• 25 May. 2022
  • 5 min

8 cărți pentru dezvoltare personală pe care merită să le citești vara aceasta

dezvoltare personala

Una dintre cele mai importante investiții pe care merită să le faci este cea în dezvoltare personala și profesională. Iar decizia nu ar trebui să fie întâmplătoare. Te va ajuta în carieră. Angajatorii apreciază candidații dornici să învețe continuu, având astfel cunoștintele și abilitățile necesare să se adapteze schimbărilor din business.

BookAuthority identifică și evaluează cele mai bune cărți de dezvoltare personala din lume, pe baza recomandărilor unor lideri și experți de elită. Iata care sunt alegerile acestora pentru acest an, dar și alte cărți pe care echipa eJobs le consideră relevante pentru a-ți face jobul mai bine. Merită să te bucuri de ele în vacanță și oricând ai câteva ore libere 😊.

 

Cărți pentru dezvoltare personala în 2022

 

The High 5 Habit

1. The High 5 Habit

Autor: Mel Robbins

Într-un ritm pe repede înainte, în care parcă nu mai ai timp pentru tine, simți că nu mai ai încredere în propriile forțe? Te-ai săturat poate să fii cel mai dur critic al tău? Și chiar și atunci când atingi succesul te concentrezi pe ceea ce nu a mers bine? Mel Robbins îți dedică această carte. Ea te ajută să  înțelegi cea mai importantă persoană din viața ta, cea care se uită la tine în oglindă: pe tine însuți. Folosind înțelepciunea, susținută de știință și poveștile profund personale, autorul te învață cum să faci din încrederea în tine un obicei, astfel încât să-ți poți realiza obiectivele și visurile. Cartea de dezvoltare personala The High 5 Habit este un instrument simplu, dar profund, care îți schimbă atitudinea, mentalitatea și comportamentul. Pregătește-te să râzi și să înveți pe măsură ce faci pași pentru a-ți crește încrederea în sine, fericirea și rezultatele.

 

Beyond Collaboration Overload

2. Beyond Collaboration Overload

Autor: Rob Cross

Munca în echipă îți consumă probabil mare parte din timp (85% din timp este estimarea din cartea Beyond Collaboration Overload). De multe ori este dificil să vă aliniați, să ajungeți la un punct comun și aceste situații te epuizează, îți afectează performanța, mai degrabă decât să-ți ofere productivitate, inovație și implicare. Cum ai putea să lucrezi mai eficient în echipă?  În Beyond Collaboration Overload, profesorul Rob Cross rezolvă acest paradox arătând cum performanții de top colaborează într-un mod mai intenționat, ceea ce îi face cu 18-24% mai eficienți decât colegii lor. Colaboratorii buni se disting prin eficiență, nu prin dimensiunea echipei lor sau prin durata zilei lor de lucru. Din cercetările realizate în peste 300 de organizații și povești aprofundate, vei învăța să-ți analizezi convingerile actuale (care duc la o colaborare ineficientă), cum să  impui o structură în munca ta și cum să te adaptezi pentru a crea o colaborare mai eficientă. De asemenea, vei descoperi și cum să investești timpul recuperat pentru a energiza oamenii, dar și pentru a te conecta cu ai tăi colegi, cu scopul de a reduce stresul și de a îmbunătăți sănătatea emoțională a echipei.

Roar - Michael Clinton

3. Roar

Autor: Michael Clinton

Te-ai întrebat cum vor arăta pentru tine următorii 20 de ani? Cu siguranță ai în plan să materializezi acele planuri pe care, din diferite motive, nu le-ai putut realiza până acum. Și poate simți că nu ești pregătit emoțional, financiar sau logistic pentru următoarea etapă din viața ta. Cartea Roar te va ajuta să identifici noi obiective și să iei decizii semnificative, cu scop. Este itinerariul celei mai apropiate călătorii din viața ta, care îți va arăta cum să-ți dai un refresh, cum să recâștigi controlul asupra vieții tale, să acționezi în funcție de ceea ce urmează și să-ți reevaluezi relațiile. Găsește inspirație pentru a avea viața pe care ți-o dorești atât în plan personal, cât și profesional!

 

Be Where Your Feet Are

4. Be Where your Feet are

Autor: Scott M. O’Neil

Te simți poate într-o cursă continuă pentru a termina ceea ce ai de făcut și uneori îți este greu când întâmpini obstacole. Însă important este să vezi experiența ca o oportunitate de a învăța. Să profiți de ea pentru a crea conexiuni, pentru a descoperi recunoștința și scopul. Află povestea lui Scott O’Neil, unul dintre cei mai admirați directori sportivi din America, despre situațiile mai dificile pe care le-a întâmpinat în viață și lecțiile pe care le-a învățat pentru a fi acum un om prezent și implicat în mai multe roluri, cel de lider, antrenor, mentor, tată și soț. Și mai mult decât atât, O’Neil prezintă și lecțiile de viață ale unor sportivi profesioniști, ale unui regizor celebru, precum și ale fiicelor sale adolescente. Anectodele și exercițiile propuse te vor ghida spre autocunoaștere.

 

You Are Kind of a Big Deal

5. You’re Kind of a Big Deal

Autor: Erin King

Ți se spune adesea că trebuie să ai visuri mărețe și să ai încredere în tine pentru a atinge succesul. Dar visurile mari și încrederea sunt doar începutul. Pe parcursul drumului ai nevoie și de mult curaj. Cartea You’re Kind of a Big Deal îți oferă strategiile, instrumentele și inspirația de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta potențialul, pentru a te elibera de convingerile limitative și pentru a-ți transforma cele mai mari visuri în realitate. Autorul Erin King, speaker internațional și antreprenor, te ajută să intri în rolul de CEO al propriei tale vieți și să răspunzi mai bine la feedback-ul provocator oferit de cei din jurul tău, astfel încât să poți depăși orice obstacol între tine și obiectivele tale. Vei învăța cum să-ți sporești energia pentru a face față celor mai grele provocări și îți vei contura o imagine mult mai clară cu privire la locul și scopul tău în viață.

 

Risk Forward

6. Risk Forward

Autor: Victoria Labalme
Poate ai remarcat în jurul tău oameni care știu exact ce vor și fac tot posibilul să-și atingă obiectivul. Însă ce faci dacă nu ai această imagine clară? Dacă simți că poți face ceva mai mult, dar nu ești încă sigur ce poți face,  dacă vrei să ai curajul să încerci ceva nou și dacă te chinui să-ți dai seama care sunt următorii pași într-un proiect. Cartea Risk Forward îți arată că atunci când începi să-ți asumi riscuri, vei găsi mai ușor și calea. Autoarea Victoria Labalme, speaker și coach de performanță, îți prezintă experiențe scurte, ușor de citit, pline de culoare, precum și o serie de strategie practice care te vor ajuta să identifici ceea ce contează pentru tine, să-ți descoperi talentele și să gestionezi momentele de nehotărâre. Vei învăța cum să faci diferența în drumul spre ceea ce-ți dorești în plan profesional și personal.

 

A world without Email

7. A World Without Email (audiobook)

Autor: Cal Newport

Gândește-te cum începe o zi de lucru pentru tine. De obicei îți verifici e-mailul la primele ore ale dimineții și apoi, pe parcursul zilei, încerci să faci față avalanșei de solicitări venite pe e-mail, în timp ce mai ai și alte task-uri, la zi, de rezolvat. La 5.30 pm realizezi că nu ai ajuns să rezolvi poate lucruri importante de pe lista ta, pentru că ai primit numeroase mesaje. Sună familiar? Cele mai recente date arată că ne verificăm căsuțele de e-mail la fiecare 5,4 minute. Te-ai întrebat cu ce preț?

În cartea A World Without E-mail, Cal Newport susține că acest flux constant de distrageri ne împiedică să realizăm orice muncă semnificativă, ne provoacă stres nejustificat și costă afacerile de milioane de euro. Bazându-se pe o gamă fascinantă de studii de caz ale companiilor care au renunțat la verificarea la minut a e-mailului, autorul îți oferă soluții clare și practice, astfel încât munca ta să fie mult mai profundă și creativă.

 

Unwinding Anxiety

8. Unwinding Anxiety

Autor: Judson Brewer

Trăim una dintre cele mai anxioase perioade, în care trebuie să gestionăm aspecte legate de pandemie, lucru  și școala de acasă și, de multe ori, ne simțim copleșiți și fără control asupra vieții. Te recunoști? Probabil că parte din aceste situații îți sunt familiare. Autorul Judson Brewer îți arată cum să-ți modelezi creierul pentru a descoperi factorii declanșatori ai anxietății (pot fi rețele de socializare, stresul, amânarea, insomniile) și pentru a dezamorsa acești factori, printr-o practică simplă, dar puternică: curiozitatea. Este cartea de dezvoltare personala din care vei învăța cum să-ți antrenezi creierul folosind mindfulness și alte practici menite să aducă o stare de bine în viața ta.

De la cărți care te ajută să crești încrederea în tine, la cele care te ghidează să fii CEO-ul propriei vieți  și să-ți asumi riscuri sau să renunți la obiceiuri care te costă, tu ce lectură pentru dezvoltare personala îți dăruiești în această vacanță?

 

Ți-a plăcut articolul despre carti de dezvoltare personala? S-ar putea să-ți placă și:

 Opt cărți pe care să le citești azi pentru dezvoltarea profesională de mâine
5 cărți pe care ar trebui să le citești

A fost util articolul? 16
carti dezvoltare personaladezvoltare personala
  • AvatarNatalia Botnaru zice

    I would like to receive the book untitled Risk Forward, author Victoria Labalme. Do i find this book in libraries from Bucharest?

Leave a Reply