• 7 Sep. 2021
  • 2 min

Record: Peste 103.000 de joburi pe eJobs în vara 2021

joburi

Vara 2021 nu a fost una tipică în recrutare și angajare, așa cum poate erai obișnuit. Aceasta a doborât toate recordurile din ultimii trei ani la numărul de joburi disponibile pe piața muncii.

Angajatorii au scos la bătaie cu 16% mai multe joburi față de vara lui 2019 și cu 38% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Deși a fost o a doua vară atipică în condițiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar și decât sezonul estival din 2019. Iată cum s-a schimbat comportamentul candidaților, în ce orașe, dar și în ce domenii au fost cele mai multe joburi vara aceasta, date care te pot ajuta să anticipezi tendințele din toamna aceasta.

„Sezonul estival, de regulă, este una dintre cele mai liniștite perioade ale anului în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, dar și în ceea ce privește aplicările, având în vedere că o mare parte dintre candidați sunt în concedii și nu sunt atât de preocupați de zona profesională. Însă, în ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricțiilor impuse de pandemie, piața a înregistrat un boom: angajatorii recrutează în acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidații, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-și aleagă un job și mai deschiși să facă schimbări în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

 

În ce orașe găsești cele mai multe joburi

În continuare Bucureștiul se menține în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar în Capitală, arată datele eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară. Totodată, Cluj, Timișoara și Brașov au totalizat peste 43.000 de joburi disponibile, oferta de muncă din cele trei orașe depășind-o pe cea din București.

 

În ce domenii caută companiile angajați

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați în vara aceasta au fost Vânzări, Prestări servicii, Industria alimentară, Transport/Logistică, Call-center/BPO și Producție. Este de așteptat ca aceste domenii să fie în topul angajărilor și în toamnă. În plus, cu toate că și oferta de joburi pentru străinătate este una ridicată – 12,4% din numărul total de joburi disponibile sunt în țări din afara României -, candidații nu se înghesuie să aplice, doar 1% din totalul aplicărilor în perioada iunie-august fiind pentru joburi din străinătate.

 

Oferta de joburi remote rămâne constantă, dar mai mare decât în 2019

Deși așteptarea era ca numărul de locuri de muncă remote să crească, acesta se menține la un nivel similar cu cel de anul trecut,

„Companiile își doresc ca, după un an și jumătate petrecut predominant în mediul online, să-și readucă echipele la sedii și să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În același timp însă, față de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creștere semnificativă, de la 1% la 4,8%. În plus, ne așteptăm ca în toamnă numărul de locuri de muncă să crească, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile inițiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor”, mai spune Roxana Drăghici.

 

Ce ar trebui să știi despre contracandidații tăi

În ceea ce privește numărul de aplicări, acesta a fost de 3.100.000, în creștere cu peste 30% față de perioada similară a anului 2019. În continuare, cei mai activi candidați sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Cele mai puține aplicări au venit de la categoria de vârstă 45+, candidați care, de altfel, spun că întâmpină provocări atunci când își caută un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat recent de eJobs România.

 

Ai găsit utile informațiile din articolul Record: Peste 103.000 de joburi pe eJobs în vara 2021”? S-ar putea să-ți fie de interes și următoarele articole:

Cum să deprinzi abilități noi când ai un job cu sarcini repetitive

Întrebări pe care să ți le adresezi înainte să faci o schimbare în carieră

A fost util articolul? 1
locuri de munca

Leave a Reply