• 25 Jan. 2021
  • 2 min

De ce e bine să mergi la mai multe interviuri

interviuri

Spune sincer care e prima reacție când un recrutor te sună și te întreabă dacă vrei să vii mâine la interviu? Pe de o parte te bucuri că ești mai aproape de un job, pe de altă parte intervin temerile și uneori dorința de a refuza interviul. Te gândești că nu ai timp să te pregătești, că nu vei face o impresie bună sau că vei fi judecat. Însă prezența la interviuri te poate ajuta atât de mult chiar dacă nu bați palma pentru acel job.

Mai mult de jumătate dintre candidați se tem că nu au atitudinea potrivită la interviu și că vor părea nesiguri pe ei, din cauza emoțiilor. 37% sunt îngrijorați că nu vor ști să răspundă întrebărilor pe care le primesc din partea recrutorului, aproape tot atât de mulți cred că nu sunt suficient de bine pregătiți, arată un studiu eJobs realizat în 2019. De aici vine și decizia de a nu participa uneori la interviu.

Dar te-ai întrebat ce se întâmplă totuși dacă participi?

Cel mai neplăcut lucru care ți s-ar putea întâmpla este să fii respins la interviu, dar această posibilitate există și dacă te pregătești zile întregi. Însă sunt atât de multe aspecte pozitive ale participării la interviuri pe care merită să le iei în considerare:

Din practică înveți

Să gestionezi un interviu este o abilitate pe care o deprinzi exersând. E ca și cum ai pregăti un fel de mâncare. La început poate nu va fi foarte gustos, îl vei arde sau îl vei lăsa prea puțin la copt. Dar dacă gătești acel fel de mâncare în fiecare săptămână, vei deveni maestru și chiar vei primi laude. Participând la mai multe interviuri câștigi mai mult control de sine care-ți va folosi la următoarele întâlniri cu recrutorii.

Câștigi o perspectivă

Dacă aștepți acel interviu pentru care te vei simți pregătit, ai putea pierde câteva informații valoroase. Acele informații care ar putea să te ajute să te angajezi. Participarea te ajută să afli ce așteptări au angajatori, ce abilități și ce experiență caută. Descoperi cum este compania angajatoare, dacă ți se potrivește chiar și numai din discuțiile online cu oamenii. Astfel poți face comparații și o alegere documentată.

 

Primești consiliere gratuită în carieră

Participarea la interviu este o ocazie de a discuta cu recrutorul și a-i spune ce probleme întâmpini în recrutare. Acesta îți va spune și cum a fost prezența ta la interviu și ce poți face pe viitor folosindu-ți acele abilități pe care le stăpânești bine. Este o consiliere gratuită și valoroasă, de care mai rar poți beneficia.

 

Faci o impresie bună

Interviul este practic o modalitate prin care recrutorii vor să vadă cum ești ca om. Contează mult să faci tot ceea ce ține de tine și să arăți respect, prin onorarea invitației, respectarea orei de întâlnire sau informarea recrutorului că vei întârzia. Vestimentația, modul de abordare și străduința de a răspunde sincer la întrebări contează mult. Recrutorul te va reține pentru jobul actual sau pentru proiecte viitoare.

 

Înveți să negociezi

Dacă ajungi până în etapa finală a interviului, vei avea ocazia de a negocia oferta de angajare cu manageri cu experiență. Vei vedea cum prezintă oferta, cum conduc discuția despre salariu și cum te poți poziționa tu astfel încât să câștigi mai mult. Chiar dacă vei greși la prima negociere, îți vei da seama ce ar trebui să faci la următoarea.

Vrei să-ți sporești șansele de a ajunge la mai multe interviuri? Sună la  021 9124 și echipa eJobs te va ghida spre acele joburi care ți se potrivesc și te va ajuta să-ți realizezi CV-ul astfel încât acesta să convingă recrutorii.

Ți-a plăcut articolul De ce e bine să mergi la mai multe interviuri? S-ar putea să-ți placă și: 

Domenii de activitate care vor scoate la bătaie cele mai multe joburi în 2021

Caut loc de muncă. De ce e bine să ții cont anul acesta

A fost util articolul? 17
interviuri

Leave a Reply