• 11 Sep. 2019
  • 2 min

Minciuna are picioare scurte. Mai ales în CV!

CV-angajare
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

CV-ul este prima interacțiune pe care o ai cu un recrutor, iar dacă vrei ca șansele tale de angajare să fie mai mari, atunci sinceritatea și formatul ușor de parcurs al CV-ului angajare sunt aspectele cheie pe care trebuie să le urmărești.

Detaliile experiențelor profesionale, natura joburilor și durata lor sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți redactezi CV-ul. Iar dacă te gândești să strecori o minciună, renunță la idee, angajatorii te pot „demasca” fără mari eforturi.

„De cele mai multe ori un recrutor sau un consultant în HR cu experiență face rapid multe conexiuni între cele menționate de un aplicant în CV și activitățile la care într-adevăr a participat. Se întâmplă ca întregi pasaje din CV să fie inventate, astfel încât este ușor să ne dăm seama de o minciună, mai ales dacă cunoaștem organizațiile în care candidații respectivi pretind că au activat”, explică Olivia Moșneguțu, Organisational Development Manager-Adecco Professional and Executive Search, Adecco România.

CV Angajare: Cum trebuie să arate ca să obții jobul dorit?

În opinia sa, dacă vrei să obții jobul dorit, trebuie să te concentrezi pe partea de editare, formatare a CV-ului angajare, dar și pe conținutul acestuia.

„Observăm că tot mai multe CV-uri sunt mai bine elaborate, mai interesant abordate și mai ușor de parcurs. Greșeli însă există încă din partea de editare, formatare sau neconcordanțe între anii de școală și cei de muncă, stagii sau experiențe de muncă în străinătate. Toate acestea sunt ușor de corectat în urma unui interviu față în față cu un profesionist. Este important însă să ajungă la  acel interviu”, mai spune Olivia Moșneguțu.

Dacă vrei să candidezi pentru jobul dorit, prima impresie a recrutorului despre tine se formează după ce trece prin CV-ul tău, așa că, pune-te în locul persoanei către care te îndrepți cu CV-ul și privește mesajul din exterior. „Dacă este ușor de parcurs, de înțeles, te reprezintă cu adevărat, arată ce poți aduce în plus pentru o organizație, ai recomandări care să confirme performanțele din trecut, atunci atenția ta a fost îndreptată în direcțiile constructive”, explică reprezentanta Adecco.

Ea mai spune că, de multe ori, CV-urile pe care le citește conțin informații exagerate, însă intensitatea cu care se întâmplă aceste deformări depind mult de etica fiecărei persoane și cultura organizațională la care a este expus. „Este important să discernem în ce măsură informațiile sunt exagerate și cum faptele și datele trecute în CV-urile respective pot fi verificate, cum experiențele pot fi replicate și cât de potrivită este persoana din fața noastră pentru rolul pe care îl avem disponibil. Onestitatea și un format ușor de parcurs, cu o consistență atât în formă, cât și în conținut sunt cele mai importante trăsături ale unui CV”, precizează Olivia Moșneguțu.

În același timp, Daniela Necefor, Managing Partner la Total Business Solutions (TBS), companie de consultanță și exective search, spune că un CV angajare trebuie să conțină suficient de multe informații încât să fie atractiv, iar recrutorul să își dea seama în ce direcție merge candidatul.

„Un CV trebuie să conțină informații utile ca recrutorul să înțeleagă domeniul și poziția pe care și-o dorește candidatul. De obicei tinerii nu scriu mult pentru că nu au experiență suficientă, iar cei care au multă experiență scriu puțin, crezând că este prea mult și recrutorul nu va trece prin toată informația”, spune Daniela Necefor.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Șapte clișee de evitat în CV

Vrei să începi o carieră în digital marketing? Află ce trebuie să faci!

Vrei să începi propria afacere? Iată ce trebuie să știi!

A fost util articolul? 5
CVCV 2019cv angajare
  • AvatarGIGEL BUCURESTEANU zice

    eu caut de munca in strainatate eu sunt in franta se poate sa luati legatura cu pole emploa
    iti prezint nu numar de indetifiant 40105696 acesta este indetifiant meu
    eu amai muncit in rominia la curatenie la un centru de imgranti in Bucuresti

Leave a Reply