• 26 Jan. 2021
  • 3 min

7 reguli în carieră de la Bogdan Badea, CEO eJobs Group

cariera

După un an în care ai experimentat multă incertitudine și schimbări în cariera care poate nu erau planificate, te întrebi ce va funcționa în 2021? După ce criterii să-ți alegi viitorul job astfel încât acesta să fie o mutare care să te ajute să te dezvolți, dar și să ai o stare emoțională bună?

Bogdan Badea, CEO eJobs România îți oferă câteva îndrumări în cariera desprinse din propria experiență:

 

1. Găsește acel loc de muncă unde te simți bine, unde lucrezi, dar te și distrezi

Este important să simți că vii cu zâmbetul pe buze la job, să-ți placă colegii și să ai motivația să propui idei noi, de ajutor pentru tine, pentru companie. Distracția nu înseamnă neapărat să râzi, ci o stare de bine în timp ce lucrezi. Dacă nu te distrezi nu prea are sens să stai. 

 

2. Ascultă-ți și inima!

Când iei decizia cu inima ții cont de chimie, de sentimente, de cum te simți tu zilnic când interacționezi cu oamenii din companie. Poți afla dacă rezonezi cu o companie dacă te interesezi informal despre ea și afli cum este cultura sa organizațională dincolo de publicitate. În rețelele profesionale și sociale ești poate la un contact – două distanță de oameni care lucrează în acea companie. Întreabă cum este managerul tău, pentru a afla dacă e genul de persoană care te poate ajuta să te dezvolți profesional.

 

3. Evită pe cât posibil să te sacrifici

De multe ori faci asta din motive financiare sau pentru că simți că va urma o promovare. Însă ia în calcul că nemulțumirea ta față de job se poate răsfrânge pe multe planuri: nu vei mai da randament, nu vei fi fericit. Nu cred că a te sacrifica într-o companie este un lucru util pentru tine. Este mult mai important să accepți că sunt poziții sau companii care nu ți se potrivesc. Sunt oameni care nu au avut o prestație foarte bună într-o companie, dar pe aceeași poziție într-o altă companie au excelat.

Nu rămâne la locuri de muncă care nu-ți aduc o explozie din punct de vedere cunoaștere, curiozitate, expunere la tehnologii noi.

 

4. Fă-ți un plan în cariera

Stai pentru câteva momente cu tine însuți și scrie ce vrei să faci, unde vrei să ajungi și care sunt pașii pentru a ajunge acolo. Un plan te va ajuta să ai viziune și să poți merge mult mai organizat în direcția dorită.

 

5. Aplică regula celor cinci ani

Încearcă să nu stai mai mult de cinci ani într-o companie pe aceeași poziție. Nu cred că aceeași poziție pe termen lung îți poate aduce beneficii, mai ales dacă ești o fire curioasă. În timp poți epuiza toate subiectele și toate curiozitățile și la un moment dat nu mai simți provocarea de care ai nevoie pentru a lucra. Cea mai bună decizie este să schimbi. Mai ales pentru poziții de management este important să conștientizezi că este timpul să-i lași și pe alții să crească. Business-ul are nevoie după câțiva ani de o perspectivă nouă, oricât de bună ar fi perspectiva ta.

 

6. Dacă ești la primul job, implică-te în acțiuni de voluntariat

Un tânar, care, de exemplu, merge la Untold ca voluntar are mai mult de câștigat din punct de vedere profesional, decât dacă alege să plătească bani să intre la festivalul respectiv. Recrutorii fac diferența între candidații aflați la primul job ținând cont de proiectele în care aceștia se implică, care pot fi personale sau în folosul comunității.

7. Dacă ai peste 30 de ani, nu te feri de schimbarea domeniului și de reconversie profesională 

Sunt oameni care încă se tem de reconversie pentru că li se pare că imaginea le va fi afectată dacă le spun prietenilor că după o cariera faină în banking își urmează pasiunea poate în croitorie. Ne pasă în continuare de ceea ce cred alții și asta ne poate afecta în cariera. Alții se tem să renunțe la o cariera construită în ani de zile într-un domeniu pentru a o lua de la zero în altul. Presiunea salariului își spune cuvântul pentru că este clar că acesta va fi mai mic când începi ca entry level. Însă dacă îți place ce faci și ți se potrivește, poți crește foarte ușor profesional și financiar.

Creșterea într-un domeniu care ți se potrivește poate fi mult mai mare față de creșterea într-un domeniu care nu-ți era pe plac.

 

Reconversia profesională nu înseamnă neapărat să înveți o meserie nouă. Dacă, de exemplu, ai făcut evenimente poți fi un om foarte bun pe marketing. Poate veni cu idei și în zona de employer branding și să ajute colegii din departamentul de resurse umane să organizeze evenimente online care pot să atragă oamenii. Gândește-te la skill-urile transferabile și folosește-le.


Cariera în 2021 înseamnă să-ți asculți inima. Să-ți dai seama ce vrei să faci, unde vrei să ajungi și ce trebuie să faci ca să ajungi acolo. Să fii dispus să faci o schimbare atunci când nu mai simți bucurie pentru jobul actual. Vei avea mult mai mult de câștigat decât dacă te-ai așeza confortabil într-un loc călduț, dar fără perspective de dezvoltare.

Ți-a plăcut articolul despre regulile în cariera oferite de Bogdan Badea, CEO eJobs Group? S-ar putea să-ți placă și:

De ce e bine să mergi la mai multe interviuri
Joburi în resurse umane la care poți să aplici la început de an

A fost util articolul? 24
cariera

Leave a Reply