2021 nu a fost tocmai un an obișnuit pentru tine. Cu multe restricții și incertitudini economice, te-a determinat poate să lucrezi mai mult sau să stai peste program, iar ritmul acesta probabil că îl resimți și acum. Un studiu eJobs, realizat în 2021, arată că echilibrul emoțional al angajaților și al candidaților a fost deseori pus la încercare anul trecut, iar efectele ajung aproape întotdeauna să își pună amprenta asupra psihicului și nu vei mai avea o productivitate așa cum îți dorești.
Pentru 2022, ai nevoie de mai multă ordine în activitate astfel încât să ai timp și pentru a deprinde noi abilități. Cu mai multă organizare în programul tău îți poți căuta jobul pe care ți-l dorești. Iată care sunt pașii pentru productivitate anul acesta!
Evită să-ți setezi obiective foarte generale, cum ar fi „să obțin un loc de muncă mai bun”. Optează pentru obiective mai specifice, măsurabile, realiste și care țin cont de timp, cum ar fi să aplici la 2-3 joburi săptămânal, să exersezi un dialog într-o limbă străină sau să discuți cu oameni din industria în care îți dorești să lucrezi. Cu obiective clare și bine stabilite în timp, îți poți da seama cum evoluezi și ce îmbunătățiri poți face.
Pe baza obiectivelor, stabilește o listă cu ce ai de făcut într-o zi. Este o modalitate excelentă de a te asigura că îți îndeplinești sarcinile, oferindu-ți în același timp un sentiment de realizare – și o doză bună de dopamină – hormonul fericirii care are un rol important în creșterea concentrării și a motivației.
Celebrul proverb românesc „Ce-i prea mult strică”, se poate aplica și în domeniul profesional. Încearcă, pe cât posibil, să nu lucrezi la mai multe sarcini în același timp. În realitate, nimeni nu face cu adevărat mai multe sarcini, ci trece rapid de la o activitate la alta. Iar când faci acest lucru creierul tău trebuie să se „încălzească” constant pentru fiecare activitate. Rezultatul? Mai puțină productivitate pentru că petreci mult timp în faza de „încălzire”. Cel mai eficient este să te concentrezi asupra unei singure sarcini, să o finalizezi și apoi să treci la următoarea.
Deși este tentant să afli imediat când se întâmplă ceva important, notificările din social media îți distrag major atenția atunci când încerci să duci la bun sfârșit o sarcină de lucru. Oprirea notificărilor în timpul orelor de lucru sau setarea telefonului în modul „Do not disturb” (Nu deranja) te poate ajuta să rămâi concentrat asupra lucrului, ceea ce duce și la o productivitate mai bună. Eficient poate fi și un program de social media. De exemplu, să-ți programezi o oră-două pe zi pe care să le petreci pentru a te conecta virtual cu prietenii, să accesezi rețelele sociale numai de pe desktop sau să te limitezi la timpul necesar postării și citirii unor știri.
Lipsa somnului sau doar câteva ore de somn pe noapte îți afectează eficiența la job, poate amplifica anumite stări emoționale și, de asemenea, are impact asupra sistemului cardiovascular, metabolic și imunitar. Un program de somn de cel puțin 8 ore pe noapte (cu păstrarea constantă a orei de culcare și de trezire) îți poate asigura sănătatea și te ajută să-ți menții planificarea, esențială pentru a obține ceea ce-ți propui în carieră. Somnul îmbogățește o diversitate de funcții, inclusiv capacitatea de a învăța, de a memora și de a lua decizii și alegeri sănătoase.
Este important să conștientizezi în momentul în care te simți copleșit de anumite sarcini, și să ceri ajutor. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un loc de muncă mai bun, eJobs îți este alături în realizarea CV-ului și aplicarea la pozițiile care ți se potrivesc. Curaj! Sună cu încredere la 021.9124 (tarif normal), de luni până vineri, între orele 09:00 și 17:00.
Ce planuri ai în carieră anul acesta? 8 din 10 români ar schimba jobul