• 29 Nov. 2022
  • 9 min

Dezvoltarea personala – cum îți influențează viața profesională?

dezvoltarea personala

Dezvoltarea personala reprezintă însumarea mai multor nevoi pe care le avem fiecare dintre noi, printre ele aflându-se atât cele ce privesc viața personală, dar și pe cea profesională.

Dezvoltarea personala este despre aspirațiile, motivațiile și despre obiectivele noastre pe termen scurt, mediu și lung. Și cu toate că, mulți încearcă să separe cele două medii (viața personală de cea profesională), până la urmă cu toții ajungem la aceeași concluzie: cele două reprezintă un tot. Oricât de mulțumit ai fi de aspectele vieții personale (timpul petrecut cu prietenii, copiii, partenerii de viață sau hobby-urile pe care le avem), toate acestea reprezintă prea puțin dacă nu ești satisfăcut de zilele petrecute la birou, de echipa cu care lucrezi sau poziția pe care o ocupi. Și reciproca este valabilă. 

Iar ca toate lucrurile să meargă ca pe roate, e important să acoperi cele două arii și să pui accetul pe amândouă. De data aceasta am încercat să descoperim ce înseamnă dezvoltarea personala și ce impact are asupra vieții noastre profesionale. În articolul de față vei descoperi ce înseamnă înțelegerea propriei persoane, cum să scoți la suprafață anumite talente sau abilități, dar și cum să-ți realizezi obiectivele. Vei afla, de asemenea, cum se contopesc cele două medii și de ce trebuie să fim atenți la amândouă.

 

Ce este dezvoltarea personala și de ce este importantă? 

Ești liber să înțelegi în fel și chip ce înseamnă dezvoltarea personala, însă trebuie să știi că dincolo de a citi cărți, a participa la cursuri de acest tip sau a merge o dată pe săptămână la yoga, trebuie să acționezi, să aplici ceea ce auzi, ceea ce înveți, să-ți schimbi modul de viață și cel mai important aspect, modul de gândire.  

Mai exact, dezvoltarea personala te ajută să explorezi unele resurse pe care le ai, dar pe care încă nu le-ai descoperit. Să fii conștient de forțele tale, de ceea ce poți să faci sau ce ai putea să îmbunătățești la tine. Dezvoltarea personala te va mai ajuta să te cunoști mai bine, să-ți descoperi punctele forte, dar și pe cele slabe și să încerci să lucrezi la ele în fiecare zi. 

În plus, toate aceste lucruri îți pot crește semnificativ calitatea vieții atât la birou, cât și în viața personală. Astfel că, dacă îți dorești să obții rezultate e recomandat să depui eforturi în fiecare zi pentru interesele tale. 

Uite ce nu trebuie să-ți scape atunci când lucrezi la evoluția ta personală: îmbunătățirea relațiilor cu oamenii din jurul tău, timpul petrecut cu cei dragi, dar și cu tine însuți, cariera, modul de viață. 

 

Primul pas!

Ca să poți obține rezultatele dorite într-un timp cât mai scurt trebuie să știi înainte de toate ce vrei de fapt să faci și la ce ai de lucrat. Nu poți porni la drum fără să știi unde mergi. Poți să faci asta prin autoevaluarea situației în care te afli în acest moment, cât de mulțumit ești de tine, de jobul tău, de viața personală și să-ți alegi câteva direcții. Tot în această etapă încearcă să nu te supra sau subapreciezi, fii realist. În ajutor îți pot veni și feedback-urile oneste ale oamenilor cu care interacționezi cel mai des.

dezvoltarea-personala

Găsește-ți direcția!

Dacă ai ajuns în această etapă nu am decât să te felicit! Asta înseamnă că ai conștientizat nevoia de a face lucruri noi, pe lângă activitățile de rutină de care probabil că ești plictisit și ești în căutare de noi zone pe care să le explorezi. 

Apoi, după ce ai obținut o listă de lucruri în urma autoevaluării (Nu uita să le treci pe hârtie!) e important să-ți faci propriul plan de dezvoltare personala, asta desigur, după ce ți-ai pus ordine în gânduri. Acesta trebuie să implice aspectele importante pentru tine. Apoi, toate obiectivele trebuie prioritizate, în funcție de nevoile și preferințele tale. Identifică-ți punctele slabe și pe cele forte, apoi stabilește deadline-uri pentru fiecare aspect pe care vrei să-l îmbunătățești, nu le lăsa fără termene limită, căci riști să le amâni și să nu le realizezi niciodată. 

Dezvoltare personală: ce obții dacă te cunoști mai bine 

  • Ai putea să descoperi în tine anumite calități sau abilități de care poate că nu știai că le deții până atunci.
  • Autocunoașterea te ajută să-ți dezvolți propriul potențial, să descoperi ce este important prioritar pentru tine, dar și cum să fii prieten cu tine însuți, dar și cu cei din jur. Aceasta te vor ajuta să-ți dezvolți creativitatea și spontaneitatea.
  • Poți să-ți schimbi părerea despre tine la 180 de grade. Poate fi în sens pozitiv, dar și negativ. Oricum ar fi trebuie să o faci ca să știi unde mai ai de lucrat. 
  • Îți va crește încrederea în tine – iar asta înseamnă că vei învăța să te apreciezi mai mult și să te evaluezi în raport cu așteptările tale și ale celor din jur,
  • Relațiile cu tine și cu cei din jur se vor îmbunătăți – oamenii sunt atrași în mod normal de persoanele care sunt într-o relație bună cu ele însele.
  • Vei învăța lucruri noi – o componentă importantă a dezvoltării personale este educația, învățarea. Și aici e vorba despre a face un curs de IT sau a citi o carte despre gătit, dar și despre cursuri de dezvoltare personala. Poți folosi diverse resurse. 
  • Te vei adapta mai ușor la schimbări, iar dezvoltarea personala te va ajută să ieși din zona de confort și să faci mai des activități spontane.

 

Ce conține planul de dezvoltare personala?

  • Autoevaluarea ai făcut-o deja în prima etapă. Ai înțeles exact ce nemulțumiri ai, ce ai dori să mai înveți și care sunt cele mai importante lucruri pe care ai vrea să le îmbunătățești.
  • Setează direcțiile! Pune-le pe hârtie, analizează timpul disponibil pe care îl ai pentru îmbunătățirea situației tale. Selectează-le pe cele mai importante pentru tine, cele pe care le consideri prioritare și fără de care nu poți continua evoluția. Pentru mine spre exemplu, unul dintre aceste aspecte, a fost îmbunătățirea cunoștințelor de limbă engleză. Tu însă poți să alegi ceea ce consideri mai important.
  • Treci la deadline-uri! Și aici trebuie să fii cât mai realist și să nu ai așteptări mult prea mari.
  • Nu uita să te relaxezi! Calitatea timpului liber face parte tot din dezvoltarea personala. Caută activități plăcute, mergi în parc, la un festival, citește o carte sau fă ceva ce te împlinește.
  • Găsește-ți modele! Se spune că oricine trece prin viața noastră ne lasă câte o lecție, plăcută sau mai puțin plăcută, dar din care poți învăța foarte multe. Nu trebuie neapărat să-ți cauți modele internaționale, oameni de business care au ajuns să aibă un succes enorm, aceste modele pot fi chiar lângă tine. Poate fi vorba de un manager, de un coleg sau chiar vânzătoarea de la magazin care îți zâmbește de fiecare dată când treci pe acolo.
  • Depășește-ți limitele și treci peste frici! Conștientizează-ți temerile și încearcă să le depășești, doar așa vei deveni funcțional 100%, te vei simți util și vei ști că locul tău e exact acela în care ești acum.

Nu este doar despre dezvoltarea personală, ci și despre cea profesională 

Cum spuneam și la începutul articolului cele două medii se intersectează inevitabil. De aceea, e important să pui accentul și pe evoluția vieții profesionale. Să te întrebi cât de mulțumit ești de poziția pe care o ai, cu ce dispoziție mergi în fiecare zi la job. Dacă situația nu te mulțumește, gândește un plan de acțiune. Încotro ai dori să mergi, ce ai vrea să mai înveți, poate te ajută chiar o reprofilare? Așa îți vei construi un plan bine pus la punct și va trebui să te pui la treabă. 

– Identifică-ți abilitățile

E obligatoriu să le treci doar pe cele pe care le deții deja, dar și pe cele pe care ai dori să le dobândești sau să le perfecționezi.

De asemenea, mai sunt și abilități pe care le dobândim în mod natural. Spre exemplu, îți poți da seama dacă deții abilitatea de a lucra în echipa prin analizarea unei situații în care ai lucrat împreună cu mai mulți oameni, poate fi vorba chiar de un proiect pentru facultate.

– Descoperă-ți punctele forte și cele slabe

O astfel de analiză te pune să reflectezi la ceea ce îți place să faci, dar și la activitățile care îți displac. Gândește-te la nevoile și dorințele tale, acestea ar trebui să fie pe primul plan. Aceasta te vor ajuta să-ți identifici punctele tari, pe cele slabe, dar și să vezi care sunt demersurile necesare pentru dezvoltarea ta profesională.

– Stabilește-ți obiectivele pe termen lung

E important să îți stabilești și câteva obiective pe termen lung. Poate vrei să lucrezi într-o anumită companie sau într-un anumit domeniu. Aceste informații te vor ajuta să ai o viziune completă asupra a ce-ți dorești să faci mai departe.

– Treci la acțiune

Acum că lucrurile par să fie mai clare, iar etapele pe care ar trebui să le urmezi sunt stabilite, pune-te la treabă! Dacă spre exemplu, planul tău presupune învățarea unei limbi străine, atunci începe să cauți cursuri care îți oferă această posibilitate.

 

Cum contribuie sportul la dezvoltarea ta personala?

Sunt câteva abilități importante pe care le poți învăța prin practicarea regulată a unui sport. Spre exemplu, ambiția sau perseverența. De asemenea, acesta te învață să fii mai motivat și chiar mai rezistent. Acestea te vor ajuta atât în viața personală, cât și în cea profesională.

De asemenea, sportul este foarte important în dezvoltarea încrederii în tine. Mai mult, studiile arată că 30 de minute în fiecare zi contribuie la creșterea încrederii în noi.

Dacă nu-ți dorești să mergi la sală sau la anumite clase singur, poți implica un prieten sau un coleg de birou. Atunci când ai cu cine să împărtășești dificultățile și succesele, munca devine mai ușoară.

Alege un stil de viață sănătos

Pe lângă învățare și activități menite să ne stimuleze creierul e important să punem un accent și pe stilul nostru de viață. Obiceiurile noastre, atât cele pozitive, cât și cele negative se reflectă asupra sănătății noastre, asupra stării de spirit. Atât sănătatea fizică, cât și cea psihică depind, în mare măsură, de obiceiurile pe care le avem și de modul în care trăim. 

Contează ce mâncăm, dacă facem mişcare sau dacă dormim suficient.  Şi calitatea relaţiilor noastre sociale contribuie la starea noastră zilnică.

Alimentația este un indicator important al unui mod de viață sănătos. Se spune că „suntem ceea ce mâncăm” și este adevărat! De asta e important să știi exact ce e bine să consumi și ce să eviți, dar și ce regim alimentar ți se potrivește și ce presupune un regim corect de detoxifiere. Există mai multe astfel de workshop-uri din care te poți inspira. 

 

Ce cursuri pentru dezvoltarea personala poți să faci?

E foarte important să-ți urmezi pasiunile și să te dezvolți atât la job, cât și în afara lui. Iar cursurile de dezvoltare personală te ajută să evoluezi și pe plan profesional. Spre exemplu, la job vei găsi cu ușurință soluții pentru provocările cu care te confrunți și îți va fi mult mai ușor să lucrezi cu colegii cu care nu aveți lucruri în comun, dar natura jobului vă obligă să comunicați să rezolvați anumite task-uri împreună. Și nu uita, e important să aplici în viața de zi cu zi tot ce auzi și înveți!

 

Uite ce cursuri te pot ajuta în evoluția ta personală și profesională:

  • Cursuri de improvizație 

Cu ce te ajută? Învățând tehnici de improvizație vei dobândi mai mult curaj, încredere în tine și vei deveni mai creativ.

Mai mult, cursurile de improvizație se pot organiza chiar în compania în care lucrezi. Așa poți interacționa cu oameni din același departament, sau cu persoane cu specializări diferite. 

Astfel de cursuri sunt organizate seara, după terminarea programului, unde împreună cu echipa ta, veți avea parte de două ore de relaxare și joacă. Află mai multe detalii despre un astfel de curs aici

  • Cursuri de Public Speaking

Acestea sunt utile tuturor persoanelor care vor să evolueze în carieră, dar și celor care țin prezentări și trebuie să mențină atenția publicului. Un astfel de curs te va ajuta să îmbunătățești comunicarea cu colegii de muncă, cu managerul sau cu cei apropiați. Nu îți va mai fi teamă să vorbești în fața celorlalți.

Cursurile de acest gen sunt dedicate celor care vor să facă un salt uriaș în dezvoltarea lor ca indivizi atât pe plan personal, cât și profesional. Află mai multe despre un astfel de curs aici!

  • Cursuri și training-uri de dezvoltare personala
Aceste cursuri te vor ajuta să pui în aplicare ceea ce înveți sau să începi să faci eforturi pentru aspirațiile tale. Trebuie să participi la ele pentru că vei descoperi noi orizonturi în ceea ce te privește. De la tehnici de îmbunătățire a comunicării, modalități de eficientizare a timpului, până la cum să iei decizii importante.
Parcurgând astfel de cursuri, încrederea în propria persoană va crește, vei avea o eficacitate sporită în activitățile importante pentru tine, iar acestea vor contribui la avansarea în carieră. Uite aici mai multe informații!

 

Ce cărți să citești!

Inteligența emoțională de Daniel Goleman

Această carte te va ajuta să-ți folosești emoțiile în avantajul tău, să îmbunătățești relația cu colegii, cu managerul, cu prietenii. Mai mult, vei învăța cum să construiești relații cu oamenii pe care îi cunoști pentru prima dată.

Inteligența emoțională a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Această carte presupune conștientizarea de sine, autodisciplina și empatia. Și te va ajuta să-ți controlezi impulsurile și sentimentele.

 

dezvoltarea-personala

Începe cu ce nu îți place! de Brian Tracy

Încă din titlu îți poți da seama de sugestiile autorului, mai exact, acesta precizează faptul că e nevoie să te ocupi mai întâi de cele mai importante sarcini. Asta te va ajuta să-ți manageriezi mai bine timpul. Brian Tracy este unul dintre cei mai cunoscuți autori din domeniul dezvoltării personale, dar și în coaching. Iar cartea cuprinde strategii și tehnici concrete despre cum să treci la acțiune.

dezvoltarea-personala

Schimbând gândirea, îți schimbi viața de Brian Tracy

Tema principală a acestei cărți este ”devii ceea ce gândești în majoritatea timpului”. De aceea, e important să te asigură că gândurile tale te duc în direcția bună. Parcurgând acest volum vei afla de ce trebuie să-ți scrii obiectivele pe hârtie, dar și cum să perseverezi atunci când îți pierzi entuziasmul.

dezvoltarea-personala

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson

În această carte vei descoperi de ce uneori trebuie să renunțăm la ideea pozitivității pentru a deveni mai fericiți. Autorul propune o abordare diferită față de mentalitatea cu care suntem obișnuiți.

dezvoltarea-personala

 

Așadar, dezvoltarea personală este la fel de importantă precum cea profesională. Nu vom fi fericiți 100% la job, dacă în viața personală ceva nu merge așa cum ne dorim. La fel funcționează și invers. De aceea, este important să investim în cele două medii și să încercăm să le separăm cât mai puțin.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

De ce e supracalificarea o problemă în obținerea unui job?

Minciuna are picioare scurte. Mai ales în CV

Șapte clișee de evitat în CV

A fost util articolul? 21
  • AvatarIonescu Dan zice

    Doresc foarte mult sa lucrez!

Leave a Reply