început de drum și nu ai o experiență solidă în spate, e greu să-ți dai seama ce domeniu ți se potrivește, care e modul de lucru pe care-l preferi sau ce te motivează. Înainte să-ți cauți un loc de muncă, e important să treci printr-un proces de autocunoaștere, ce te va ajuta să iei cele mai bune decizii în privința traseului tău profesional. Acest demers se referă la descoperirea personalității tale, a punctelor tale forte, dar și slabe, a motivațiilor, dar și a nevoilor pe care le ai în carieră.
Întrebările ce te pot ajuta în acest demers sunt: „Ce-mi doresc de la viitoarea carieră?”, „Ce traseu profesional îmi imaginez?”, „Ce vreau să realizez?”. Răspunsurile la aceasta sunt menite să te ajute să construiești un plan de acțiune bine definit. Pe larg despre cele mai eficiente metode de stabilire a obiectivelor, poți citi mai multe în acest articol!
Poate fi vorba despre abilitățile tale înnăscute sau cele pe care ți le-ai însușit din experiențele extrașcolare, hobby-uri sau programe de voluntariat. Cu ajutorul acestora îți vei da seama de capacitatea de a îndeplini viitoarele sarcini de la job. În plus, o mai bună identificare a acestora, te va ajuta să înțelegi care este modul de lucru preferat și ce domenii se pliază pe ale tale preferințe. Mai multe despre cum să-ți descoperi abilitățile, află în acest articol!
Descoperind ceea ce-ți place să faci, vei înțelege ce te motivează în demersul tău profesional. Sunt persoane care au mai multe interese și le este greu să se axeze pe una singură, de aceea, pentru ele este necesar să descopere ce le împlinește cu adevărat.
Analiza experiențelor trecute este unul dintre cei mai importanți pași în procesul de autocunoaștere, având în vedere că doar așa vei putea descoperi care-ți sunt motivațiile și factorii ce și-au pus amprenta asupra personalității tale. Așa că, analizează toate activitățile în care ai fost implicat, fie că este vorba despre voluntariat, stagii de practică sau alte activități extrașcolare. Apoi, încearcă să-ți amintește de oamenii cu care ai interacționat, locurile în care ți-ai desfășurat activitatea și felul în care te-ai simțit în acele momente. S-ar putea ca acest proces să dureze mai mult timp, însă rezultatele vor fi pe măsură.
Desigur, s-ar putea ca răspunsurile exacte să nu vină imediat, totuși ele nu vor întârzia să apară. Ideea acestui exercițiu este de a cântări modul în care faci lucrurile și de a-l îmbunătăți. Iată câteva întrebări ajutătoare: Cum mă raportez la cei din jurul meu? Îmi place să lucrez individual sau alături de colegi? Cât de bine gestionezi stresul? Cât de organizat sunt? Cum îmi gestionez timpul?
Procesul de autocunoaștere este dificil și necesită o analiză obiectivă. Dacă simți că ai nevoie de o părere din exterior, caută-ți un mentor. Ar fi bine să fie o persoană pe care o admiri și a cărei traseu profesional ai dori să-l urmezi.
Această etapă te va ajuta să descoperi diferența dintre modul în care te vezi tu și felul în care te privesc cei din jur. Există o mulțime de oameni care vor fi entuziasmați să te ajute să echilibrezi balanța. Important însă este să implici oameni care să te asigure că îți vor oferi o părere obiectivă, chiar dacă este vorba despre critică. Despre cum să ceri un feedback, am vorbit și în acest articol!
Adu-ți aminte toate lucrurile care ți-au ieșit bine în trecut, indiferent că au fost mici sau mari. Și aici poți cere ajutorul oamenilor apropiați, profesorilor sau a colegilor. Această listă de realizări te va ajuta să identifici punctele tale forte, de care poți profita la viitorul loc de muncă.
Definește cât mai clar ce-ți propui să faci mai departe. Dacă vrei un job în domeniul IT, gândește-te de ce pregătire ai nevoie. Dacă vrei să ajungi manager, atunci dezvoltă abilitățile de leadership. Fii cât mai specific și încearcă să stabilești atât obiectivele pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Cu cât vei avea o imagine mai clară asupra personalității tale, asupra a ce-ți dorești, cu atât îți va fi mai ușor să alegi domeniul potrivit pentru tine. E important să fii cât mai obiectiv în procesul de autocunoaștere, doar așa vei reuși să pui bazele unei cariere care să te împlinească. eJobs este alături de tine, indiferent de aria de activitatea pe care o alegi, cu cele mai atractive joburi de pe piața muncii!
Dezvoltare personală pe timp de criză
Șapte cărți pe care să le citești acum pentru dezvoltarea personală
Dezvoltarea personală – cum îți influențează viața profesională